Znawca Mistrzostw Europy w piłce nożnej - Francja 2016

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Re: Znawca Mistrzostw Europy w piłce nożnej - Francja 2016

Post autor: jollyroger72 »

temik3 pisze:Jeśli tak to ma wyglądać to proszę o zaliczenie moich meczy z rywalami jako walkower dla przeciwników.
Lepiej nie, bo walkower obustronny należałoby zastosować :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Miszon pisze:Hmm... skoro serio typujemy tylko wyniki do przerwy???
nie bardzo mogę zrozumieć jaki jest sens tego pytania. ja może też nie wyraziłem się precyzyjnie, bo ... to nie jest takie proste do przyswojenia ;-) zatem zacytuję:
Sundrajta pisze:Zasady zabawy w Forumowy Turniej EURO 2016:
(...)
9. Za dokładne trafienie rezultatu końcowego i tego do przerwy są 4 pkt., za trafienie tylko wyniku końcowego / za trafienie zwycięzcy bądź remisu i dokładnego wyniku do przerwy - 3 pkt., za trafienie jedynie zwycięzcy bądź remisu - 2 pkt., a za trafienie tylko dokładnego wyniku do przerwy - 1!
dla mnie na pierwszy rzut oka Adam powinien ze mną wygrać, nie sprawdzałem dlaczego jest remis, bo po prostu nie umiem tego wyliczyć :oops: stawiam piwo komuś (poza autorem) kto mi rozpisze i wskaże skąd się wzięło 5:5 :-P

postaram się już nie zajmować rzeczami, na które nie mam wpływu... ważne, że udało mi się trafić dokładnie dwa mecze w naszej grupie! :-)
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

punkty za wynik do przerwy ? przecież typujemy tylko końcowe wyniki :know:
Yacy pisze: postaram się już nie zajmować rzeczami, na które nie mam wpływu... ważne, że udało mi się trafić dokładnie dwa mecze w naszej grupie! :-)
no i tylko za te 2 mecze powinieneś mieć już 8 punktów , przynajmniej tak mi się zdaje
Awatar użytkownika
dannar
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2012

Post autor: dannar »

Punkt przytoczony przez Yacego dotyczy chyba tylko fazy pucharowej. Chyba... :know:
To było moje trzecie podejście do przeczytania regulaminu i ostatnie. Od tej pory będę po prostu typował, żeby nie psuć zabawy moim przeciwnikom, a na wyniki spojrzę za miesiąc i przyjmę wszystko.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

dannar pisze:Punkt przytoczony przez Yacego dotyczy chyba tylko fazy pucharowej. Chyba... :know:
tak? może. chociaż...
Sundrajta pisze:7. I od fazy pucharowej rozgrywek liczą się już pełne typy z wynikiem bramkowym, gdzie za dokładnie trafiony wynik otrzymujemy 2 pkt. a za trafienie tylko zwycięzcy lub remisu - jeden.
:STOP:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

jak mówię: po 25 mam urlop, może wtedy policzę wyniki wg zasad "dla ludzi" (3-1-0 w fazie grupowej, 3-2-1-0 w fazie pucharowej).
Awatar użytkownika
dannar

Yacy pisze:tak? może. chociaż...
Sundrajta pisze:7. I od fazy pucharowej rozgrywek liczą się już pełne typy z wynikiem bramkowym, gdzie za dokładnie trafiony wynik otrzymujemy 2 pkt. a za trafienie tylko zwycięzcy lub remisu - jeden.
:STOP:
I właśnie dlatego odpuściłem.
Moje podejrzenie wynika z tego, że gdybyśmy wszyscy typowali rundę grupową źle, to Sundrajta chyba by nas o tym poinformował. Chyba... :know:
Awatar użytkownika
4989341
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1998

Post autor: 4989341 »

czyli jest ok :lol:
nie tylko ja nie rozumie nic z tych zasad
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Ja mam wrażenie, że nikt ich nie rozumie (włącznie z autorem :lol: :wink: ), ale to naprawdę mnie nie obchodzi.
Yacy, a remisuj sobie, możesz nawet ze mną wygrać. :D

