Ale Thin Lizzy pisali ten tytuł "Whisky in the Jar" - widocznie woleli "szkocką".Neo01 pisze:Nie do końca. Whiskey to napój produkowany w Irlandii, a whisky - w Szkocji. Że "Whiskey In The Jar" to irlandzka ballada, to nie dziwota że będzie "ey", natomiast, że Doorsi pili irlandzką whiskey może trochę zaskakiwać, zważywszy że w Stanach chyba jednak popularniejsza jest "szkocka" (sądząc z filmów)
16. TOP Wszech Czasów - czego brakuje i co jest źle napisane
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Re: 16. TOP Wszech Czasów - głosowanie
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Lingwistycznie może i Eagles, ale jakoś tak się przyjęło, że The Eagles, nawet (czy szczególnie) w sklepach. Nawet na okładkach zespół nie jest jednoznaczny. O:
http://merlin.pl/La-Musique-En-Revue_Th ... PF2257.jpg
http://gfx.efotek.pl/images/bd555gmjfz8hzrj5aoqn.jpg
Nawet za granicą różnie to rozumieją:
http://www.eaglesband.com/gallery/pics/ ... -cover.jpg
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... The-Eagles
http://kids.britannica.com/comptons/art ... Eagles-The
http://merlin.pl/La-Musique-En-Revue_Th ... PF2257.jpg
http://gfx.efotek.pl/images/bd555gmjfz8hzrj5aoqn.jpg
Nawet za granicą różnie to rozumieją:
http://www.eaglesband.com/gallery/pics/ ... -cover.jpg
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... The-Eagles
http://kids.britannica.com/comptons/art ... Eagles-The
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Zaglądam na top strona nr 6 i nie widzę MARKA KNOPFLERA. Czemu? Pamiętam jak podczas listy z Polibudy jedna ze słuchaczek pytała o to niedopatrzenie Barona. Pisałem maila do Szefa Radia Piotrków ale bez odgłosu. Szkoda, bo są na tej stronie chyba mniej trójkowi wykonawcy jak Mano Negra czy Move. Właściwie ten zestaw jest mocno do bani, nie wiem co po 30 utworów The Beatles a brakuje TAKICH wykonawców, że siwy włos mi sie jeży na głowie.
- krzysiek83
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014
ZdrajcyGary pisze:Ale Thin Lizzy pisali ten tytuł "Whisky in the Jar" - widocznie woleli "szkocką".Neo01 pisze:Nie do końca. Whiskey to napój produkowany w Irlandii, a whisky - w Szkocji. Że "Whiskey In The Jar" to irlandzka ballada, to nie dziwota że będzie "ey", natomiast, że Doorsi pili irlandzką whiskey może trochę zaskakiwać, zważywszy że w Stanach chyba jednak popularniejsza jest "szkocka" (sądząc z filmów)
-
grzes
dzisiaj o 12 kolejne nadzwyczajne zebranie trzech Piotrków
- Miszon
- Kontakt:
Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
-
Tomekk
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
i dodadzą wreszcie nowe utwory 
i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOORMiszon pisze:Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
kilka lat temu był na 101 miejscu
- Miszon
- Kontakt:
No tak, ale Janis 14 razy w setce, a sporo też w 50-ce (początkowo etatowo nawet).mefiu pisze:i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOORMiszon pisze:Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
Tymczasem - błędzik:
Jethro Tull - SONGS FROM THE WOOD - to nie była jedna piosenka z lasu, lecz wiele ich. "s" konieczne
http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sq ... em97b7krjt
i drugi:
Joe Dassin - LES CHAMPS-ÉLYSÉES - Francuzi twierdzą, że tak powinno być
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 2:27 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 2 razy.
- Neo01
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997
Jeszcze znalazłem takie błędy:
Tori Amos - HEY JUPITER
U2 - LOVE COMES THUMBLING
Oczywiście "Summertime", Dylan i Knopfler powinni być zdecydowanie, ten zestaw co jest nie jest zbyt udany, no ale taki nam został z tamtego roku...
Tori Amos - HEY JUPITER
U2 - LOVE COMES THUMBLING
Oczywiście "Summertime", Dylan i Knopfler powinni być zdecydowanie, ten zestaw co jest nie jest zbyt udany, no ale taki nam został z tamtego roku...
- tadzio3
- Kontakt:
Nie raz również w setce topu, był nawet na 62mefiu pisze: i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
- Miszon
- Kontakt:
Poprawki c.d.:
najpierw coś, czego chyba nie warto zmieniać:
John Lennon & Yoko Ono - NOBODY TOLD ME
John Lennon & Yoko Ono - JUST LIKE STARTING OVER
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN IS THE NIGGER OF THE WORLD
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN
Wszystkie powyższe pochodzą z płyt tak sygnowanych, natomiast nie kojarzę, aby Yoko tam się udzielała (pierwszego nie znam), dlatego chyba jednak zostawmy samego Lennona.
John Lennon & Yoko Ono - BEAUTIFUL BOYS - tu jak wyżej, zostawmy samego Lennona (ale też nie kojarzę kawałka), natomiast trzeba dopisać "S"
Z kolei:
John Lennon with the Plastic Ono Band - WORKING CLASS HERO - tu na pewno poprawka konieczna (płyta zespołu)
dalej:
Jon And Vangelis - THE FRIENDS OF MR. CAIRO - o, malutkiego THE zabrakło
Kiss - GOD GAVE ROCK AND ROLL TO YOU II - dopisać II (to cover kawałka z 1973)
może nie błąd ale:
Kraftwerk - DAS MODEL - ja jednak zawsze będę się upierał, żeby tu wrzucić niemiecką, pierwotną wersję
Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini"
. Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem
(i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
najpierw coś, czego chyba nie warto zmieniać:
John Lennon & Yoko Ono - NOBODY TOLD ME
John Lennon & Yoko Ono - JUST LIKE STARTING OVER
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN IS THE NIGGER OF THE WORLD
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN
Wszystkie powyższe pochodzą z płyt tak sygnowanych, natomiast nie kojarzę, aby Yoko tam się udzielała (pierwszego nie znam), dlatego chyba jednak zostawmy samego Lennona.
