Wielka sztuka, czy komercja?
no właśnie grał różne role ale aktor nie może sam sobie napisać scenariusza i w nim zagrać może wprawdzie wybierać tylko ambitne role ale wiemy jak to np jest w Polsce ile dobrych filmów kręci się w roku można policzyć na palcach ręki
wracając do Pani AJM to pamiętam kiedyś jej wywiad które mnie do niej przekonał.....aż do reklamy. AJM opowiedziała w wywiadzie swoich inspiracjach o tym jak bardzo różni się od współczesnego świata ,że nie posiada w domu nawet TV nie śledzi recenzji swoich albumów itp. AJM przedstawiła się jako kom;pletnie nie zależna artystka jak zaprzeczenie polskiego rynku muzycznego. A tu pojawia się w reklamie.
Artysta swoja podstawą uosabia także swoją sztukę ,madonna na krzyżu , próby samobójcze Britney Spiers , problemy narkotykowe Amy Whitehouse, części intymne pani Dody ,udziały w reklamach to wszystko po to by w prostacki i żenujący sposób przyciągnąć fanów ,nie potrafią swoją sztukę dlatego schodzą do tak płytkich sposobów.
Zyjemy w swiecie 0 1 neonka (przepraszam jak pomyliłem nick) kompletnie się z tym nie zgodziła ale tak jest świat i sztuka stały się z McDonalizowane wszystko jest takie same puste płytkie z TV pan z dziendobry tvn wytycza standardy w modzie ,przez co pokazuje że teraz sztuka z dogłębnymi wartościami nikomu nie jest potrzebna ,wygląd pusta bezczelna osobowość dobry skandal i nic nie warta sztuka - to przepis na kariere we współczesnym świecie. Gdzie zatraciły się takie osobowości jak Kurt Cobain, Ian Curtis, Jim Morrison , John Lenonn gdzie spuścizna ich sztuki? Kiedyś MTV puszczała naprawdę ciekawą muzykę ,teraz stała się stacją dla nastolatków ,promując zabawę tani sex, beztroskie życie.
Ciągły wyścig szczurów viva najpiękniejsi ,tele kiczo kamery czy w tym jest coś wielkiego jakieś dogłębne wartości i uczucia? Nie bo teraz widz czy słuchacz od początku jest karmiony tania papką w wyniku socjalizacji, jego kod kulturowy staje się kodem 0 1kowym
Po co teraz komuś wielka sztuka jakieś uczucia? Musimy się angażować ,starać ,podejmować wyzwania ,wyrzeczenia, przecież to nie wygodne lepiej żyć w pustce do przypadkowego sexu , prostej zabawy ,mediów nowego stylu życia
Sztuka zmarła..... a jeśli jeszcze nie to trwa jej agonia
wracając do Pani AJM to pamiętam kiedyś jej wywiad które mnie do niej przekonał.....aż do reklamy. AJM opowiedziała w wywiadzie swoich inspiracjach o tym jak bardzo różni się od współczesnego świata ,że nie posiada w domu nawet TV nie śledzi recenzji swoich albumów itp. AJM przedstawiła się jako kom;pletnie nie zależna artystka jak zaprzeczenie polskiego rynku muzycznego. A tu pojawia się w reklamie.
Artysta swoja podstawą uosabia także swoją sztukę ,madonna na krzyżu , próby samobójcze Britney Spiers , problemy narkotykowe Amy Whitehouse, części intymne pani Dody ,udziały w reklamach to wszystko po to by w prostacki i żenujący sposób przyciągnąć fanów ,nie potrafią swoją sztukę dlatego schodzą do tak płytkich sposobów.
