Radio 357
- Kruklanki
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1985
Re: Radio 357
TOMASZ ORGANEK w Radio 357.
https://www.facebook.com/11295056057384 ... 9470188254
https://www.facebook.com/11295056057384 ... 9470188254
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
Myślałem że coś ciekawszego, ale taka wiadomość też cieszy. Zresztą teraz to prawie wszystko co niecovidowe będzie cieszyć.
Stelmach tradycyjnie przesadnie "balonik" napompował
Nieco więcej szczegółów ze strony fb P. Jedlińskiego m.in. o prowadzonych rozmowach z T. Michniewiczem (post z 06.10.2020):

Nieco więcej szczegółów ze strony fb P. Jedlińskiego m.in. o prowadzonych rozmowach z T. Michniewiczem (post z 06.10.2020):
odp. na pyt. czy to nie była rozmowa prywatna:Nie ze wszystkim, co powiedział pan Michniewicz, się zgadzam. Bo co innego o RNŚ mówił na spotkaniu ze mną.
odp. na zarzut, że to była rozmowa prywatna:To była rozmowa o współpracy przy tworzeniu nowego radia. Z udziałem także innych dziennikarzy. I nie wstydzę się tego, że będąc udziałowcem RNŚ, rozmawiałem o nowym radiu, bo założyłem ruch Ratujmy Trójkę w 2010 roku po to, żeby właśnie w takich czasach jak dziś, tę "Trójkę" i trójkowość ratować. Udało się założyć RNŚ (inicjatywa wyłącznie słuchaczy, w 100%). Chciałem, żeby udało się założyć i drugie radio (bo doświadczenie pokazało, że na razie w jednym nie mogą wszyscy zaistnieć), a potem, co było i jest moim marzeniem, te radia połączyć. Jednak rozpoczynanie działania od mijania się z prawdą, nastraja mnie pesymistycznie.
Pani Katarzyno, proszę mi wierzyć, nic nie jest takie, na jakie wygląda, a przed nami, słuchaczami, jeszcze wiele atrakcji.
odp. na pyt. o połączeniu się:Rozumiem, że posiadacz 90% udziałów spółki 357, będzie miał kompletnie inne zdanie służbowo niż prywatnie? I będzie parł ze wszystkich sił do współpracy?
https://www.facebook.com/piotr.mordred.jedlinskiByło mało realne. Jestem jednak człowiekiem, który dokonuje mało realnych rzeczy. Należało rozmawiać. Niestety, ani jedna, ani druga strona nie była na to gotowa.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Jak to u Polaków zawsze: zanim do czegokolwiek na serio dojdzie, już się o to pokłócą... :-/
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24 kwietnia 1982
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/o ... ac-180-tysW czwartek do ekipy dołączył wokalista i autor tekstów Tomasz Organek. Z naszych informacji wynika, że nie będzie to jedyny muzyk, który zasili redakcję.
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2020 10:59 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982
Czy ktoś ma luzem 316 634 zł aby 357 mogło już zacząć nadawać?
^^
Dodaj do tego 50 tys., bo tyle trzeba odjąć od dotychczasowej zbiórki jednorazowo na "bibkę pożegnalną"
Poza tym tyle wolnych środków musiałby ktoś mieć każdego miesiąca.
Ciekaw jestem czy brak skrępowania ideologicznego (a końcu inicjatywa z założenia prywatna), pozwoli ekipie 357 na puszczanie tego typu kawałków: https://youtu.be/Qp6JvKGakLg
Oczywiście skrępowanie ideologicznie to jedno, bo pozostaje jeszcze sfera mentalna 
Dodaj do tego 50 tys., bo tyle trzeba odjąć od dotychczasowej zbiórki jednorazowo na "bibkę pożegnalną"

Ciekaw jestem czy brak skrępowania ideologicznego (a końcu inicjatywa z założenia prywatna), pozwoli ekipie 357 na puszczanie tego typu kawałków: https://youtu.be/Qp6JvKGakLg

Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 12:28 am przez FOXD, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Ad.1... no to cały plan upadł.... bibka miała kosztować 50 tysia? Podrożała?FOXD pisze: ↑czw paź 08, 2020 11:01 pm ^^
Dodaj do tego 100 tys., bo tyle trzeba odjąć od dotychczasowej zbiórki jednorazowo na "bibkę pożegnalną"Poza tym tyle wolnych środków musiałby ktoś mieć każdego miesiąca.
Ciekaw jestem czy brak skrępowania ideologicznego (a końcu inicjatywa z założenia prywatna), pozwoli ekipie 357 na puszczanie tego typu kawałków: https://youtu.be/Qp6JvKGakLgOczywiście skrępowanie ideologicznie to jedno, bo pozostaje jeszcze sfera mentalna
![]()

Ad.2...Gliński się zajmie tymi Rycerzami, oj zajmie! Odchodzący Podsekretarz Lewandowski, pozostawił szefowi opracowane już stosowne dokumenty, dopisze się tylko radio internetowe i bęc...
^^^
Faktycznie jest 50 tys. zł, nie wiem skąd mi się wzięła ta 100
Podsumowanie na koniec 4 dnia zbiórki:
Patronów - 7 437 (przyrost o ok. 500 w ciągu 08.10., w ciągu 07.10. niecałe 900)
miesięcznie - 185 315
łącznie - 187 232
trend wpływów w ujęciu miesięcznym
1 dzień (w zasadzie pół dnia) 100 000+
2 dzień - 50 801
3 dzień - 22 508
4 dzień - 12 006
Zakładając, że przy braku impulsów trend utrzyma się na poziomie 10 tys. zł dziennie uzyskanie pułapu 500 tys. zł (czyli uruch. radia int.) zostanie osiągnięte za ok. 40 dni, bo jeszcze od obecnej puli trzeba odjąć 50 tys. jeśli mają zrealizować krok 1 czyli koncert pożegnalny. 40 dni od dzisiaj, to gdzieś połowa XI br. Tyle aby uzyskać pewność/gwarancję finansowania w kolejnych miesiącach. tj. po uruchomieniu radia.
Aby uruchomić trzeba jednak liczyć inaczej, bo przede wszystkim kasa uzbierana w październiku już zostaje, a listopad to kolejne wpłaty już z tych gwarantowanych + nowi patroni. Czyli na rozruch może być tak:
180 tys. - 50 tys. = 130 tys. dzisiaj +23 dni po 10 tys. może dać na koniec października ok. 360 tys. zł
Od początku listopada powinny wpływać już środki od patronów zadeklarowanych, czyli owe 360 tys. zł za XI + nowi patroni z listopada. To może dać w listopadzie łącznego wpływu blisko 1 mln zł
Także wydaje się dość realnym ruszenie z radiem w okolicach grudnia br. Późniejsze utrzymanie w pułapie 500 tys. zł zostanie uzyskane z przypływu brakujących patronów w XI i XII. Inna rzecz, że po uruchomieniu powinien też wystąpić impuls wzrostu wpływów.
Tak sobie teraz pomyślałem, czy kwota na podkasty mieści się także w tym pułapie 500 tys.
Impulsem, który wywoła większe pykniecie, może być jedynie jakaś zadyma, np. zaognienie waśni miedzy RNŚ a 357. W social mediach daje się jednak wyczuć atmosferę wyciszania emocji, zwłaszcza w odniesieniu do redaktorów po obu stronach. Pytanie czy ktoś nie wytrzyma ciśnienia
Także pozostaje impuls zorganizowania koncertu, bo raczej nie kolejne zaciągi (brak b. nośnych nazwisk).
Faktycznie jest 50 tys. zł, nie wiem skąd mi się wzięła ta 100

