16. TOP Wszech Czasów - czego brakuje i co jest źle napisane

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
Gary

Re: 16. TOP Wszech Czasów - głosowanie

Post autor: Gary »

Neo01 pisze:Nie do końca. Whiskey to napój produkowany w Irlandii, a whisky - w Szkocji. Że "Whiskey In The Jar" to irlandzka ballada, to nie dziwota że będzie "ey", natomiast, że Doorsi pili irlandzką whiskey może trochę zaskakiwać, zważywszy że w Stanach chyba jednak popularniejsza jest "szkocka" (sądząc z filmów :P )
Ale Thin Lizzy pisali ten tytuł "Whisky in the Jar" - widocznie woleli "szkocką". :wink:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Lingwistycznie może i Eagles, ale jakoś tak się przyjęło, że The Eagles, nawet (czy szczególnie) w sklepach. Nawet na okładkach zespół nie jest jednoznaczny. O:
http://merlin.pl/La-Musique-En-Revue_Th ... PF2257.jpg
http://gfx.efotek.pl/images/bd555gmjfz8hzrj5aoqn.jpg
Nawet za granicą różnie to rozumieją:
http://www.eaglesband.com/gallery/pics/ ... -cover.jpg
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... The-Eagles
http://kids.britannica.com/comptons/art ... Eagles-The
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Zaglądam na top strona nr 6 i nie widzę MARKA KNOPFLERA. Czemu? Pamiętam jak podczas listy z Polibudy jedna ze słuchaczek pytała o to niedopatrzenie Barona. Pisałem maila do Szefa Radia Piotrków ale bez odgłosu. Szkoda, bo są na tej stronie chyba mniej trójkowi wykonawcy jak Mano Negra czy Move. Właściwie ten zestaw jest mocno do bani, nie wiem co po 30 utworów The Beatles a brakuje TAKICH wykonawców, że siwy włos mi sie jeży na głowie.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Gary pisze:
Neo01 pisze:Nie do końca. Whiskey to napój produkowany w Irlandii, a whisky - w Szkocji. Że "Whiskey In The Jar" to irlandzka ballada, to nie dziwota że będzie "ey", natomiast, że Doorsi pili irlandzką whiskey może trochę zaskakiwać, zważywszy że w Stanach chyba jednak popularniejsza jest "szkocka" (sądząc z filmów :P )
Ale Thin Lizzy pisali ten tytuł "Whisky in the Jar" - widocznie woleli "szkocką". :wink:
Zdrajcy :P ;)
grzes

Post autor: grzes »

dzisiaj o 12 kolejne nadzwyczajne zebranie trzech Piotrków
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

i dodadzą wreszcie nowe utwory :STOP:
Awatar użytkownika
mefiu

Post autor: mefiu »

Miszon pisze:Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
kilka lat temu był na 101 miejscu
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

mefiu pisze:
Miszon pisze:Mam nadzieję, że naprawią błąd z wywaleniem SUMMERTIME z zestawu...
i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
No tak, ale Janis 14 razy w setce, a sporo też w 50-ce (początkowo etatowo nawet).

Tymczasem - błędzik:
Jethro Tull - SONGS FROM THE WOOD - to nie była jedna piosenka z lasu, lecz wiele ich. "s" konieczne
http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sq ... em97b7krjt

i drugi:
Joe Dassin - LES CHAMPS-ÉLYSÉES - Francuzi twierdzą, że tak powinno być ;-) (nie widać pogrubienia, ale chodzi o myślnik między champs, a tym drugim słowem
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 2:27 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Jeszcze znalazłem takie błędy:
Tori Amos - HEY JUPITER
U2 - LOVE COMES THUMBLING
Oczywiście "Summertime", Dylan i Knopfler powinni być zdecydowanie, ten zestaw co jest nie jest zbyt udany, no ale taki nam został z tamtego roku...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

mefiu pisze: i Boba Dylana KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
Nie raz również w setce topu, był nawet na 62
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Poprawki c.d.:

najpierw coś, czego chyba nie warto zmieniać:

John Lennon & Yoko Ono - NOBODY TOLD ME
John Lennon & Yoko Ono - JUST LIKE STARTING OVER
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN IS THE NIGGER OF THE WORLD
John Lennon & Yoko Ono - WOMAN
Wszystkie powyższe pochodzą z płyt tak sygnowanych, natomiast nie kojarzę, aby Yoko tam się udzielała (pierwszego nie znam), dlatego chyba jednak zostawmy samego Lennona.

John Lennon & Yoko Ono - BEAUTIFUL BOYS - tu jak wyżej, zostawmy samego Lennona (ale też nie kojarzę kawałka), natomiast trzeba dopisać "S"

Z kolei:

John Lennon with the Plastic Ono Band - WORKING CLASS HERO - tu na pewno poprawka konieczna (płyta zespołu)

dalej:
Jon And Vangelis - THE FRIENDS OF MR. CAIRO - o, malutkiego THE zabrakło

Kiss - GOD GAVE ROCK AND ROLL TO YOU II - dopisać II (to cover kawałka z 1973)

może nie błąd ale:
Kraftwerk - DAS MODEL - ja jednak zawsze będę się upierał, żeby tu wrzucić niemiecką, pierwotną wersję

Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini" :roll: . Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem :roll: (i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
Awatar użytkownika
Neo01

