Radiowa Piosenka Roku
Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72
-
marcinparys11
Re: Radiowa Piosenka Roku
Jeszcze jedna informacja:
Domek bez adresu - Czesław Niemen - Piosenka Roku 1967 - 2.miejsce
Domek bez adresu - Czesław Niemen - Piosenka Roku 1967 - 2.miejsce
-
StarszyPan75
Małe uzupełnienie:
"Piosenka ,,Najtrudniejszy pierwszy krok" zdobyła tytuł radiowej piosenki lata 1973 r. Utwór zdobył również drugie miejsce na przebój roku 1973."
http://tylesloncawcalymmiescie.blogspot ... -krok.html
PS. Dzisiaj pierwszy raz znalazłem temat RPR w innym miejscu niż "Inne listy przebojów". Dobry pomysł!
Pozdrawiam Autora i wszystkich Miłośników Polskiej Piosenki z Nowym 2019 Rokiem.
"Piosenka ,,Najtrudniejszy pierwszy krok" zdobyła tytuł radiowej piosenki lata 1973 r. Utwór zdobył również drugie miejsce na przebój roku 1973."
http://tylesloncawcalymmiescie.blogspot ... -krok.html
PS. Dzisiaj pierwszy raz znalazłem temat RPR w innym miejscu niż "Inne listy przebojów". Dobry pomysł!
Pozdrawiam Autora i wszystkich Miłośników Polskiej Piosenki z Nowym 2019 Rokiem.
-
marcinparys11
Po lekturze książki p.Dariusza Michalskiego "Krzysztof Klenczon który przeszedł do historii" wydanej przez wydawnictwo mg w roku 2013 znalazłem na stronie 169 kilka ciekawych informacji. Uzupełniłem je do Piosenki Roku 1969.
-
marcinparys11
Książka ta sama, strona 236 i uzupełnienie informacji dotyczącej roku 1970.
W jednym z wydań "Słowa Powszechnego" z 1975 roku znalazłem dziesiątkę najpopularniejszych piosenek 1974 roku.
1) "Motylem jestem" - Irena Jarocka
2) "Na luzie" - Dwa plus Jeden
3) "Tyle słońca w całym mieście" - Anna Jantar
4) "Radość o poranku" - Grupa I
5) "Nie odchodźcie gitarzyści" - Wawele
6) "Czas relaksu" - Andrzej i Eliza
7) "A ty się bracie nie denerwuj" - Andrzej Dąbrowski
'8) "Jestem tylko dziewczyną na wiosnę i lato" - Halina Żytkowiak
9) "Bądź gotowy do drogi" - Halina Frąckowiak
10) "Nie wrócą te lata" - Irena Jarocka.

1) "Motylem jestem" - Irena Jarocka
2) "Na luzie" - Dwa plus Jeden
3) "Tyle słońca w całym mieście" - Anna Jantar
4) "Radość o poranku" - Grupa I
5) "Nie odchodźcie gitarzyści" - Wawele
6) "Czas relaksu" - Andrzej i Eliza
7) "A ty się bracie nie denerwuj" - Andrzej Dąbrowski
'8) "Jestem tylko dziewczyną na wiosnę i lato" - Halina Żytkowiak
9) "Bądź gotowy do drogi" - Halina Frąckowiak
10) "Nie wrócą te lata" - Irena Jarocka.

-
marcinparys11
Ale rarytas! Bardzo dziękuję!
Wyniki przekopiowałem na czołową stronę.
Od razu nasunęło mi się pytanie: skoro wydrukowało "Słowo Powszechne" w dniu 17 lutego 1975, to prawdopodobnie ogłoszono te wyniki w notowaniu z niedzieli 9 lutego (bo skąd miałoby się szybciej ukazać?). Pięć piosenek pochodzi z cotygodniowych notowań listy, która wystartowała od października, wszystkie dotarły do miejsca pierwszego, zaś pozostałe pięć z wcześniejszych miesięcy.
Ponieważ w latach 1966 - 1973 piosenkę roku wybierano w oddzielnym głosowaniu spośród Radiowych Piosenek Miesiąca, można się pokusić i wytypować. "Nie wrócą te lata" wygrało w lutym. Anna Jantar zapewne w lipcu, bo wtedy w zestawach znajdowały się piosenki z opolskiego amfiteatru. Podobnie "Radość o poranku" też z Opola, więc pewnie w sierpniu. Halina Frąckowiak często chodziła w radiu na przełomie maja i czerwca - to taki hit przed wakacjami. Został Andrzej Dąbrowski i jego "dziełko" (cytat z Leksykonu Polskiej Muzyki Rozrywkowej, był taki program w telewizji), które widziałem w kwietniu w Polskiej Kronice Filmowej. Trzecie miejsce rewelacyjnej reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata zrobiło swoje.
