Notowanie 1634 - 24.05.2013 r. (PB)

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Notowanie 1634 - 24.05.2013 r. (PB)

Post autor: Neo01 »

Fajny Myślowiec jako suplemęt.
A teraz Arka 8)
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Mam mieszane uczucia po tym co wyczytałem, że tylko dzięki akcji na fb, Riverside dotarł do pierwszego miejsca. Dlaczego w przypadku jednych zespołów wzbudza to wielkie potępienie, a w przypadku drugich przechodzimy nad tym do porządku dziennego. Straciłem cały szacunek do tego zespołu. Z ciekawostek w pierwszej dziesiątce połowa wykonawców na tą samą literę.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Zlotowo-forumowego ABC Listy

Post autor: djjack »

Artur pisze:(...) Z ciekawostek w pierwszej dziesiątce połowa wykonawców na tą samą literę.
I to na literę, która jest bohaterką najbliższego Zlotowo-forumowego ABC Listy. Kto będzie w Śródborowie i jeszcze nie wybrał... czas pomyka! :)
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Artur pisze:Mam mieszane uczucia po tym co wyczytałem, że tylko dzięki akcji na fb, Riverside dotarł do pierwszego miejsca. Dlaczego w przypadku jednych zespołów wzbudza to wielkie potępienie, a w przypadku drugich przechodzimy nad tym do porządku dziennego. Straciłem cały szacunek do tego zespołu. Z ciekawostek w pierwszej dziesiątce połowa wykonawców na tą samą literę.
Ale jakoś nikt się nie oburzał przy Depeche Mode
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1
http://www.depechemode-forum.pl/viewtop ... &start=280

Straciłem szacunek dla tego zespołu.

Pewnie gdyby głębiej poszukać, to pewnie każdy utwór na liście jest w jakiś sposób "promowany".
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

a ja chyba stracę szacunek sam do siebie, bo zdarzało mi sie parę razy publicznie namawiać do głosowania na konkretne utwory...
zastanawiam się jeszcze co zrobić z ... Niedźwiedziem, który rozdawał w klasie kartki i mówił żeby głosowali na utwór Haliny Frąckowiak.
wystarczyło tylko wypisać i wysłać, bo pewnie znaczki sam naklejał! :-)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Przede wszystkim trzeba by zawiesić promowanie na forum. No a czasy FB mamy, no i żadne płacze ani krzyki nie zmienią.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

konwicki1980 pisze:Przede wszystkim trzeba by zawiesić promowanie na forum.
Przeczytawszy posta Yacy'ego, o tym samym pomyślałem :D

PS. Głosujcie na zespoły metalowe :wink:
kajman

Post autor: kajman »

Co do Riverside to gdyby to Celrbrity było na pierwszym to faktycznie uważałbym, że to jeden z lepszych nr 1 ostatnio. Natomiast od Deptha to z siedmiu ostatnich liderów pięciu było lepszych. A sam zespół jest dobry, chociaż jest mnóstwo progowych zespołów na świecie znacznie od niego lepszych. Niestety od jakiś 30 lat w Polsce nie było progowego zespołu na bardzo dobrym poziomie (chociaż te co były, w większości były przynajmniej niezłe).
Co do reklamy to mi osobiście w tym wątku też nie pasowała, chociaż rozumiem to, że się pojawiła. Ale rozumiem tym bardziej, że może drażnić i nie widzę nic złego w tym, żeby o tym pisać (chociaż forma moim zdaniem niekoniecznie była odpowiednia). I chyba nieistotne jest to, kto co zrobił dla forum w kontekście wypowiedzi poszczególnych osób. Jesteśmy tutaj wszyscy na równych prawach (pomijając ewentualnie administrację) i każdy może pisać co mu się nie podoba jeżeli nie obraża tym innych.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

nie kumam jak "reklama" Adama mogła denerwować albo nie pasować :roll:
przecież to nasz top! i Adam przypominał nam!
skoro komuś nie pasuje to widać, że jednak nie tak do końca utożsamia się z Forum.
w przypadku FOXDa wiadomo, bo chyba wszyscy pamiętają jego podpis, ale kajman!
co Ci nie pasowało? że Adam w najbardziej aktualnym wątku przypomniał o audycji, która będzie za parę chwil?
przypomnienie o głosowaniu na jakiś Top albo Naszą Listę w tym wątku to też byłoby niepasujące?
pytam, bo takie sytuacje miały miejsce i nie pamiętam aby ktoś miał jakieś "ale".
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Artur pisze:Mam mieszane uczucia po tym co wyczytałem, że tylko dzięki akcji na fb, Riverside dotarł do pierwszego miejsca. Dlaczego w przypadku jednych zespołów wzbudza to wielkie potępienie, a w przypadku drugich przechodzimy nad tym do porządku dziennego. Straciłem cały szacunek do tego zespołu. Z ciekawostek w pierwszej dziesiątce połowa wykonawców na tą samą literę.
Oj, jest mi bardzo miło, że jest na tym forum ktoś, kto nie rozumie tych samych rzeczy i ma identyczne zdanie, jak ja. :) Pozdrawiam Cię, Arturze! :)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Szczególnie jak się czyta taki wpis:
"poszło z 11 kont :-)"