Natomiast poproszę o tzw. normalną listę strzelców... ktoś coś?
Miszon pisze:jak mówię: po 25 mam urlop, może wtedy policzę wyniki wg zasad "dla ludzi" (3-1-0 w fazie grupowej, 3-2-1-0 w fazie pucharowej).
Będę czekał jak na zbawienie. :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Sundrajta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)

Post autor: Sundrajta »

Oj panowie :mrgreen: niby wszyscy tacy inteligentni, a najprostszych rzeczy nie mogą zrozumieć.
Jeśli zaś chodzi o fazę grupową, to tu jest wszystko ujęte:
Sundrajta pisze:4. Każda z "drużyn" zdobywa w danym meczu tyle bramek ile prawidłowych rozstrzygnięć meczów wytypuje dany forowicz. I tutaj nie ma znaczenia wynik bramkowy (z wyjątkiem typu na naszą drużynę, za który punkty naliczę tak samo jak w 1/4 i 1/8 finału)! Liczy się trafienie zwycięzcy lub remisu. Czyli na wynik pierwszego "meczu" na forum, składa się sześć typów w Znawcy na mecze rozegrane na ME we Francji w pierwszej turze. Odpowiednio dla uczestników z grup A, B i C wyniki w tych grupach, i dla uczestników z grup D, E i F podobnie. Tak samo będzie w pozostałych dwóch kolejkach.
Czyli liczy się połowa typowanych meczów, a nie jak to zrozumiał Yacy typy do połowy meczu. :roll:

Typowanie wyników do przerwy obowiązuje bowiem tylko w trzech ostatnich meczach i to tylko czołową czwórkę, która zakwalifikuje się do półfinału.
Tutaj macie odpowiedni punkt regulaminu dotyczący tych zasad:
Sundrajta pisze:8. Od 1/8 finału, ci którzy pozostają w grze typują wyniki spotkań fazy pucharowej na PW do wybranego uczestnika zabawy (jeśli się nie zakwalifikuję do tej rundy, to ja nim będę). A dodatkowo od półfinałów i meczu finałowego, czwórka uczestników, która dotarła do tej rundy typuje rezultat wraz z prognozą wyniku do przerwy. Pozostali uczestnicy typują po staremu.
Yacy pisze:dla mnie na pierwszy rzut oka Adam powinien ze mną wygrać, nie sprawdzałem dlaczego jest remis, bo po prostu nie umiem tego wyliczyć :oops: stawiam piwo komuś (poza autorem) kto mi rozpisze i wskaże skąd się wzięło 5:5

postaram się już nie zajmować rzeczami, na które nie mam wpływu... ważne, że udało mi się trafić dokładnie dwa mecze w naszej grupie! :-)
Obaj trafiliście po cztery mecze w grupach A, B i C, a jeszcze dodatkowo dokładnie wytypowliście wynik meczu Polska - Irlandia Pn. (1-0). I za to był ten punkt ekstra! Bo typ na mecz Turcja - Chorwacja w Waszym pojedynku się nie liczy (tu rzeczywiście lepszy był adameria). Za takie trafienia jak już wcześniej pisałem punkty będą w Znawcy, ale te zeprezentuję dopiero po zakończeniu pierwszej kolejki.
adameria pisze:Ja mam wrażenie, że nikt ich nie rozumie (włącznie z autorem), ale to naprawdę mnie nie obchodzi.
Yacy, a remisuj sobie, możesz nawet ze mną wygrać.

Natomiast poproszę o tzw. normalną listę strzelców... ktoś coś?
Miszon pisze:jak mówię: po 25 mam urlop, może wtedy policzę wyniki wg zasad "dla ludzi" (3-1-0 w fazie grupowej, 3-2-1-0 w fazie pucharowej).
Będę czekał jak na zbawienie. :lol: :wink:
Spoko wodza :lol: nad wszystkim panuję.
adameria pisze:
ku3a pisze:łooooot??
+1
Ale w sumie to nie jest istotne. Mam nadzieję, że oprócz punktacji według tego zawiłego algorytmu/regulaminu pojawi się także lista z liczbą
dokładnych trafień? Z tego co się orientuję to trafiłem pierwsze dwa i mecz Polski z Irlandią Płn. i właściwie to mogę już nic nie trafiać. Mam więcej niż 0 trafień. :D To mi wystarczy.
Właśnie, a pisałeś że się w ogóle nie znasz! Ładnie to tak nas oszukiwać?
A skoroś taki ciekaw, to Ci napiszę że w tej chwili w Znawcy jesteś drugi. 8)
Ostatnio zmieniony pn cze 13, 2016 7:02 pm przez Sundrajta, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychu78

