Notowanie 1637 z 14 VI 2013 r. [PB] (G)dynia w Occie

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: Notowanie 1637 z 14 VI 2013 r. [PB] (G)dynia w Occie

Post autor: Yacy »

Get Lucky da się słuchać. tylko obawiam się, że to będzie - jeśli nie na 1. to ogólnie na Liście - ładnych parę tygodni...
no i wtedy się mocno skoszmarzy!

Get najt.
:-)
Awatar użytkownika
barb42
Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam

Post autor: barb42 »

anowika pisze:brawo Nile :D kiedyś to były czasy Let's Dance ... Notorious Notorious 8)
Po przeczytaniu noga drga jak u Christiana Hornera :wink:
Dobranoc.
Awatar użytkownika
albarn
Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosna 2007
Kontakt:

Post autor: albarn »

Dobranoc :)
gżegoż

Post autor: gżegoż »

seblit pisze:To, że Daft Punk jest na pierwszym i dotarł tam bardzo łatwo zadaje ostateczny kłam twierdzeniu, że słuchacze Trójki nie lubią i nie będą głosować na komerchę, pop i disco. Otóż jak widać lubią i głosują, więc przyjmijcie to drodzy redaktorzy do wiadomości i przestańcie pomijać w zestawie komercyjnych popowych wykonawców.
O tak, o tym samym pomyślałem. Ktoś powie, że to może być wyjątek potwierdzający regułę - ale mimo wszystko ten fakt powinien dać redaktorom do myślenia. Ale czy da? :know:

Przy okazji: czy facebooki Nohavicy i Daft Punk też prowadzą wiadome akcje? Bo o tym, że wykonawcy z miejsc 3-5 są w ten sposób sztucznie windowani w górę (lub przynajmniej byli do niedawna, bo nie śledzę tego regularnie), dobrze wiemy. Jeżeli JN i DP też w ten sposób zbierają głosy, to chyba trzeba zmienić nazwę audycji na Facebookowa Lista Przebojów. A jeżeli nie, to należy im się wielki szacunek za to, że potrafili w "normalny" sposób wygrać z nieuczciwą konkurencją.

Dobranoc wszystkim!
słoik

Post autor: słoik »

albarn pisze:Rockowe dinozaury które najlepsze dekady mają dawno za sobą albo suche andruty.
Dobrze, że Morrissey najlepsze i najwilgotniejsze dekady ma jeszcze przed sobą.
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

lady pisze:Podsiadłę to nawet Piotr Kosiński w Nocy Muzycznych Pejzaży grał. Nie wiem co on w nim usłyszał.
no jak to co prog rocka. :wink:
W każdym razie muszę przyznać, że Kwadraty, prostokąty i walce to najsłabsza rzecz na płycie, totalnie nie reprezentatywna do reszty.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

barb42 pisze: Po przeczytaniu noga drga jak u Christiana Hornera :wink:
Dobranoc.
ha ha oglądałem i to też przy numerze jeden
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Aro pisze:
lady pisze:Podsiadłę to nawet Piotr Kosiński w Nocy Muzycznych Pejzaży grał. Nie wiem co on w nim usłyszał.
no jak to co prog rocka. :wink:
W każdym razie muszę przyznać, że Kwadraty, prostokąty i walce to najsłabsza rzecz na płycie, totalnie nie reprezentatywna do reszty.
Zwykle jest taki utwór, który musi iść na promocję i być pod radio
Awatar użytkownika
albarn
Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosna 2007
Kontakt:

Post autor: albarn »

słoik pisze:Dobrze, że Morrissey najlepsze i najwilgotniejsze dekady ma jeszcze przed sobą.
:mrgreen: Nigdy nie twierdziłem, że Morrissey jeszcze zbawi świat, już to zrobił w latach 80. i wystarczy :wink:
Kukus

Post autor: Kukus »

