RÓŻNICE POLSKIEGO TOPU - co oko a co ucho - wychwyciło

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

RÓŻNICE POLSKIEGO TOPU - co oko a co ucho - wychwyciło

Post autor: Megalomaniac 3-owy »

Nie wiem czy ktoś już to zauważył?!?! mianowicie różnicę w tym co było grane a co jest napisane na stronie PR.Pr.III znaczy chodzi o wyniki 1 Polskiego Topu W.C. ...bardzo dużo kawałków nie pokrywa się z miejscami które były grane a które są napisane jako już wynik podliczenia... m100 Mówię ci że TILT a grane było Kołysanka... PERFECTU i tak mozna bez końca...prawie. DZIWNE

http://www.polskieradio.pl/trojka/lp3/a ... toppl.aspx
Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2008 2:44 pm przez Megalomaniac 3-owy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

O tym już pisaliśmy tutaj
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

no tak temat poruszony a z racji że nie uczestniczę w pogaduszkach jak i praktycznie ich nie czytam to i nie wiedziałem że ktoś to poruszył!? tym bardziej że nie było nowego tematu...
....ale głowa powinna komuś spaść w Trójce wszak to nie pomyłka 1 czy 2 kawałków...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Dokładnie. To jest lista roczna, którą należałoby jakoś staranniej wykonać. A co bardziej dziwi, to że wciąż nikt tego (nie che?) nie zauważa i nie poprawia. :?
ku3a

Post autor: ku3a »

Po pierwsze, chcialbym, zebyscie wiedzieli, ze Balonik wie o calej sytuacji, wiedzial juz zanim mu o tym powiedzialem w sobote. Co wiecej, tez sie denerwuje tą sytuacja, bo zglaszal juz by to poprawili.
Po drugie zglosilismy to rowniez po raz kolejny mailowo z Helen podczas Listy. Zobaczymy co dalej...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

To już pozytywna wiadomość :)
Tylko dlaczego wciąż nie jest poprawione...
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Bo czekaja, az top pojawi sie tutaj, aby pozniej moc go u siebie uaktualnic.
A wyniki leza tam juz kilka ladnych dni i nikt jeszcze nie wpadl na pomysl aby tam looknac? ;)
Awatar użytkownika
Megalomaniac 3-owy

ku3a pisze:Po pierwsze, chcialbym, zebyscie wiedzieli, ze Balonik wie o calej sytuacji, wiedzial juz zanim mu o tym powiedzialem w sobote. Co wiecej, tez sie denerwuje tą sytuacja, bo zglaszal juz by to poprawili.
Po drugie zglosilismy to rowniez po raz kolejny mailowo z Helen podczas Listy. Zobaczymy co dalej...
ja tam wszystko mogę zrozumieć...ale przecież dzieci nie pracują w Trójce? co kombinują sobie jak im się podoba... a po drugie gdy kucharek 6... [w tym wypadku trzech - bałagan i pośpiech]
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Piotr pisze:Bo czekaja, az top pojawi sie tutaj, aby pozniej moc go u siebie uaktualnic.
A wyniki leza tam juz kilka ladnych dni i nikt jeszcze nie wpadl na pomysl aby tam looknac? ;)
A zauważyłem tam kilka błędów. Mogę tu napisać jakie?

No to piszę :).

13 — 1 [1985]
DŻEM — Whisky - po raz kolejny błąd przy tym kawałku się pojawia (albo przy "Paw", jakoś pecha mają?). Już było wyjaśniane przy okazji "normalnego" Topu. W każdym razie rok prawidłowy = 1981
25 — 1 [1991]
STAN BORYS — Jaskółka uwięziona - jak rozumiem literówka :)
67 — 1 [1987]
LADY PANK — Tacy sami - płyta o ile kojarzę wyszła w 1989 roku. Nie jestem pewien, ale ten kawałek mógł być rok wcześniej. Źródła - strona zespołu, wikipedia, moja kaseta oryginalna ;).
89 — 1 [2000]
MYSLOVITZ — My - płyta "Miłość w czasach popkultury wyszła w 1999 roku
100 — 1 [1995]
PERFECT — Kołysanka dla nieznajomej - płyta jestem wyszła na pewno w 1994.

