Głosowanie na 1610 LP3 (357 not. listy forum ALP3)

Nasza własna, niezależna, wewnątrz-forowa Lista Przebojów, oparta na utworach do głosowania z oficjalnych propozycji LP3 (zasady głosowania, wyniki, podsumowania i inne rankingi)

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jollyroger72, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jollyroger72

gżegoż

Re: Głosowanie na 1610 LP3 (357 not. listy forum ALP3)

Post autor: gżegoż »

VILKI pisze:a jak wybiorą między sobą robin huda i najadą na nas?? :shock:
Nie pomyślałem o tym :shock: :? Alemimo wszystko chyba pomysł jest wart rozważenia :wink:
ku3a

Post autor: ku3a »

piotr1990 pisze:We mnie też, ale w sumie chyba jego głosy zostały doliczone skoro nie zostały usunięte tak jak innych.
Nie zostały usunięte tylko po to, żeby została odpowiedź której udzielił.
gżegoż pisze:Taka propozycja: skoro Kubak25 założył osobny temat, w którym umieścił swoje głosy, to może w przyszłości nie wyrzucać głosów tych "napiętnowanych" użytkowników w całkowity niebyt, tylko przenosić do tamtego tematu? :) Będzie można porównywać ich podobieństwa, a nawet podliczać konkurencyjną "listę banitów" :wink:
Niezaliczane głosy będą usuwane.
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Zastanawiam się nad taką sytuacją teoretyczną: co by było, gdyby rzeczywiście dwie osoby przypadkowo głosowały na te same utwory. Co prawda zdaję sobie sprawę, że prawdopodobieństwo jest, delikatnie mówiąc, nie za duże - nawet gdybyśmy ograniczyli się do podstawowej trzydziestki z LP3, jest 30 045 015 możliwości, żeby wybrać z niej dziesiątkę ;) Chociaż z drugiej strony, jeżeli głosuje 100 osób, mamy aż 4950 par, prawdopodobieństwo, że zbieżność wystąpiłaby dla którejkolwiek z nich, wzrasta do ok. 1:650, co już można by w sumie zakwalifikować nie do kategtorii "zupełnie nieprawdopodobne", tylko do "mało prawdopodobne, ale teoretycznie możliwe", tym bardziej, że piosenek nie wybiera się w sposób losowy - istnieją dość silne korelacje, a osoby głosujące na utwór A częściej niż pozostałe głosują też na utwór B.

Ale pomijając kwestie prawdopodobieństwa, gdyby takie coś się jednak kiedyś zdarzyło, zastanawiam się, co mogłaby zrobić jedna ze stron, żeby udowodnić, że nie jest tą samą osobą. Inne IP nie rozstrzyga (chyba że ewentualnie można by na jego podstawie stwierdzić, że pochodzi z innego, wystarczająco odległego miasta), podobnie przesłanie danych osobowych (a nawet skanu dowodu osobistego ;)) - byłyby bezużyteczne bez woli współpracy drugiej strony, poza tym i tak nie byłoby gwarancji, że dana osoba przesłała rzeczywiście swoje własne.

To tylko takie teoretyczne rozważania (jak już zdążyłem parę razy pokazać, czasem tak lubię ;)).
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Post autor: Geephard »