Lemmy pisze: Jak wyżej. Nie dość, że Podsiadlo jest fatalny, to jakieś żebranie o głosy na facebooku powoduje, że mam do niego dużą pogardę. Tacy ludzie jak on po prostu psują mi przyjemność słuchania listy.
Musiałem się zalogować, bo takie posty są skrajnie niesprawiedliwe i naiwne. Nie wiem, może wynikają z usilnej chęci zarzucenia czegoś wykonawcy. Sama piosenka jest dla mnie co prawda mocno przeciętna, ale z ciekawości sprawdziłem jak to rzekome "żebranie o głosy" na Facebooku wygląda. Jedyny post, w którym Podsiadło zachęcił do głosowania na swoją piosenkę był napisany 9 maja, czyli tuż po tym jak pojawiła się w zestawie do głosowania. Po prostu zasugerował, że chętni mogą zagłosować na jego piosenkę. Poza tym, jak już ktoś wspomniał, inni polscy wykonawcy chwalą się obecnością w zestawie do głosowania dużo częściej - np. z tego co sam widzę Riverside co tydzień.
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

tadzio3 pisze:Zwykle jest taki utwór, który musi iść na promocję i być pod radio
owszem tylko dlaczego tak często wybierają takie paskudztwa?
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Get LLucky :shock:
romec

Post autor: romec »

Lemmy pisze: Jak wyżej. Nie dość, że Podsiadlo jest fatalny, to jakieś żebranie o głosy na facebooku powoduje, że mam do niego dużą pogardę. Tacy ludzie jak on po prostu psują mi przyjemność słuchania listy.
Kukus na rację. Sam z ciekawości sprawdziłem czy coraz to lepsze miejsca Dawida nie wynikają po części z kampanii prowadzonej na fb. O ile w wielu przypadkach prośba o głosy może może mieć zauważalny wpływ na miejsce, to tutaj nawet o jakimkolwiek "żebraniu" mowy nie ma. Także z tą pogardą to chyba za ostra reakcja i źle ukierunkowana. Tak zagłosowali słuchacze, nie facebookowi fani i ich klony. Pomijam tutaj średni poziom utworu (moim zdaniem).
Ostatnio zmieniony pt cze 14, 2013 10:30 pm przez romec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anowika

Post autor: anowika »

barb42 pisze:
anowika pisze:brawo Nile :D kiedyś to były czasy Let's Dance ... Notorious Notorious 8)
Po przeczytaniu noga drga jak u Christiana Hornera :wink: Dobranoc.
noga: to nie twoja "fina, "sze" "podrrryfam ... się :wink: fszystko, znaczy dobranoc
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Aro pisze:
tadzio3 pisze:Zwykle jest taki utwór, który musi iść na promocję i być pod radio
owszem tylko dlaczego tak często wybierają takie paskudztwa?
zapytaj kajmana. on twierdzi, że na single są wybierane najsłabsze utwory z płyt! no i zdaje się, ze ma rację :-)
lecę posłuchać Dejwida :-)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

A propos aktualnego numeru 1. Dziś przypomniał mi się leweracyjny teledysk do "Da Funk":
http://www.youtube.com/watch?v=mmi60Bd4jSs
:D
Awatar użytkownika
Lemmy
Listy Przebojów Trójki słucham od: jakiegoś czasu

Post autor: Lemmy »

Kukus pisze:
Musiałem się zalogować, bo takie posty są skrajnie niesprawiedliwe i naiwne. Nie wiem, może wynikają z usilnej chęci zarzucenia czegoś wykonawcy. Sama piosenka jest dla mnie co prawda mocno przeciętna, ale z ciekawości sprawdziłem jak to rzekome "żebranie o głosy" na Facebooku wygląda. Jedyny post, w którym Podsiadło zachęcił do głosowania na swoją piosenkę był napisany 9 maja, czyli tuż po tym jak pojawiła się w zestawie do głosowania
10,14,25,31 maja. Jeśli nie wprost, to pokątnie Podsiadło żebra o głosy.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Przepraszam, że tak to ujmę, ale delikatnie pisząc, jesteście mocno przeczuleni na tym punkcie.
Namawianie do głosowania jest jednocześnie formą reklamy Listy. Czyż nie?
Nie widzę w tym nic dziwnego, jak młody, dobrze, lepiej lub gorzej, zapowiadający się wokalista zachęca do głosów.
Co ma siedzieć jak trusia? I czekać aż mu głosy z nieba spadną?
A sformułowania typu "żebra o głosy", "nieuczciwa konkurencja", mnie po prostu śmieszą...