Dziękuję.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Miszon pisze:67 — 1 [1987]
LADY PANK — Tacy sami - płyta o ile kojarzę wyszła w 1989 roku. Nie jestem pewien, ale ten kawałek mógł być rok wcześniej. Źródła - strona zespołu, wikipedia, moja kaseta oryginalna ;).
A na LP3 ten utwór był już pod koniec 1987 roku. :)
Awatar użytkownika
kuba_m

Post autor: kuba_m »

Miszon pisze:100 — 1 [1995]
Dokładnie, nawet Pan Baron powiedział, że z płyty wydanej w 1994 roku, więc wątpliwości nie ma.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

kuba_m pisze:
Miszon pisze:100 — 1 [1995]
Dokładnie, nawet Pan Baron powiedział, że z płyty wydanej w 1994 roku, więc wątpliwości nie ma.
Zgadza sie, rok 1994, LP Jestem Koch International
Niestety czasami palce uderzaja w klawisze obok szczegolnie jak cos robi sie w pospiechu
ASTRONOM

Post autor: ASTRONOM »

red.c

Yacy: zamknąłem zgłoszenie, które zostało zapewne błędnie wysłane.
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2015 2:03 am przez ASTRONOM, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Chciałem tu wpaść i wyjaśnić sytuację, ale...
Wiele piosenek uzyskało identyczną liczbę głosów. W takich przypadkach kolejność ich prezentacji na antenie była przypadkowa, a w zestawieniu zajmują ex aequo to samo miejsce.
1 Dziwny jest ten świat - Czesław Niemen
2 Autobiografia - Perfect
3 Arahja - Kult
4 Biała flaga - Republika
5 Dni, których nie znamy - Marek Grechuta
6 Do Ani - Kult
7 Polska - Kult
8 Długość dżwięku samotności - Myslovitz
9 Nie pytaj o Polskę - Obywatel G.C.
10 Zegarmistrz światła - Tadeusz Woźniak
11 51 - TSA
12 List do M. - Dżem
13 Whisky - Dżem
14 Korowód - Marek Grechuta
15 Wehikuł czasu - Dżem
16 12 groszy - Kazik
17 Bema pamięci żałobny rapsod - Czesław Niemen
18 Wieża radości, wieża samotności - Sztywny Pal Azji
19 Obława - Jacek Kaczmarski
20 Dorosłe dzieci - Turbo
21 Sen o Warszawie - Czesław Niemen
22 Paw - Dżem
Jolka,Jolka pamiętasz - Budka Suflera
24 Mniej niż zero - Lady Pank
25 Jaskółka uwięziona - Stan Borys
26 W domach z betonu nie ma wolnej miłości - Martyna Jakubowicz
Zawsze tam gdzie ty - Lady Pank
28 Jedwab - Róże Europy & Edyta Bartosiewicz
Sen o Wiktorii - Dżem
King - T. Love
Teksański - Hey
32 W moim ogrodzie - Daab
33 Kiedy byłem małym chłopcem - Breakout
34 Kocham cię jak Irlandię - Kobranocka
Celina - Kazik
Kryzysowa narzeczona - Lady Pank
Dziewczyna bez zęba na przedzie - Kult
38 Tak... tak... to ja - Obywatel G.C.
Skóra - Aya Rl.
Nie płacz Ewka - Perfect
41 Dzień, w którym pękło niebo - Dżem
42 Moja i twoja nadzieja - Hey & Edyta Bartosiewicz
43 Ocalić od zapomnienia - Marek Grechuta
44 Trudno nie wierzyć w nic - Raz Dwa Trzy
Peggy Brown - Myslovitz
46 Przeżyj to sam - Lombard
47 Trzy zapałki - TSA
48 Będziesz moją panią - Marek Grechuta
Niepokonani - Perfect
Pod papugami - Czesław Niemen
51 Bracka - Grzegorz Turnau
52 Telefony - Republika
53 Jezu, jak się cieszę - Klaus Mitffoch
54 Oczy tej małej - Raz Dwa Trzy
Warszawa - T. Love
56 Sen o dolinie - Budka Suflera & Krzysztof Cugowski
57 Wciąż bardziej obcy - Lady Pank
Krakowski spleen - Maanam
Jest taki samotny dom - Budka Suflera
Jeszcze będzie przepięknie - Tilt
61 Wspomnienie - Czesław Niemen
Wychowanie - T. Love
Kocham cię kochanie moje - Maanam
64 Gdybyś kochał, hej! - Breakout
65 Świecie nasz - Marek Grechuta
66 Kombinat - Republika
67 Tacy sami - Lady Pank
Kawałek podłogi - Mr Z'OOB
Mamona - Republika
Eli Lama Sabachtani - Wilki
Chcemy być sobą - Perfect
72 Zaopiekuj się mną - Rezerwat
Zapytaj mnie czy cię kocham - Republika
Czas nas uczy pogody - Grażyna Łobaszewska
75 Jesteś lekiem na całe zło - Krystyna Prońko
Cud niepamięci - Stanisław Sojka
77 Obcy astronom - Republika
Śmierć w bikini - Republika
Czy te oczy mogą kłamać - Raz Dwa Trzy
Gdy nie ma dzieci - Kult
81 Małgośka - Maryla Rodowicz
Ja sowa - Hey
83 I nikomu nie wolno się z tego śmiać - Kobranocka
Nie dokazuj - Marek Grechuta
85 Alien - TSA
86 Niech żyje bal - Maryla Rodowicz
87 Scenariusz dla moich sąsiadów - Myslovitz
88 Kiedy powiem sobie dość - O.N.A.
My - Myslovitz
Nieustanne tango - Republika
Transmission Into Your Heart - Houk
Czarna Inez - Raz Dwa Trzy
Nim stanie się tak - Voo Voo
94 Naprawdę nie dzieje się nic - Grzegorz Turnau
Paryż-Moskwa 17.15 - Obywatel G.C.
Konstytucje - Lech Janerka
Parada wspomnień - Kult
98 Piosenka jest dobra na wszystko - Kabaret Starszych Panów
Centrala - Brygada Kryzys
Kołysanka dla nieznajomej - Perfect
grzes