John Lennon & Yoko Ono - BEAUTIFUL BOYS - tu jak wyżej, zostawmy samego Lennona (ale też nie kojarzę kawałka), natomiast trzeba dopisać "S"
Z kolei:
John Lennon with the Plastic Ono Band - WORKING CLASS HERO - tu na pewno poprawka konieczna (płyta zespołu)
dalej:
Jon And Vangelis - THE FRIENDS OF MR. CAIRO - o, malutkiego THE zabrakło
Kiss - GOD GAVE ROCK AND ROLL TO YOU II - dopisać II (to cover kawałka z 1973)
może nie błąd ale:
Kraftwerk - DAS MODEL - ja jednak zawsze będę się upierał, żeby tu wrzucić niemiecką, pierwotną wersję
Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini"
- Neo01
Akurat "A to co mam" jest z 1995 r., natomiast zgadzam się że ewidentnie brakuje tutaj "Jak rzecz", to tak jakby zabrakło "Snu" E.Bartosiewicz - to dzięki tej piosence przecież ona zaistniała i jest to jej chyba jednak największy przebój (na pewno "Być tak blisko" odpada w przedbiegach). A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tuMiszon pisze:Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini". Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
oj chyba chodziło Ci o Saxon...Neo01 pisze: A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tu
A Kasia Kowalska Jak rzecz - faktycznie powinien być dodany jako pierwszy utwór!
- Neo01
Masz rację, jakoś tak podobnie brzmią nazwy, ale myślałem że obie te kapele grają metalYacy pisze:oj chyba chodziło Ci o Saxon...Neo01 pisze: A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tuBo Klaxons na pewno nie grają nawet ostrego rocka
![]()
zgadzam się o ile Golden Skans jest dość znane to 2 pozostałe kawałki nie są jakoś udane (choć taki Atlantis to Interzone był dużym wydarzeniem na Wyspach).tadzio3 pisze:Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem(i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
widocznie Stelka (on to prawdopodobnie umieścił) czytuje NME, którzy zawzięcie ich promują, choć ja nie widzę w tej kapeli nic nadzwyczajnego. A i tak nie ma w zestawie ich najlepszego kawałka It's Not Over.
Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu.
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
Na last.fm najpopularniejsze są "Evil" i właśnie "Slow Hands"mefiu pisze:Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu.
pewnie i są najpopularniejsze bo to 2 pierwsze single, ogólnie wszystkie kawałki lubię, ale podobnie jak w przypadku KOL najlepsze utwory (dla mnie) nie są singlami:stavanger pisze: mefiu napisał(a):Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu.
Na last.fm najpopularniejsze są "Evil" i właśnie "Slow Hands"
Interpol - "Next Exit", "Take You on a Cruise"
KOL - "Closer", "Crawl"
- Miszon
- Kontakt:
No a pomylenie tego zespołu z innym nie świadczy zbyt dobrze o jego "wszeczasowości"Neo01 pisze:Akurat "A to co mam" jest z 1995 r., natomiast zgadzam się że ewidentnie brakuje tutaj "Jak rzecz", to tak jakby zabrakło "Snu" E.Bartosiewicz - to dzięki tej piosence przecież ona zaistniała i jest to jej chyba jednak największy przebój (na pewno "Być tak blisko" odpada w przedbiegach). A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tuMiszon pisze:Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini". Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem
Co do Kowalskiej - ja akurat nie zgadzam się, że "Jak rzecz" jest największym przebojem, bo jednak później były większe (np. "A to co mam"). Ale na pewno się zgadzamy, że to bardzo dobra i ważna płyta, być może nawet jej najlepsza i coś z niej wypadałoby, aby było, choćby kosztem jednego z dwóch kawałków z roku 2000. Właściwie to nawet wolałbym coś innego wrzucić do zestawu z tej płyty niż "Jak rzecz". No ale tu Trójka zaspała i do czasu "Oto ja" tylko ten kawałek grała.
Jest dobrze.Neo01 pisze:U2 - LOVE COMES THUMBLING
Dzięki, poprawki będą jutro
- Neo01
No chyba jednak jest źle, wszędzie jest bez "h", nawet takiego słowa "thumbling" chyba nie ma; może źle zrozumiałeś moją poprawkę...ksch pisze:Jest dobrze.Neo01 pisze:U2 - LOVE COMES THUMBLING
Masz rację, myślałem, że chcesz poprawić na "thumbling"
"Miłość nadchodzi z kciukiem wrzosu" - raczej by nie pasowało 
Bo debiut to ich najlepsze osiągnięcie i akurat co do Interpolu, to ja jestem zadowolony z tego co jest.mefiu pisze:Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu.
- krzysiek83
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014
Zgadza się, niepojęte! To był hit.Gary pisze:mefiu pisze:Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere
Ale obiektywnie trzeba układać taki zestaw i kosztem jednego z numerów z pierwszej płyty winno znaleźć się C'mere.Gary pisze:Bo debiut to ich najlepsze osiągnięcie i akurat co do Interpolu, to ja jestem zadowolony z tego co jest.mefiu pisze:W zestawie są aż 3 kawałki z debiutu.
- tadzio3
- Kontakt:
Moim zdaniem posty na temat błędów w zestawie do głosowania powinny być w innym wątku. Mamy już którąś stronę, a było raptem kilka oddanych głosów, które znikły w czeluściach innych postów.