wwas pisze:gdyby takie coś się jednak kiedyś zdarzyło, zastanawiam się, co mogłaby zrobić jedna ze stron, żeby udowodnić, że nie jest tą samą osobą
Po piewrsze to nawiązać współpracę, próbować sensownie wyjaśnić, poprostu próbować... w tym przypadku od Kubaka uzyskaliśmy prosty komunikat, że nie zna innych użytkowników, a podobieństwo to przypadek. To chyba jednak trochę za mało.
Po za tym. Nie wnikając w poprawność Twoich obliczeń, są one przeprowadzone dla jednorazowego wystąpienia podobieństwa pomiędzy dwoma głosami. Podejrzewam, ze gdyby raz się zdarzyło, że dwie osoby miałyby te same 10 piosenek to Kuba by nie robił z tego afery. Zauważ, że jeśli chodzi o wyżej wymienione osoby to podobieństwo jest stałe w okresie pół roku.
konwicki1980 przedstawił na wcześniejszej stronie porównanie po pierwszym głosowaniu Kubaka25 gdzie głosował na te same piosenki co FOXD i podobnie co Ronie i Temik. A to było ponad pół roku temu. Mamy czasy obecne. Dla przykładu w głosowaniu do 1609 lp3 Kubak25 i FOXD znowu mieli 10 takich samych piosenek, a 8 tych samych co Ronio. No jeżeli uważasz, że coś takiego miałoby być przypadkowe to ja widze tylko takie rozwiązania:
1. są bliźniakami i mają identyczne gusta
2. są cały czas zamknięci w jedym pomieszczeniu i słuchają ciągle tych samych kilkunastu piosenek i dlatego tylko one spośród kilkuset w zstawie im się podobają. Bo w czysty przypadek to ja nigdy nie uwierzę. Swoją drogą ciekaw jestem czy umiałbyś policzyć prawdopodobieństwo powtrzania się ponad 30 razy takiego podobieństwa :)
kajman

Post autor: kajman »

gżegoż pisze:Nie powinno do nikogo się zwracać w tak niegrzeczny sposób, a zwłaszcza do damy.
Z jej nicku nie można wywnioskować, że to dama, a że krótko tu przebywa mógł nie wiedzieć o tym.
Geephard pisze:Swoją drogą ciekaw jestem czy umiałbyś policzyć prawdopodobieństwo powtarzania się ponad 30 razy takiego podobieństwa :)
O nie, to nie takie proste. Najczęściej nie zmienia się piosenek na które się głosuje co tydzień. Jeżeli w pewnym tygodniu dwie osoby oddały przypadkowo głosy na te same piosenki, to prawdopodobieństwo, że uczynią to za tydzień oceniam na jakieś 80-90%. Więc to akurat nie jest argument. Ogólnie sytuacja jest bardzo dziwna, ale ja nie mam pewności, że głosuje jedna osoba. Poza tym mogą być różne powody, że dwie osoby głosują na te same piosenki. Najprostszy to taki, że dwie osoby dogadują się co do głosowania na LP3 na te same piosenki (określiłbym to jako rodzaj promocji). A jeżeli głosują na LP3 na te same utwory, to czemu na forumową mieliby głosować inaczej? I jest to ich prywatna sprawa. Jeżeli tak by było naprawdę, to nie dziwię im się, że tak zareagowali na ładowanie się w ich prywatne sprawy. Nota bene ich reakcje na PW od ku3y były (z tego co pamiętam) odmienne i to może także świadczyć o tym, że są to inne osoby.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

kajman pisze: Nota bene ich reakcje na PW od ku3y były (z tego co pamiętam) odmienne i to może także świadczyć o tym, że są to inne osoby.
no to jest argument! :-P 8)
fajnie dziś na Forum! to tu to tam mogę się pośmiać. naprawdę fajnie :-)
kajman pisze:Najprostszy to taki, że dwie osoby dogadują się co do głosowania na LP3 na te same piosenki (określiłbym to jako rodzaj promocji).
to można było tak wyjaśnić...
Awatar użytkownika
Geephard

