Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Doggg
Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: Doggg »

Darekfz111 pisze: śr sie 12, 2020 6:12 pm Witam.
Dzisiaj znów udało mi się dodzwonić do Trójki, do popołudniowej ZD3, oczywiście nie dali mnie na antenę, ale pytałem co dalej z p. Markiem, Helen, Bartkiem, z LP3, bo w radio juz nikt nic o nich nie wspomina. Sympatyczna pani powiedziała ze przekaże Kubie (w domyśle dyr. Strzyczkowski) żeby coś powiedział na antenie, najlepiej w piątek w czasie gdy normalnie trwałaby lista.
Pożyjemy, usłyszymy (albo i nie...)
Pozdrawiam
Najlepiej gdyby dyr. Strzyczkowski nagrał jingla z zapowiedzią, że czeka na powrót Marka. Można by to grać kilka razy dziennie, a nawet gdyby Marek poszedł do RNŚ, nic by się nie zdeaktualizowało, bo fakt czekania byłby ciągle aktualny :D
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

MN był dzisiaj gościem w RNŚ (po 11 godz.).
Relacja z rozmowy:https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... ce/9rkjvw1
Ostatnio zmieniony czw sie 13, 2020 12:07 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
Doggg
Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982

Post autor: Doggg »

FOXD pisze: czw sie 13, 2020 11:58 am MN była dzisiaj gościem w RNŚ (po 11 godz.).
Relacja z rozmowy:https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... ce/9rkjvw1
MN to zawsze była najlepsza marka! :D
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Tutaj wrzuciłem materiał audio: https://youtu.be/XDEVrXbrvek
Więcej o mielonych niż o liście, ale bądźmy cierpliwi ;)
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Miło znowu usłyszeć Niedźwiedzia w radio :D
trójkowicz
Listy Przebojów Trójki słucham od: roku 1995

Post autor: trójkowicz »

Marek to jest po prostu... Marka :) Co za głos, co za klasa, kultura słowa. M-I-S-T-R-Z! Żeby w taki haniebny sposób pozbyć się takiego diamentu jak Marek, to nie wiem co siedziało w głowie ludzi zarządzających wtedy Trójką i PR. Sieczka to byłby chyba komplement, bo to musiało być coś poniżej :evil: Efekty mamy: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/r ... w-historii

Zamówiłem Markową książkę w przedsprzedaży, a na Pana Marka czekam z utęsknieniem gdzieś, może znowu w TV? W publicznej na pewno nie, ale już był w C+. Brakuje w telewizji jakiegoś dobrego autorskiego magazynu muzycznego na poziomie, z muzyką nie narzuconą z wytwórni, tylko dobraną z ręki człowieka z pojęciem, jak Pan Marek.
Darekfz111
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: Darekfz111 »

Witam
Ale przykre jak powiedział w wywiadzie ze zdarzają się ludzie co go zaczepiaja i zwracają sie per "przekrętaczu"
Gó**o raz rzucone w necie, w tym necie pozostaje. A troli jest pełno co to ślepo dorej zmianie wierzy.
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

trójkowicz pisze: pt sie 14, 2020 4:48 am Zamówiłem Markową książkę w przedsprzedaży, a na Pana Marka czekam z utęsknieniem gdzieś
+1. Najlepsze to by było jakieś spotkanie w jakiejś instytucji kultury, wtedy nawet (prawie) osobiście. :)
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Ja już naprawdę nic nie muszę

