XIII Stoleti - Transylvanian Werewolf

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

XIII Stoleti - Transylvanian Werewolf

Post autor: emilencja »

Zainteresował mnie wątek o Ś.P. Tomku Beksińskim - skorzystałem z jednego z podanych linków i oczom moim ukazała się niezwykle ciekawa strona na Jego temat. Sporo czasu spędziłem podczas jej przeglądania i z pewnością będę tam wracał. Znalazłem tam również coś, co chodziło za mną od ładnych kilku lat ... wykonawcę i tytuł utworu który słyszałem tylko jeden raz w życiu. Nagranie to wywarło na mnie niesamowite wrażenie, ale ponieważ zacząłem słuchać już po zapowiedzi Prowadzącego - do dziś nie wiedziałem czego właściwie szukać. Teraz już wiem. To nagranie Transylvanian Werewolf czeskiej grupy XIII Stoleti

jeśli ktoś je posiada i zechciałby się nim ze mną podzielić, będę niesamowicie wdzięczny

pozdrawiam
Emil
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

Post autor: Megalomaniac 3-owy »

Kłaniam się

...piękna muzyka świetna kapela...poleciłbym jeszcze do przesłuchania Lp.'Straceni w Karpatech'...mnie zwala z nóg... a poniżej ...werewolf

http://rapidshare.com/files/24054583/XI ... rewolf.mp3
Awatar użytkownika
emilencja

Dziękuję przepięknie.

Jest polska strona o tej grupie - gdybyś był zainteresowany to wyślę Ci link na PW. Najlepsze recenzje zebrała właśnie ta płyta której tytuł podałeś, a zaraz za nią Werewolf. Chętnie kupiłbym te dwa krążki, ale w polskich sklepach internetowych próżno ich szukać - znalazłem je na czeskim odpowiedniku allegro, cena jest wyśmienita (w przeliczeniu niecałe 20 złotych, ale nie znam czeskiego na tyle dobrze żeby dokonać tam zakupu.

pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję - znikam zatopić się w mrocznych dźwiękach :)
Emil
tom

XIII stoleti

Post autor: tom »

Witaj emilencjo !
O XIII Stoleti usłyszałem z audycji Tomka, nie mogłem uwierzyć, że czeska grupa może grać tak wspaniale, wielką przyjemnością było poznawanie wraz z Tomkiem kolejnych nagrań tej grupy, tłumaczenie utworów, początkowo nagrywałem na kasecie wszystkie prezentowane utwory a potem udało mi się bez większych przeszkód nabyć kilka ich płyt w Poznaniu, w tym "Straceni w Karpatach", "Gotikę", "Werewolf" czy trochę później "Vampire songs" ( ale płaciłem sporo, bo jak pamiętam to po 50 zł za płytę i to ładnych kilka lat temu ). Do dzisiaj z sentymentem wracam do tych nagrań, nie ukrywam nie tak często ale "Ten stary dum se rozpada" czy "Transylvanian Werewolf" wciąż wzbudzają gęsią skórkę gdy je słyszę. Miło usłyszeć że są wielbiciele takich klimatów. Pozdrawiam
thom
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

Post autor: Megalomaniac 3-owy »

emilencja pisze:Dziękuję przepięknie.

Jest polska strona o tej grupie - gdybyś był zainteresowany to wyślę Ci link na PW. Najlepsze recenzje zebrała właśnie ta płyta której tytuł podałeś, a zaraz za nią Werewolf. Chętnie kupiłbym te dwa krążki, ale w polskich sklepach internetowych próżno ich szukać - znalazłem je na czeskim odpowiedniku allegro, cena jest wyśmienita (w przeliczeniu niecałe 20 złotych, ale nie znam czeskiego na tyle dobrze żeby dokonać tam zakupu.

pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję - znikam zatopić się w mrocznych dźwiękach :)
Emil
...cała przyjemność po mojej stronie
co do dostępności kupna płyt to te dwie wymienione są najtrudniej sostępne ale to nie znaczy nie osiągalne...swego czasu w Media Markt można było kupić coś niecoś poniżej 40zł i to mniemam później niż wspomina Tomasz a i na Allegro też można spotkać w cenie 50zł ale trzeba często zaglądać opcja kup teraz zobowiązuje.