P.S. 12 kwietnia 1974 przedwcześnie zmarł Bogusław Klimczuk - wieloletni prowadzący Radiową Piosenkę Miesiąca. Zapewne stąd od nowego roku szkolnego zmieniono formułę i zaistniała Lista Przebojów emitowana co niedzielę o 10.25 w programie pierwszym.
Wyniki przekopiowałem na czołową stronę.
Od razu nasunęło mi się pytanie: skoro wydrukowało "Słowo Powszechne" w dniu 17 lutego 1975, to prawdopodobnie ogłoszono te wyniki w notowaniu z niedzieli 9 lutego (bo skąd miałoby się szybciej ukazać?). Pięć piosenek pochodzi z cotygodniowych notowań listy, która wystartowała od października, wszystkie dotarły do miejsca pierwszego, zaś pozostałe pięć z wcześniejszych miesięcy.
Ponieważ w latach 1966 - 1973 piosenkę roku wybierano w oddzielnym głosowaniu spośród Radiowych Piosenek Miesiąca, można się pokusić i wytypować. "Nie wrócą te lata" wygrało w lutym. Anna Jantar zapewne w lipcu, bo wtedy w zestawach znajdowały się piosenki z opolskiego amfiteatru. Podobnie "Radość o poranku" też z Opola, więc pewnie w sierpniu. Halina Frąckowiak często chodziła w radiu na przełomie maja i czerwca - to taki hit przed wakacjami. Został Andrzej Dąbrowski i jego "dziełko" (cytat z Leksykonu Polskiej Muzyki Rozrywkowej, był taki program w telewizji), które widziałem w kwietniu w Polskiej Kronice Filmowej. Trzecie miejsce rewelacyjnej reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata zrobiło swoje.
P.S. 12 kwietnia 1974 przedwcześnie zmarł Bogusław Klimczuk - wieloletni prowadzący Radiową Piosenkę Miesiąca. Zapewne stąd od nowego roku szkolnego zmieniono formułę i zaistniała Lista Przebojów emitowana co niedzielę o 10.25 w programie pierwszym.
Panie Marcinie, znowu wróciły te emocje, które towarzyszyły mi przed laty, kiedy zamieszczał Pan archiwalne notowanie pr. I Polskiego Radia.
Na tym nie koniec!
Przesyłam wyniki głosowania na piosenkę roku 1975 - wg słuchaczy i redaktorów 17 rozgłośni PR.
Słuchacze:
1) "Ciągle pada" - Czerwone Gitary
2) "By coś zostało z tych dni" - Irena Jarocka
3) "Mój, tylko mój" - Anna Jantar
4) "Warszawa jest smutna bez ciebie" - Jacek Lech
5) "Wszystko kwitnie wkoło" - Skaldowie
Redaktorzy:
1) "Niech moje serce kołysze ciebie do snu" - Krystyna Prońko
2) "Mój, tylko mój" - Anna Jantar
3) "Szanujmy wspomnienia" - Skaldowie
4) "Tak zbierałam świat" - Lucyna Owsińska
5) "Zakochany bałwan" - Andrzej Rosiewicz
6) "Sto lat czekam na twój list" - Irena Jarocka
Wyniki opublikowano w KMP "Synkopa" na początku 1976 roku.

Na tym nie koniec!
Przesyłam wyniki głosowania na piosenkę roku 1975 - wg słuchaczy i redaktorów 17 rozgłośni PR.
Słuchacze:
1) "Ciągle pada" - Czerwone Gitary
2) "By coś zostało z tych dni" - Irena Jarocka
3) "Mój, tylko mój" - Anna Jantar
4) "Warszawa jest smutna bez ciebie" - Jacek Lech
5) "Wszystko kwitnie wkoło" - Skaldowie
Redaktorzy:
1) "Niech moje serce kołysze ciebie do snu" - Krystyna Prońko
2) "Mój, tylko mój" - Anna Jantar
3) "Szanujmy wspomnienia" - Skaldowie
4) "Tak zbierałam świat" - Lucyna Owsińska
5) "Zakochany bałwan" - Andrzej Rosiewicz
6) "Sto lat czekam na twój list" - Irena Jarocka
Wyniki opublikowano w KMP "Synkopa" na początku 1976 roku.

-
marcinparys11
Bardzo ciekawy wpis, serdeczne dzięki!
Skoro "Synkopa" wydrukowała na początku roku 1976 w odpowiedzi na listy do redakcji, mogę śmiało zaryzykować twierdzenie, że w/w rozstrzygnięcie słuchaczy jest podsumowaniem punktowym. Oddzielne głosowanie na Przebój Roku 1975 ogłoszono w okresie Świąt Bożego Narodzenia (w czwartek 25 grudnia odbyło się notowanie specjalne, propozycje wydrukował "Kurier Polski", skan znajduje się na stronie "Anna Jantar - Bursztynowa dziewczyna").
