Wow! JC, Ty chyba masz wszystko! Miałem nadzieję, że ktoś udostępni Martynę Jakubowicz, Elżbietę Mielczarek lub Urszulę, a szczerze mówiąc Ireny Jarockiej i Zdzisławy Sośnickiej spodziewałem się najmniej, a tu... niespodzianka.
Zgadza się, zestaw bardzo zróżnicowany.

Z każdym z tych nagrań wiążę jednak jakieś wspomnienia. Akurat gdy Irena Jarocka i Zdzisława Sośnicka nagrywały ww. utwory, nie miałem nawet 10 lat, i to były jedne z moich pierwszych muzycznych wspomnień, oczywiście z radiowej Jedynki.
Później, jako długoletni słuchacz Trójki, oczywiście w życiu nie przyznałbym się, że kiedyś podobały mi się utwory Zdzisławy Sośnickiej czy Ireny Jarockiej. Jednak to, co podobało nam się przed laty, pozostaje w pamięci, i narasta w człowieku potrzeba odświeżenia sobie tego.
Co do pozostałych utworów - o dziwo udało mi się znaleźć utwór "Ale plama, na kolana" najlepszej polskiej bluesmanki Martyny Jakubowicz, a także wszystkie utwory Elżbiety Mielczarek, której słuchać nauczył mnie na początku lat 80-tych starszy kolega, nazywając ją polską Janis Joplin.
Gdyby była możliwość udostępnienia pozostałych utworów Pani Martyny ("Blues o zużytych butach", "Armagedon w każdej chwili") oraz Krystyny Prońko "Płynie samotność" i Urszuli "Czeska biżuteria", byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam