prywatyzacja Trójki
prywatyzacja Trójki
Pojawia się ostatnio taki postulat.
Ciekaw jestem co o tym sądzicie?
Ciekaw jestem co o tym sądzicie?
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
WŁAŚNIE ZNALAZŁEM COŚ TAKIEGO:
Platforma Obywatelska przygotowuje projekt gruntownej reformy Polskiego Radia. Jak wynika z kuluarowych deklaracji polityków tej partii, radiowa Trójka ma zostać sprywatyzowana, a pozostałe trzy programy utrzymywane z budżetowego funduszu misyjnego.
Plany PO zakładają pozostawienie po likwidacji abonamentu funduszu misji publicznej, z którego utrzymywałby się Program Pierwszy, tradycyjnie słuchany przez ludzi z mniejszych miast i wsi. Środki z tego źródła czerpałyby również połączone Program Drugi i Radio BIS. Natomiast program dla zagranicy już teraz jest finansowany przez MSZ.
Prywatyzacja czekałaby natomiast radiową Trójkę, której udziały miałyby w pierwszej kolejności trafić do jej pracowników. Warto zauważyć , że pomysł sprzedania Programu Trzeciego nie pojawia się po raz pierwszy. Taki plan wysuwany był już 10 lat temu przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji w okresie, gdy dramatycznie zmniejszyły się wpływy z abonamenty. Pomysł przewijał się również w czasie afery Rywina.
Te Plany PO mocno skrytykował Tadeusz Fredro-Boniecki, rzecznik Polskiego Radia. - Zabić można wszystko, a dla utrzymującego się w głównie z abonamentu radia publicznego likwidacja tej opłaty nawet przy zastąpieniu jej funduszem misyjnym z budżetu byłoby ogromnym ciosem i spowodowała konieczność rekompensowania tej straty zwiększonymi wpływami z reklam - ocenił dla portalu Wirtualnemedia.pl. - A przecież Polskie Radio jako jedyne chyba medium rzeczywiście wypełnia misję publiczną, będąc nie tylko miejscem poważnej debaty społecznej, lecz także najłatwiej dostępną dla odbiorców salą koncertową i biblioteką - dodał Fredro-Boniecki.
Platforma Obywatelska przygotowuje projekt gruntownej reformy Polskiego Radia. Jak wynika z kuluarowych deklaracji polityków tej partii, radiowa Trójka ma zostać sprywatyzowana, a pozostałe trzy programy utrzymywane z budżetowego funduszu misyjnego.
Plany PO zakładają pozostawienie po likwidacji abonamentu funduszu misji publicznej, z którego utrzymywałby się Program Pierwszy, tradycyjnie słuchany przez ludzi z mniejszych miast i wsi. Środki z tego źródła czerpałyby również połączone Program Drugi i Radio BIS. Natomiast program dla zagranicy już teraz jest finansowany przez MSZ.
Prywatyzacja czekałaby natomiast radiową Trójkę, której udziały miałyby w pierwszej kolejności trafić do jej pracowników. Warto zauważyć , że pomysł sprzedania Programu Trzeciego nie pojawia się po raz pierwszy. Taki plan wysuwany był już 10 lat temu przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji w okresie, gdy dramatycznie zmniejszyły się wpływy z abonamenty. Pomysł przewijał się również w czasie afery Rywina.
Te Plany PO mocno skrytykował Tadeusz Fredro-Boniecki, rzecznik Polskiego Radia. - Zabić można wszystko, a dla utrzymującego się w głównie z abonamentu radia publicznego likwidacja tej opłaty nawet przy zastąpieniu jej funduszem misyjnym z budżetu byłoby ogromnym ciosem i spowodowała konieczność rekompensowania tej straty zwiększonymi wpływami z reklam - ocenił dla portalu Wirtualnemedia.pl. - A przecież Polskie Radio jako jedyne chyba medium rzeczywiście wypełnia misję publiczną, będąc nie tylko miejscem poważnej debaty społecznej, lecz także najłatwiej dostępną dla odbiorców salą koncertową i biblioteką - dodał Fredro-Boniecki.
