Notowanie 72

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Notowanie 72

Post autor: Robinson »

bobby-x pisze: Notowanie 72 pozycje 22 oraz 23.

21. MUZYKA SEMAFORÓW - RSC
22. GORĄCE TELEFONY - 2+1
23. KOMPUTEROWE SERCE - KOMBI
24. MICHELLE MA BELLE - URSZULA

Tę wersję potwierdzają: Marcin, Leszek i Wojtek.
Ale w prasie w tamtym okresie pojawia się odwrotnie. W książce o liście też jest odwrotnie, na stronie lp3 jest odwrotnie oraz na stronach Jacka też jest odwrotnie.
Wydzieliłem ten temat oddzielnie, bo wcześniej przewijał się w innych tematach. Ja jeszcze wtedy nie słuchałem listy, ale na pewno jest coś na rzeczy. Notatki, które od kogoś dostałem rzeczywiście pokazują te utwory w takiej kolejności jak podaje Bobby, ale w 1988 r. (gdy Marek przypominał notowania sprzed 5 lat), zamieniłem miejscami utwory 22 i 23.
Ciekawi mnie, jak było podane w notowaniu 73 odnośnie utworu Kombi. Tzn. czy np. "awans o 1 oczko" czy "bez zmian". Ale pewnie do takiej informacji nie dotrzemy.
Dodatkowo smaczku dodaje fakt, że to notowanie (wg moich zapisków) prowadził Rogowiecki i stąd pewnie takie problemy. Np. namieszał tu dodatkowo wprowadzając na listę utwór, który wcześniej wypadł z podstawowego zestawienia (Blue Monday).
Robinson

bobby-x pisze: Tę wersję potwierdzają: Marcin, Leszek i Wojtek.
Leszek jest na naszym forum, ale pewnie nie ma zbytnio czasu, żeby się udzielać, ale czy Marcin i Wojtek są? Myślę, że z chęcią zobaczylibyśmy w naszym gronie tych najbardziej zasłużonych słuchaczy LP3, bo mogliby dużo wnieść.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Przypomnieć zapewne należy skąd pochodzi ten cytat — to fragment tematu Czy byly miejsca potrójne lub poczwórne?. Warto przeczytać cały wątek, żeby wyrobić sobie zdanie, o co w tym wszystkim chodzi.

Tak na marginesie, skoro kwestia dotyczyła błędów w Archiwum, czemu dyskusja nabrała takiego obrotu w dziale Zagadki...? I jeśli spojrzeć na datę (17 Wrz 2006), od blisko pół roku nikt jednoznacznie nie wyjaśnił tego zamieszania w notowaniu 72. Dowody które posiadam, potwierdzają wersję

Kod: Zaznacz cały

21.	Muzyka semaforów      RSC
22.	Komputerowe serce	  Kombi
23.	Gorące telefony	    2+1
24.	Michelle Ma Belle	  Urszula
czyli niestety w sprzeczności z adwersarzem. I cóż możemy tutaj uczynić? Nie twierdzę, że z nasłuchu było inaczej — ale tego dowodu chyba nie posiadamy? Grycek był wtedy niezdolny jeszcze do prowadzenia systematycznych kopii listy w postaci odtwarzalnej (w tym miejscu po raz kolejny chcę złożyć uznanie dla pracy jaką wykonuje dla nas zgredów, mówię o sobie, ten młody człowiek) -- więc pozostaje czekać, i mieć nadzieję, że ktoś w prywatnych archiwach przez przypadek ma ten fragment... jednak prawdopodobieństwo znalezienia oscyluje w granicach 0.

Czy tego odmiennego zapisu, czyli różnicy w scenariuszu notowania a wersji ,,na antenie'' nie można uznać za pomyłkę prowadzącego? Zwykłe omsknięcie oka na maszynopisie wykonanym kiepską maszyną do pisania typu ,,Łucznik'' na kiepskim papierze... przypomnijmy, że to był rok 1983! nie było laserowych wydruków na bielutkim papierze A4. Skoro nie tak dawno, Marek Niedżwiecki podał omyłkowo inną kolejność utworów gdzieś w dole poczekalni (a w eter wypuścił niejaki Misiek), skoro nie tak dawno... przez pierwszą godzinę notowania podawał na antenie bieżący numer listy... sprzed tygodnia — to czemu nie można uznać, że przeszło 20 lat temu też nie zdażyła się zwyczajna ,,wpadka''? Czy warto o to kruszyć kopie? Czy należy podważać wiarygodność tego czy innego archiwum? Może wystarczy znaleźć sensowne, najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie tego faktu?
leszekno

Post autor: leszekno »

Robinson pisze:
bobby-x pisze: Tę wersję potwierdzają: Marcin, Leszek i Wojtek.
Leszek jest na naszym forum, ale pewnie nie ma zbytnio czasu, żeby się udzielać..
Przyznaję, że ostanio nie widać mnie na forum, ale na stare lata zachciało mi się próbować zdawać egzamin państwowy z angielskiego i trzy razy w tygodniu chodzę po pracy na zajęcia i na nic nie mam czasu.

Ale w kwestii notowania 72 uważam, że powinno liczyć się to, co zostało zaprezentowana na antenie. W tamtych czasach to co usłyszeli słuchacze było "święte"... Ja i moi równieśni, którzy bawili się wtedy w różne podsumowania, braliśmy pod uwagę tylko i wyłącznie to, co usłyszeliśmy w radiu. Czasami w Gazecie Młodych, która publikowała listy pojawił się jakiś błąd, ale liczyła się tylko wersja z anteny..
Robinson

Troszkę odświeżę temat, bo widzę w archiwum, że "airplay list" potwierdza wersję, która znajduje się w archiwum.
Czy zatem można przyjąć, że Rogowiecki się pomylił przy prezentowaniu kolejności?
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Robinson pisze:Troszkę odświeżę temat, bo widzę w archiwum, że "airplay list" potwierdza wersję, która znajduje się w archiwum.
Czy zatem można przyjąć, że Rogowiecki się pomylił przy prezentowaniu kolejności?
Słusznie zauważyłeś... ja uważam, że jednak się pomylił. Niemniej to moje zdanie, i niektórzy przedmówcy mogą się z tym nie zgadzać. Nie mając im tego za złe, cieszy mnie fakt, że wszelkie takie wątpliwości dyskutujemy i wyjaśniamy, publikując dostępne wartościowe materiały.
ODPOWIEDZ