Mógłbyś rozwinąć?
Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
- Konrad
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 544
Re: Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Podstawowe zestawienie ma 20 miejsc, a poczekalnia dodatkowe 20. Czyli z TOP50 zmniejszamy listę do TOP40, chwilowo nawet LP3 miała taki format https://www.lp3.pl/notowanie/87
-
temik3
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
O formacie 20+20 wiem, tylko pytam co to da w kontekście tego czego chcecie? Chcemy 7+13?Konrad pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:50 pmPodstawowe zestawienie ma 20 miejsc, a poczekalnia dodatkowe 20. Czyli z TOP50 zmniejszamy listę do TOP40, chwilowo nawet LP3 miała taki format https://www.lp3.pl/notowanie/87
- Konrad
Utworom z dużym stażem zdarzało się już spaść poniżej 20 miejsca. Krokodylom już chyba drugi raz więc już dawno by tego utworu nie było. Jak z resztą kilku innych również. Oczywiście to rozwiązanie jest także mieczem obosiecznym, bo niektórym utworom będzie ciężko wejść do TOP20. Wiele utworów spada z trzeciej dziesiątki wszak. Pod tym względem wskaźnik nowości na Foraliście jest na dobrym poziomie. Ja chcę żeby na foralistę głosowało jak najwięcej osób. Jeżeli dalej zostanie te 7 Lady Panków czy utworów jakiegoś innego zespołu to już jest w gestii głosujących.
-
temik3
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Zgadza się, pewnie w czasie jeden, dwa czy trzy by spadło, ale zostanie 3,4 moze dojdzie 5 itd. Zobacz sytuację Planta, ile jest już tygodni na liście a ile razy by wypadł przy tej okazji? I zobacz teraz swój Def Leppard. W tym tygodni może dojść do tego, że zadebiutuje w 20, a co za kolejny tydzień? Już dziś masz pewność, że kilka punktów im odpadnie i jak wtedy będziesz to widział? Wiesz fajnie jest coś wymyśleć ot tak sobie tylko jakie to potem niesie konsekwencje? Były już przypadki wypadku nowości z czołowej 10, więc nie chciałbym powielać tego co jest w 357. A w takim przypadku boję się, że przy 5 nowościach w 20 wypadało by 80%, teraz jak wypada to coś co zajmuje jako nowość miejsce co najwyzej blisko 20. Pamietasz przypadek lady jak narzekała, że ktoś specjalnie dał jej utwór wyżej by potem spadł z listy? W tym wypadku byłoby to jeszcze bardziej możliwe do realizacji. Tak ja to widzę.Konrad pisze: ↑ndz lut 08, 2026 1:06 pm Utworom z dużym stażem zdarzało się już spaść poniżej 20 miejsca. Krokodylom już chyba drugi raz więc już dawno by tego utworu nie było. Jak z resztą kilku innych również. Oczywiście to rozwiązanie jest także mieczem obosiecznym, bo niektórym utworom będzie ciężko wejść do TOP20. Wiele utworów spada z trzeciej dziesiątki wszak. Pod tym względem wskaźnik nowości na Foraliście jest na dobrym poziomie. Ja chcę żeby na foralistę głosowało jak najwięcej osób. Jeżeli dalej zostanie te 7 Lady Panków czy utworów jakiegoś innego zespołu to już jest w gestii głosujących.
- Konrad
Przedstawiłem też problem sztucznej inteligencji. Oto co napisała
rzy 30 głosujących i skali 1-10 masz już solidną bazę punktową, co niestety sprzyja "zasiedzeniu" się popularnych utworów (tzw. evergreenów). Aby odświeżyć zestawienie i uniknąć sytuacji, w której utwór gości na liście przez kilka lat, warto wprowadzić mechanizmy "naturalnej selekcji".Zgodnie z Twoją prośbą, przygotowałem to w formie skondensowanego przewodnika.
Regulamin Odświeżania Listy Przebojów
1. Twardy Limit Tygodni (Zasada Emerytury)To najskuteczniejsze narzędzie. Wyznaczasz górną granicę obecności utworu, niezależnie od zajmowanego miejsca.Standard: Maksymalnie 20-30 tygodni.Bonus: Po osiągnięciu limitu utwór trafia do "Galerii Sław" (Hall of Fame) i zostaje uroczyście usunięty z głosowania.
2. Zasada Progu Punktowego (Reguła "Stagnacji")
Utwór musi wykazać się progresem lub utrzymać wysoki poziom, by nie blokować miejsca nowościom.
Wariant A: Jeśli utwór znajduje się w zestawieniu powyżej 15 tygodni i spadnie poniżej np. 15. miejsca – automatycznie wypada.