To idźmy dalej... :twisted:
Nie tylko trzeba zabronić namawiania do głosowania, ale zabronić puszczania określonych utworów w radiostacji (bo Pan Marek to już bardzo nachalny jest, a Pan Piotr, a cała ta Offensywa, Męskie Granie - tak dalej być nie może, a co!),
a jeszcze ogólnie trzeba zabronić wszelkich dyskusji, na Forum LP3 także... Nikomu nie wolno chwalić żadnego utworu. Są tylko koszmary, gnioty, ultra-gnioty i nędza.
Wtedy głosy na pewno będą sprawiedliwie, uczciwe i bez żadnej nachalnej reklamy.
Proponuję powołać komisję śledczą w tej sprawie.
A jakiś kolejny krok?
Najlepiej jednak jak zliwidujemy nierównomierne puszczanie utworów w czasie LP3, każdy powinien mieć po 2 minuty i koniec. Trzeba to nakazać Redakcji!!! Natychmiast...

Ludzie, litości! :STOP:

Edit: Natychmiastowa likwidacja cotygodniowej promocji na forum, to oczywista oczywistość i przepraszam, że zapomniałem o tym, stąd ów edit.
michal91d
Listy Przebojów Trójki słucham od: wiosny 2007

Post autor: michal91d »

Ja też nie rozumiem narzekania na prośbę o głosy na LP3. Takie prośby świadczą tylko i wyłącznie o renomie Listy.
Wiadomo, że polscy artyści w tej kwestii mają łatwiej, ale większość z nich (a szczególnie większość młodych zespołów/artystów), jeżeli znajdzie się choćby w zestawie do głosowania to pisze o tym na swoich profilach na portalach społecznościowych. Naprawdę nie widzę nic złego w namawianiu do głosowania.
Akcje fanów? Też nie widzę w nich nic złego, jeżeli są prowadzone w granicach zdrowego rozsądku.
I nie rozumiem, o co tak naprawdę chodzi narzekającym...

I zapomniałem napisać, że to chyba najlepszy numer 1 na LP3 w tym roku.
Awatar użytkownika
Lemmy
Listy Przebojów Trójki słucham od: jakiegoś czasu

Post autor: Lemmy »

adameria pisze:Przepraszam, że tak to ujmę, ale delikatnie pisząc, jesteście mocno przeczuleni na tym punkcie.
Namawianie do głosowania jest jednocześnie formą reklamy Listy. Czyż nie?
Nie widzę w tym nic dziwnego, jak młody, dobrze, lepiej lub gorzej, zapowiadający się wokalista zachęca do głosów.
Co ma siedzieć jak trusia? I czekać aż mu głosy z nieba spadną?
A sformułowania typu "żebra o głosy", "nieuczciwa konkurencja", mnie po prostu śmieszą...

(...)

Proponuję powołać komisję śledczą w tej sprawie.
A jakiś kolejny krok?
Najlepiej jednak jak zliwidujemy nierównomierne puszczanie utworów w czasie LP3, każdy powinien mieć po 2 minuty i koniec. Trzeba to nakazać Redakcji!!! Natychmiast...

Ludzie, litości! :STOP:

Edit: Natychmiastowa likwidacja cotygodniowej promocji na forum, to oczywista oczywistość i przepraszam, że zapomniałem o tym, stąd ów edit.
Rozumiem, że przez to 'ludzie' rozumiesz głównie moją osobę, zatem odpowiadam.

