Niespodzianka Chomika

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
martinezowiec

Niespodzianka Chomika

Post autor: martinezowiec »

Witam! Muszę przyznać, że wczoraj (nie wiem kiedy to zostało wprowadzone ale wczoraj to zauważyłem) zostałem bardzo niemile zaskoczony przez Chomika wprowadzeniem limitów ściągania plików i konieczności logowania się do serwisu. O ile przymus logowania mogę jeszcze jakoś przeboleć (mam nadzieję, że nie będą przysyłać zbyt dużo spamu...) to ograniczenie transferu do 50MB na tydzień to już mega przegięcie! Chciałem sobie właśnie ściągnąć pierwszą część Polskiego Topu Wszech Czasów a tu pliki powyżej 100MB :( Udało się to jeszcze jakoś obejść bo Jotem3 był na tyle przewidujący, że wrzucił to także na RapidShare'a. Ale niestety w przypadku List Przebojów Trójki pliki mają minimum 70MB a ja mam ciągle sporo nieodsłuchanych list z ostatnich kilku miesięcy (a nawet starszych niestety :cry: ) Do tej pory się nie spieszyłem bo wiedziałem że wszystko jest na Chomiku i czeka... a tu taka niemiła niespodzianka. Czy ktoś z Was ma może pliki z listą umieszczone np. na jakimś wirtualnym dysku w sieci, RapidShare'u czy innym serwisie typu Chomik? Czy też w jakimś serwisie P2P? Bo nawet wykupienie transferu 1GB nic nie da bo to może 4 listy i już koniec... A tak przy okazji czy Chomik jakoś wcześniej sygnalizował swoje zamiary wprowadzenia opłat i innych ograniczeń?
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Re: Niespodzianka Chomika

Post autor: dominik_fi »

martinezowiec pisze:A tak przy okazji czy Chomik jakoś wcześniej sygnalizował swoje zamiary wprowadzenia opłat i innych ograniczeń?
Oczywiście, każdy użytkownik chomika dostał maila z informacją o zmianach (jak się nie mylę to tak na około tydzień wcześniej).
Ale tego należało się spodziewać. I tak dość długo był to darmowy serwer. A jeszcze w którymś z ostatnich numerów Komputer Świata w dziale ciekawe strony zareklamowali Chomika. I to prawdopodobnie spowodowało znaczny wzrost zainteresowaniu tym serwerem a w konsekwencji "zamulanie" i wprowadzenie opłat za korzystanie z serwera.

A na chomiku ceny są następujące:
1GB (1024MB) transferu 1,80zł (1,80 zł za 1GB!)

1GB SMS (1048MB) transferu 2,00zł całkowity koszt 2,44 zł (2,44 zł za 1GB!)

2GB (2048MB) transferu 2,80zł (1,40 zł za 1GB!)

2GB SMS (2048MB) transferu 3,00zł całkowity koszt 3,66 zł (1,83 zł za 1GB!)

5GB (5120MB) transferu 5,50zł (1,10 zł za 1GB!)

5GB SMS (5120MB) transferu 6,00zł całkowity koszt 7,32 zł (1,46 zł za 1GB!)

Natomiast konto na rapidshare na 30 dni kosztuje na allegro (płaciłem miesiąc temu 25 zł) w tej chwili znalazłem jakieś za 18.99 i tylk jeden negatywny komentarz. A jedyne ograniczenia po zakupie takiego konta to 25 GB danych do pobrania w ciągu 5 dni. Jeśli przekroczy się to później trzeba czekać na możliwość pobierania 5 dni, wiec lepiej kontrolować to w panelu administratora konta. Żeby nie było niedomówień ja nie sprzedaje kont i nie znam nikogo kto sprzedaje.

A jeszcze inny serwer plików to dionn ten u mnie na dole w opisie. 2 GB na konto, ale można zakładać kolejne konta. Za free.
Awatar użytkownika
abd3mz

Re: Niespodzianka Chomika

Post autor: abd3mz »

martinezowiec pisze:A tak przy okazji czy Chomik jakoś wcześniej sygnalizował swoje zamiary wprowadzenia opłat i innych ograniczeń?
Nie, nie sygnalizował. Od północy nie można było się dostać na stronę. A około 6 rano dostałem maila z powodu "usprawnień"...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ja też nie dostałem wcześniej maila, dopiero kilka dni po zmianach.

Niestety byłoby zbyt pieknie, gdyby Chomik cały czas działał na takich zasadach. I tak genialną sprawą jest to, że można wrzucać tam dowolną ilość (póki co) plików. Chyba że sie mylę.
Awatar użytkownika
martinezowiec

Post autor: martinezowiec »

No tak wszystko co piękne się kończy... Ale czy ktoś z Was zna może adresy gdzie można ściągnąć jakieś notowania listy (z wyjątkiem Chomika oczywiście) bądź może wrzucić pliki z listą np. na Rapidshare'a? Bo gdybym chciał ściągnąć te notowania których jeszcze nie przesłuchałem zarówno z Trójki jak i ze Złotych Przebojów to bankructwo murowane :( Część już z resztą kiedyś ściągnąłem za dawnych bezpłatnych czasów ale niestety komputer przeżył format zanim je przesłuchałem :cry:
dominik_fi pisze:A jeszcze inny serwer plików to dionn ten u mnie na dole w opisie. 2 GB na konto, ale można zakładać kolejne konta. Za free.
Dzięki za adres właśnie o takie coś mi chodzi ! Przejrzałem Twój katalog i ściągam własnie 1331 notowanie listy (niestety nie słuchałem go na żywo). Czy planujesz wrzucenie innych notowań?
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Nawet nie wiedziałem, że była tam jakaś lista. Ale raczej wątpię żebym znalazł czas na wrzucanie listy.
Na pewno ten serwer będzie tak długo aż jakaś gazeta nie opisze go.
IZA

Post autor: IZA »

Tez korzystam z Diino i niestety, ale ten serwer ma dużą wadę. Momentami połączenie się z nim, mające na celu wrzucanie plików jest niemożliwe. Chomik był o tyle lepszy, że przynajmniej stabilny.
Zablokowany