w typerze z tak pokręconymi zasadami jeszcze chyba udziału nie brałem :D

i nadal nie rozumiem dlaczego liczy się tylko 6 meczów a nie wszystkie 12 w danej kolejce ??
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Bo takie jest widzimisie autora. To jest chyba prawidłowa odpowiedź.
Awatar użytkownika
Sundrajta

Raczej nowatorski pomysł. :idea:
Ale każdy rozumie jak chce. Chodzi mi przede wszystkim żeby każdy mecz turniejowy miał podobny wynik, a nie tak jak było wcześniej że w fazie grupowej były wyniki np. 11-8 gdy już w samych półfinałach czy finale np. zaledwie 1-0!

Alke dosyć o tym. Ogląda ktoś Copa America Centenario? Może poziom spotkań w tym turnieju jest i niższy niż w Europie (chociaż na pewno nie we wszystkich pojedynkach)? Za to ile emocji i grady bramek, a nie to co na naszym kontynencie, kto pierwszy strzeli bramkę ten już nie przegrywa i żaden nie jest w stanie wygrać większą przewagą niż jeden gol (poza Niemcami rzecz jasna). :mrgreen:
A takie sensacje mi się podobają, po dwóch kolejkach odpadł Urugwaj, a w ostatnim meczu grupowym odpada Brazylia (choć może to był mecz piłki ręcznej?) :roll:
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Na razie to poziom a Copa jest sporo wyższy niż na Euro
Poodpadają ogórki to się zaczną właściwe mistrzostwa. Na razie taka trochę rozgrzewka dla najlepszych a dla najgorszych radocha że w ogóle są.
krzychu78

Sundrajta pisze:Raczej nowatorski pomysł. :idea:
Ale każdy rozumie jak chce. Chodzi mi przede wszystkim żeby każdy mecz turniejowy miał podobny wynik, a nie tak jak było wcześniej że w fazie grupowej były wyniki np. 11-8 gdy już w samych półfinałach czy finale np. zaledwie 1-0!
no a jaki wynik miał być w finale skoro tylko jeden mecz jest do typowania ?? :roll:

no nic, typuje dalej dla zabawy ale na te wyniki przestaje zwracać uwagę
Awatar użytkownika
Sundrajta

Oj tak całkiem nie przestawaj zważać na wyniki, bo te mogą być ciekawe. 8)
krzychu78 pisze:no a jaki wynik miał być w finale skoro tylko jeden mecz jest do typowania ?? :roll:
Niby jeden mecz jest w finale, ale typując z wynikiem do przerwy można zdobyć wiele bramek...
Miszon pisze:Na razie to poziom a Copa jest sporo wyższy niż na Euro
Poodpadają ogórki to się zaczną właściwe mistrzostwa. Na razie taka trochę rozgrzewka dla najlepszych a dla najgorszych radocha że w ogóle są.
Też mam nadzieję, że tym razem Euro zacznie się dopiero od fazy pucharowej (oby dla naszych piłkarzy wówczas się nie skończył). :arrow:

A w zabawie FE2016 po trzecim dniu pierwszej kolejki na prywatnej lidze forum LP3 prowadzę (a w klasyfikacji generalnej jestem 4102)! Tylko obawiam się, że to już wszystko na co mnie stać, bo moi faworyci w składzie już zagrali i nie mam kolejnych piłkarzy, którymi mógłbym zdobywać więcej punktów.
Awatar użytkownika
dannar

Hiszpanom udało się wbiec z piłką do bramki. Gratulacje. :wink:

