z mojego archiwum...

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

herMMan

z mojego archiwum...

Post autor: herMMan »

Korzystając z dłuższego pobytu w domu w związku z okresem świąteczno-noworocznym postanowiłem dobrać się do mojego pudła z kasetami i udostępnić Wam rzeczy moim zdaniem godne wspomnienia. Nie mogę już odnaleźć właściwego tematu jednak pamiętam, że niegdyś coś takiego przedstawiał Robinson. Nie będą to też całe notowania czy inne Trójkowe audycje jak to niedawno zaprezentował freelink. Jednak warto przypomnieć niektóre fragmenty, które zachowały się w moich zbiorach.
Pewnie nie wszystkim się to spodoba lecz zapewne znajdą się chętni aby przypomnieć sobie niektóre fragmenty z dawnych lat. Będą również zagadki. Myślę, że teraz jest dobry czas na coś takiego, kiedy większość ma więcej czasu na czytanie forum. Pliki pojawiać się będą stopniowo ponieważ na gorąco będę przesłuchiwał taśmy i zgrywał na komputer.
Cieszyłbym się, gdyby pojawiały się komentarze kiedy ktoś przypomni sobie któryś z zaprezentowanych fragmentów. Wszystkim chętnym życzę miłego słuchania.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

ja osobiście juz się ciesze !!!
tylko napisz koniecznie gdzie to będzie mozna znaleźć ;-)
herMMan

Dziś jest ostatni piątek przed Świętami Bożego Narodzenia. Kiedyś w ten właśnie dzień o godzinie 12.05 w Programie III Marek Niedźwiecki prowadził swą audycję. Jaka była treść audycji w piątki przed świętami, wszyscy chyba dobrze wiedzą. Dla mnie była to godzinna audycja na którą zawsze czekałem cały rok. Dziś przypomnę tą z 1994 roku.
--1-- PROGRAM III/W Tonacji Trójki
herMMan

Aby nie zmieniać tematu prezentuję jeszcze jedną audycję, wyemitowaną w piątkowe południe przed świętami. Ta pochodzi z roku 1993:
--2--PROGRAM III/W Tonacji Trójki
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

no brachu, toś mi brat!!! ...
Zaczęło się ciągnąć, dziś wieczorem nie będzie oglądania lig europejskich, oj nie będzie ... :lol:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

HERMMAN jesteś wielki!!!
to było 13 i 14 lat temu. Świetne audycje. Głos Marka taki ... nieśmiały ;-)
rewelacyjny prezent zrobiłeś nam na Święta! I juz się cieszę na kolejne części prezetu ;-)
Pozdrawiam Świątecznie
herMMan

Pewnie każdemu wywoła uśmiech na twarzy reklama, która pojawiała się w Trójce w 1989 roku:
--1-- PROGRAM III/różne
herMMan

Tym razem na mojego chomika wrzuciłem zagadkę, lecz dla utrzymania porządku na forum opis znajduje się w tym temacie
herMMan

Jeden z trójkowych mixów jakie z różnych okazji pojawiały się na antenie jest już na moim chomiku w folderze PROGRAM III/różne. Ten zawiera fragmenty i sygnały różnych audycji z lat 82-84. Są też małe uryweczki z LPPT :D
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

HERMMAN pisze:Jeden z trójkowych mixów jakie z różnych okazji pojawiały się na antenie jest już na moim chomiku w folderze PROGRAM III/różne. Ten zawiera fragmenty i sygnały różnych audycji z lat 82-84. Są też małe uryweczki z LPPT :D
Rewelacja - niektóre fragmenciki pamiętam. To taki misz-masz. Czy to aby nie z okazji 25-lecia Trójki?
herMMan

Robinson pisze:Czy to aby nie z okazji 25-lecia Trójki?
Niestety nie pamiętam w jakich okolicznościach zostało to wyemitowane. Mogę tylko określić, że musiało to być w latach 1988-1991 biorąc pod uwagę gatunek kasety i jakość nagrania. Musiałem się dosyć dużo "nagimnastykować" aby plik brzmiał w miarę dobrze :)
adamektg123

Post autor: adamektg123 »

Ludzie słuchajcie!
Mam 80 kaset nagranych z listą przebojów. Unikaty! Super listy z ciekawymi ludźmi itp. Ale mam też problem: jak to zgrać do kompa! Kombinowałem na różne sposoby i moja wieża staruszka (AIWA, 10 lat) ni jak nie zgadza sie z kompem całkiem nowym i dośc dobrym.
Pomóżcie!
Adam
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Ja zgrywałem za pomocą kabelka "2 chinche ( przy wieży) - mały jack(przy karcie dźwiękowej". :)
JC

Post autor: JC »

Wydaje mi się, że najłatwiejszy sposób zgrania z wieży kasetowej, to podłączenie kabelka z dwoma identycznymi wejściami. Jedną stronę podłączyć w wejście do słuchawek w wieży, drugą stronę kabelka wetknąć w komputer w miejsce na mikrofon. Jeśli masz Windows XP to rozwijając pasek "regulacja głośności" trzeba wyłączyć wyciszenie mikrofonu. Wtedy strumień muzyki płynie z wieży. A do zgrania tego co gra w komputerze ja używam programu Audacity. Czerwonym zaczynasz nagrywać, żółtym zatrzymujesz. Edytujesz jako wave, a potem do mp3. Program można sobie ściąnąć na jakieś stronce.

No dobra, po takim opisie pewnie spece od techniki będą mieć niezły ubaw :wink: Ja miałem większy jak drogą prób i błędów do tego dochodziłem. :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

JC pisze:No dobra, po takim opisie pewnie spece od techniki będą mieć niezły ubaw :wink: Ja miałem większy jak drogą prób i błędów do tego dochodziłem. :wink: :wink: :wink:
Ale za to jaka frajda, jak w końcu się udało :D
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

herMMan

Re: z mojego archiwum...

odświeżam zapomniany wątek...

Był 20 września 1991 roku, piątek. Tego dnia odbyło się 500-tne notowanie Listy Przebojów Programu Trzeciego. Przebieg tej listy rejestrowały kamery TVP, nadając nazajutrz czterdziestominutowe sprawozdanie we "Wzrockowej Liście Przebojów" Marka Niedźwieckiego. Wszystko zmontowane według bardzo dobrego pomysłu reżysera, ukazuje fragmenty jubileuszowego notowania połączone z wybranymi teledyskami promującymi utwory z tej listy. Poza tym zobaczyć można znane osobistości Trójki początku lat dziewięćdziesiątych, między innymi nieodżałowanych: Barbarę Głuszczak i Janusza Kosińskiego. Nie uniknęli też obiektywu kamery młodziutka wtedy Halina Wachowicz i Marek Pawlukiewicz oraz inni. Jak zawsze z okazji takich wydań listy było sporo gości - może ktoś rozpozna siebie sprzed ponad osiemnastu lat?

Niestety - upływ czasu, taśma VHS nie najlepszej marki oraz przechowywanie kasety w nieodpowiednich warunkach wpłynęły na to, że film jest już tylko czarno-biały. Jak zwykło się jednak mawiać - dobre i to!
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: z mojego archiwum...

Post autor: Miszon »

Film jest rewelka! To był jeden z bardziej niezwykłych momentó Zlotu. Dziękujemy wszyscy! Nie wiedziałem tylko, że VHS może stracić kolor, zachowując przy tym naprawdę dobrą jakość.
ODPOWIEDZ