Przy okazji ostatniego pobytu na Liście z "I dream of spring" zapis jest bardziej po bożemu: KD Lang (w starej wersji Archiwum) i KD LANG (w nowej). Na płycie Watershed jest na pewno k.d. Co do singla to znalazłem okładkę, ale mam niewielkie wątpliwości:
http://www.amazon.com/I-Dream-Spring-k- ... 0000XSLEL8
Widzę, że link nie wchodzi, jak ktoś ma ochotę, będzie musiał na piechotę. Przepraszam za rym, wyszedł bezwiednie.
k. d. lang
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Re: k. d. lang
Co do wielkości liter -- to jest opcjonalnie, w zależności od okoliczności (rym też wyszedł mimochodem).
Już kilka razy poruszano temat -- czy tytuły wersalikami (duże litery), czy nazwy wykonawców? czy kursywą, czy pogrubieniem, czy kolorem, czy jeszcze jakoś inaczej.
Zapis w bazie jest jednak jednoznaczny: k.d. Lang (czyli właściwie: Kathryn Dawn Lang). Reszta to kwestia prezentacji -- automagicznie zamienia się na wersaliki, ,,ukursywia'' się czy pogrubia.
A zatem: k.d. Lang -- poprawnie?
Już kilka razy poruszano temat -- czy tytuły wersalikami (duże litery), czy nazwy wykonawców? czy kursywą, czy pogrubieniem, czy kolorem, czy jeszcze jakoś inaczej.
Zapis w bazie jest jednak jednoznaczny: k.d. Lang (czyli właściwie: Kathryn Dawn Lang). Reszta to kwestia prezentacji -- automagicznie zamienia się na wersaliki, ,,ukursywia'' się czy pogrubia.
A zatem: k.d. Lang -- poprawnie?
Chodziło mi tylko o te kropki, ważne przy przeszukiwaniach.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Tego jednoznacznie nie da się zrobić -- ale taki urok baz danych. Można ułatwić poszukiwania, dać możliwość szukania ,,przybliżonego'', albo zgodnego fonetycznie... ale załatwić ,,ogólnie'' tego się raczej nie da. 100% zgodność jest zawsze porównaniem m stringów 1:1.słoik pisze:Chodziło mi tylko o te kropki, ważne przy przeszukiwaniach.