a ja przeczytałam "jesteście zaskoczeni"? ja tak
Nowości TFP #25
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
-
gioconda2
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Re: Nowości TFP #25
Mnie bardziej zaskakuje awans Sophie.
-
miszony
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987
A mnie nie zdziwiło i wręcz cieszę się, że przeszła. To" Dicho" jak mawia lady ma coś w sobie i bardziej mi się podoba od pierwotnej wersji Alcaazar ale najbardziej podoba mi się teledysk - taki trochę smutno wesoły-idealny kowidowy clip 2020 roku
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
O to muszę znowu obejrzeć teledysk.
A mnie znowuż zaskoczyło, że moja świąteczna propozycja "prawie" weszła, czyli mogę o nas powiedzieć, że jesteśmy prawię fanami świąt BN.
Ciekawie to zabrzmiało, no ale jak to Król, musiał mieć taką fazę.
A mnie znowuż zaskoczyło, że moja świąteczna propozycja "prawie" weszła, czyli mogę o nas powiedzieć, że jesteśmy prawię fanami świąt BN.
-
AlekOb
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011
A Mania chyba początkowo cieniutko sobie radziła, co nie?gioconda2 pisze: ↑pt gru 04, 2020 11:24 pmTwój Nick się łapał do 10 tak gdzieś około śr/czw. i się z tego cieszyłam, a im bliżej końca tym było gorzej, szkoda, bo mi się też podobał. Aczkolwiek fani disco i potańcówek przycisneli w końcówce. Edyta na 1 m. też wskoczyła w końcówce, bo wcześniej to SIA była na szczycie, później "a-ha" a i KRÓL miał fazę szczytową. Dlatego lubię na bieżąco liczyć sobie te wyniki, bo tu się tak zmienia... i to co jest oczywiste na początku tygodnia kompletnie się odwraca w końcówce głosowania.
Już któryś raz jest tak, że jedna z propozycji na której najbardziej mi zależy najpierw słabo sobie radzi, a decydujące punkty zdobywa czwartek wieczór i piątek rano
Chyba osoby o zbliżonym guście do mojego głosują właśnie wtedy (z resztą ja też)
- Sundrajta
Niektórzy na pewno (ale podkreślam, że tylko muzycznie) i dodam że z większością wyborów ludzi tutaj nie jestem w stanie się pogodzić. Tylko że to opowieść na zupełnie inny temat.
*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
Na czele (przed dwoma tygodniami) znalazła się Luxtorpeda z utworem "Cel", którym trafia do celu czyli na szczyt. Sia (i tu i tam) zdobywa drugą lokatę, za to Pretty Reckless niespodziewanie trzecią.
Najwyżej notowaną piosenką, której nie udało się przebić do głównego zestawu jest "Out of Bad Luck" Nicka, a w pierwszej dziesiątce są jeszcze trzy takie kawałki. Zaś najniżej notowanym numerem, który się przedostał, to "Therefore I Am" Billie z 21. lokaty i jeszcze dwie takie piosenki w ostatniej dyszce się znalazły. A na ostatnim miejscu ogólnie znalazła się "Jerusalema" jakichś Anonymousów.
01. [6,68] Luxtorpeda — CEL
02. [6,08] Sia — COURAGE TO CHANGE
03. [5,86] the Pretty Reckless — 25
04. [5,71] Edyta Bartosiewicz — CICHY ZABÓJCA
05. [5,59] Waglewski Fisz Emade — KRÓL
-------------------------------------------------------------
06. [5,45] Nick Schnebelen — OUT OF BAD LUCK
07. [5,27] Stach Bukowski oraz Kwiat Jabłoni — NOC
08. [5,27] Matt Berninger — SERPENTINE PRISON
09. [5,00] Steve Lukather — RUN TO ME
10. [4,86] Leonard Cohen — THE NIGHT OF SANTIAGO
11. [4,82] Ihsahn feat. Einar Solberg — MANHATTAN SKYLINE
12. [4,55] Kalandra — BORDERS
----------------------------------------------------
13. [4,36] Zenek Kupatasa — SŁONECZKO
14. [4,31] Sophie Ellis-Bextor — CRYING AT THE DISCOTHEQUE
15. [4,18] Yana & Oly. — SOMEWHERE ELSE
16. [4,09] Kodaline — THIS MUST BE CHRISTMAS
17. [4,04] Daria Zawiałow — MANIA
18. [3,71] Kynnet — SILLOIN KUN SÄ LÄHDIT
-------------------------------------------------------
19. [3,36] Majestica — GHOST OF MARLEY
20. [2,91] Sparks — LAWNMOWER
21. [2,91] Billie Eilish — THEREFORE I AM
22. [2,82] Jacob Collier feat. Rapsody — HE WON'T HOLD YOU
23. [2,27] Master KG feat. Nomcebo — JERUSALEMA
Po kres skrajnych not sięgnęły: "Mania" (1/4); "Borders" (2/2); "Crying at the Discotheque" oraz "Lawnmower" (obie po 1/3), a także aż dziewięć o pomniejszej liczbie tychże skrajności. Ogólny bilans dziesiątek i zer wyniósł 19/42 czyli te pierwsze stanowią więcej niż skromne 31,1% ogółu.