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
Prywatyzować TVP? Ja jestem przecie. A to dlatego, że bez TVP całkowicie w Polsce przestaną powstawać takie kultowe seriale jak:
* Alternatywy 4
* Zmiennicy
* Wojna domowa
* Czterdziestolatek
* Boża podszewka
* Czterej pancerni i pies
* Jan Serce
* Janosik
* Kapitan Sowa na tropie
* Kariera Nikodema Dyzmy
* Galimatias czyli kogel-mogel
Czy też oglądane współcześnie:
* Barwy szczęścia
* Bulionerzy
* Codzienna 2 m. 3
* Dwie strony medalu
* Faceci do wzięcia
* Klan
* Królowie śródmieścia
* Lokatorzy
* M jak miłość
* Na dobre i na złe
* Plebania
* Ranczo
* Sąsiedzi
* Święta wojna
* Tajemnica twierdzy szyfrów
(źródło: wikipedia)
A także filmy realizowane przy udziale TVP - chyba wszystkie historyczne
TVP przyczynia się do tego, że Polska znana jest w świecie.
Tu artykuł - Serial TVP stał się hitem eksportowym
* Alternatywy 4
* Zmiennicy
* Wojna domowa
* Czterdziestolatek
* Boża podszewka
* Czterej pancerni i pies
* Jan Serce
* Janosik
* Kapitan Sowa na tropie
* Kariera Nikodema Dyzmy
* Galimatias czyli kogel-mogel
* Barwy szczęścia
* Bulionerzy
* Codzienna 2 m. 3
* Dwie strony medalu
* Faceci do wzięcia
* Klan
* Królowie śródmieścia
* Lokatorzy
* M jak miłość
* Na dobre i na złe
* Plebania
* Ranczo
* Sąsiedzi
* Święta wojna
* Tajemnica twierdzy szyfrów
(źródło: wikipedia)
A także filmy realizowane przy udziale TVP - chyba wszystkie historyczne
TVP przyczynia się do tego, że Polska znana jest w świecie.
Tu artykuł - Serial TVP stał się hitem eksportowym
Kultowe seriale powstawały kiedyś ,a teraz? Klan , M jak miłość ,barwy szczęścia to wszystko jest na żałośnie niskim poziomie o reszcie lepiej nie pisać. Programy typu Taniec na lodzie z panią dodą i inne programy tego typu TVP chce dorównać stacja komercyjnym gdzie teatr telewizji ,dobra publicystyka ,ambitne kino, programy edukacyjne, żadne z seriali TVP nie ma w sobie emocji ,wszystko jest płytkie, jedynym wyjątkiem jest PitBull Patryka Vegi który jest świetną produkcją ale reszta to dno komercyjne.
Zgodzę się z Tobą że kiedyś TVP puszczało kultowe seriale ale teraz wręcz przeciwnie.
Zgodzę się z Tobą że kiedyś TVP puszczało kultowe seriale ale teraz wręcz przeciwnie.
- dominik_fi
Ale różnica między TVP a PR polega właśnie na tym, że TVP dostosowało się komercyjnych stacji i nie straciło na oglądalności tak jak PR. A w TVP jest teatr telewizji może nie tak często, bo to nuda ale jest. A gdyby nie wkład TVP w takie filmy jak Krzyżacy, Ogniem i mieczem, Katyń, Pan Wołodyjowski, i inne. to albo te filmy by nie powstały albo byłyby totalną klapą.
A taki serial jak "M jak Miłość" został kupiony do pokazywania przez Rosjan. Kolejny popularny serial "Ranczo" też ma świetną oglądalność więc jaki jest sen prywatyzować coś co daje taką kasę?
TVP "zreformowała się" na początku przemian w Polsce i nie ustępuję żadnej ze stacji komercyjnych.
A PR nie za wiele zrobiło pod względem zmian gdy pojawiły się RMF i ZET, BIS-ka niby była dla młodych ludzi jednak grająca zupełnie inną muzykę niż komercyjna konkurencja.