Zyjemy w swiecie 0 1 neonka (przepraszam jak pomyliłem nick) kompletnie się z tym nie zgodziła ale tak jest świat i sztuka stały się z McDonalizowane wszystko jest takie same puste płytkie z TV pan z dziendobry tvn wytycza standardy w modzie ,przez co pokazuje że teraz sztuka z dogłębnymi wartościami nikomu nie jest potrzebna ,wygląd pusta bezczelna osobowość dobry skandal i nic nie warta sztuka - to przepis na kariere we współczesnym świecie. Gdzie zatraciły się takie osobowości jak Kurt Cobain, Ian Curtis, Jim Morrison , John Lenonn gdzie spuścizna ich sztuki? Kiedyś MTV puszczała naprawdę ciekawą muzykę ,teraz stała się stacją dla nastolatków ,promując zabawę tani sex, beztroskie życie.
Ciągły wyścig szczurów viva najpiękniejsi ,tele kiczo kamery czy w tym jest coś wielkiego jakieś dogłębne wartości i uczucia? Nie bo teraz widz czy słuchacz od początku jest karmiony tania papką w wyniku socjalizacji, jego kod kulturowy staje się kodem 0 1kowym
Po co teraz komuś wielka sztuka jakieś uczucia? Musimy się angażować ,starać ,podejmować wyzwania ,wyrzeczenia, przecież to nie wygodne lepiej żyć w pustce do przypadkowego sexu , prostej zabawy ,mediów nowego stylu życia
Sztuka zmarła..... a jeśli jeszcze nie to trwa jej agonia
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
Napisałeś, że artysta swoją postawą uosabia sztukę. Także życiową?
I AMJ stawiasz za przykład negatywny, a Kurta Cobaina jako pozytywny. Naprawdę ciężko mi przejść koło tego obojętnie. Nawet jeśli Nirvana także dla mnie to jedna z najważniejszych grup (pewnie nawet ta naj). Ale jeśli miałbym uwzględnić życie Kurta w moim lubieniu jego muzyki, to ono ściągnęło by wartość jego sztuki do poziomu przeciętności albo jeszcze niżej.
Ja akurat jestem po przeciwnej stronie, mało mnie interesują życiorysy, bardzo rzadko czytam wywiady czy recenzje. I pewnie dużo na tym tracę i moje oceny są znacznie bardzie powierzchowne ale cóż. Oceniając w muzyce, czy coś lubię czy nie, staram się nie brać pod uwagę mojego stosunku to wykonawcy. Oczywiście w praktyce różnie to wychodzi...
I jeszcze raz poprę, to co już ktoś napisał. Nie możesz świata oceniać zero jedynkowo. Jest na to zbyt skomplikowany.
I AMJ stawiasz za przykład negatywny, a Kurta Cobaina jako pozytywny. Naprawdę ciężko mi przejść koło tego obojętnie. Nawet jeśli Nirvana także dla mnie to jedna z najważniejszych grup (pewnie nawet ta naj). Ale jeśli miałbym uwzględnić życie Kurta w moim lubieniu jego muzyki, to ono ściągnęło by wartość jego sztuki do poziomu przeciętności albo jeszcze niżej.
Ja akurat jestem po przeciwnej stronie, mało mnie interesują życiorysy, bardzo rzadko czytam wywiady czy recenzje. I pewnie dużo na tym tracę i moje oceny są znacznie bardzie powierzchowne ale cóż. Oceniając w muzyce, czy coś lubię czy nie, staram się nie brać pod uwagę mojego stosunku to wykonawcy. Oczywiście w praktyce różnie to wychodzi...
I jeszcze raz poprę, to co już ktoś napisał. Nie możesz świata oceniać zero jedynkowo. Jest na to zbyt skomplikowany.
już denerwuje mnie ten idiotyczny argument, nie bierz tego do siebie ale uwierzyłeś w fałsz. Nie idealizuje Kurta ale poczytaj trochę o nim o tym co się wydarzyło kiedy MTV nie zgodziła się by Kurt zagrał Rame me podczas gali kiedy ludzie z MTV się mocno zdenerwowali na Kurta gdy na koncercie w MTV nie zagrał wszystkich największych hitów dla tego sie zgodził bo on dobierał utwory olał MTV więc proszę daj już spokój. To że miał problemy życiowo to byla jego intymna sprawa, nie traktował ich jako element swojej sztuki prócz inspiracji to media tworzyły tego Kurt Cobaina narkomana z depresją on chciał by fani słuchali tylko jego muzyki
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
- Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove
A skąd wiesz, jaka jest sytuacja Anny Marii. Może ma chorego znajomego i bardzo potrzebuje pieniędzy na jego leczenie. Nie można patrzeć 0/1.I.C 1987 pisze:już denerwuje mnie ten idiotyczny argument, nie bierz tego do siebie ale uwierzyłeś w fałsz. Nie idealizuje Kurta ale poczytaj trochę o nim o tym co się wydarzyło kiedy MTV nie zgodziła się by Kurt zagrał Rame me podczas gali kiedy ludzie z MTV się mocno zdenerwowali na Kurta gdy na koncercie w MTV nie zagrał wszystkich największych hitów dla tego sie zgodził bo on dobierał utwory olał MTV więc proszę daj już spokój. To że miał problemy życiowo to byla jego intymna sprawa, nie traktował ich jako element swojej sztuki prócz inspiracji to media tworzyły tego Kurt Cobaina narkomana z depresją on chciał by fani słuchali tylko jego muzyki
Sorry, że tak jeżdże po Kurcie, ale mam uraz, bo już w życiu spotkałem wiele nastolatek opowiadających o boskim Kurcie.
Nastolatki szukają Bogów bo nie maja wzorców do naśladowania ,nie był zwykłym ćpunem i nie pisz takich idiotycznych rzeczy bo być może kilka "cpunów" jest jest naprawdę wartościowymi osobami. pracowałem kiedyś w hospicjum potem w ośrodku w którym byli uzależnieni ludzie i nienawidzę jak ktoś mówi tak pusty tekst "to tylko zwykły ćpun" najłatwiej jest tak napisać ,zrobić z nich wyrzutki społeczeństwa nie był cpunem był człowiekiem z bardzo trudną sytuacją rodziną zastanów się zanim napiszesz coś takiego i doceń to że sam nie musiałeś wpaść w takie dno jak on.
-
To też zastanów się co mogło skłonić Annę Marię do takiego kroku.I.C 1987 pisze:Nastolatki szukają Bogów bo nie maja wzorców do naśladowania ,nie był zwykłym ćpunem i nie pisz takich idiotycznych rzeczy bo być może kilka "cpunów" jest jest naprawdę wartościowymi osobami. pracowałem kiedyś w hospicjum potem w ośrodku w którym byli uzależnieni ludzie i nienawidzę jak ktoś mówi tak pusty tekst "to tylko zwykły ćpun" najłatwiej jest tak napisać ,zrobić z nich wyrzutki społeczeństwa nie był cpunem był człowiekiem z bardzo trudną sytuacją rodziną zastanów się zanim napiszesz coś takiego i doceń to że sam nie musiałeś wpaść w takie dno jak on.
Sam przed chwilą pokazałeś, że jednak nie myślisz 0/1.
Trochę mnie poniosło.
PS. Autorytetów nie szukam wśród muzyków.
-
Wracając do dyskusji.
Co powiedziałbyś o gościu, który nagrał dla Microsoftu sygnały otwarcia zamknięcia systemu. Pewnie, że sprzedał się Microsoftowi.(przepraszam, że odpowiadam za Ciebie. Jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.)
Otóż Robert Fripp wybitny gitarzysta zespołu King Crimson uznał nagrywanie dźwięków dla Microsoftu za ciekawe doświadczenie. Dało mu to możliowść eksperymentów z dźwiękiem. Nagrał w trakcie sesji kilkadziesiąt godzin muzyki z czego wybrano kilkadziesiąt sekund. Ale umożliwiło mu to spełnienie artystyczne.
Nie można tak patrzeć 0/1.