Link możesz podesłać będę wdzięczny...

PZDR.
Awatar użytkownika
emilencja

Zajrzałem dziś do centrum handlowego dla inteligentnych i zapytałem Pana Za Pultem :) o XIII Stoleti. Szczerze mówiąc spodziewałem się spławienia tak jak kilkanaście lat temu w dużym sklepie muzycznym w centrum Warszawy kiedy zapytałem o The Bolshoi (wtedy Pani sprawiająca wrażenie Wszechwiedzącej poinformowała mnie, że nie mają w sprzedaży płyt rosyjskich wykonawców) :)

Jakież było moje zdziwienie kiedy Pan od razu odpowiedział że jak najbardziej jest. Następnie zajrzał do komputerka i powiedział że Werewolf-a nie mają, ale Ztraceni v Karpatech i owszem.

Poinformował mnie którędy najbliżej do pożądanej płyty i poszedłem. Trafiłem bez większych problemów i zobaczyłem 4 płyty: Ztraceni v Karpatech, Gotika, Vendetta, oraz składankę Karneval

miałem ograniczone fundusze, bo w koszyczku już siedziała płyta Lidii Pospieszalskiej (dla Żony) oraz od dawna wypatrywane dwie płyty z przygodami niejakiego Marka Piegusa (dla Dzieciaczków) - musiałem więc poprzestać na dwóch

wybrałem Ztracenych (najlepsze recenzje) i Karneval (składak, czyli przekrój - da mi to jakiś pogląd na Ich pozostałą twórczość)

a kilka minut temu znalazłem kilka Ich płyt na http://www.stereo.pl - większość w granicach 36 złociszy, więc nie jest źle :)

widzę, że nie jestem jedynym zafascynowanym tą muzyką, więc pozwalam sobie umieścić linki do Ich stron

strona polska
strona czeska

być może Administracja uzna że nie powinny się tu znajdować (XIII wieczni nie mają NIC wspólnego z LP III - no, może poza tą rzymską trójką - ale gdyby napisać LP 3 to już absolutnie nic :) - w takim przypadku nie pogniewam się jeśli post zostanie wyedytowany - wówczas zainteresowanych zapraszam na PW

--------
edycja
--------
spostrzeżenie na gorąco - podczas pierwszego przesłuchania pierwszego utworu ze Ztracenych - głos wokalisty (przynajmniej w tym nagraniu) łudząco podobny do wokalisty De Press

---------------
edycja druga
---------------

po zawaleniu nocy stwierdzam że było warto - obie płyty są doskonałe i trudno doszukać się w nich słabych punktów, a Elizabeth będzie w najbliższym czasie jednym z najczęściej słuchanych przeze mnie utworów - polecam gorąco

pozdrawiam
Emil
tom

XIII stoleti

Post autor: tom »

Emilencjo ! Pięknie piszesz o tej grupie, podobnie jak ja poznawałem XIII Stoleti to właściwie z wypiekami na twarzy bo najpierw nagrywałem na taśmę z audycji Tomka - w nocy a więc nastrój jak najbardziej odpowiedni a następnego dnia "przeżywałem" od nowa. W pełni się z Tobą zgadzam "Elizabeth" cudo.Jeśli mogę od siebie dodać to polecam Ci także płyty "Amulet" i "Nosferatu" ale "Metropolis" prawdę powiedziawszy nie musisz nabywać w pierwszej kolejności. Według mnie słabsza, momentami dobra ale nie ma takiej siły jak wcześniejsze. Jak chcesz jakiś utwór to postaram się zamieścić, przepraszam że przez ostatnie dni nie zaglądałem na forum dlatego dzisiaj, choć spóźnione, najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie i Żony. Dziękuję też że ponownie zwróciłeś moją uwagę na tę grupę bo płyty już trochę zakurzyły się na półce - lubię takie klimaty ( podobnie Deine Lakaien ) ale oprócz tego całą masę różnorakich klimatów z lat 80-tych. Mam prośbę, przy okazji podziel się wrażeniami o płycie Vendetta - zupełnie mi nieznana.
tom
ODPOWIEDZ