A taki serial jak "M jak Miłość" został kupiony do pokazywania przez Rosjan. Kolejny popularny serial "Ranczo" też ma świetną oglądalność więc jaki jest sen prywatyzować coś co daje taką kasę?
TVP "zreformowała się" na początku przemian w Polsce i nie ustępuję żadnej ze stacji komercyjnych.
A PR nie za wiele zrobiło pod względem zmian gdy pojawiły się RMF i ZET, BIS-ka niby była dla młodych ludzi jednak grająca zupełnie inną muzykę niż komercyjna konkurencja.
TVP nie powinno się przejmować oglądalnością bo powinna spełniać swoją misję, Teatr telewizji to nie nuda i spektakle są bardzo ciekawe i maja więcej emocji niż wszystkie seriale TVP w sumie wzięte. Tak wiem że Rosjanie kupili m jak miłość ale to nie znaczy że ten serial jest dobry ,dody słucha kilka milionów polek i polaków czy to znaczy że jest to muzyka na dobrym poziomie? Co do inwestowaniu w Polskie filmy to TVP pomaga tylko znanym reżyserom którzy i tak znaleźli by inwestorów ,TVP zapomina o młodych twórcach.
Przypominam, że o radiu rozmawiamy
Według mnie, Trójka mogłaby zostać sprywatyzowana, pod warunkiem, gdyby nabywca rozumiał, że nie ma co walczyć o 90 % słuchaczy (zadowalających się sieczką), a skoncentrowałby się na zatrzymaniu dotychczasowych słuchaczy. Niestety, na to raczej nikt nie ma wpływu...
Skoro podobna ustawa nie przeszła 10 lat temu, to teraz też skończy się pewnie na planach...

Według mnie, Trójka mogłaby zostać sprywatyzowana, pod warunkiem, gdyby nabywca rozumiał, że nie ma co walczyć o 90 % słuchaczy (zadowalających się sieczką), a skoncentrowałby się na zatrzymaniu dotychczasowych słuchaczy. Niestety, na to raczej nikt nie ma wpływu...
Skoro podobna ustawa nie przeszła 10 lat temu, to teraz też skończy się pewnie na planach...
Prywatyzacja nie zawsze musi oznaczać komercjalizację. Proszę, oto przykłady stacji prywatnych, które raczej Eski czy ZETki nie przypominają: Radio PIN i TOK FM. Ta druga to co prawda radio informacyjne (świetne zresztą), ale muzyka też tam się pojawia i to podobna do granej w Trójce.
Więc: prywatyzacja TVP i PR jak najbardziej. Komercjalizacja - stanowcze nie.
Więc: prywatyzacja TVP i PR jak najbardziej. Komercjalizacja - stanowcze nie.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
ale jeśli będzie stacją prywatną to będzie się starała o słuchaczy i musi być więcej reklam i muzyki mniej poważnej i konkursów SMSI.C 1987 pisze:Jeżeli prywatyzacja Trójka nie spowodowała by komercjalizacji to czemu nie. Może Trójka była by w tedy apolityczna i po każdy wyborach dziennikarze nie zastanawiali by się czy nowy rząd ich akceptuje.

nie koniecznie. Może stać się stacja niszową, i pod względem muzycznym poziom może pójść w górę.Tomekk pisze:ale jeśli będzie stacją prywatną to będzie się starała o słuchaczy i musi być więcej reklam i muzyki mniej poważnej i konkursów SMSI.C 1987 pisze:Jeżeli prywatyzacja Trójka nie spowodowała by komercjalizacji to czemu nie. Może Trójka była by w tedy apolityczna i po każdy wyborach dziennikarze nie zastanawiali by się czy nowy rząd ich akceptuje.