15-06, 15:00 ^ Rosja - Słowacja 2:1
15-06, 18:00 ^ Rumunia - Szwajcaria 1:1
15-06, 21:00 ^ Francja - Albania 2:0
16-06, 15:00 ^ Anglia - Walia 1:1
16-06, 18:00 ^ Ukraina - Irlandia Pn. 3:0
16-06, 21:00 ^ Niemcy - Polska 2:1
17-06, 15:00 ^ Włochy - Szwecja 0:0
17-06, 18:00 ^ Czechy - Chorwacja 0:1
17-06, 21:00 ^ Hiszpania - Turcja 1:0
18-06, 15:00 ^ Belgia - Irlandia 2:0
18-06, 18:00 ^ Islandia - Węgry 3:2
18-06, 21:00 ^ Portugalia - Austria 1:0
Awatar użytkownika
Sundrajta

I znowu w ostatnich minutach uciekł mi trafiony wynik bramkowy. :twisted: Zatem moja sytuacja nie tylko w Znawcy wciąż wygląda żałośnie.

A jeszcze raz postaram się ująć najprościej zasady Turnieju. Otóż gracze zaznaczeni w grupach na niebiesko do bezpośrednich pojedynków z rywalami typują mecze zaznaczone na niebiesko! I odwrotnie gracze zaznaczeni na karmazynowo (kolor chyba dobrze nazwałem?) typują do pojedynków ze swoimi rywalami mecze w kolorze karmazynowym. :idea:
Może wzrokowe przedstawienie sytuacji, będzie łatwe w odbiorze i zrozumieniu? :roll:
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

to mogłeś wprowadzić zasadę, że w grupie wyniki dzielimy na 2 albo nawet 3, a w finale mnożymy razy 2.
Byłoby uczciwiej i prościej.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Sundrajta pisze:a jeszcze dodatkowo dokładnie wytypowliście wynik meczu Polska - Irlandia pn. (1-0)
O ile mnie wzrok nie myli to Francja-Rumunia i Albania-Szwajcaria też dokładnie wytypowałem, ale nie wnikam w to co i jak policzyłeś. Bo pewnie czegoś nie wiem.
Tak, nie znam się...
Ba, nadal do końca nie wiem kiedy jest spalony, a kiedy nie... i jak mało kto, potrafię się do tego przyznać, że jestem dziamdziak w tej materii.
Natomiast fakt, że Islandia przeszła przez eliminacje jak burza - to wiem. Bo tyle to przyzwoitość nakazuje. :wink:
Uważam też, że Niemcy to już nie jest tak dobrze naoliwiona maszyna, jaką była jeszcze kilka lat temu, dlatego nie przekreślam Polski.
Awatar użytkownika
Sundrajta