Wariant B: Utwór, który przez 3 tygodnie z rzędu nie zanotował wzrostu (lub utrzymał tę samą pozycję w dolnej połowie stawki), opuszcza listę.
3. System "Wypalania" Punktów (Matematyczny)Możesz wprowadzić współczynnik, który obniża realną wartość głosów dla starszych utworów.Dla utworu będącego na liście powyżej 20 tygodni, suma zdobytych punktów ($P$) jest mnożona przez współczynnik świeżości
To sprawia, że fani muszą głosować "mocniej", aby utrzymać starego faworyta wysoko.
4. Limit Nowości i Powrotów
Brak powrotów: Utwór, który raz wypadł z listy lub ją opuścił ze względu na staż, nie może na nią wrócić (chyba że w wersji Live/Remix, traktowanej jako nowy byt).
Kwarantanna: Możesz ograniczyć liczbę utworów jednego artysty na liście (np. max 2), co wymusi na głosujących rotację przy premierze nowej płyty.
5. "Złota Kartka" (Dla Moderatora/Społeczności)Raz na kwartał można przeprowadzić głosowanie "Czystka", w którym użytkownicy wskazują 3 utwory ze stażem powyżej 10 tygodni, które ich zdaniem powinny już ustąpić miejsca nowościom.Który z tych wariantów wydaje Ci się najbardziej sprawiedliwy dla Twojej społeczności? Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci sformułować konkretne punkty do regulaminu w formie gotowego posta na forum.
Ta sztuczna inteligencja to już jest totalnie głupia.
Mam nadzieję, że nie dostanę bana za obrażanie AI.
Mam nadzieję, że nie dostanę bana za obrażanie AI.
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2026 2:23 pm przez kajman, łącznie zmieniany 1 raz.
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
to teraz już wiem skąd w 357 wzięli Galerię sław 
Akurat w ciągu kilku sekund zmieniania posta wciął się VILKI i mój post brzydko wygląda.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
VILKI, ale czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że zgłaszacie słabe utwory (żeby nie określić ich bardziej dosadnie), które nie potrafią uzbierać 80-100 punktów.
Masz dostępne pełne archiwum ForaListy, więc możesz sobie przejrzeć, jak to bywało...
Dla przykładu:
MGO 2021 - 121 pkt. (41 głosujących)
Organek - 108 / 112 pkt. (37 głosujących)
Kaśka Sochacka - 120 / 118 / 133 / 161 / 148 pkt. (37-43 głosujących)
- Kruklanki
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1985
Witek zapytał mnie poprzez PW cyt:"zabierzesz głos w sprawie zmian w TFP w Kawiarence?"
A co ja mam tu do gadania, zaraz rozpęta się wiadomo co z kolegą szep... na czele - do dzieła panie. Tradycja przeciesz musi być zachowana. Tylko po co to i ewentualnie ma to czemu służyć, może tym razem tak nie będzie.
Wszak dyskusja nie jest o dawnej historii co była a o konkretnym temacie.
Dlatego czy jest sens ku temu coś pisać i odnosić się do czegoś w dyskusji. Na pewno jest wiele opcji i możliwości ale... Na razie czytam i obserwuję może napiszę - milczenie jest złotem.
A co ja mam tu do gadania, zaraz rozpęta się wiadomo co z kolegą szep... na czele - do dzieła panie. Tradycja przeciesz musi być zachowana. Tylko po co to i ewentualnie ma to czemu służyć, może tym razem tak nie będzie.
Wszak dyskusja nie jest o dawnej historii co była a o konkretnym temacie.
Dlatego czy jest sens ku temu coś pisać i odnosić się do czegoś w dyskusji. Na pewno jest wiele opcji i możliwości ale... Na razie czytam i obserwuję może napiszę - milczenie jest złotem.
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
jolly, serio uważasz że głosujący 0 postowi patrzą na zgłaszane utwory? że zagłosowali by na INNY utwór kosztem LP?? odpowiem za Ciebie. NIE! dlatego potrzeba jest zmiany (i nie mam tu na myśli Giocondy czy temika, żeby nie było)jollyroger72 pisze: ↑ndz lut 08, 2026 3:06 pm
VILKI, ale czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że zgłaszacie słabe utwory
A jakie są te mocne utwory, których nie zgłaszamy? Czy może po prostu muzyka aż tak strasznie obniżyła poziom?
A na forum mamy silną grupę fanów LP, mniejszą komercyjnego popu, jeszcze mniejszą metalu z przyległościami i kilka osób o dosyć zróżnicowanych gustach. Ciężko w takim składzie uzbierać zgodność.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176