1000 notowań temu ...

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

1000 notowań temu ...

Post autor: emilencja »

Jak wyglądała Lista 1000 notowań temu ? Notowanie 314 miało miejsce 13 marca 1988 i wyglądało tak

PS1. piguła zawiera całe notowanie wraz z poczekanią (oczywiście w skrócie) :) - niestety okazało się, że nie posiadam Agnethy Faltskog i The Last Time w wersji która była grana na LP3 - zamieściłem więc taką jaką mam. Przepraszam.

PS2. Całość trwa 14 minut i zajmuje 16MB

pozdrawiam
Emil
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

dzieki
za to wszystko
mam nadzieje ze na tym nie koniec..........
Awatar użytkownika
emilencja

pewnie że nie ... ale nie ma sensu robić tego co tydzień - postaram się wrzucać takie pigułki co jakiś czas

miło byłoby również gdybyście zechcieli nieco skomentować wrażenia towarzyszące wspomnieniom :)

pozdrawiam
Emil
Tomekk

a mozna wiedziec "co jaki czas"???
:) :)
Awatar użytkownika
emilencja

nie chciałbym się zobowiązywać, bo z czasem u mnie jest bardzo różnie (najczęściej kiepsko) ... może uda się raz w miesiącu :)

pozdrawiam
Emil
Tomekk

bedzie to jedno notowanie czy 4????
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

Fajnie Emil że to przypomniałeś, niektórych piosenek nie znam (Rebeka, Tubylcy Betonu czy Milion Bułgarów)
A Sally Oldfield znałem, tylko nie wiedzialem że właśnie ona wykonuje ta piosenkę.
Awatar użytkownika
emilencja

Tomekk pisze:bedzie to jedno notowanie czy 4????
jedno - zmajstrowanie takiej pigułki zajmuje dobre 1,5 - 2 godziny a zmiany z tygodnia na tydzień nie są aż tak widoczne :)

pozdrawiam
Emil
Tomekk

dzieki
i jeszcze raz sorry, ze tak zawracam glowe :wink:
choroszcz

Post autor: choroszcz »

NO TO W 25 ROCZNICE MOZE BY TAK 1 NOT W PIGULCE ALE BYLOBY SUPER-I TAK ROBISZ SWIETNA ROBOTE
a gdybym tak jeszcze kiedys uslyszal not 115 ,chyba najlepsze jakie wspominam,pierwsza wakacyjna lista 84 roku
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Mała poprawka - to notowanie było 12 marca 1988 r. czyli w sobotę.
Prowadził je Paweł Sito i później przyznał się, że je sfałszował spuszczając Fostera (któy dostał najwiecej głosów) na 14 miejsce i za to mu chwała bo ten kawałek (hymn igrzysk w Calgary) był okropny, aczkolwiek Niedźwiedź był w nim rozkochany (znaczy w utworze, nie w Fosterze). Sito zresztą miał plan, żeby powiedziec, że piosenka wypadła poza listę (jakby zerowe miejsce), ale się przestraszył statystyków.
Żródło - artykuł Wojciecha Staszewskiego "Niedźwiedź razy tysiąc", GW z 30 marca 2001 r.
choroszcz

Post autor: choroszcz »

okropny kawalek? co za bzdura a Sito złamal zasady jedynej wówczas demokracji,zrobil sobie prywate,a kawałek piekny-tym bardziej jesli ktos ogladał najlepsze w historii otwarcie jakichkolwiek igrzysk
kazda lista byla ukladana oprocz trojkowej -oj SITO ...szkoda słów
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

tyle było utworów, które były na 1 miejscu w trójce, których dosłownie nie cierpiałem, ale nie mógłbym znieść myśli że piosenka, którą nie cierpię zdobywszy największą ilość głosów jednocześnie nie byłaby na 1 miejscu.
A może jestem tylko idealistą? :)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Tej historii z Pawłem Sito to nie znałem.
Nawet lubiłem jego prowadzenie, a w tym wypadku rzeczywiście przegiął.
Jak się popatrzy na historię tego utworu la liście, to podejrzenia się nasuwają:
http://power2.uci.agh.edu.pl/~jk/lp3/ca ... tml?u=1500
mikrobi

Robinson pisze:Tej historii z Pawłem Sito to nie znałem.
Nawet lubiłem jego prowadzenie, a w tym wypadku rzeczywiście przegiął.
Oczywiście nie wiadomo czy red. Staszewski (autor) czegoś nie pokręcił. W tym tekście pisze np. o "partyjnych artystach", którzy domagali się, aby M.N. ich puścił. O kogo moglo chodzić - o gwiazdy festiwali kołobrzeskich?