Po prostu mierzi mnie to, że coraz częściej na losy listy mają wpływ osoby, które jej nie słuchają, a są jedynie fanami danego wokalisty/zespołu. I mogę się założyć, że taka 'reklama' LP3 nie przynosi zbyt wielkich efektów. A dlaczego? Ano dlatego, że przykładowy elektor Dawida Podsiadły nie będzie przecież siedział trzech godzin, aby dowiedzieć się, na którym miejscu wylądował jego pupilek. Po co, skoro dowie się tego z facebooka wyżej wymienionego Podsiadły? Jedyne co zrobi dla Trójki, to najwyżej założy kolejne konto, by wspierać tego oto przykładowego Podsiadłę. No i ja tu zbyt wielkiej reklamy nie widzę.
A do facebooka przyczepiłem się, bo śmiem twierdzić, że bez takiego wsparcia Podsiadło Dawid (za często piszę jego nazwisko, no ale cóż) po przekroczeniu progu 30. miejsca dość szybko by wypadł. Jego muzyka jest dla mnie po prostu nijaka, bezbarwna, jakiś trójkąt grający w tle, jakieś tam disco i tyle.
adameria pisze:To idźmy dalej... :twisted:
Nie tylko trzeba zabronić namawiania do głosowania, ale zabronić puszczania określonych utworów w radiostacji (bo Pan Marek to już bardzo nachalny jest, a Pan Piotr, a cała ta Offensywa, Męskie Granie - tak dalej być nie może, a co!),
a jeszcze ogólnie trzeba zabronić wszelkich dyskusji, na Forum LP3 także... Nikomu nie wolno chwalić żadnego utworu. Są tylko koszmary, gnioty, ultra-gnioty i nędza.
Wtedy głosy na pewno będą sprawiedliwie, uczciwe i bez żadnej nachalnej reklamy.
Wyraźnie się nie zrozumieliśmy. Promocję w ramach Programu III Polskiego Radia uważam za całkowicie naturalną. Pomijając proporcje - a także to, co i jak promują wymienieni przez Ciebie redaktorzy - promowanie muzyki z Listy w innych audycjach Trójki mi nie przeszkadza. O ile nie muszę np. słuchać Daft Punk dziesięć razy dziennie.

Tyle z mojej strony.
słoik

Post autor: słoik »

Ja też uważam, że na danego wykonawcę nie powinni głosować jego fani. W ogóle sprawiedliwie byłoby głosowanie na artystów, których nie lubimy, nie byłoby tych wszystkich podejrzeń o kunktatorstwo, kolesiostwo i przekręty. Szczególnie zabronione powinno być głosowanie na wykonawców, których znamy osobiście (np. z koncertów). Wypadkowa naszych głosów powinna obiektywnie odzwierciedlać wartość artystyczną utworu w oderwaniu od wszelkich namiętności. Niech lepiej Trójka zastanowi się nad powołaniem jakiegoś jury, które ustalałoby co tydzień słuszną kolejność na liście.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Taka dyskusja przypomina mi spory o nierówności społeczne, że ten ma lepiej, a inny gorzej. Jeden ma większe szanse, drugi mniejsze. I najlepiej by wprowadzić totalną równość, czyli komunę...
Nigdy nie będziemy mieli sprawiedliwości w promocji utworów i to gdzie one będą reklamowane. Tak już jest i możemy to tylko akceptować bądź nie. Chyba, ze prawnie zakażemy akcji facebookowych i innych, a rozgłośnie radiowe niech wspólnie stworzą idealny system prezentowania utworów, by każdy według specjalnych wyliczeń miał być grany idealnie tyle samo razy. :wink:
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Yacy pisze: lecę posłuchać Dejwida :-)
I jak wrażenia?
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

tadzio3 pisze:każdy według specjalnych wyliczeń miał być grany idealnie tyle samo razy
... i w równym czasie antenowym. 8) Trzeba jednak powołać jakiś odgrórny centralny wyrównywacz. Niektórzy wieszczyli o tym już w 1983.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

tadzio3 pisze:
Yacy pisze: lecę posłuchać Dejwida :-)
I jak wrażenia?
zapewne singel to najsłabszy fragment, ale ja tam dla siebie nic niestety nie znalazłem.
ODPOWIEDZ