Post autor: djjack »

kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Przeczytałem właśnie ten wywiad i napiszę mniej więcej to samo, co napisałem przed chwilą na Facebooku: Ten wywiad powinien zamknąć całą dyskusję na temat powrotu p. Marka do Trójki. Jeżeli gdzieś kiedyś jeszcze p. Marek poprowadzi jakieś audycje radiowe, to będzie to najprawdopodobniej Radio Nowy Świat. A przed Trójką teraz trudne zadanie - zastanowienie się co dalej: Czy będzie kontynuacja Listy (o ile ktoś będzie ją chciał tam prowadzić), czy też powstanie nowa lista (z innym prowadzącym i inną ekipą się tym zajmującą) czy też takowej listy w Trójce nie będzie w ogóle...
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Pan Marek teraz w Halo Radio. Powiedział, że już nigdy w życiu nie poprowadzi żadnej listy. Audycja do 19.
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Chyba p. Markowi pamięć lekko szwankuje.
"Potem, jak się zmieniły czasy, Andrzej Turski powiedział: „Weekend zaczyna się w piątek, więc listę przenosimy na piątek”.

Jak wiadomo ostatnia lista sobotnia to 1 września 1990 r., pierwsza piątkowa - 7 września 1990.
Andrzej Turski wtedy od 7 lat nie miał nic wspólnego z 3 (poza tym, że okazyjnie prowadził tam audycje po przejściu na kierownicze stanowisko do Jedynki, ale też wcześniej). Więc nie on mógł podjąć taką decyzję. To raz.
Dwa - w 1980 r. Solidarność wywalczyła 3 wolne soboty w miesiącu i ta sytuacja utrzymała się aż do 2000 roku, kiedy wprowadzono 40-godzinny tydzień pracy. Także - dość często spotykana - teza o przeniesieniu listy z soboty na piątek w związku z wydłużeniem wolnego prawdziwa nie jest. Można by powiedzieć, że o ile przed zmianą każda lista była przed wolnym porankiem, po zmianie już niekoniecznie.

A druga sprawa - Madonna w 1994 r. miała na LP3 cztery numery 1 - trochę dziwne, że p. Marek tak podkreślał, że to "nie jego bajka". Niby to prawda, że jego gust i gust słuchaczy to nie to samo, ale tu byłby jednak duży rozjazd.
trójkowicz
Listy Przebojów Trójki słucham od: roku 1995

Post autor: trójkowicz »

Darekfz111 pisze: pt sie 14, 2020 7:31 am Witam
Ale przykre jak powiedział w wywiadzie ze zdarzają się ludzie co go zaczepiaja i zwracają sie per "przekrętaczu"
Gó**o raz rzucone w necie, w tym necie pozostaje. A troli jest pełno co to ślepo dorej zmianie wierzy.
Tak, też mnie to uderzyło, bardzo przykre, całe pokolenia wychowywały się na LP3 i wystarczyło że się jednej bezmyślnej osobniczce z drugim bezmyślnym osobnikiem ulało, pociągnęli to bezmyślni politycy i można o dowolnej, nawet bardzo zasłużonej osobie, zmienić zdanie. Jeśli ktoś wyrabia sobie zdanie o ludziach na bazie jakichś fake newsów i stękania ludzi przy korycie, to ma coś z głową. W ogóle tyle się mówi, żeby nie wierzyć politykom, a niektórzy się wpatrują jak w obrazek i powielają każdą brednię.

I niestety to nie nowość, pisanie historii na nowo jest uskuteczniane wobec różnych osób.
kacper94 pisze: pt sie 14, 2020 5:03 pm
Przeczytałem właśnie ten wywiad i napiszę mniej więcej to samo, co napisałem przed chwilą na Facebooku: Ten wywiad powinien zamknąć całą dyskusję na temat powrotu p. Marka do Trójki. Jeżeli gdzieś kiedyś jeszcze p. Marek poprowadzi jakieś audycje radiowe, to będzie to najprawdopodobniej Radio Nowy Świat. A przed Trójką teraz trudne zadanie - zastanowienie się co dalej: Czy będzie kontynuacja Listy (o ile ktoś będzie ją chciał tam prowadzić), czy też powstanie nowa lista (z innym prowadzącym i inną ekipą się tym zajmującą) czy też takowej listy w Trójce nie będzie w ogóle...
Wywiad potwierdza to, co tu pisaliśmy, jest klincz, nie ma przeprosin, a bez tego i bez wyjścia z sądu nie można zrobić żadnego ruchu. Niestety nie dziwię się Markowi, ja zrobiłbym na jego miejscu tak samo, to kwestia obrony własnego honoru przed podłymi pomówieniami. A to z Halo Radio to może takie przekazanie między wierszami do Trójki, że "róbta co chceta"...