Skądże znowu. W TOK FM oraz w PINie nie ma żadnych głupawych SMS-ów i radiowych randek. A reklamy w każdym radiu są tak samo krzykliwe i denerwujące. Specjalnie nie widzę różnicy obecnie pod tym względem w Trójce i w TOK-u. I tu i tu przerywają mi słuchanie tą koszmarną reklamą sklepów EuroTomekk pisze:ale jeśli będzie stacją prywatną to będzie się starała o słuchaczy i musi być więcej reklam i muzyki mniej poważnej i konkursów SMS

Ale może dzięki prywatyzacji trochę tej polityki z Trójki się wygoni na korzyść radia muzyczno-kulturalnego.I.C 1987 pisze:naiwnie ten mój argument zabrzmiał bo mało realne jest by media były apolityczne ,państwowe czy prywatne.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2008 5:15 pm przez IZA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
heh, ale TOK ma jakieś wpływy chyba poza reklamami?? a Trójeczka?IZA pisze:Skądże znowu. W TOK FM oraz w PINie nie ma żadnych głupawych SMS-ów i radiowych randek. A reklamy w każdym radiu są tak samo krzykliwe i denerwujące. Specjalnie nie widzę różnicy obecnie pod tym względem w Trójce i w TOK-u. I tu i tu przerywają mi słuchanie tą koszmarną reklamą sklepów Euro

TOK to prywatne radio Agory (Gazeta Wyborcza). Trójka i tak obecnie emituje dużo reklam, za dużo moim zdaniem. Więc jeśli o to chodzi, to zmiany nie będzie. Za to będzie szansa na poświęcenie więcej czasu autorskim programom, zamiast politykom. Szczególnie, że informacja i publicystyka to moim zdaniem najsłabsza część Trójki. Lepiej skoncentrować się na tym, co od lat jest na wysokim poziomie.
P.S. Radio PiN na pewno nie ma żadnych dodatkowych wpływów, a mimo to działa i ma w stolicy (bo jedynie tam jest dostępne z eteru) stałe grono słuchaczy. Dodatkowym atutem Trójki jest jej ogólnopolski zasięg.
P.S. Radio PiN na pewno nie ma żadnych dodatkowych wpływów, a mimo to działa i ma w stolicy (bo jedynie tam jest dostępne z eteru) stałe grono słuchaczy. Dodatkowym atutem Trójki jest jej ogólnopolski zasięg.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2008 5:26 pm przez IZA, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
wiekszości nie znam węc ich "kultowość" jest dla mnie zagadką. Jedynie na RANCZO zostałem namówiony i zerkam od czasu do czasu.dominik_fi pisze:P kultowe seriale jak:
* Ranczo
A prywatyzacja Trójki? W pierwszym odruchu - czemu nie. Tylko co za tym pójdzie? A z drugiej strony nawet bez prywatyzacji, jeszcze nie dawno wydawało się że będzie to zupełnie inne radio. W tej chwili jest OK. Ale nie wiadomo co może nastąpić jeszcze za tej władzy lub przy kolejnej zmianie.
Jednak aby zająć stanowisko. Potrzeba dużo wiecej informacji. Interesuje mnie ci też o tym myślą w Trójce?
- dominik_fi
Raczej w tym przypadku wyniki oglądalności mówią same za siebie. Co ludzie chcą oglądać. Kiedyś w TVP było więcej teatru, a jak myślisz gdyby miał dużą oglądalność to ktoś by zmniejszał jego czas na antenie? A tak ludzie wybrali to co chcą oglądać pilotami.I.C 1987 pisze:TVP nie powinno się przejmować oglądalnością bo powinna spełniać swoją misję, Teatr telewizji to nie nuda i spektakle są bardzo ciekawe i maja więcej emocji niż wszystkie seriale TVP w sumie wzięte.
Nie mówiłem, że "M jak..." jest dobrym serialem. Chodzi mi o to, że stacje zagraniczne zainteresowały się właśnie tym serialem z polski a nie serialami z polsatu czy tvn-u, to oznacz zysk dla TVP. A skoro zagraniczne stacje tak chętnie kupują Polskie produkcje realizowane akurat przez TVP to chyba jedna nie są to takie nie dobre filmy.I.C 1987 pisze:Tak wiem że Rosjanie kupili m jak miłość ale to nie znaczy że ten serial jest dobry ,dody słucha kilka milionów polek i polaków czy to znaczy że jest to muzyka na dobrym poziomie?