Największy progres w odniesieniu do minionego tygodnia zanotował temik3 +1,57 pkt. i jeszcze blisko byli kajman +1,21 oraz Sundrajta +1,17 pkt. Największy regres przypadł w udziale naszym paniom Seadrze -0,39 i lady 0,37 pkt. i to są jedyne osoby z ujemnym wynikiem. Najbliżej ŚWO uplasowała się za to, o nie znowu gioconda2 (jak ona to robi?) i to tym razem niemal w punkt, bo była tylko nieco ponad jedną setną poniżej tejże wartości.
Od nikogo ocen nie zabrakło, a po opuszczonym (poniekąd prowizorycznie) tygodniu powrócił miszony.
frekwencja wyniosła 11 osób (+1) [ średnia wszystkich ocen ^ 4,53 pkt. (+0,61) ]
-
gioconda2
Och teraz to już mogę umierać z 10 tytułami ŚWO dumnie przypiętymi do poduszek na ordery
Już tak dobrze nie będzie, bo stałam się "surową panią" (z kim przestajesz...) i zaczęłam wstawiać więcej zer (na razie tak z 4 na zestaw, ale się rozkręcam
A jak ja to robię zważywszy, ze wysłałam swoje głosy stosunkowo szybko (bo w sobotę)? Od zawsze podobała mi się arystotelesowska zasada złotego środka i staram się wcielać ją w życie
-
TStudent
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
Ostatnio niestety na tym Forum jest tylko jeden "pan dziesięć" i ma 23 (lada moment 24) lata na krzyż.
Tak tak, tamtych Państwa, którzy oceniają wysoko ale tylko pierwszą piątkę to pod uwagę w rozważaniach nie biorę. Chyba że też ich nie bierzesz
-
gioconda2
Ja tych "niepełnych" nie biorę pod uwagę, ale Sundrajta (z tego, co kiedyś pisał) tak, a moim zdaniem nie powinien, no ale...
- Sundrajta
Oczywiście, że biorę pod uwagę.
Skoro oceny zostały wystawione, to nie mogę ich ignorować!

Skoro oceny zostały wystawione, to nie mogę ich ignorować!
Za to w tym przypadku akurat zmuszony jestem tak postąpić, gdyż nie biorę znowuż pod uwagę ocen wystawianych słownie (a jedynie cyfrowo).
I to jest (chyba) ta metoda na odnalezienie złotego środka.
-
gioconda2
Nosowskiej możesz nie liczyć, za to wszystkie pozostałe pozycje tak, bo zostały uczciwie ocenione, zgodnie z subiektywna klauzula sumienia. Na 10 tytułach ŚWO nie zamierzam poprzestać. Idę po dalsze
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2020 7:57 pm przez gioconda2, łącznie zmieniany 1 raz.
A jakby ktoś dał utworowi 100 to też byś nie ignorował?
To akurat nie jest żaden argument. A sytuacja wygląda tak, że przyjąłeś automatycznie zasady, które obowiązywały w Topie Nowości. Można się z nimi zgadzać lub nie, ale nic oczywistego w tym nie ma. Mi się to nie podoba, giocondzie2 jak widać też nie, ale poza tym chyba nikomu to nie przeszkadza, a że Ty prowadzisz to dopóki nie będzie ostrego sprzeciwu to Ty decydujesz. Szczególnie, że jest to rzecz ciekawostkowa i na nic konkretnego to wpływu nie ma.
-
TStudent
Przydałoby się jednak zachęcić do oceniania w skali, każdy przyjmuje swoją.
- Sundrajta
I to byłoby ciekawe rozwiązanie. Jedno bonusowe miejsce w nowościach dla najwyżej ocenionej piosenki, która nie przebiła się do zestawu głównego z pierwszego podsumowania.
Bowiem taki ruch na pewno ożywiłby system ocenowy i prawdopodobnie zwiększył w nim frekwencję?
Tylko wtedy faktycznie zmieniłbym (czy raczej musiałbym zmienić) zasady i brać pod uwagę tzw. pełne zestawy ocen, czyli minimum 2/3 ocenionych nowości. Miałbym tylko jedno zastrzeżenie, nie każda najwyżej oceniona nowość wchodziłaby z automatu do zestawu, a powiedzmy tylko taka, która znajdzie się minimum w pierwszej piątce. A więc nie w każdym tygodniu ten bonus by przysługiwał. I najwcześniej moglibyśmy go wprowadzić od Nowego Roku.
Oczywiście nie ja będę o tym decydował...