Post autor: grzes »

abd3mz napisał:
Chciałem tu wpaść i wyjaśnić sytuację, ale... Cytat:
Wiele piosenek uzyskało identyczną liczbę głosów. W takich przypadkach kolejność ich prezentacji na antenie była przypadkowa, a w zestawieniu zajmują ex aequo to samo miejsce.
Gdzie znalazłeś ten cytat? Takie wyjaśnienie, to żadne wyjaśnienie. Wyraźnie było przy każdej piosence powiedziane miejsce i nic nie było o podwójnych pozycjach. Jak było "napisane" wcześniej, dali "plamę" na całej linii.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

grzesost pisze:Gdzie znalazłeś ten cytat?
http://www.polskieradio.pl/trojka/lp3/a ... toppl.aspx
grzesost pisze:Takie wyjaśnienie, to żadne wyjaśnienie.
Dlatego napisałem: "Chciałem tu wpaść i wyjaśnić sytuację, ale...". Zacząłem przeglądać od dołu i myślałem, że po prostu nie są wpisane niektóre pozycje...
Awatar użytkownika
Sariusz

Bema pamięci... i Człowiek jam niewdzięczny

Post autor: Sariusz »

Które miejsce zajęła piosenka "Wspomnienie" - 61. czy może jednak 62. ?

Dla większości słuchaczy to pewnie nie ma znaczenia. Ale taka rozbieżność wskazuje, że głosy nie zostały skrupulatnie zliczone, a prawidłowe wyniki podane do publicznej wiadomości w jednoznaczny sposób... :?

A o to przecież chodzi w tej zabawie !

No, ale był to przecież najdłuższy weekend...

Nie wiem jednak, czym można usprawiedliwić tak rażący błąd jak np. datowanie albumu, z którego pochodzi utwór "Bema pamięci żałobny rapsod" na rok .. 1971 :?:

Płyta "Niemen Enigmatic" z której pochodzi ten utwór została nagrana w październiku 1969r., a w sprzedaży ukazała się w roku 1970. Na płycie tej są również wiersze innych poetów : "Jednego serca", "Kwiaty ojczyste" i "Mów do mnie jeszcze". Stąd używany bywa drugi tytuł :"Wiersze".

W styczniu 1971r. został ukończony i w tym samym roku wydany podwójny LP bez tytułu na okładce, na której był tylko na czerwonym tle zarys twarzy Niemena- stąd nazwa : "czerwony album" (reedycje na CD* noszą tytuł "Człowiek jam niewdzięczny").
Został on nagrany również przez formację Niemen Enigmatic.
Może więc stąd ta pomyłka ?

*Reedycje Digitonu, Polskich Nagrań i Polskiego Radia pomieściły utwory z czerwonego albumu na jednej płycie. Są tam również dwa wiesze Norwida : Italiam, Italiam i Aerumnarum plenus
Ostatnio zmieniony pt maja 30, 2008 8:44 pm przez Sariusz, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

grzesost pisze:Gdzie znalazłeś ten cytat? Takie wyjaśnienie, to żadne wyjaśnienie. Wyraźnie było przy każdej piosence powiedziane miejsce i nic nie było o podwójnych pozycjach. Jak było "napisane" wcześniej, dali "plamę" na całej linii.
To rzecyzwiście danie plamy na całej linii. W czasie audycji nawet o tym nie wspomniano, a przecież można było przewidzieć, że będa miejsca podwójne, potrójne itd.