Podsumowanie na koniec 4 dnia zbiórki:
Patronów - 7 437 (przyrost o ok. 500 w ciągu 08.10., w ciągu 07.10. niecałe 900)
miesięcznie - 185 315
łącznie - 187 232
trend wpływów w ujęciu miesięcznym
1 dzień (w zasadzie pół dnia) 100 000+
2 dzień - 50 801
3 dzień - 22 508
4 dzień - 12 006
Zakładając, że przy braku impulsów trend utrzyma się na poziomie 10 tys. zł dziennie uzyskanie pułapu 500 tys. zł (czyli uruch. radia int.) zostanie osiągnięte za ok. 40 dni, bo jeszcze od obecnej puli trzeba odjąć 50 tys. jeśli mają zrealizować krok 1 czyli koncert pożegnalny. 40 dni od dzisiaj, to gdzieś połowa XI br. Tyle aby uzyskać pewność/gwarancję finansowania w kolejnych miesiącach. tj. po uruchomieniu radia.
Aby uruchomić trzeba jednak liczyć inaczej, bo przede wszystkim kasa uzbierana w październiku już zostaje, a listopad to kolejne wpłaty już z tych gwarantowanych + nowi patroni. Czyli na rozruch może być tak:
180 tys. - 50 tys. = 130 tys. dzisiaj +23 dni po 10 tys. może dać na koniec października ok. 360 tys. zł
Od początku listopada powinny wpływać już środki od patronów zadeklarowanych, czyli owe 360 tys. zł za XI + nowi patroni z listopada. To może dać w listopadzie łącznego wpływu blisko 1 mln zł
Także wydaje się dość realnym ruszenie z radiem w okolicach grudnia br. Późniejsze utrzymanie w pułapie 500 tys. zł zostanie uzyskane z przypływu brakujących patronów w XI i XII. Inna rzecz, że po uruchomieniu powinien też wystąpić impuls wzrostu wpływów.
Tak sobie teraz pomyślałem, czy kwota na podkasty mieści się także w tym pułapie 500 tys.
Impulsem, który wywoła większe pykniecie, może być jedynie jakaś zadyma, np. zaognienie waśni miedzy RNŚ a 357. W social mediach daje się jednak wyczuć atmosferę wyciszania emocji, zwłaszcza w odniesieniu do redaktorów po obu stronach. Pytanie czy ktoś nie wytrzyma ciśnienia

-
Więcej info nt. planowanego schematu funkcjonowania R357:
Radio 357 może funkcjonować jako spółdzielnia dziennikarska. Aby nadawać na częstotliwościach FM, potrzebuje środków od inwestorów, ale ci już się zgłaszają, proponując różne formy współpracy. Założyciele radia rozważają kupowanie lokalnych rozgłośni i łączenie ich w naziemną sieć....
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/r ... e-po-co-fm
Radio 357 może funkcjonować jako spółdzielnia dziennikarska. Aby nadawać na częstotliwościach FM, potrzebuje środków od inwestorów, ale ci już się zgłaszają, proponując różne formy współpracy. Założyciele radia rozważają kupowanie lokalnych rozgłośni i łączenie ich w naziemną sieć....
- mateusz15
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku
Marta Malinowska, która wczoraj pożegnała się z Trójką dołączyła do Radia357. Lubiłem jej audycje, więc cieszę się bardziej niż Organkiem.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
O 357 media mówią od początku jako o "Trójce na uchodźśtwie". Analogia wyjątkowo trafna, zważywszy na istnienie RNŚ. W końcu w XX wieku mieliśmy dwie "Polski na uchodźstwie", jedną (bardziej oficjalną, konserwatywną i zamkniętą w sobie) w Londynie, drugą (bardziej otwartą i wolnościowo-obywatelską) w Paryżu. RNŚ to chyba bardziej odpowiednik ośrodka londyńskiego (z byłą oficjalną naczelną na czele, bardziej polityczny i traktujący z góry wszystkich byłych i obecnych "kolaborantów", "karnych żołnierzy" itp.), 357 to bardziej Paryż - bez wyraźnej hierarchii, z naciskiem na kwestie kulturalne, deklarujący - przynajmniej na razie - większą gotowość do współpracy z drugą stroną i powstrzymujący się od potępiania tych, którzy z różnych przyczyn jeszcze są w "radiu reżimowym".
- obserw99
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982
Radio 357 to fajna inicjatywa jak i Radio Nowy Świat. Trójka obejmowała swoim zasięgiem 99% Polski a te nowe radia tak naprawdę niszowe poprzez internet dotrą do max. 5% Polaków.
Radio Nowy Świat słucham dosyć często poprzez radio internetowe w pracy przy komputerze. W niedzielę, poprzez komórkę i głośnik bezprzewodowy czy laptop słucham np Siestę Kydryńskiego. Wszystko OK, tylko czy to może zastąpić Trójkę, mającą tak wielki zasięg przez nadajniki stacjonarne?
Poza tym żałoba po LP3 jest tak wielka, że nie jest do zastąpienia już niczym innym. Poza słuchaniem notowań LP3 strassznie ciekawiły mnie wszelkie statystyki, podsumowania artystów na LP3 itd. To wszystko zostało raz na zawsze zniszczone.
Radio Nowy Świat słucham dosyć często poprzez radio internetowe w pracy przy komputerze. W niedzielę, poprzez komórkę i głośnik bezprzewodowy czy laptop słucham np Siestę Kydryńskiego. Wszystko OK, tylko czy to może zastąpić Trójkę, mającą tak wielki zasięg przez nadajniki stacjonarne?
Poza tym żałoba po LP3 jest tak wielka, że nie jest do zastąpienia już niczym innym. Poza słuchaniem notowań LP3 strassznie ciekawiły mnie wszelkie statystyki, podsumowania artystów na LP3 itd. To wszystko zostało raz na zawsze zniszczone.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
+1
Lubię słuchać w jaki sposób opowiada o muzyce, słychać w tym pasję i zaangażowanie, nawet jeżeli prezentowana muzyka to nie do końca była uczta dla moich uszu, to głos Pani Marty - TAK!!!
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
no ale jakby takie 357 ruszyło by jako radio FM (nie tylko internetowe) to nikt by już nie płakał za trójką. wróciły by dobre czasy 

- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
a jak ruszy tylko w internecie to co? 
u mnie zapowiedź R357 spowodowała, że już nie zwracam uwagi zupełnie co się dzieje w Trójce.
jeszcze kilka dnie temu zerkałem w ramówkę, ba nawet zdarzyło mi się włączyć.
teraz po prostu czekam na powodzenie akcji.
to tylko pokazuje, że - przynajmniej w moim odczuciu - Trójka to ludzie, ew. stan umysłu

u mnie zapowiedź R357 spowodowała, że już nie zwracam uwagi zupełnie co się dzieje w Trójce.
jeszcze kilka dnie temu zerkałem w ramówkę, ba nawet zdarzyło mi się włączyć.
teraz po prostu czekam na powodzenie akcji.
to tylko pokazuje, że - przynajmniej w moim odczuciu - Trójka to ludzie, ew. stan umysłu

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Jak ruszy w internecie, to sporo słuchaczy wejdzie w to, ale pamiętam płaczące telefony do Kuby, kiedy antena już siała pustką, a on był tuż przed stołkiem dyrektorskim. I tam dzwoniły (tak na moje ucho) w dużej mierze starsze osoby, które mogą być wykluczone cyfrowo. Dla nich FM to by była taka normalność. Dla mnie też by to było wygodniejsze, choć jestem w stanie przestawić się na internet dla tych cudownych głosów i osobowości. 5 minut z Radiem Ciechan-ów w ub. tyg. wystarczyło by uciekać od nich, gdzie pieprz rośnie.
Nie chcę być złośliwy, ale jak doczytałem do tego fragmentu:Doggg pisze: ↑pt paź 09, 2020 8:29 am Więcej info nt. planowanego schematu funkcjonowania R357:
to mi się automatycznie skojarzyło z "jakoś to będzie" StrzyczkowskiegoZdaniem specjalisty rynku radiowego Rafała Olejniczaka - obecnie niezależnego konsultanta, a w przeszłości m.in. redaktora naczelnego Radia ZET (Grupa Eurozet) - do planów Radia 357 należy podchodzić ostrożnie. - Podziwiam entuzjazm inicjatorów i ich wiarę, że polski rynek radiowy jest aż tak pojemny. Póki co jednak wszystkie zapowiedzi opierają się o słowo „jakieś". Czytam, że będzie „jakaś" forma prawna, każdy będzie „jakoś" właścicielem, pozyskamy „jakiegoś" inwestora, że „jakoś" się znajdzie miejsce na rynku obok Radia Nowy Świat i innych stacji. Cudownie, że każdy może próbować, ale to niestety nie jest prawda, że na rynku jest miejsce dla każdego - podkreśla.