Miszon pisze:Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini" :roll: . Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem :roll: (i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
Akurat "A to co mam" jest z 1995 r., natomiast zgadzam się że ewidentnie brakuje tutaj "Jak rzecz", to tak jakby zabrakło "Snu" E.Bartosiewicz - to dzięki tej piosence przecież ona zaistniała i jest to jej chyba jednak największy przebój (na pewno "Być tak blisko" odpada w przedbiegach). A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tu :)
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Neo01 pisze: A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tu :)
oj chyba chodziło Ci o Saxon... ;-) Bo Klaxons na pewno nie grają nawet ostrego rocka :-P

A Kasia Kowalska Jak rzecz - faktycznie powinien być dodany jako pierwszy utwór!
Awatar użytkownika
Neo01

Yacy pisze:
Neo01 pisze: A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tu :)
oj chyba chodziło Ci o Saxon... ;-) Bo Klaxons na pewno nie grają nawet ostrego rocka :-P
Masz rację, jakoś tak podobnie brzmią nazwy, ale myślałem że obie te kapele grają metal :P No cóż, nie jestem za bardzo biegły w tym temacie :P
Awatar użytkownika
mefiu

tadzio3 pisze:Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem :roll: (i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
zgadzam się o ile Golden Skans jest dość znane to 2 pozostałe kawałki nie są jakoś udane (choć taki Atlantis to Interzone był dużym wydarzeniem na Wyspach).
widocznie Stelka (on to prawdopodobnie umieścił) czytuje NME, którzy zawzięcie ich promują, choć ja nie widzę w tej kapeli nic nadzwyczajnego. A i tak nie ma w zestawie ich najlepszego kawałka It's Not Over.
Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu. :know:
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

mefiu pisze:Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu. :know:
Na last.fm najpopularniejsze są "Evil" i właśnie "Slow Hands"
Awatar użytkownika
mefiu

stavanger pisze: mefiu napisał(a):Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu. :know:

Na last.fm najpopularniejsze są "Evil" i właśnie "Slow Hands"
pewnie i są najpopularniejsze bo to 2 pierwsze single, ogólnie wszystkie kawałki lubię, ale podobnie jak w przypadku KOL najlepsze utwory (dla mnie) nie są singlami:
Interpol - "Next Exit", "Take You on a Cruise"
KOL - "Closer", "Crawl"
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Neo01 pisze:
Miszon pisze:Zauważyłem też coś dziwnego - Kasia Kowalska ma w zestawie 3 kawałki po 1999 roku, a żadnego z płyty "Gemini" :roll: . Natomiast 3 kawałki w zestawie zespołu Klaxons... hmm... no nie wiem :roll: (i nie chodzi o to, że kojarzę tylko 1 i to słabo).
Akurat "A to co mam" jest z 1995 r., natomiast zgadzam się że ewidentnie brakuje tutaj "Jak rzecz", to tak jakby zabrakło "Snu" E.Bartosiewicz - to dzięki tej piosence przecież ona zaistniała i jest to jej chyba jednak największy przebój (na pewno "Być tak blisko" odpada w przedbiegach). A co do Klaxons to jest to zdaje się klasyka metalu, no ale Motorbreath ma 1 kawałek, a Ironi 3, chyba proporcje są jednak zachwiane; no ale przecież nie tylko tu :)
No a pomylenie tego zespołu z innym nie świadczy zbyt dobrze o jego "wszeczasowości" ;-).
Co do Kowalskiej - ja akurat nie zgadzam się, że "Jak rzecz" jest największym przebojem, bo jednak później były większe (np. "A to co mam"). Ale na pewno się zgadzamy, że to bardzo dobra i ważna płyta, być może nawet jej najlepsza i coś z niej wypadałoby, aby było, choćby kosztem jednego z dwóch kawałków z roku 2000. Właściwie to nawet wolałbym coś innego wrzucić do zestawu z tej płyty niż "Jak rzecz". No ale tu Trójka zaspała i do czasu "Oto ja" tylko ten kawałek grała.
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

Neo01 pisze:U2 - LOVE COMES THUMBLING
Jest dobrze.

Dzięki, poprawki będą jutro ;-)
Awatar użytkownika
Neo01

ksch pisze:
Neo01 pisze:U2 - LOVE COMES THUMBLING
Jest dobrze.
No chyba jednak jest źle, wszędzie jest bez "h", nawet takiego słowa "thumbling" chyba nie ma; może źle zrozumiałeś moją poprawkę...
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

Masz rację, myślałem, że chcesz poprawić na "thumbling" :-) "Miłość nadchodzi z kciukiem wrzosu" - raczej by nie pasowało :lol:
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

mefiu pisze:Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere, a w zestawie są słabsze Slow Hands i aż 3 kawałki z debiutu. :know:
Bo debiut to ich najlepsze osiągnięcie i akurat co do Interpolu, to ja jestem zadowolony z tego co jest.
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Post autor: krzysiek83 »

Gary pisze:
mefiu pisze:Podobnie jeśli chodzi o Interpol. Z płyty Antics nie ma najlepszego kawałka C'mere
Zgadza się, niepojęte! To był hit.
Gary pisze:
mefiu pisze:W zestawie są aż 3 kawałki z debiutu. :know:
Bo debiut to ich najlepsze osiągnięcie i akurat co do Interpolu, to ja jestem zadowolony z tego co jest.
Ale obiektywnie trzeba układać taki zestaw i kosztem jednego z numerów z pierwszej płyty winno znaleźć się C'mere.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Moim zdaniem posty na temat błędów w zestawie do głosowania powinny być w innym wątku. Mamy już którąś stronę, a było raptem kilka oddanych głosów, które znikły w czeluściach innych postów.
Zablokowany