Tomasz Beksiński w Trójce

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Tomasz Beksiński w Trójce

Post autor: Robert »

Dziękuję Ci Trójeczko za pamięć , wspomnienia , muzykę. Miałem dwóch Mistrzów którzy kształtowali mój gust muzyczny. Tym drugim był właśnie Tomek. Niezapomniane nocne audycje i te dreszcze emocji , wzruszenia , Dead Can Dance , Marc Almond , Depeche Mode , The Mission , The Cure , Sisters of Mercy i inni. No i Camel. Jego Camel...
Nauczył mnie , że wrażliwości nie trzeba się wstydzić. Pięknie to słuchacz napisał...
I choć wiele razy przesłuchiwałem jego audycje , bo dziesiątki z nich mam na płytkach, to wiem że ta dzisiejsza będzie wyjątkowa , słuchana ze ściśniętym gardłem.

Siedzę w kinie mojego życia. Wszystkie miejsca są zajęte, sam spoczywam na dostawionym krzesełku - przyszło zbyt wielu widzów. Gaśnie światło, zaczyna się film. Powracają wspomnienia, odżywają stare chwile, jakieś obce Ja zagląda mi w twarz. Widzowie na sali pękają ze śmiechu. Powracają dawne pytania o sens życia i śmierci. Wtedy nie znałem na nie odpowiedzi - dziś ją znam. Wciąż nie wiem, po co żyję, mam tylko nadzieję, że umrę szybko. Ten film pokazuje moją śmierć, nareszcie i ja mogę się uśmiechnąć. Lecz wtedy tysiąc oczu odwraca się od ekranu i spogląda na mnie z przerażeniem...

Wskazówki nieubłaganie odmierzają czas, do umownego końca stulecia i tysiąclecia pozostały niespełna trzy tygodnie... Za tydzień program poprowadzi Piotr Kosiński... Za dwa tygodnie mamy święta... A za trzy tygodnie będzie już rok dwutysięczny. Czy zdają sobie Państwo sprawę z tego, że dziś spotykamy się po raz ostatni w latach dziewięćdziesiątych XX stulecia? I w ogóle może to być nasze ostatnie spotkanie, nie wiadomo co się wydarzy... wprawdzie Schwarzeneger ofiarnie uratował świat, przed zakusami szatana, ale przed nami na przykład ogólny krach komputerowy - na który szczerze mówiąc czekam z utęsknieniem, w nadziei, że szlag trafi te parszywe urządzenia raz na zawsze. Ale co za tym idzie, dziś może być noc nasza ostatnia. Pamiętają Państwo scenę z Casablanki? Kiedy w Paryżu Ingrid Bergman mówi do Bogarta: 'Pocałuj mnie Rick, pocałuj tak - jakby to był ostatni raz.' Ręka potrąca kieliszek, wino rozlewa się po stole... Spróbujmy przeżyć tę scenę, przez najbliższe cztery godziny w Programie trzecim...
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Re: Tomasz Beksiński w Trójce

Post autor: zbyszu »

A czytywaleś "Opowieści z krypty"? Cały miesiac czekalo sie na TR aby otworzyć TĘ stroonę...Cholera - i komu to przeszkadzało? Aj!
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Fanatyk pisze:(...) ale przed nami na przykład ogólny krach komputerowy - na który szczerze mówiąc czekam z utęsknieniem, w nadziei, że szlag trafi te parszywe urządzenia raz na zawsze.
w tym jednym się mylił, w swojej bezgranicznej, klinicznej odrazy do wszystkiego co pachniało komputerem. Cała reszta była czystą poezją! Przyznam, że w tamtym czasie, kiedy prowadziło trójkowo-sobotnie nocki, czekałem na te audycje bardziej niż na Listę...

Cóż, on już ogląda tą ciemniejszą stronę księżyca, szczęściarz, my jeszcze sobie trochę poczekamy...
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

JaceK pisze:
Fanatyk pisze:(...) ale przed nami na przykład ogólny krach komputerowy - na który szczerze mówiąc czekam z utęsknieniem, w nadziei, że szlag trafi te parszywe urządzenia raz na zawsze.
w tym jednym się mylił, w swojej bezgranicznej, klinicznej odrazy do wszystkiego co pachniało komputerem....
Hmm...a moze jest już blisko? Mieliśmy krach terrorystyczny...teraz mamy krach ekonomiczny...jaki następny? Krach globalnej sieci?

Tomku - szepnij tam z góry/dołu...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

zbyszu pisze:Cały miesiac czekalo sie na TR aby otworzyć TĘ stroonę...Cholera - i komu to przeszkadzało? Aj!
No własnie - w tym problem, że wyszło na to, że jemu...
PS
Listy Przebojów Trójki słucham od: 14.01.1984
Kontakt:

Post autor: PS »

Dla mnie Tomek Beksiński to przede wszystkim lata 80-te i Romantycy Muzyki Rockowej oraz Wieczór płytowy w Programie 2 PR. Wyobrażałem go sobie wtedy jako bardzo eleganckiego pana w garniturze :) i może nawet w okularach. 8) "Cloudbusting" – Kate Bush, "Lucretia My Reflection" – Sisters Of Mercy czy "The Same Deep Water As You" – The Cure to piosenki, które zawsze mi się z nim kojarzą. Imponował mi wtedy również swoją znajomością kina oraz języka angielskiego, choć od tłumaczeń tekstów piosenek w tamtym czasie, później zdecydowanie się odciął.

W latach 90-tych słuchałem go znacznie mniej, bo z muzyką, którą wtedy prezentował, nie było mi po drodze. Pamiętam jednak sporo jego antenowych tekstów i rzucanych czasem mimochodem komentarzy. Kiedyś na przykład w serwisie informacyjnym była mowa o jakimś zdarzeniu przy odprawie celnej na granicy i w materiale padł zwrot „odprawa ostateczna” :nie: ,co Tomasz skomentował słowami: „Powiało grozą”. :mrgreen:

Natomiast felietony w Tylko Rocku to był już zupełnie inny Beksiński. Z romantyka stał się szydercą, o niebywałym jednak poczuciu humoru. Wydawało mi się wtedy, że mimo swojej nadwrażliwości i niedopasowania do świata, właśnie to sarkastyczne podejście do rzeczywistości pozwoli mu w niej jakoś przetrwać. Myliłem się, bo znałem go zbyt słabo.

Na żywo widziałem go tylko raz - z daleka - na koncercie Closterkeller w klubie Giovanni na Krakowskim Przedmieściu w W-wie.
ODPOWIEDZ