W prawdzie nie lubię żadnej z tych artystek, ale nie zgadzam się, że artysta swoją postawą uosabia swoją sztukę.I.C 1987 pisze: Artysta swoja podstawą uosabia także swoją sztukę ,madonna na krzyżu , próby samobójcze Britney Spiers , problemy narkotykowe Amy Whitehouse, części intymne pani Dody ,udziały w reklamach to wszystko po to by w prostacki i żenujący sposób przyciągnąć fanów ,nie potrafią swoją sztukę dlatego schodzą do tak płytkich sposobów.
Co powiedziałbyś o gościu, który nagrał dla Microsoftu sygnały otwarcia zamknięcia systemu. Pewnie, że sprzedał się Microsoftowi.(przepraszam, że odpowiadam za Ciebie. Jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.)
Otóż Robert Fripp wybitny gitarzysta zespołu King Crimson uznał nagrywanie dźwięków dla Microsoftu za ciekawe doświadczenie. Dało mu to możliowść eksperymentów z dźwiękiem. Nagrał w trakcie sesji kilkadziesiąt godzin muzyki z czego wybrano kilkadziesiąt sekund. Ale umożliwiło mu to spełnienie artystyczne.
Nie można tak patrzeć 0/1.
Z tym też się nie zgadzam. Nie cała sztuka jest "zMcDonaldyzowana". Jest jeszcze spora przestrzeń, gdzie artyści są wolni od wpływu mediów. Jeśli chcesz, żeby wszystko było puste, płytkie to to takie będzie. Zgadzam się, że otacza nas mnóstwo pustej muzyki, ale ona zawsze była. Jeśli ktoś się interesuje muzyką to znajdzie coś ciekawego i głębokiego.I.C 1987 pisze: Zyjemy w swiecie 0 1 neonka (przepraszam jak pomyliłem nick) kompletnie się z tym nie zgodziła ale tak jest świat i sztuka stały się z McDonalizowane wszystko jest takie same puste płytkie z TV pan z dziendobry tvn wytycza standardy w modzie ,przez co pokazuje że teraz sztuka z dogłębnymi wartościami nikomu nie jest potrzebna ,wygląd pusta bezczelna osobowość dobry skandal i nic nie warta sztuka - to przepis na kariere we współczesnym świecie.
Jak poszukasz to znajdziesz.I.C 1987 pisze: Gdzie zatraciły się takie osobowości jak Kurt Cobain, Ian Curtis, Jim Morrison , John Lenonn gdzie spuścizna ich sztuki?
Uwierz, sztuka nie umarła. Tylko już nie jest tak szeroko dostępna. Sztuka nigdy dobrze nie czuła się w popularnych kanałach telewizyjnych i stacjach radiowych, bo tam często była niezrozumiana. Dlatego chowa się w zakamarkach nocnych audycji i czeka by wynagrodzić poszukiwaczy głębokich przeżyć, Ciągle czeka na tych, którzy mają nadzieję, że nie umarła.I.C 1987 pisze: Sztuka zmarła..... a jeśli jeszcze nie to trwa jej agonia
Nie mówiłem że nie znalazłem swojej sztuki ale w mediach jej nie ma (prócz Trójki) ,TVP puszcza w kółko seriale ,tandetne show zapominając do teatrze ambitnym kinie ciekawym reportażu i muzyce. W innych stacjach wcale nie lepiej. W radiu prócz trójki muzyka ta sama prezenterzy nie mają za wiele do powiedzenia
Ludzie stali się tacy sami stali się szara masą tak samo jak kultura w społeczeństwie to moja zła opinia o współczesnym świecie
świat przestał być wart cokolwiek tak jak sztuka masowa
Ludzie stali się tacy sami stali się szara masą tak samo jak kultura w społeczeństwie to moja zła opinia o współczesnym świecie
świat przestał być wart cokolwiek tak jak sztuka masowa
Denerwuje mnie w Twoich postach twoja tendencja do uogólniania wszystkiego, złej sztuki z dobrą. Nawet jeśli piszesz o Trójce jako jedynej porządnej stacji, to zaraz zrównujesz ją z resztą (która nie jest do końca marna, ale widocznie jakoś nie chce ci się tego sprawdzić) i mieszasz ją z błotem. Widocznie za mało przebywasz w społeczeństwie, skoro nawet uważasz, że ludzie stali się tacy sami. Czy masz na to jakieś dowody, bo bardzo jestem ich ciekaw...?