Jak się popatrzy na historię tego utworu la liście, to podejrzenia się nasuwają:
http://power2.uci.agh.edu.pl/~jk/lp3/ca ... tml?u=1500

Dla mnie podejrzane jest 2 miejsce Universe w notowaniu 122 (tydzień wcześniej na 13, tydzień później na 12). Z drugiej strony może to było jednorazowe zbiorowe głosowanie dla żartu.
Awatar użytkownika
emilencja

cieszę się że Wam się to spodobało

po kolei:
stavanger pisze:[...]niektórych piosenek nie znam[...]
jeśli jest coś Michale w czym mógłbym Ci pomóc to wal na PW
choroszcz pisze:[...]NO TO W 25 ROCZNICE MOZE BY TAK 1 NOT W PIGULCE ALE BYLOBY SUPER[...]
nie wykluczam tego, ale w tej chwili nie jestem pewny czy mam wszystkie utwory z tego notowania
choroszcz pisze:a gdybym tak jeszcze kiedys uslyszal not 115 ,chyba najlepsze jakie wspominam,pierwsza wakacyjna lista 84 roku[...]
myślę że jest to do zrobienia w odpowiednim czasie, ale trzeba będzie zmienić tytuł postu :) - przypomnij mi o tym za jakiś czas
mikrobi pisze:Mała poprawka - to notowanie było 12 marca 1988 r. czyli w sobotę.[...]
oczywiście masz rację - z przejęcia popełniłem błąd :oops:

co do dziwnych ruchów Fostera i Universe ... być może były naciągane, a być może nie - jeśli chodzi o Universe, można przypuszczać jednotygodniową akcję któregoś z fan-clubów których w tamtych czasach nie brakowało - ale istnieje małe prawdopodobieństwo tego samego w przypadku Fostera - bądźmy szczerzy - kto wtedy wiedział "co to za jeden" ? :)

zresztą mówimy o dwóch skrajnych przypadkach - David nieoczekiwanie spadł, a Universe niespodziewanie poszło do góry - wspólne jest tylk to, że oba utwory uczyniły to w znacznym stopniu

takich przypadków było z pewnością więcej (choć może nie na taką skalę) - na gorąco chociażby NKOTB If You Go Away w notowaniu 537 spadło z 2 na 12 aby tydzień później wrócić na 2, lub zastanawiający marsz w górę Listy (541 - 16, 542 - 7, 543 - 1), czy Falco Vienna Calling (195 - 14, 197 - 2, 198 - 2, 199 - 12)
- to dwa przykłady, które przyszły mi do głowy tak na szybko, ale z pewnością znalazłoby się ich więcej

myślę, że niebawem tytuł tego postu zmieni nazwę na "notowania w pigułce" - postaram się zamieszczać co jakiś czas któreś z notowań w zależności od okazji

