Nasza Lista XII

Moderatorzy: Yacy, Grycek, jollyroger72, Yacy, Grycek, jollyroger72

Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: Nasza Lista XII

Post autor: Yacy »

a mi pokazało 7:53:00 :-)
mini = 1,36
maxi = 18,01
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Właściwie nie ma na co czekać :)
Jestem po przesłuchaniu ponad 1/3 (losowo wybranych :) ) utworów, i tak szczerze powiem - poziom taki średni. Choćby w porównaniu w poprzednią edycją...
Ja dla mnie tak długi termin jest chyba przesadą. Myślę, że 3 tygodnie, powiedzmy do 20 grudnia byłyby zupełnie wystarczające dla zdecydowanej większości uczestników...
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

ok, tylko co z kolejnymi rundami?
24.12? 1.01? :-P chyba niezbyt fortunnie ;-)
romec

Post autor: romec »

Połowa odsłuchana, prawie wszystkiego da się słuchać z przyjemnością (mniejszą lub większą). Wydaje mi się, że kilka utworów już sobie załatwiło miejsce w podstawowej 11 (a jeszcze tyle odsłuchów przede mną!). Dopiero jak wysłucham całości, to wypowiem się na temat poziomu NLXII w porównaniu z poprzednią.
2-3 tygodnie dla mnie, na przykład, to aż za dużo. W sprawie terminów, to powinni się jednak wypowiedzieć przede wszystkim Ci, którzy teraz lub w okresie świąteczno-sylwestrowym będą mieli problem z czasem.
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

romec pisze:W sprawie terminów, to powinni się jednak wypowiedzieć przede wszystkim Ci, którzy teraz lub w okresie świąteczno-sylwestrowym będą mieli problem z czasem.
No niby tak, ale oni pewnie jeszcze o tym nie wiedzą :) Ale poważnie. Uważam, że skoro ktoś zdecydował się na uczestnictwo w tej formie zabawy, to ma lub powinien mieć świadomość, że będzie to wymagało trochę nakładów czasowych. Nie chodzi o to, żeby robić "gonitwę", ale pewna systematyczność i planowanie z wyprzedzeniem musi być brane pod uwagę. Historia ostatnich różnych plebiscytów pokazuje też, że głosujący przyzwyczajony do "rozciągania terminów" na zawołanie stał się dość wygodny. Przeglądałem pobieżnie jak było z terminami wyrywkowych edycji. Rozpiętość pierwszego terminu była różna, ale chyba przewijał się często termin 3 tygodniowy.
Termin. To jak z egzaminem na studiach lub wypełniania ważniejszych dokumentów. Odwlekane w nieskończończoność czynności, które trzeba zrobić wcześniej odkładane są na ostatnią chwilę. Głosowanie na forumową zajmuje często 2-3 minuty. Odsłuchanie powiedzmy 8 godzin muzyki w 21 dni zajmuje średnio niewiele ponad 20 minut słuchania dziennie, pewnie z różnym dziennym natężeniem. Zawsze znajdą się tacy "co się nie wyrobią", jak i zawsze znajdą się tacy, którym "zawsze coś będzie stało" na przeszkodzie. Święta, igrzyska, inny top, wyjazd, delegacja, itp :) Swoją drogą ciekaw jestem, ile osób do tej chwili "zgromadziło" całość :)
Ale żeby nie było, dostosuję się :)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Robert pisze:Swoją drogą ciekaw jestem, ile osób do tej chwili "zgromadziło" całość :)
Robercie, masz na myśli odsłuch? Ja już w tej chwili mógłbym podać swoją jedenastkę. Podpisuję się w 100% pod tym, co napisałeś.
kajman

Post autor: kajman »