kajman pisze:
Geephard pisze:Swoją drogą ciekaw jestem czy umiałbyś policzyć prawdopodobieństwo powtarzania się ponad 30 razy takiego podobieństwa :)
O nie, to nie takie proste. Najczęściej nie zmienia się piosenek na które się głosuje co tydzień. Jeżeli w pewnym tygodniu dwie osoby oddały przypadkowo głosy na te same piosenki, to prawdopodobieństwo, że uczynią to za tydzień oceniam na jakieś 80-90%. Więc to akurat nie jest argument.
Ale tu nie chodzi o jedno głosowanie i kilka następnych tylko o to, że sytuacja się powtarza przez pół roku. A przez pół roku zmienia się bardzo dużo piosenek wiec to jest argument mówiący o tym że to nie są dwie przypadkowe osoby.
kajman pisze:A jeżeli głosują na LP3 na te same utwory, to czemu na forumową mieliby głosować inaczej? I jest to ich prywatna sprawa. Jeżeli tak by było naprawdę, to nie dziwię im się, że tak zareagowali na ładowanie się w ich prywatne sprawy. Nota bene ich reakcje na PW od ku3y były (z tego co pamiętam) odmienne i to może także świadczyć o tym, że są to inne osoby.
Mogą być to dwie nieprzypadkowe osoby, które się znają i się umówiły, ale w takim razie dlaczego się nie przynały tylko udają, że się nie znają, co rzuca na nich jeszcze większe podejrzenie. I gdzie tu jest ładowanie w prywatne sprawy? Prywatna sprawa to to na co głosują na lp3. Ale forumowa lista jest publiczna, tak samo jak głosowanie na nią, więc jeśli pojawiają się wątpliwości prowadzącego i innych uczestników to chyba naturalnym jest, że wątpliwości należy wyjaśniać, a nie wkurzać się i obrażać innych forowiczów. Co do reakcji na PW od ku3y to odmienne reakcje mogą, ale nie muszą świadczyć o czym kolwiek, więc na tej podstawie nie można wyciągać żadnych wniosków. Żeby było jasne nie odnoszę się do pary trial555 i muninalm gdzie jedna z osób stwierdziła, że jest rodziną... może tak jest, nie mnie w to wnikać, przynajmiej odpowiadali na pytania. Chodzi mi o grupkę FOXD, Ronio i Kubak25 gdzie nie dość, że coś kombinują to jeszcze są nie mili dla innych użytkowników.
kajman

Ja napisałem, że może świadczyć, ale oczywiście nie musi.
Jeżeli to dwie osoby, które w jakiś sposób ustaliły, że głosują na te same utwory to jest ich prywatna sprawa i uważam, że mogą nie chcieć, żeby ktoś ładował się w ich prywatne sprawy.
Geephardzie, ja nie napisałem, że to nie jest dziwne tylko że do takich sytuacji reguły prawdopodobieństwa nie mają zastosowania.
Na koszmarliście FOXD i Ronio mają zgodność w top10 6/10, w top5 1/5 (Adelę na 1). Interesujące, szczególnie jak się popatrzy głębiej na zależności, chociaż nie jest dowodem na nic.
Awatar użytkownika
Geephard

kajman pisze:Jeżeli to dwie osoby, które w jakiś sposób ustaliły, że głosują na te same utwory to jest ich prywatna sprawa i uważam, że mogą nie chcieć, żeby ktoś ładował się w ich prywatne sprawy.
Ja rozumiem, że one mogą nie chcieć, ale forumowa nie jest ich prywatną zabawą, znacznie więcej osób bierze w niej udział, więc nalezy się liczyć z tym, jak w każdej zabawie, że jak inni uczestnicy zaczną podejrzewać możliwość oszustwa zaczną dochodzić tego czy tak naprawdę jest. Nie jest to powód do irytacji moim zdaniem, bo nawet jeśli jest się niewinnym to powinno się okazać wyrozumiałość na to, że inni próbują dowiedzieć się o co tak naprawdę chodzi, bo jak sam napisałeś jest to dziwne. No chyba, że uważasz, że w przypadku gdy występuje podejrzenie, że jedna osoba założyła kilka kont nie należy w ogóle reagować w obawie przed niesłusznym posądzeniem tylko pogodzić się z tym, że wyniki forumowej mogą być zafałszowywane. Tak też można na to spojrzeć...
kajman pisze:Geephardzie, ja nie napisałem, że to nie jest dziwne tylko że do takich sytuacji reguły prawdopodobieństwa nie mają zastosowania.
No ok. Prawdopodobieństwo to był pomysł wwasa, ja tylko odniosłem się do jego obliczeń, że zastosował złe założenia początkowe i zapytałem z ciekawości czy bardziej skomplikowane obliczenia również potrafiłby poczynić, bo w końcu jak sam powiedział to lubi.[/quote]
kajman pisze:Na koszmarliście FOXD i Ronio mają zgodność w top10 6/10, w top5 1/5 (Adelę na 1). Interesujące, szczególnie jak się popatrzy głębiej na zależności, chociaż nie jest dowodem na nic.
No o dowody ciężko w tej sprawie... dlatego można kierować się jedynie poszlakami...
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Ja w tym wszystkim jednego nie mogę zrozumieć. Skoro Kubak 25 napisał
Kubak25 pisze: PS. Z wymienionymi wyżej użytkownikami nic mnie nie łączy, a fakt wspólnych głosów uważam za ... czysty przypadek :D
(a ja mu wierzę, bo się potem nieźle wk...ił :evil: :) )
A Ku3a odpowiedział
ku3a pisze:jak dla mnie, powyższe zdanie rozstrzyga "problem"
To dlaczego potem go zawiesił? :know:
kajman