Nie oceniaj mnie, nie wiesz w jakich towarzystwach przeżywam, nie zrównuje Trójki z resztą widać nie zrozumiałeś. Być może nie szanujesz mojego zdania dlatego negujesz moje zdanie Tak mam dowody i nie są one odpowiednie na forumMr. Dark pisze:Denerwuje mnie w Twoich postach twoja tendencja do uogólniania wszystkiego, złej sztuki z dobrą. Nawet jeśli piszesz o Trójce jako jedynej porządnej stacji, to zaraz zrównujesz ją z resztą (która nie jest do końca marna, ale widocznie jakoś nie chce ci się tego sprawdzić) i mieszasz ją z błotem. Widocznie za mało przebywasz w społeczeństwie, skoro nawet uważasz, że ludzie stali się tacy sami. Czy masz na to jakieś dowody, bo bardzo jestem ich ciekaw...?
daruj sobie ocene mojej osoby skup się na sztuce bo o tym jest temat jakbys zapomniał
-
Kolejna osoba, która Ciebie nie zrozumiała. Nie bierz tego do siebie, ale postaraj się trochę jaśniej wyrażać swoje myśliI.C 1987 pisze:
Nie oceniaj mnie, nie wiesz w jakich towarzystwach przeżywam, nie zrównuje Trójki z resztą widać nie zrozumiałeś. Być może nie szanujesz mojego zdania dlatego negujesz moje zdanie Tak mam dowody i nie są one odpowiednie na forum
daruj sobie ocene mojej osoby skup się na sztuce bo o tym jest temat jakbys zapomniał

Nie oglądam telewizji, więc ciężko mi się wypowiadać, ale czy TVP musi cały czas puszczać coś ambitnego? Przecież może też spełniać rolę rozrywkową. Rzeczy ambitne może puszczać w nocy(jeśli nie puszcza), wtedy kiedy jest lepszy nastrój. Nastrój wyciszenia, spokoju.
Piszesz, że świat przestał być cokolwiek wart... To smutne
Ja nadal widzę mnóswo wartościowych rzeczy w tym świecie.
Jeśli jest dla Ciebie bezwartościowy to zrób coś, żeby nabrał wartości.
Owszem, emituje wtedy np. ambitne filmy (sporo kina japońskiego chociażby). Jednak nie do końca zgodziłabym się, że noc to najlepsza pora na nie. Po 2 w nocy nawet najbardziej zainteresowani widzowie mogą "odpłynąć" (szczególnie po ciężkim dniu). Zawsze uważałam, że ściganie się TVP ze stacjami komercyjnymi i jednocześnie przypominanie jak ważny jest abonament zakrawa o kpinę z obywateli. Za rozrywkę nie trzeba płacić, gdyż jest ona dostępna za darmo w telewizjach prywatnych. Płacąc ten abonament z zasady wymaga się czegoś więcej od TVP, jakiegoś poziomu, realizowania misji w pełni. Tymczasem okazuje się, że pieniądze lecą w błotoGrycek pisze:Rzeczy ambitne może puszczać w nocy(jeśli nie puszcza), wtedy kiedy jest lepszy nastrój. Nastrój wyciszenia, spokoju.