Robert pisze:Odsłuchanie powiedzmy 8 godzin muzyki w 21 dni zajmuje średnio niewiele ponad 20 minut słuchania dziennie
Jakie 8 godzin? Jeżeli będzie 20 godzin słuchania to znaczy, że słuchałem po łebkach i ustalona kolejność będzie przypadkowa. Przypuszczalnie będę potrzebował 30-40 godzin, żeby ustawić kolejność utworów.
Poza tym nie wiem jak inni, ale pierwsze przesłuchanie muszę zmieścić w góra dwóch dniach, żebym mógł porównywać utwory i układać je w grupach.
W sumie pewnie bym się wyrobił w 3 tygodnie, ale to oznacza, że wszystkie weekendy poświęcę praktycznie tylko na słuchanie utworów z NL, a mam trochę innych planów także.
jollyroger72 pisze:Robercie, masz na myśli odsłuch? Ja już w tej chwili mógłbym podać swoją jedenastkę. Podpisuję się w 100% pod tym, co napisałeś.
A ja jeszcze się nie zabrałem. Poza tym ja ustawiam po kolei wszystkie 93 utwory, żeby w fazie pucharowej nie mieć już roboty.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

kajman pisze: Poza tym ja ustawiam po kolei wszystkie 93 utwory, żeby w fazie pucharowej nie mieć już roboty.
Czy to dobre rozwiązanie? Polemizowałbym. Odsłuch tego samego utworu dziś i np. 10 stycznia przyszłego roku może dać różną jego ocenę.
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

jollyroger72 pisze:Odsłuch tego samego utworu dziś i np. 10 stycznia przyszłego roku może dać różną jego ocenę.
Ale, po pierwsze: kajman ma mało zmienny gust, czego potwierdzeniem jest jego lista :) Po drugie, jest tak dobrze przygotowany, że każdy utwór zna niemal na wylot, przez co jego ocena się nie zmieni ;)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Jeśli jest 4 godziny nagrań, to 8 godzin to są zaledwie 2 przesłuchania. Czyli dopiero 1 odrzut. Po którym może zostać różna liczba utworów. Może i nawet połowa, nie wiem, to zależy jaki będzie poziom. A ja robię zwykle 1 odrzut, 2 odrzut, a potem 1/4, 1/2 i finał, w którym ustalam kolejność czołówki (11 lub trochę więcej kawałków w nim). Czasami nie ma 1/4, jeśli dużo odrzucę w drugim rzucie.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Mam pytanie odnośnie pozycji Asaf Avidan & The Mojos - Poseidon's Fury Unleashed. W zestawie na pierwszej stronie wątku nie widzę tego kawałka, a znalazł się w katalogu do odsłuchu. Czy ten kawałek się w takim razie liczy, czy nie?
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Miszon pisze:Mam pytanie odnośnie pozycji Asaf Avidan & The Mojos - Poseidon's Fury Unleashed. W zestawie na pierwszej stronie wątku nie widzę tego kawałka, a znalazł się w katalogu do odsłuchu. Czy ten kawałek się w takim razie liczy, czy nie?
Wkrótce uzupełnię listę. Kawałek się liczy.
Grycek

Listę poprawnych (uwzględnianych przy głosowaniu) tytułów utworów można pobrać z:
http://chomikuj.pl/adam_gr/Nasza+Lista/ ... 904384.xls
kajman

TomaszBr pisze:
jollyroger72 pisze:Odsłuch tego samego utworu dziś i np. 10 stycznia przyszłego roku może dać różną jego ocenę.
Ale, po pierwsze: kajman ma mało zmienny gust, czego potwierdzeniem jest jego lista :) Po drugie, jest tak dobrze przygotowany, że każdy utwór zna niemal na wylot, przez co jego ocena się nie zmieni ;)
No tak, spadki o kilkanaście miejsc i awanse o kilkadziesiąt świadczą o stałości gustu. :lol: Co do przygotowania to niewiele utworów pamiętam.
Zgadzam się natomiast, że odsłuch utworu po jakimś czasie może zmienić jego odbiór - jednakże w niewielkim stopniu. Dlatego jeżeli różnica miejsc jest niewielka (w czołówce i blisko ogona to może być nawet 5 miejsc, w środku z kolei kilkanaście). Poza tym, są utwory, które dyskwalifikuję po przesłuchaniach bo słuchanie ich nie ma dla mnie sensu i w przypadku takiej pary przyjmuję kolejność z eliminacji nawet jeżeli różni ich jedno miejsce.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Jestem po 1/3 pierwszego przesłuchania. Na razie szału nie ma, moją uwagę zwróciło 8 kawałków, z czego 4 znałem.
Awatar użytkownika
KasiaK