:roll:
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

kajman pisze:Co do reklamy to mi osobiście w tym wątku też nie pasowała
to jest dokładnie identyczna sytuacja, jak z każdym wątkiem "Głosowanie na XXX not LP3" i pojawiająca się w nich informacja (na każdej stronie) o utworze promowanym w danym tygodniu. Przecież jest założony odpowiedni temat dot. piosenek promowanych, więc zainteresowanym osobom powinno to wystarczyć.
No ja mam nadzieję, że nadal będą się pojawiać informacje i ogłoszenia dotyczące innych ważnych wydarzeń z życia forum w wątkach z Komentarzami i czy się komuś to podoba czy nie.
A co do gościa o nazwie FOXD. Na wielu z nas działa on?, ona? jak płachta na byka.
Życzę mu, aby jak najczęściej stosował opcję "ignor" , chociaż może nie do końca, bo pewnego dnia trafi na Ronia, a on wtedy może się obrazić.
kajman

Yacy pisze:co Ci nie pasowało? że Adam w najbardziej aktualnym wątku przypomniał o audycji, która będzie za parę chwil?
przypomnienie o głosowaniu na jakiś Top albo Naszą Listę w tym wątku to też byłoby niepasujące?
pytam, bo takie sytuacje miały miejsce i nie pamiętam aby ktoś miał jakieś "ale".
Ale ja nie zgłaszałem żadnego ale, bo rozumiem sytuację. To, że mi nie pasuje uważałem i uważam nadal za nieistotne.
Wiem, że jest to nasz top, ale akurat nie czuję tego w tym wątku. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby dogadanie się z administracją i wszystkie tego typu ogłoszenia (o topach, audycjach, plebiscytach, NL czy zlotach) pojawiały się na górze strony i były widoczne od razu po wejściu.
Aro pisze:Przecież jest założony odpowiedni temat dot. piosenek promowanych, więc zainteresowanym osobom powinno to wystarczyć.
Z tym bym się nie zgodził. Promocja utworu wiąże się jednoznacznie z głosowaniem na dany utwór. Natomiast informacji o promocji wolałbym nie oglądać w wątku z komentarzami (paradoxalnie sam o tym pisałem w tym wątku, ale to dlatego, że zainteresowanie nawet o zgłaszaniu utworów do promocji nie pamiętają).
Aro pisze:No ja mam nadzieję, że nadal będą się pojawiać informacje i ogłoszenia dotyczące innych ważnych wydarzeń z życia forum w wątkach z Komentarzami i czy się komuś to podoba czy nie.
Ja wolałbym nie widzieć, ale protestował nie będę.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Aro pisze: No ja mam nadzieję, że nadal będą się pojawiać informacje i ogłoszenia dotyczące innych ważnych wydarzeń z życia forum w wątkach z Komentarzami i czy się komuś to podoba czy nie.
nic dodać nic ująć :-)
gżegoż

tadzio3 pisze:
Szczególnie jak się czyta taki wpis:
"poszło z 11 kont :-)"

:roll:
Taak... :x Widać, że akcje facebookowe + głosowanie z kilkunastu kont = pewny sukces na liście. :?
Gdy się jednocześnie zastosuje te dwie nieuczciwe zagrywki, to bicie własnych rekordów na LP3 jest w praktyce zagwarantowane :|