Ciekaw jestem jak często w cotygodniowej LP3 jest taka "przypadkowa kolejność odtwrzania", kóra jest zamieniana na konkretne miejsca... :roll:
ku3a

Uff, chyba w koncu wszystko jest tak jak powinno!
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

tadzio3 pisze: Ciekaw jestem jak często w cotygodniowej LP3 jest taka "przypadkowa kolejność odtwrzania", kóra jest zamieniana na konkretne miejsca... :roll:

Dobre pytanie. Tylko co odpowiedzieć tym bez dostępu do forum lp3 , internetu , stron trójki , gdzie cichaczem , bez słowa wyjaśnienia pojawia sie inna kolejność notowania. Ale kogo obchodzi co pomyśli sobie Kaziu z małego Pierdziszewa. Zresztą on sobie chyba nic nie pomyśli - on przecież nie ma internetu :) .
ku3a

widzicie, sprawa wcale nie musi wygladac tak jak sie wydaje. (choc tak naprawde nie wiem jak sie wydaje...). to co teraz chcialbym przekazac, to to, ze Balonik nie dosc, ze nie mial z tym topowym balaganem nic wspolnego, to jeszcze sam sie denerwowal, ze tak to wyglada i ze pomimo jego interwencji osoba odpowiedzialna nie naprawiala sytuacji. co w koncu pomoglo? osobista interwencja Balonika u dyrekcji!! :roll:
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Ja do Balonika nie mam pretensji, nigdy nie miałem. W ogóle cieszę się, ze podjął się kontynuowania listy po odejściu Niedźwiedzia.
Nie zmiania to faktu, że takie "wpadki", które miały miejsce strasznie burzą magię listy, czy topu. Skoro Baron nie ma za dużo wpływu na to jak jest konstruowana lista Trójki, czy topu, powoduje u mnie większą frustrację, bo listą zajmują się (najwyraźniej) osoby, które nie dbają do końca o wizerunek listy. Ten top, zestaw do głosowania z nieograniczoną liczbą wyboru piosenek itd.

Mam tylko żal do Pana Piotra (któregokolwiek), że w czasie topu antenowego nikt nie powiedział o piosekach na tych samych miejscach. Już teraz słuchało mi się dziwnie nagrania polskiego topu, w którym jak sie okazało "kolejnośc była przypadkowa" :roll:
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Te podwójne miejsca traktowałbym mocno z przymrużeniem oka. ;)
Już przecież Bobby wyjaśniał, że nie było tylu podwójnych miejsc.
Bobby podał także przyczynę rozbieżności - i to była moim zdaniem prawidłowa odpowiedź na pytanie o te rozbieżności.
ku3a

no ale teraz juz nie ma podwojnych miejsc.
nie zmienia to oczywiscie faktu, ze przez pewien czas byly...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Nawet nie zauważyłem, że ponownie zmieniono ustawienie topu i powrócono do tego, co było prezentowane na antenie.
Wszystkie te zmiany powoduje u mnie mały niepokój. Najpierw jest top 100 na antenie, potem nagle w zapisie na stronie pojawia się inna kolejnośc, później tłumaczenie, że były mnogie miejsca, a teraz powrót do tego co było na początku. Czyli co, jednak żadna piosenka nie miała takiej samej ilości głosów? Wątpię. To już wole bardziej rzeczywisty zapis...
Tyle tej manipulacji wynikami
Robinson pisze:Te podwójne miejsca traktowałbym mocno z przymrużeniem oka.
A ja bym traktował je poważnie, jako rzeczywiste wyniki bez zadnych ustawień. Bardzo prawdopodobne jest to, ze przy tak duzej ilosci piosenek w zestawie i wcale nie najwyższej frekwencji w głosowaniu tak wyglądało prawdziwe końcowe zestawienie.
Wiem, że lista bez mnogich miejsc jest bardziej przejrzysta, ale w jaki sposób wybierano, która pisosenka bedzie wyżej kiedy była taka sama ilosć głosów? Czyżby to był przypadek i wzięto po prostu to jak wszystko było grane na antenie, a to jak tam grano zależało od tego czy piosenki zmieszczą sie w godzinach przed wiadomosciami... Ja nie wiem, ale tak przypuszczam.
Robinson pisze:Już przecież Bobby wyjaśniał, że nie było tylu podwójnych miejsc.
Bobby podał także przyczynę rozbieżności - i to była moim zdaniem prawidłowa odpowiedź na pytanie o te rozbieżności.
Nie czytałem wyjaśnień Bobbiego
ODPOWIEDZ