Zniesienie abonamentu radiowotelewizyjnego
- tadzio3
- Kontakt:
Zniesienie abonamentu radiowotelewizyjnego
Co sądzicie o pomysle, a teraz już kierunek działania w strone zniesienia abonamentu radiowotelewizyjnego? Jakie macie odczucia, sugestie w kontekście "Trójki"?
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Ja jestem jak najbardziej za zniesieniem, oczywiście pod warunkiem że zamiast wyciągać te pieniądze bezpośrednio od ludzi to pieniądze pójdą z budżetu, bo jakaś forma finansowania musi istnieć, żeby nasza Trójeczka nie stała się Eską czy Złotymi Przebojami. 
A dlaczego z budżetu zamiast z kieszeni? Otóż dlatego, że i tak podobno więcej niż połowa osób nie płaci, nie mówiąc już o firmach prywatnych. A w ten sposób niejako wszyscy będziemy łożyć na Polskie Radio i TV, a nie tylko osoby, które boją się kontroli urzędnika państwowego i regularnie płacą ten haracz.

A dlaczego z budżetu zamiast z kieszeni? Otóż dlatego, że i tak podobno więcej niż połowa osób nie płaci, nie mówiąc już o firmach prywatnych. A w ten sposób niejako wszyscy będziemy łożyć na Polskie Radio i TV, a nie tylko osoby, które boją się kontroli urzędnika państwowego i regularnie płacą ten haracz.
- tadzio3
- Kontakt:
Jezeli miało by tak być, to tez jestem za. Z tym, że nie słyszałem o takowym rozwiązaniu, tylko o tym, że abonament bedzie zniesiony. Nie na darmo w Trójce przed audycjami pojawia się komunikat "Tej audycji może nie być po zniesieniu abonamentu radiowotelewizyjnego"Robinson pisze:Ja jestem jak najbardziej za zniesieniem, oczywiście pod warunkiem że zamiast wyciągać te pieniądze bezpośrednio od ludzi to pieniądze pójdą z budżetu, bo jakaś forma finansowania musi istnieć, żeby nasza Trójeczka nie stała się Eską czy Złotymi Przebojami.

Ja jestem za zniesieniem abonamentu. W zamian odpowiedni odsetek pieniędzy budżetowych, tak jak to się proponuje. Podzielam argumenty Robinsona.
Dodatkowo zlikwidowałbym TVP, albo ograniczył do jednego kanału. Pozbierałbym te wszystkie misyjne programy z 3 anten i umieścił w jednym. Oczywiście zapewniając środki budżetowe na tą działalność. Albo przyspieszyłbym wprowadzenie naziemnej telewizji cyfrowej co doprowadzi do zróżnicowania oferty rynkowej. Niechybnie doprowadziłoby to do spadku udziału w rynku TVP (dziś ok 40 %!!!!), a co za tym idzie zmniejszyłoby się parcie na nie polityków różnej maści.
PS. Póki co jestem jednym z naiwniaków, którzy jeszcze płacą abonament.
Dodatkowo zlikwidowałbym TVP, albo ograniczył do jednego kanału. Pozbierałbym te wszystkie misyjne programy z 3 anten i umieścił w jednym. Oczywiście zapewniając środki budżetowe na tą działalność. Albo przyspieszyłbym wprowadzenie naziemnej telewizji cyfrowej co doprowadzi do zróżnicowania oferty rynkowej. Niechybnie doprowadziłoby to do spadku udziału w rynku TVP (dziś ok 40 %!!!!), a co za tym idzie zmniejszyłoby się parcie na nie polityków różnej maści.
PS. Póki co jestem jednym z naiwniaków, którzy jeszcze płacą abonament.

-
Ja też i dlatego mnie to tak wkurza, bo inni śmieją mi się w twarz jaki to ja głupi. Jeżeli państwo nie potrafi wyegzekwować tego od wszystkich, którzy powinni płacić, to niech sobie daruje. Chyba że pojawi się sposób na wyegzekwowanie tego od tych, którzy zgodnie z ustawą powinni płacić.Gary pisze:PS. Póki co jestem jednym z naiwniaków, którzy jeszcze płacą abonament.
-
Na pewno nie odetną mediów publicznych od finansowania. Nie czytałeś dokładnie. Poczytaj to:tadzio3 pisze:Jezeli miało by tak być, to tez jestem za. Z tym, że nie słyszałem o takowym rozwiązaniu, tylko o tym, że abonament bedzie zniesiony. Nie na darmo w Trójce przed audycjami pojawia się komunikat "Tej audycji może nie być po zniesieniu abonamentu radiowotelewizyjnego"
Szef klubu parlamentarnego PO potwierdził, że jego partia chce zlikwidować abonament radiowo - telewizyjny. Zapewnił, że pomysł zmiany finansowania mediów publicznych nie oznacza obcięcia finansów dla nich.
Zbigniew Chlebowski nazwał abonament "niepotrzebną daniną", którą może zastąpić finansowanie z budżetu państwa. Likwidacja abonamentu ma być częścią większej reformy mediów publicznych.
Według Zdrojewskiego, abonament ma zostać zastąpiony dotacjami z budżetu państwa. Nowy system ma pomóc w odpolitycznieniu mediów publicznych.
Przyszły minister zapowiedział, ze dotacja budżetowa dla telewizji musi pokryć koszty realizacji programów misyjnych. O tym, czy dany program jest misyjny, czy nie mają decydować "autorytety". O przyznaniu dotacji ma, według niego, decydować parlament.
Stefan Niesiołowski zapewnił natomiast w Sygnałach Dnia, że jego partia chce stopniowo zastąpić abonament rtv skuteczniejszą formą finansowania mediów publicznych.
Niesiołowski podkreślił że Platforma Obywatelska nie pozwoli, by z publicznych mediów zniknęły programy edukacyjne i wychowawcze. Jak powiedział Poseł PO, dotychczasowy ład w mediach publicznych, nadzorowanych przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, ich upolitycznienie oraz partyjne parytety dla rządzących ugrupowań nie sprawdziły się.
Stefan Niesiołowski dodał, że zmiany w dziedzinie mediów publicznych nie będą przeprowadzane szybko i pochopnie. Chodzi przede wszystkim o uporządkowanie sprawy zarządzania tymi mediami i o zwiększenie skuteczności ich finansowania.
Radosław Sikorski powiedział, że sytuacja, w której duża część społeczeństwa nie płaci abonamentu radiowo-telewizyjnego jest demoralizująca.
Kandydat na ministra spraw zagranicznych podkreślił w "Sygnałach Dnia", że jest zwolennikiem ambitnego radia i telewizji. Dlatego opowiada się za pomysłem stworzenia w ministerstwie kultury specjalnego funduszu, który zająłby się finansowaniem wszelkich ambitnych projektów związanych z radiem i telewizją. Fundusz ten, dodał Sikorski, byłby dofinansowywany z wpływów z abonamentu, lub innej formy opodatkowania.