Zastanawia mnie tylko to, że przy très.b redakcja potrafiła zainterweniować i przeciąć ten proceder, a w stosunku do Riverside czy Depeche Mode nie ma takiej odwagi. Z tym pogodzić jest się najtrudniej. Do tego, że takie praktyki są stosowane, z czasem chyba trzeba będzie przywyknąć (co nie znaczy, że zaakceptować). Do tego, że część osób z forum ma do nich bardzo ambiwalentny stosunek (czyli że raz uważają, że to skandal i wypaczanie wyników listy, a kiedy indziej, iż to jest normalne i nie ma w tym nic złego) - też. Ale to, że redaktorzy mają tak różne podejście i w zależności od tego, kogo ów proceder dotyczy, interweniują i ingerują w wyniki głosowania, bądź też w ogóle nie reagują i mają te nieuczciwe zachowania "w nosie", boli najbardziej. Gdyby nie casus trèsa, to można byłoby pisać, że po prostu nic na to nie można poradzić, że wyeliminowanie tego typu praktyk jest niemożliwe lub że
konwicki1980 pisze:czasy FB mamy, no i żadne płacze ani krzyki nie zmienią.
Ale tamta sytuacja pokazała, iż niekoniecznie musi tak być, a redaktorzy, jeżeli chcą, to są w stanie zaprowadzić porządek. Tak więc niestety część odpowiedzialności za ostatnie wydarzenia spada również na nich. Gdyby wobec każdego (również tych najbardziej znanych zespołów) byli tak surowi, jak dla trèsa, to prędzej czy później fani by zrozumieli, że nie ma sensu przeprowadzać takich akcji.
kajman

gżegoż pisze:Zastanawia mnie tylko to, że przy très.b redakcja potrafiła zainterweniować i przeciąć ten proceder
A skąd wiesz, że tutaj leży przyczyna? Dlaczego uważasz, że nie inne nieprawidłowości mogły tutaj mieć miejsce i to dokładnie takie, że można je było wyłapać, a w przypadku akcji facebookowych nie jest to możliwe (bo jak obliczysz, ile głosów przyszło z facebooka, a ile skądinąd?). I nawet sądzę, że właśnie przyczyna nie była inna.
Skąd wiesz także, że nieprawidłowości w przypadku głosowań na inne utwory nie było? A może zaskakujące wypadki czy spadki piosenek były efektem wykrycia ewidentnych manipulacji?
gżegoż

Jak to było na pewno z très.b, to chyba mało kto z nas wie. Pewne jest tylko to, że była prowadzona akcja facebookowa (identyczna, jak te, które teraz prowadzą inni) oraz że miała miejsce ingerencja kogoś z redakcji (najpewniej Niedźwiedzia). No bo w to, że ten utwór tak po prostu nagle dostał tyle mniej głosów, że wypadł z dziesiątego miejsca poza trzydziestkę (i to mimo tego, że akcja wciąż była kontynuowana), chyba nikt nie wierzy. Podejrzewać można także, że oprócz akcji na fb, najbardziej zagorzali fani tego zespołu głosowali z kilkunastu kont. Więcej trudno cokolwiek powiedzieć - po prostu trzeba się opierać na faktach. A te są takie, że w tamtym przypadku redakcja przecięła ten proceder, a w ostatnich tygodniach (mimo że sytuacje są identyczne - czyli mają miejsce akcje na fb i głosowania z wielu kont) nie. I to jest nie w porządku.
kajman pisze:Dlaczego uważasz, że nie inne nieprawidłowości mogły tutaj mieć miejsce i to dokładnie takie, że można je było wyłapać
Jakie to inne nieprawidłowości mogły wchodzić w grę? Piszesz bardzo tajemniczo. Jeżeli wiesz, jak to było naprawdę (oraz posiadasz wiedzę, że inne tego typu interwencje również miały miejsce), ale nie masz upoważnienia, by to wyjawić na forum, to ta dyskusja nie ma większego sensu.

Nie będę się już więcej na ten temat wypowiadał, bo już wiem, iż do niczego dobrego to nie prowadzi. Na tym forum aż roi się od fanów Riverside i Depeche Mode (których bardzo cieszą świetne wyniki ich ulubieńców, niezależnie od tego, jakimi środkami zostały osiągnięte), a więc nie chcę się już im dłużej narażać. Très.b to wtedy był zupełnie nieznany zespół, więc po ich facebookowym wyczynie na forum nie było chyba nikogo, kto by w jakikolwiek sposób tłumaczył czy usprawiedliwiał zachowanie jego fanów. Teraz jest zupełnie inaczej, więc i forum reaguje zupełnie inaczej. Trudno. Ale redakcja powinna być ponad wszelkimi sympatiami oraz fanklubami i do każdej tego typu sytuacji podchodzić jednakowo, niezależnie od renomy wykonawcy, którego one dotyczą. Skoro kiedyś postąpiła z całą bezwzględnością, to teraz także powinna. Tak uważam i swojego zdania nigdy nie zmienię.
Kubak25