A poza tym po sprywatyzowaniu TVP miałbyś przerywany każdy film reklamami bo nadawca prywatny może to robić a publiczny już nie.
Co prawda TVP dawno pomagało przy tych filmach ale jednak w wielu przypadka były to filmy młodych reżyserów:I.C 1987 pisze:Co do inwestowaniu w Polskie filmy to TVP pomaga tylko znanym reżyserom którzy i tak znaleźli by inwestorów ,TVP zapomina o młodych twórcach.
Rejs, Seksmisja, Miś, Brunet wieczorową porą, Nie ma róży bez ognia, Młode wilki, to tylko to co tak znalazłem na szybko. I to są filmy reżyserów 30 kilku letnich tuż po szkołach reżyserskich czy też in. studiach.
TOK FM to własność Agory, której głównym celem jest GW
a PiN to własność Polsatu, którego głównym celem jest platforma cyfrowa.
TOK FM to ogólnopolska stacja, PiN to lokalne radio finansowo - biznesowe.
Jedyną dużą firmą która może kupić w tej chwili trójkę jest ITI, ale to oznaczało by radykalne zmiany w ramówce. Bo ITI wszędzie gdzie inwestuje chce zarobić, tak jest np. w LEGII i tak będzie w Trójce.
Należy też pamiętać że PiN i TOK FM były czy też są stacjami tematycznymi, a w Trójce jest wszystko. PiN i TOK FM były tworzone, kupowane, przejmowane jako właśnie stacje związane z jedną dziedziną.
Czy też oglądane współcześnie - nie ma tu informacji że kultowe. kultowe tylko tamte wyżej.Yacy pisze:wiekszości nie znam węc ich "kultowość" jest dla mnie zagadką. Jedynie na RANCZO zostałem namówiony i zerkam od czasu do czasu.dominik_fi pisze:P kultowe seriale jak:
* Ranczo

Wydaje mi się, że niekoniecznie tylko ITI. Trójkę praktycznie każdy może kupić. Argumentem za dobrą prywatyzacją (podkreślam dobrą) jest to, że może zapewnić ona stałą jakość, a nie tak jak jest teraz - że radio uzależnione jest od zmian ekip rządzących.
P.S. - nie jest to wcale taki kosmos i sprawa awykonalna, bo np. we Francji sprywatyzowano telewizyjną jedynkę (TF1).
P.S. - nie jest to wcale taki kosmos i sprawa awykonalna, bo np. we Francji sprywatyzowano telewizyjną jedynkę (TF1).
Jeśli to miałaby być prywatyzacja poprzez giełdę (czyli de facto rozproszenie właścicieli) i gdyby tak jak czytałem załoga radia otrzymywała 15% akcji to jestem Za. Dlaczego? Bo to de facto oznaczałoby, że Trójka należałaby de facto do obecnych pracowników. Zakładając, że 6% obecnej słuchalności to jest niezły kapitał. No i mielibyśmy pewność, że Ci właściciele nie wpuściliby między siebie ludzi, którzy nie czują "trójkowego bluesa". I co najważniejsze mielibyśmy pewność, że przy kolejnej zmianie władzy nie wrócą Laskowscy i inne gady.
To nie jest tak, że program, który realizuje Trójka nie ma szans na wolnym rynku. Właśnie, że ma. 6 % to bardzo dobry wynik. Wystarczy zobaczyć, że tylko 4 programy telewizyjne mają większy, a przecież tych stacji jest dużo więcej przecież i nieźle prosperują.
Ja nawet byłbym takiej prywatnej Trójce, w kształcie, o którym napisałem wyżej płacić nadal abonament, który płacę obecnie w wysokości 17 złotych, z których Trójka dostaje jakiś nędzny ochłap ok. 0,50 do 1 zł.
Ale niestety z tego co wiem to tylko "idee fix" jednego polityka i ten pomysł nie ma szans.