Post autor: KasiaK »

Ja już przesłuchałam 3/4 i słyszę, że kawałki post-rockowe są na naprawdę dobrym poziomie. Teraz jeszcze muszę wypracować swój własny system oceniania.
Grycek

Kolejne statystyki:
Głosowała 1 osoba na 11 utworów :D
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

jużżżżżżżżż? :shock: :lol:
no to faktycznie czas jest za długi o - przynajmniej miesiąc - :-P
nie wyobrażam sobie aby nie zrobić trzech odsłuchów prawie całości i jeszcze kilku 15-20 czołowych utworów...
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Przepraszam bardzo, przede wszystkim Grycka, za nie przysłanie na czas linków do utworów. Akurat nowe obowiązki przyszły i całkiem mi to wyleciało.
Ale widzę że utwory są w zestawie, także wielkie dzięki.
Już się zabieram do pobierania...

Co do terminu głosowania jeszcze, to moim zdaniem 3 tygodnie jednak by wystarczyło... W poprzedniej edycji było chyba znacznie więcej utworów, a czas głosowania był podobny lub nawet krótszy.
Awatar użytkownika
TomaszBr

Post autor: TomaszBr »

No tak, ale runda pucharowa na Święta? Pomyślcie o tym, była już dyskusja.
kajman

kamil_snk pisze:Alestorm - I Am A Cider Drinker
Piracki metal ze Szkocji. I nie jest to, jak mi się na początku wydawało, cover George'a Bakera ;)
Jak posłuchałem to mi się od razu rzuciło w uszy i przyznam się, że nie chce mi się wierzyć, że to jednak nie to. Swoją drogą przypomniała mi się wersja tego utworu w wykonaniu kabaretu Elita.
romec

Post autor: romec »

Już po pierwszych 2 przesłuchaniach i odrzutach. Zostały 64 utwory. Kolejne kawałki wyskakują z szuflady i wpadają w ucho, choć wciąż nie znalazłem lidera.W poprzedniej edycji mniej utworów się podobało, ale chyba podobały bardziej - it's not the same! Ale jeszcze się z nimi poznamy, dajmy sobie czas ;)
kajman

Zacząłem o 10.00, skończyłem o 18.10. Wrażenia pozytywne, bo niewiele było utworów, które mnie odrzucały. Tylko 4 zera, w tym dwa absolutne, ale aż 6 ósemek i 13 siódemek, co przy mojej wybredności jest wynikiem świetnym. Wygląda na to, że mam absolutnego faworyta, bo skoro nie postawiłem ani jednej dziewiątki, a utwór dostał dziesięć, to przewaga jest znaczna.
Kolejne przesłuchania (tym razem grupowe) pewnie dopiero za tydzień.
kamil_snk

Post autor: kamil_snk »

kajman pisze:Jak posłuchałem to mi się od razu rzuciło w uszy i przyznam się, że nie chce mi się wierzyć, że to jednak nie to. Swoją drogą przypomniała mi się wersja tego utworu w wykonaniu kabaretu Elita.
Cóż, będąc bardziej dokładnym - jest to cover parodii tego utworu. George Baker -> The Wurzels -> Alestorm. Tekst tej piosenki jest wymysłem The Wurzels. Swoją drogą - chyba masz podobny system przesłuchiwania i oceniania utworów.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Końcówka pierwszego przesłuchu bardzo pozytywna! Myślę, że będzie ze 20 kilka kawałków które przejdą nawet 4 przesłuch.
ODPOWIEDZ