Post autor: Kubak25 »

gżegożu wcale nie jest pewne że była jakaś ingerencja kogoś z redakcji gdyż nikt tego publicznie nie powiedział, więc chyba się za daleko zapędzasz :D Pomijam fakt, że ostatnie wyniki Depeche Mode i Riverside mnie bardzo cieszą :D ale stawianie tych zespołów że ktoś ich poparł w jakiejś akcji ( nawet fejsbukowej :D ) nie musi ich stawiac po złej stronie mocy :D Równie dobrze należało by zrezygnować z forumowych promocji, porannej lp trójki ( bo tam też namawiaja do głosowania) a najbardzej radykale byłoby ogólne zrezygnowanie z muzyki w audycjach i żeby była ona tylko w trakcie Listy a na codzień żebyśmy mieli same audycje publicystyczne, naprawdę do tego dążysz gżegożu :D
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Nie chodzi o to, że nie można nakłaniać nikogo do promowania czy to na fb czy na innych stronach, bo każdy ma prawo raz w tygodniu zagłosować na 10 utworów. Tylko niech to się odbywa w sposób uczciwy - jedna osoba jedno głosowanie.
Z drugiej strony nie chciałbym dożyć chwili kiedy będę zmuszony słuchać Facebookowej Listy Przebojów emitowanej w piątek na antenie programu 3 Polskiego Radia między godziną 19:00 a 22:00.
W przypadku zespołu tres.b zachodziło podejrzenie, że odbywa się to w sposób nieuczciwy, ktoś nakazał sprawdzić, ktoś sprawdził i widocznie nie wszytko było w porządku i stało się to co się stało. Czyli można było. Ale jeśli można było w stosunku do zespołu tres.b to można i w każdym takim podejrzanym przypadku jeśli zachodzi przesłanka, że głosy są zdobyte w sposób nieuczciwy i nie powinno tu decydować czy to tres.b czy DM lub Riverside (Pamiętam, że DM już mieli kiedyś taki przypadek, że ich piosenki z notowania na notowanie poleciały na łeb na szyję).
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Takie mamy czasy, że bez akcji na facebooku na pierwsze to tylko Adele i Andrusy są w stanie wejść. Bo jak widać bez tego nawet Kult jest w stanie przegrać.
Szacun dla fanów Riverside, że są w stanie nawet tych od Kultu przebić (bo nie wierzę, że na forum Kultu nie ma akcji promowania piosenki na Liście. To by słabo świadczyło o zainteresowaniu tych fanów listą Trójki).
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

kajman pisze:Z tym bym się nie zgodził. Promocja utworu wiąże się jednoznacznie z głosowaniem na dany utwór.
a z czym się wiąże ogłoszenie o zbliżającej się audycji topu? Zainteresowani chcą po prostu poznać wyniki głosowania. A jeśli im się to jak najbardziej ułatwia poprzez krótką informację na ten temat to tylko świadczy o tym że np. adamerii nie jest to obojętne, co robi, jak robi i dla kogo robi. A jego czas i poświęcenie ma dać Tobie/innym zadowolenie. I że jego praca, polegająca na obcowaniu z komputerem, tabelkami i cyframi, przynosi sporo korzyści i dobra.
Jesli taki FOXD tego nie akceptuje to znaczy, że nie rozumie intencji drugiej osoby lub doskonale o tym wie, ale pieprzy jak połamany.
Ostatnio zmieniony ndz maja 26, 2013 9:30 pm przez Aro, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubak25

Post autor: Kubak25 »

Arturze bardziej chciałem zwrócić uwagę aby nie przeginac w drugą stronę np. aha za dużo glosów dla Riverside to połowe obetniemy :D W ten sposób można by skrzywdzić słuchaczy, którzy nie wiedza o takie akcji (bo na pewno by tacy byli)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Aro pisze:Jesli taki FOXD tego nie akceptuje to znaczy, że nie rozumie intencji drugiej osoby lub doskonale o tym wie, ale pieprzy jak połamany.
Obiecałem sobie, że już w tej sprawie nie napiszę. Jednak przytoczony cytat zmusza mnie do zmiany zdania.
Słowa w cytacie powyżej są co najmniej niegrzeczne, by nie powiedzieć - "prostackie". Jak tak można? FOXD wyraził swoje niezadowolenie z, bądź co bądź, nachalnej reklamy i miał do tego prawo. Nie rozumiem, skąd u Aro takie oburzenie?
Howgh!
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Chciałem być pokojowo nastawiony, ale nie da się.
Niezainteresowanych przepraszam za spam.
jollyroger72 pisze:nachalnej reklamy i miał do tego prawo. Nie rozumiem, skąd u Aro takie oburzenie
Jakiej? Czy ja pisałem o tym 20 razy czy 2 razy?