Niezależnie od efektu moim zdaniem skutecznie zdemolowano cały prestiż listy w imię utrzymania się u stołków. Bez Marka i po tym jak go potraktowano - nie ważne co zostanie uruchomione i kto to poprowadzi - LP3 dla mnie przestała istnieć. Zresztą nawet po wielu latach całkiem wyłączyłem Trójkę. Nie mogę zaakceptować tej antenowej egzaltacji i samouwielbienia, że trwa jakaś odbudowa. Nic nie trwa i nic nie jest ani nie będzie odbudowane, póki nie zostanie wyprostowane to, od czego sprawa się zaczęła i kropka. Do tego czasu radio pozostaje wyłączone, badam inne sposoby odkrywania muzyki.

Ale to moja prywatna opinia, ja już tego słuchać nie będę, być może innych jakiś powrót listy ucieszy. Ja po prostu nie potrafię tego zaakceptować, bo tak mnie wychowano, że mam uczulenie na niegodziwość. I ta niegodziwość w stosunku do Pana Marka bezsprzecznie wystąpiła.

A co do Radia Nowy Świat, to nie wiem, ale chyba bym nie był za tym, aby Marek do nich dołączył. Ostatnio toną w swoich problemach. Nie życzę im źle, ale widziałbym jednak Pana Marka przy jakiejś bezpiecznej i spokojnej przystani, a nie wyskakiwać z jednego sztormu w drugi...
Darekfz111
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: Darekfz111 »

Darekfz111 pisze: śr sie 12, 2020 6:12 pm Witam.
Dzisiaj znów udało mi się dodzwonić do Trójki, do popołudniowej ZD3, oczywiście nie dali mnie na antenę, ale pytałem co dalej z p. Markiem, Helen, Bartkiem, z LP3, bo w radio juz nikt nic o nich nie wspomina. Sympatyczna pani powiedziała ze przekaże Kubie (w domyśle dyr. Strzyczkowski) żeby coś powiedział na antenie, najlepiej w piątek w czasie gdy normalnie trwałaby lista.
Pożyjemy, usłyszymy (albo i nie...)
Pozdrawiam
Witam
Z powodu wyjazdu nie byłem w stanie słuchać popołudniowej ZD3. Wspomniał coś pan dyrektor o Marku albo liście?
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

konwicki1980 pisze: czw sie 13, 2020 2:09 pm Tutaj wrzuciłem materiał audio: https://youtu.be/XDEVrXbrvek
Więcej o mielonych niż o liście, ale bądźmy cierpliwi ;)
dzięki za link :)
miły powrót Marka do radia
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

Niedźwiedź szaleje teraz w mediach: https://www.youtube.com/watch?v=wzAthD1N9V4
Awatar użytkownika
barb42
Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam

Post autor: barb42 »

Kolega już umieścił post w temacie z wywiadami MN.
konwicki1980 pisze: ndz sie 16, 2020 12:45 am Tutaj zmontowana przeze mnie rozmowa z Halo Radia - autorka wywiadu - Beata Kawka:
https://youtu.be/wzAthD1N9V4
Duża porcja Niedźwiedzia, że się tak wyrażę :D
adrianec

Post autor: adrianec »

a przed chwilą na Liście Przebojów Radia PiK (z okazji 30-lecia) wybrzmiał głos Marka Niedźwieckiego :D
adrianec