bo oceniacie to powierzchownie nie moja wina pisze jasno i wyraźnie i dziwi mnie że macie problem z rozumowaniem, ton n ie był agresywny tylko odpowiedziałem na Mr. Dark. Zgadzam sie z IZA że sporo dobrego kina ale w porównaniu do całości jest tego za mało TVP woli puściczać tandetne seriale za miast teatru czy choćby ambitnego kina, teraz jest szum wokół Euro 08 ale Polsat sam kupił prawa nie ukradł ich Tvp mogła je kopić gdyby nie wydawała tylko pieniędzy na Taniec na lodzie i seriale, Kocham kino i mocne kino w poniedziałek sa bardzo późno czasem po całym ciężkim dniu czekać na film i iść nie wyspany na zajęcia czy egzamin. TVP jako telewizja publiczna nien powinna konkurować ze stacjami komercyjnymi o oglądalność o TP powinna mieć swoją idee a nie tania rozrywką i pustymi bez uczuć serialami ściągać widzówGrycek pisze:
Kolejna osoba, która Ciebie nie zrozumiała. Nie bierz tego do siebie, ale postaraj się trochę jaśniej wyrażać swoje myśli. I postaraj się pisać mniej agresywnym tonem. OK?
Nie oglądam telewizji, więc ciężko mi się wypowiadać, ale czy TVP musi cały czas puszczać coś ambitnego? Przecież może też spełniać rolę rozrywkową. Rzeczy ambitne może puszczać w nocy(jeśli nie puszcza), wtedy kiedy jest lepszy nastrój. Nastrój wyciszenia, spokoju.
Piszesz, że świat przestał być cokolwiek wart... To smutne
Ja nadal widzę mnóswo wartościowych rzeczy w tym świecie.
Jeśli jest dla Ciebie bezwartościowy to zrób coś, żeby nabrał wartości.
Ostatnia część twojej wypowiedzi jest bardzo banalna wręcz infantylna , i nie bierz tego do siebie w tym nie było nic agresywnego
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
Tak się przyglądam tej dyskusji. Tu się zgadzam, tu nie. Ale z tym co poniżej zgodzić się nie mogę! Ja wiem - to nie jest merytoryczna uwaga, ale jednak mająca duży wpływ na tę dyskusję.

Przyznam się, że to co poniżej jest dla mnie bardzo trudne do zrozumienia. Myślę, że kilka przecinków, kropek i wielkich liter, bardzo by poprawiło jasność tego ZDANIA, które cytuję poniżej:I.C 1987 pisze:bo oceniacie to powierzchownie nie moja wina pisze jasno i wyraźnie i dziwi mnie że macie problem z rozumowaniem,
Zaczynasz od zgody z Izą, poprzez Euro 2008 i taniec, aż do nie wyspania!!! 3-4 zdania zamiast jednego i ... wszystko było byI.C 1987 pisze:Zgadzam sie z IZA że sporo dobrego kina ale w porównaniu do całości jest tego za mało TVP woli puściczać tandetne seriale za miast teatru czy choćby ambitnego kina, teraz jest szum wokół Euro 08 ale Polsat sam kupił prawa nie ukradł ich Tvp mogła je kopić gdyby nie wydawała tylko pieniędzy na Taniec na lodzie i seriale, Kocham kino i mocne kino w poniedziałek sa bardzo późno czasem po całym ciężkim dniu czekać na film i iść nie wyspany na zajęcia czy egzamin.
I.C 1987 pisze:... jasno i wyraźnie ...

potrafię ale ta twoja teza była naprawdę infantylna więc się nie czepiaj ,dla państwa idealnych i bezbłędnych informuje że piszę szybko gdyż zawsze będąc na forum robie coś innego mam podzielną uwagę, lubicie się czepiać ,miedzy innymi Pani Szydłowskiej że zwaliła liste ,świetnie ze wy jesteście bezbłędni
-
Masz ZERO szacunku dla twoich rozmówców. My nie jesteśmy idealni, ale staramy się, żeby nasze wypowiedzi były w miarę czytelne. Ty nawet nie próbujesz.I.C 1987 pisze:potrafię ale ta twoja teza była naprawdę infantylna więc się nie czepiaj ,dla państwa idealnych i bezbłędnych informuje że piszę szybko gdyż zawsze będąc na forum robie coś innego mam podzielną uwagę, lubicie się czepiać ,miedzy innymi Pani Szydłowskiej że zwaliła liste ,świetnie ze wy jesteście bezbłędni
Nadal nie wiem, co jest infantylnego w tezie, że świat jest wartościowy.