W końcu ktoś zwrócił uwagę na złożoność koncepcji nadawania w FM (z jednej strony). Oczywiście można snuć różnorakie wizje, tylko ponownie pobrzmiewa to na zasadzie "jakoś to będzie". Z drugiej strony w końcu ktoś także podkreślił jak nieistotnym staje się nadawanie poprzez FM w dynamicznie rozwijającej się technologicznie rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 11:36 am przez FOXD, łącznie zmieniany 2 razy.
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
obawiam się, że - przynajmniej na początku - FM też dotyczyłoby dużych miast, więc osoby z prowincji byłyby i tak i tak wykluczone. zawsze ktoś będzie pokrzywdzony.
sam mieszkam w nie_największym mieście, więc na FM jakoś nie liczę, mimo zapowiedzi wykupu częstotliwości od lokalnych rozgłośni.
choć idea mi się podoba.
- Robert
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984
Podziełam punkt widzenia FOXD'a i mam podobne przemyślenia i skojarzenia odnośnie cytatów, które zamieścił. Obserwuję, czytam, myślę, wyrabiam sobie opinię, oczywiście trzymam mocno kciuki... Staram się nie ''łykać'' wszystkiego bezkrytycznie, choć z drugiej strony na fali entuzjazmu i nienachalnego marketingu można przekraczać bariery.
Choć jeszcze niedawno naiwnie wierzyłem i wierzę wciąż, że prawdziwe radio to takie z obrotową gałką to jednak zdałem sobie sprawę, że jest... Choć ciągle kupuję te same gazety i wysyłam pocztowe kartki to... Godzę się z wpływającym czasem i nie żyję już obsesyjnie przeszłością świetlanej kiedyś Trójki. Choć wspomnienia zostaną na zawsze, czas biegnie do przodu, pewne formaty się wyczerpują, zmienia się rzeczywistość, nie można wiecznie czegoś na nowo odbudowywać.
Wierzę, że misja zakończy się szczęśliwie i będę mógł znów usłyszeć Marka i Stelmiego. Gdziekolwiek. Razem w jednej stacji lub oddzielnie.
Choć jeszcze niedawno naiwnie wierzyłem i wierzę wciąż, że prawdziwe radio to takie z obrotową gałką to jednak zdałem sobie sprawę, że jest... Choć ciągle kupuję te same gazety i wysyłam pocztowe kartki to... Godzę się z wpływającym czasem i nie żyję już obsesyjnie przeszłością świetlanej kiedyś Trójki. Choć wspomnienia zostaną na zawsze, czas biegnie do przodu, pewne formaty się wyczerpują, zmienia się rzeczywistość, nie można wiecznie czegoś na nowo odbudowywać.
Wierzę, że misja zakończy się szczęśliwie i będę mógł znów usłyszeć Marka i Stelmiego. Gdziekolwiek. Razem w jednej stacji lub oddzielnie.
FM to może i by był, natomiast FM z pokryciem całego kraju to jest marzenie ściętej głowy moim zdaniem. Nawet tak liczące się stacje jak Tok FM są nieodbieralne w znacznej części aglomeracji śląskiej (drugiej największej aglomeracji w kraju, przypominam).
Właśnie to była największa zaleta Trójki, której będzie bardzo trudno zrekompensować stacjom internetowym.
Właśnie to była największa zaleta Trójki, której będzie bardzo trudno zrekompensować stacjom internetowym.
- obserw99
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982
Masz 100% racji. Sitwa medialna PIS, takim działaniem "kupiła" sobie kolejne medium propagandowe (Trójkę) gdzie wychwala od 5 lat swoje czyny pod niebiosa a wszystkie złe czyny władzy są ukrywane przed słuchaczami nie informując o nich rzetelnie na antenie. To kolejne propagandowe medium, jak TVInfo które jest wykorzystywane głównie do krytyki opozycji i wychwalania bezkrytycznie działań władzy pod niebiosa.
Moim zdaniem, FM to przeżytek, Ja mam radio z bluetooth i nawet jeśli mam możliwości dać tą samą stację przez fm, to wybieram bluetooth. Pamiętam, kilka lat temu miałem antenę z kabla odbiornik był w takim miejscu że nie dało się przestawić. A Trójka tak wtedy świszczała że dało się tylko ją słuchać na mono. Wtedy słuchałem listy tylko przez dekoder sat.