Chyba potraktował to jako ostateczne potwierdzenie że to ten sam użytkownik co pozostała trójka.
ku3a

Post autor: ku3a »

Artur pisze:
ku3a pisze:jak dla mnie, powyższe zdanie rozstrzyga "problem"
To dlaczego potem go zawiesił? :know:
isn't it ironic, don't you think?
Kubak25

Post autor: Kubak25 »

Dziękuje ci Arturze za te ciepłe słowa :D zadałeś to pytanie, które ja powinienem zadać ku3ie o wiele wcześniej. Może wówczas, gdybym wiedział, że ku3a ma takie ironiczne podejście do całej sprawy spróbowałbym go przekonać raz jeszcze, że nie należałem i nie należę do zorganizowanej grupy przestępczej :) .

Na koniec pytanie za 100 punktów, skoro ku3ie tak zależy na Forumowej liście i tak jest z nią związany emocjonalnie, to dlaczego jednocześnie udziela ironicznych komentarzy ( w bądź co bądź poważnej sprawie) i blokuje kolejnych użytkowników tym samym wypaczając wyniki listy :?:

PS. Chciałbym przy okazji przeprosić wszystkich użytkowników, których obraziłem swoimi wcześniejszymi postami, w których nerwy wzięły górę :) Jest mi teraz bardzo wstyd :oops:
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Kubak25 pisze:że nie należałem i nie należę do zorganizowanej grupy przestępczej :) .
raczej kanciarskiej :twisted:
Kubak25 pisze: PS. Chciałbym przy okazji przeprosić wszystkich użytkowników, których obraziłem swoimi wcześniejszymi postami, w których nerwy wzięły górę :) Jest mi teraz bardzo wstyd :oops:
A to Ci się chwali :P Lepiej późno niż wcale.
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Kubak25 pisze:PS. Chciałbym przy okazji przeprosić wszystkich użytkowników, których obraziłem swoimi wcześniejszymi postami, w których nerwy wzięły górę :) Jest mi teraz bardzo wstyd :oops:
"Krok po kroku ..." Magia Świąt :)
I za to uwielbiam to forum, bo na tym i wielu innych przypadkach widać jak nam wszystkim zależy i dlatego tak emocjonalnie reagujemy i jeśli ta dyskusja pociągnie się jeszcze przez kilka zakładek i pojawią się krzyki, że nie to miejsce i nie ten temat, to od zawsze wiadomo że najciekawsze rozmowy na imprezach odbywają się w kuchni.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

temik3 pisze:Neo.nko życzę Ci aby ten dreszczyk emocji trwał jak najdłużej i żeby nie skończył się kilkanaście minut po 19. :wink:
Dziękuję bardzo. :-) Pomimo, że się skończył właśnie wtedy. ;-)
bear, gratki za wygraną. No to do zlotu! :-)
ODPOWIEDZ