Tylko wtedy faktycznie zmieniłbym (czy raczej musiałbym zmienić) zasady i brać pod uwagę tzw. pełne zestawy ocen, czyli minimum 2/3 ocenionych nowości. Miałbym tylko jedno zastrzeżenie, nie każda najwyżej oceniona nowość wchodziłaby z automatu do zestawu, a powiedzmy tylko taka, która znajdzie się minimum w pierwszej piątce. A więc nie w każdym tygodniu ten bonus by przysługiwał. I najwcześniej moglibyśmy go wprowadzić od Nowego Roku.
Oczywiście nie ja będę o tym decydował...
-
lady
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
Jestem za tym pomysłem.
-
TStudent
To zdecydowanie.
Top 5 to na pewno, ale myślałem o top 7-8 w ostateczności. Top 10 to faktycznie trochę za dużo.Sundrajta pisze: ↑śr gru 16, 2020 8:38 pm Miałbym tylko jedno zastrzeżenie, nie każda najwyżej oceniona nowość wchodziłaby z automatu do zestawu, a powiedzmy tylko taka, która znajdzie się minimum w pierwszej piątce. A więc nie w każdym tygodniu ten bonus by przysługiwał. I najwcześniej moglibyśmy go wprowadzić od Nowego Roku.
- Sundrajta
Powiedzmy top 6 ostatecznie, bo to gwarantuje, że ten utwór pokonał minimum połowę nowości, które się przedostały. 
Pierwsza sprawa to poważna ankieta (lub przynajmniej głosowanie na ten temat).
I oczywiście trudno darmo, ale tylko jedno miejsce, nawet gdyby druga z takowych była druga.
Jestem za, chociaż boję się że może nastąpić mocna świadoma lub pod polaryzacja ocen czyli skupienie się na ocenach skrajnych.
Nie, w żadnym wypadku. Przy 27 nowościach można byłoby nie oceniać dziewięciu. Zdecydowanie za dużo. Sądzę, że powinno to być ponad 80% co przy takich 27 pozwalałoby nie oceniać pięciu.
I to jest chyba najrozsądniejsze wyjście.
I oczywiście trudno darmo, ale tylko jedno miejsce, nawet gdyby druga z takowych była druga.
Jestem za, chociaż boję się że może nastąpić mocna świadoma lub pod polaryzacja ocen czyli skupienie się na ocenach skrajnych.
- konwicki1980
- Kontakt:
- Sundrajta
Spokojnie poczekajmy na rozwój wydarzeń, w tej chwili rzeczywiście wolę dmuchać na zimne.

Myślę że krakowskim targiem dojdziemy do liczby 3/4, bo te 4/5 wydaje się dużo, no ale mi przeszkadzać nie będzie na pewno.
Raczej tak, nawet gdyby w tej szóstce miało być więcej niż jedna taka piosenka, to tylko ta najlepsza przechodzi dalej.
To może jednak wprowadzimy limity? Np. max 5 dziesiątek i 10 zer na osobę (tak by wynikało z przeciętnych danych z każdego notowania), co ludziom by szkodziło dać te pół punktu więcej dla tych ciut niżej lub wyżej notowanych?
-
gioconda2
Za dużo sztucznych regulacji. Zabije to autentyczność ocen.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Wam chyba się nudzi.
Bo znowu następują próby siania zamętu...
-
temik3
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Słońca nie ma, mrozu nie ma to i umysły prężniej działająjollyroger72 pisze: ↑czw gru 17, 2020 1:18 am Wam chyba się nudzi.
niektórzy tutaj chyba odlatują...

- Sundrajta
O widzę, że niektórzy czują się zagrożeni.
Bo wiadomo wszak, że najlepsza w ocenach nigdy nie będzie propozycja lekka, łatwa i przyjemna, a muszę przyznać że takich teraz na liście mamy multum.
A jak komentuję wyniki ocen to dostrzegam, że najczęściej tą "pokrzywdzoną" propozycją, której nie udaje się dostać do top 10, a jest najwyżej oceniona bywa utwór z kręgów rocka, bluesa, alternatywy, wymagający większego skupienia. I to są takie najbardziej trójkowe klimaty, może tylko zbyt często są tam artyści już dobrze znani.
Ale żeby nie było to jest tylko (znowu) moje subiektywne odczucie.
Bo wiadomo wszak, że najlepsza w ocenach nigdy nie będzie propozycja lekka, łatwa i przyjemna, a muszę przyznać że takich teraz na liście mamy multum.
A jak komentuję wyniki ocen to dostrzegam, że najczęściej tą "pokrzywdzoną" propozycją, której nie udaje się dostać do top 10, a jest najwyżej oceniona bywa utwór z kręgów rocka, bluesa, alternatywy, wymagający większego skupienia. I to są takie najbardziej trójkowe klimaty, może tylko zbyt często są tam artyści już dobrze znani.
Ale żeby nie było to jest tylko (znowu) moje subiektywne odczucie.