Miszon pisze:
to mogłeś wprowadzić zasadę, że w grupie wyniki dzielimy na 2 albo nawet 3, a w finale mnożymy razy 2.
Byłoby uczciwiej i prościej.
To dopiero byłyby ułamki. :wink:
Przyznaję, że mój system nie jest doskonały (ani być może nawet sprawiedliwy), ale też wyszedłem z założenia, że skoro wszystkie wyniki liczą się nam do Znawcy, to już w Turnieju nie musi obowiązywać taka sama dyrektywa. :twisted:
adameria pisze:
Sundrajta pisze:a jeszcze dodatkowo dokładnie wytypowliście wynik meczu Polska - Irlandia pn. (1-0)
O ile mnie wzrok nie myli to Francja-Rumunia i Albania-Szwajcaria też dokładnie wytypowałem, ale nie wnikam w to co i jak policzyłeś. Bo pewnie czegoś nie wiem.
Tak, nie znam się...
Ba, nadal do końca nie wiem kiedy jest spalony, a kiedy nie... i jak mało kto, potrafię się do tego przyznać, że jestem dziamdziak w tej materii.
Natomiast fakt, że Islandia przeszła przez eliminacje jak burza - to wiem. Bo tyle to przyzwoitość nakazuje. :wink:
Uważam też, że Niemcy to już nie jest tak dobrze naoliwiona maszyna, jaką była jeszcze kilka lat temu, dlatego nie przekreślam Polski.
1) Ale to był mecz Waszych drużyn (po szyldem których występujecie w tej zabawie), a w fazie grupowej jest reguła (która już w fazie pucharowej będzie obowiązywać przy każdym typowanym meczu) że za dokładnie trafiony typ bramkowy są 2 pkt., a nie jeden jak przy innych spotkaniach (taki bonus żeby czuć się bardziej związanym ze swoją reprezentacją). 8)
2) Też uważam, że Niemcy już tacy groźni nie są i dlatego będę typował w meczu z nimi wygraną Polski. :shock:
Chociaż do tej pory taka wiara z mojej strony w niespodzianki na tych mistrzostwach zawiodła mnie w manowce.
Do tej pory tylko dwa wyniki w Znawcy świadczą o sensacji. Pierwszy to o dziwo tryumf Walii ze Słowacją (tylko jeden uczestnik trafił ten rezultat i to dokładnie)! A drugi to remis Anglików z Rosjanami (trafiony przez trzech graczy). Zresztą naprawdę bardzo szczęśliwy dla gospodarzy najbliższego mundialu, bowiem zdecydowaną przewagę w tym spotkaniu mieli synowie Albionu. :idea:
Z doświadczenia jednak pamiętam, że to właśnie w drugich kolejkach przeważnie było najwięcej niespodzianek. Zatem warto raz jeszcze zaryzykować i tym razem czekać na małe trzęsienie Europy. :mrgreen:

Edit: jeszcze jedna uwaga, bo ktoś pisał że nie ma możliwości oglądania meczów, ale widzę że niemieckie telewizje ZDF i ARD nie kodują sygnału z mistrzostw więc spokojnie można oglądać EURO 2016 (chyba że komuś przeszkadza szwargotanie). :D
kajman

Post autor: kajman »

15-06, 15:00 ^ Rosja - Słowacja 0:1
15-06, 18:00 ^ Rumunia - Szwajcaria 0:1
15-06, 21:00 ^ Francja - Albania 3:0
16-06, 18:00 ^ Ukraina - Irlandia Pn. 0:0
16-06, 21:00 ^ Niemcy - Polska 1:1
17-06, 21:00 ^ Hiszpania - Turcja 0:1
18-06, 15:00 ^ Belgia - Irlandia 0:0
18-06, 18:00 ^ Islandia - Węgry 2:0
18-06, 21:00 ^ Portugalia - Austria 2:0
Chociaż właściwie nie wiem po jaką cholerę typuję wszystkie mecze (ale nie chce mi się sprawdzać, które mają dla mnie znaczenie).
Awatar użytkownika
Sundrajta

Typuj wszystkie, bo w Znawcy liczy się każdy mecz. :twisted:

I proszę Włosi nie dają się faworyzowanym Belgom czyli znowu się potwierdza, że ta ekipa nie jest w stanie udźwignąć takiej roli. :wink:
mariusz72

Post autor: mariusz72 »

15-06, 15:00 ^ Rosja - Słowacja 0:0
15-06, 18:00 ^ Rumunia - Szwajcaria 2:1
15-06, 21:00 ^ Francja - Albania 3:0
16-06, 18:00 ^ Ukraina - Irlandia Pn. 1:0
16-06, 21:00 ^ Niemcy - Polska 1:1
17-06, 21:00 ^ Hiszpania - Turcja 2:0
18-06, 15:00 ^ Belgia - Irlandia 2:0
18-06, 18:00 ^ Islandia - Węgry 2:1
18-06, 21:00 ^ Portugalia - Austria 1:1
Awatar użytkownika
Sundrajta

Jestem pod wrażeniem gry Włochów! 8) Styl w jakim ograli Belgów był naprawdę imponujący. A więc z tego jasno wynika, że o medalu mogą już zapomnieć. :wink: Bowiem z tego co pamiętam prawie zawsze zespół, który bronił jakiegoś medalu i piękną grą zaczynał następny turniej - szybko odpadał!
ODPOWIEDZ