A on/ona (FOXD/Ronio) tam siedzi i się z Was i mnie też śmieje!!! Pro-sto w nos.
Oj, naiwni, tak się dawać wkręcić przez jednego użytkownika.
Taką wojnę na forum wywoływać...
Liczyliście kiedyś ile pozytywnych, a ile negatywnych komentarzy pisze w czasie notowań?
A czy on gdzieś w zasadzie istnieje poza bieżącymi komentarzami?
Może w "Znawcy"? Może udziela się i pilnuje archiwum?
A może na płyty głosuje? Może podliczał jakieś notowanie na forum?
Może chociaż wątek zakładał do bieżącego notowania?
Skoro jemu wolno w kółko pisać słowo "gniot" i "megakoszmar",
to dlaczego mnie nie wolno "zareklamować" audycji dotyczącej wyników głosowania TEGO (sic!) forum?
Jego słowa-gnioty doprowadzają mnie do szewskiej pasji, a Was nie?
I co? I ja muszę to tolerować... tak?
Ludzie, czy Wy tam śpicie? Nie widzicie tego, że ten użytkownik jedyne co robi, to sieje ferment i zamęt?
Spójrzcie jak odpowiedział na moje pytanie.
kajman obrońcą FOXDa. :lol: Ja p...
Jakoś dwa lata temu nie było z tym problemu.
Z każdego Topu zakończonego audycją w Radio Orbit wszyscy (poza kajmanem, który ma w poważaniu to radio)
byli zadowoleni. Ktoś narzekał? Dawaliśmy Wam chłam audycyjny czy jednak na miarę naszych możliwości to, co najlepsze?
Czy to był SDM czy SOAD... Czy prowadziłem ja, czy ku3a, czy tadzio3, czy nokdar.
A wspólne prowadzenie z Jopkologiem albo Kertoipem?
I co? Bo jeden użytkownik napisze, jak to on się wielce oburzył, to ja mam teraz uważać,
bo na forum nie ma reklam? A gdzie tak jest napisane? Jest regulamin?

Przecież powiązanie radia Orbit z Forum LP3 jest naturalne, a Topy były tradycją.
Przy Stingu FOXD też się oburzył i to od wtedy zaczęła się kłótnia.
No, naprawdę trzeba być ślepym, żeby pewnych rzeczy nie widzieć.

Nie było problemu z NL, z naszymi kandydatami, ogłaszaniem różnych rzeczy, namawianiem do zlotów.
Dlaczego? A od kiedy FOXD zarejestrował się na forum?
Od kiedy razem z Ronio zaczął pisać posty?
Zapomnieliście, jak Ronio poklepywał po ramieniu FOXD i nawzajem?
Jest to moja świadoma personalna wycieczka i jeśli będę za to wywalony z Forum to trudno,
ale są granice zdrowego rozsądku i tolerancji.
A ja moją "reklamą" nikomu krzywdy nie zrobiłem, bo jest wolność. Podobno.
Teraz wyszło na to, że FOXD, który oskarżał Administrację o cenzurę sam ocenzurował mnie poprzez "ignore".
Ja też nie muszę nic dla tego forum robić, nie muszę nic podliczać, zakładać wątków, itd.
tylko stukać posty typu: "gniooot", "superkoszmar", "ultragniot", "megakoszmar"...
Ratunku!!! Dziękuję za uwagę.

P.S. gżegożu - jak świat światem, Twoje podejście jest utopią.
Fani Republiki głosowali na masowo na Republikę,
Paweł Sito wyrzucał pewien utwór górą albo Kaziowie liczyli to, co liczyli.
Ja sam jak byłem studentem to wysyłałem 12 głosów z laboratorium komputerowego
na utwór "Niepokonani" Perfectu w czasach kiedy jeszcze nie było rejestracji.
I co teraz?
A Redakcja reaguje, jak coś przekracza granice zdrowego rozsądku. Tak mniemam.
Bardzo dobrze, że reaguje. Czym innym jest namawianie do głosów i przez to popularyzacja
audycji, w przypadku Riverside - na skalę światową, a czym innym nagły wzlot uworu A czy B,
który nagle strzela w kosmos Top20 po kilku tygodniach niebytu nawet w nieszczęśliwej.
Redakcja bardzo dobrze to filtruje. Wierzę w to.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

adameria - niepotrzebne nerwy. Dodaj do wrogów i masz gościa z głowy. Nawet nie wiedziałem, jaka to fajna funkcja, ale raz zostałem skłoniony do jej użycia i życie stało się przyjemniejsze :-D .
Ostatnio zmieniony ndz maja 26, 2013 11:57 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