Kostek [Yoriadis]

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Kostek [Yoriadis]

Post autor: neon.ka »

próbowałam sprawdzić, czy na ten temat już tu na forum nie było rozmowy ale nie znalazłam, więc mam takie pytanie:

utwór 'Przebudzenie' w archiwum ma dwóch wykonawców:
w not. 889-891 Kostek Yoriadis,
a w not. 892-893 Kostek.

podobnie jest w książce, a ją współredagowali forowicze :) , więc niby tak jest poprawnie...
ale jeśli tak, to proszę o wyjaśnienie dlaczego... a może w not. 892-893 zabrakło jednak nazwiska?...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Brawo! Czyli jednak kilka ,,nieomylnych'' źródeł podaje taką właśnie informację! Nie mam się z czego cieszyć, bo wskazuje to nadal na błędy w bazie, które trudno będzie wyprostować. Wertując zasoby internetu, wnioskuję, że powinno być jednak Kostek Yoriadis, a brak imienia (nazwiska?) tego muzyka greckiego pochodzenia, to zwykła pomyłka w źródłach, powielona przeze mnie mechanicznie.

Jednak czekam na dodatkowe informacje -- może ktoś ma bardziej wiarygodne materiały niż interśmietnik...
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Info z netu, ale wydaje mi się, że nie podważalne, w końcu to okładka Jego płyty ;-)

Obrazek

i tracklista płyty:

1.Uczę Się Rozumieć
2.Ereguły Gry
3.Przebudzenie
4.Miało Być Dobrze
5.Zapach Kobiety
6.Powiedz Jeszcze Raz
7.Jeśli Tylko Chcesz
8.Fankowy
9.Message
10.Wiem Że Przyjdą Jasne Dni
grzes

Post autor: grzes »

Sprawdzcie jeszcze utwór "Gdybym mógł" z notowania 752, tam też jest sam Kostek (jeden i drugi utwór mam na wycinkach z "Expresu Wieczornego" i tam jest sam Kostek. A w zeszycie raz tak i raz tak (a to było z nasłuchu).
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

No to jeszcze do kompletu mamy: Jeśli chcesz kochanym być gdzie podawani są: Kasia Kowalska & Kostek Yoriadis — to wszystko mniej więcej podobny czas-okres w historii LP3.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

rozumiem, że sama kwestia poprawności nazwiska [lub jego brak] jest też istotna ale mi chodzi też o sam fakt występowania dwóch nazw wykonawców dla tego samego utworu, który był na Liście w jednym ciągu notowań.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

neon.ka pisze:rozumiem, że sama kwestia poprawności nazwiska [lub jego brak] jest też istotna ale mi chodzi też o sam fakt występowania dwóch nazw wykonawców dla tego samego utworu, który był na Liście w jednym ciągu notowań.
Tak właśnie! Według mnie to czysto techniczna pomyłka — w kolejnym notowaniu nie wpisano pełnego brzmienia, a potem się to ,,kopiowało'' bez sprawdzenia poprawności.

P.S. Poprawione...
ODPOWIEDZ