Post autor: adrianec »

a co do wywiadu dla Halo Radio, przykro, że Niedźwiedź mówi, że już w życiu nie poprowadzi Listy, ale na szczęście (co sam podkreśla) - często nie jest konsekwentny we własnych obietnicach danych sobie
Awatar użytkownika
FOXD

mateusz15 pisze: pt sie 14, 2020 5:21 pm Pan Marek teraz w Halo Radio. Powiedział, że już nigdy w życiu nie poprowadzi żadnej listy. Audycja do 19.
Powiedział jedynie, że nie poprowadzi listy ;) Biorąc pod uwagę cały kontekst w jakim to stwierdził można wnioskować z (dużym prawdopodobieństwem), że chodziło o Listę czyli lp3 ;)
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

FOXD pisze: pn sie 17, 2020 1:21 pm
mateusz15 pisze: pt sie 14, 2020 5:21 pm Pan Marek teraz w Halo Radio. Powiedział, że już nigdy w życiu nie poprowadzi żadnej listy. Audycja do 19.
Powiedział jedynie, że nie poprowadzi listy ;) Biorąc pod uwagę cały kontekst w jakim to stwierdził można wnioskować z (dużym prawdopodobieństwem), że chodziło o Listę czyli lp3 ;)
Odnosił się do jednego ze słuchaczy, który napisał że zaprasza do Halo Radia żeby tu poprowadził listę. Więc nie chodziło o tę konkretną. Proponuję posłuchać raz jeszcze.
Awatar użytkownika
FOXD

^^
Przede wszystkim kontekst jest szerszy, bo nie dotyczy fragmentu tej wypowiedzi, ale także mentalności Niedźwiedzia. Do tego dochodzi profil/formuła HaloRadia. Stąd propozycję słuchacza HaloRadio pomijam, ponieważ ta stacja (jej zarząd) nie jest nastawiona na rozgłośnię rozrywkową (jak np. RNŚ). W HR kładzie się nacisk na słowo mówione, i to przeważa, a muzyka to jedynie przerywniki. Generalnie wątek, w którym Niedźwiedź się odniósł dotyczył Trójki i zadymy z maja. Stąd uważam, że jego deklaracja głównie dotyczyła (emocjonalnie) do kontynuowania Listy w tym Upadłym Radiu. Owszem dynamika wypowiedzi może wskazywać na coś innego, jednakże jeśli się uwzględni inne jego wypowiedzi chociażby w RNŚ dzień wcześniej, to tam też można było odnieść z jednej strony wrażenie, że nie wraca nigdzie, a z drugiej, że wszystko już jest ugadane właśnie z RNŚ ;)
Nie twierdzę, że MN jeśli wyrazi jasna deklaracje (raczej po wakacjach), to od razu zgodzi się na jakąś formę listy/plebiscytu. Raczej spodziewam się jakiejś autorskiej audycji. Z czasem może da się namówić na poszerzenie (np. za namową słuchaczy) aby prowadzić jakaś listę ;) Stąd twoje stwierdzenie, jakoby w życiu już nie poprowadził żadnej listy jest nie trafione.

Swoją drogą ciekaw jestem czy konwicki1980 wykorzystując materiał z HR dokłada się do wspierania finansowo HR ;)
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Dziś w "Byle do 13" o 10.50 pojawił się "Kącik wspominający LP3". Było not. 495 z 16.08. 1991r. Poleciało 1 nagranie - FNS "Baboki". Nie wiem czy to stała pozycja środowego programu, bo zazwyczaj nie słucham tego duetu (najsłabszy wg mnie). Trzeba sprawdzić za tydzień o 10.50. W sumie to miło odkryć akcent nawiązujący do LP3, bo teraz to już szczątkowo można usłyszeć na antenie... :(
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Post autor: djjack »

Michał Narkiewicz-Jodko nowym dyrektorem Trójki. Dotychczasowy szef Agencji Muzycznej Polskiego Radia zastąpi Jakuba Strzyczkowskiego.
https://www.facebook.com/Trojka.PolskieRadio
Zablokowany