pozdrawiam
Emil
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

emilencja pisze: myślę, że niebawem tytuł tego postu zmieni nazwę na "notowania w pigułce" - postaram się zamieszczać co jakiś czas któreś z notowań w zależności od okazji
Nie ma problemu. Autor tematu może to zrobić bez problemu. :)
mikrobi pisze: Dla mnie podejrzane jest 2 miejsce Universe w notowaniu 122 (tydzień wcześniej na 13, tydzień później na 12). Z drugiej strony może to było jednorazowe zbiorowe głosowanie dla żartu.
Nie wiem, czy Rogowiecki był jakimś superfanem Universe, żeby tak zrobić, ale nigdy nie wiadomo.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Trudno oczywiście rzucać oskarżenia bez dowodów, ale często zdarzało się, że notowania p. Sity były jakieś... dziwne. Poza tym pamiętam notowanie, w którym chyba cała pierwsza dziesiątka podszła w kilkunastosekundowych skrótach, bo... Sito nie wyrobił się z czasem. A wtedy radio było jedynym źródłem utworów do nagrywania na własne nośniki, więc takie coś dla młodego fana to była tragedia! Universe? Podejrzewam jednak jakąś akcję fanklubu. Zdaje się, że Niedźwiecki po jakimś czasie zaczął się orientować i odróżniać takie akcje od spontanicznego głosowania (i spuszczać do śmietnika np. tysiąc identycznym pismem zapisanych pocztówek z identycznym zestawem i kolejnością utworów), gorzej było w przypadku zastępców, bo oni liczyli wszystko jak leci i wtedy łatwiej było coś takiego przeprowadzić. Podobnie bywa z systemem liczenia głosów, który jest zapewne inny dla poczekalni, a inny dla listy (stąd podwójne pozycje w poczekalni i ich brak ana liście zasadniczej) - np. p. Szydłowska nie została o tych zasadach poinformowana i w 1230 notowaniu poczekalnia poleciała zgodnie z ilością oddanych głosów.
mikrobi

Kiedyś podwójne pozycje były również w liście zasadniczej - ostatni raz w notowaniu 510, piszę o tym w innym wątku.
Moim zdaniem wytłumaczenie jest proste - w poczekalni jest mniej głosów a prawdopodobieństwo pozycji podwójnej maleje z ilością głosów.
Druga sprawa - nie tylko Sito, ale w ogóle zastępcy w latach 80 mieli chyba dużo swobody, bo np. Mann wprost powiedział, że w tamtych czsach przemycali w poczekalni pewne pasujące im kawałki. I tak np. Plugawy Anonim Hołdysa dwa razy zadebiutował w notowaniach Manna.
JC

Post autor: JC »

choroszcz pisze:NO TO W 25 ROCZNICE MOZE BY TAK 1 NOT W PIGULCE ALE BYLOBY SUPER-I TAK ROBISZ SWIETNA ROBOTE
a gdybym tak jeszcze kiedys uslyszal not 115 ,chyba najlepsze jakie wspominam,pierwsza wakacyjna lista 84 roku
Kiedyś w chwili wolnego czasu zrobiłem takie miksowe zestawienia 1, 100, 200, 300 itd. Udało mi się odnaleźć 1. Mam nadzieję, że Emil wybaczy, że się wciąłem :wink:

http://download.yousendit.com/BDD0D8F46154F650

No i miksik 300 notowania też się znalazł.....

http://download.yousendit.com/271F357D31BEDD77
Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2007 1:05 am przez JC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
emilencja

oczywiście że wybaczy :)

zapraszam do dalszych publikacji jeśli znajdziesz coś jeszcze

pozdrawiam
Emil
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

naprawdę panowie jestem pod wielkim wrażeniem ...
szacuneczek i ukłony ....
Awatar użytkownika
emilencja

Jacku - bardzo przyjemne te Twoje pigułki

zauważyłem tylko jeden błąd - w 300 jest nie ten lombard który powinien być :)

pozdrawiam
Emil
JC

Post autor: JC »

emilencja pisze:Jacku - bardzo przyjemne te Twoje pigułki

zauważyłem tylko jeden błąd - w 300 jest nie ten lombard który powinien być :)

pozdrawiam
Emil
Dzięki Emilu za poprawkę. Mam taką płytę CD Lombardu z 1992 r. z materiałem z płyty "Szara maść" i 5 bonusami z płyty "Kreacje" i rzeczywiście zamienili numery piosenek i pod tytułem "Odejść bez pożegnań" znalazł się "List nocą" a pod "List nocą" piosenka "Odejść bez pożegnań". Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi.
kajman

Post autor: kajman »

Akurat Universe doszli tak wysoko z takim błahym utworem z textem z podtextami, który może szybko się spodobać i równie szybko znudzić, więc myślę, że to tak się po prostu zdarzyło. Był kiedyś inny przypadek: debiut w poczekalni na 50, skok na 20 i tydzień później utworu nie było w 30. Też można się by tu było doszukiwać przekrętu, ale po co?
A z utworów Plugawego Anonima na liście to bardzo się cieszyłem, bo były znakomite. Szkoda, że nie ma bodajże żadnych innych ich nagrań.
ODPOWIEDZ