Co do TVP to mam sprecyzowaną opinię. Sprzedać, bo już od dawna misji nie realizuje. A podawane tutaj świetne produkcje, ale jednak jeszcze z czasów PRL pogrąża tą instytucję jeszcze bardziej.
To nie jest tak, że program, który realizuje Trójka nie ma szans na wolnym rynku. Właśnie, że ma. 6 % to bardzo dobry wynik. Wystarczy zobaczyć, że tylko 4 programy telewizyjne mają większy, a przecież tych stacji jest dużo więcej przecież i nieźle prosperują.
Ja nawet byłbym takiej prywatnej Trójce, w kształcie, o którym napisałem wyżej płacić nadal abonament, który płacę obecnie w wysokości 17 złotych, z których Trójka dostaje jakiś nędzny ochłap ok. 0,50 do 1 zł.

Ale niestety z tego co wiem to tylko "idee fix" jednego polityka i ten pomysł nie ma szans.
Co do TVP to mam sprecyzowaną opinię. Sprzedać, bo już od dawna misji nie realizuje. A podawane tutaj świetne produkcje, ale jednak jeszcze z czasów PRL pogrąża tą instytucję jeszcze bardziej.

Wyobraź sobie, że mieszkasz poza miastem tj. około 25% populacji w Polsce i co masz do wyboru? TVP1,TVP2, TVP Info, Polsat. O jakim wyborze mówisz. TVP ma pozycję poczwórnie uprzywilejowaną. Trzy kanały ogólnopolskie do jednego i pół prywatnego i abonament, z którego finansujemy różne Dody tańczące na lodzie albo Natasze Urbańskie w przebojowych nocach.dominik_fi pisze:Raczej w tym przypadku wyniki oglądalności mówią same za siebie. Co ludzie chcą oglądać. Kiedyś w TVP było więcej teatru, a jak myślisz gdyby miał dużą oglądalność to ktoś by zmniejszał jego czas na antenie? A tak ludzie wybrali to co chcą oglądać pilotami.I.C 1987 pisze:TVP nie powinno się przejmować oglądalnością bo powinna spełniać swoją misję, Teatr telewizji to nie nuda i spektakle są bardzo ciekawe i maja więcej emocji niż wszystkie seriale TVP w sumie wzięte.

- dominik_fi
Ja też zaliczam się do tej 25% populacji, u mnie jest TVP 1,2 i Polsat, a TVN tylko z satelity w mojej okolicy jet dostępna. Ale już 4 km dalej TVN odbiera bo jest wyżej.Gary pisze:Wyobraź sobie, że mieszkasz poza miastem tj. około 25% populacji w Polsce i co masz do wyboru? TVP1,TVP2, TVP Info, Polsat. O jakim wyborze mówisz. TVP ma pozycję poczwórnie uprzywilejowaną. Trzy kanały ogólnopolskie do jednego i pół prywatnego i abonament, z którego finansujemy różne Dody tańczące na lodzie albo Natasze Urbańskie w przebojowych nocach.dominik_fi pisze:Raczej w tym przypadku wyniki oglądalności mówią same za siebie. Co ludzie chcą oglądać. Kiedyś w TVP było więcej teatru, a jak myślisz gdyby miał dużą oglądalność to ktoś by zmniejszał jego czas na antenie? A tak ludzie wybrali to co chcą oglądać pilotami.I.C 1987 pisze:TVP nie powinno się przejmować oglądalnością bo powinna spełniać swoją misję, Teatr telewizji to nie nuda i spektakle są bardzo ciekawe i maja więcej emocji niż wszystkie seriale TVP w sumie wzięte.
Tak ale te inne kanały należą tylko do 3 firm. ITI, Polsat, TVP.Gary pisze:Wystarczy zobaczyć, że tylko 4 programy telewizyjne mają większy, a przecież tych stacji jest dużo więcej przecież i nieźle prosperują.
Czy są jakieś polskie (polskie a nie polskojęzyczne jak np. Discovery, Canal + czy AXN w których właścicielami są inwestorzy zagraniczni) stacje które nie należą do tych firm?