Pierwszą dziesiątkę redaktorów muzycznych przedstawiono w kolejnym wydaniu specjalnym (czwartek 1 stycznia 1976), którego wyniki już ktoś podał na forum w zakładce "Lista Przebojów Programu I" gdzieś około 50 strony, nie chce mi się szukać. Wtedy właśnie wygrała Krystyna Prońko, zresztą absolutnie zasłużenie.
Przebój Roku 1975 "Dwadzieścia lat a może mniej" Jacka Lecha bardzo długo utrzymywał się na pierwszym miejscu, ale trafił na listę 9 listopada, zdobywając tym samym zaledwie 78 punktów (8 razy na liście, 2 razy miejsce drugie, 6 razy miejsce pierwsze). "Ciągle pada" z samego liderowania uzbierałoby 190 punktów. Interesująca jest druga z piosenek Jacka Lecha, skoro po podliczeniu zajmowała czwarte miejsce. Musiała przez wiele tygodni oscylować w pierwszej piątce cotygodniowych notowań, nie dochodząc do szczytu.
Skoro taki wpis zamieściła "Synkopa" na początku roku 1976, to może analogiczną wzmiankę dałoby się znaleźć rok później? Wyniki głosowania na Przebój Roku 1976 wciąż są owiane tajemnicą.
Pozdrawiam.
Skoro "Synkopa" wydrukowała na początku roku 1976 w odpowiedzi na listy do redakcji, mogę śmiało zaryzykować twierdzenie, że w/w rozstrzygnięcie słuchaczy jest podsumowaniem punktowym. Oddzielne głosowanie na Przebój Roku 1975 ogłoszono w okresie Świąt Bożego Narodzenia (w czwartek 25 grudnia odbyło się notowanie specjalne, propozycje wydrukował "Kurier Polski", skan znajduje się na stronie "Anna Jantar - Bursztynowa dziewczyna").
Pierwszą dziesiątkę redaktorów muzycznych przedstawiono w kolejnym wydaniu specjalnym (czwartek 1 stycznia 1976), którego wyniki już ktoś podał na forum w zakładce "Lista Przebojów Programu I" gdzieś około 50 strony, nie chce mi się szukać. Wtedy właśnie wygrała Krystyna Prońko, zresztą absolutnie zasłużenie.
Przebój Roku 1975 "Dwadzieścia lat a może mniej" Jacka Lecha bardzo długo utrzymywał się na pierwszym miejscu, ale trafił na listę 9 listopada, zdobywając tym samym zaledwie 78 punktów (8 razy na liście, 2 razy miejsce drugie, 6 razy miejsce pierwsze). "Ciągle pada" z samego liderowania uzbierałoby 190 punktów. Interesująca jest druga z piosenek Jacka Lecha, skoro po podliczeniu zajmowała czwarte miejsce. Musiała przez wiele tygodni oscylować w pierwszej piątce cotygodniowych notowań, nie dochodząc do szczytu.
Skoro taki wpis zamieściła "Synkopa" na początku roku 1976, to może analogiczną wzmiankę dałoby się znaleźć rok później? Wyniki głosowania na Przebój Roku 1976 wciąż są owiane tajemnicą.
Pozdrawiam.
-
StarszyPan75
„A jednak się kręci”. Cieszy, że Forum żyje. Panowie: Przemek i marcinparys11 dzięki za kontynuacje. Zaglądam często na stronę i dzisiaj nowe wpisy. Przypomnę pełne znane dotychczas zestawienia
Radiowa Lista Przebojów Programu I
- Notowanie specjalne z 25 XII 1975
[nie zapisany został kolejny numer]
(Piosenka Roku wg Słuchczy PR)
1. Ciągle pada - Czerwone Gitary
2. By coś zostało z tych dni - Irena Jarocka
3. Mój tylko mój - Anna Jantar
4. Warszawa jest smutna bez Ciebie – Jacek Lech
5. Gdzieś w sercu na dnie – Dwa Plus Jeden
6. Wszystko kwitnie wkoło – Skaldowie
7. Kiedy dzień za nocą goni – Trubadurzy
8. Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem - Edward Hulewicz
9. Dzień najwyżej dwa – Czerwone Gitary
10. Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak
11. Z których krwi krew moja – Józef Skrzek/SBB
12. Chłopcy z weselszych lat – Irena Jarocka
13. Do wesela się zagoi - Irena Woźniacka
14. Dwadzieścia lat a może mniej - Jacek Lech
15. Bez pieniędzy – Dwa Plus Jeden
16. Tyle wdzięku – Irena Woźniacka
17. Po tamtej stronie marzeń – Anna Jantar
18. Życzenia z całego serca - Skaldowie
19. Sto lat czekam na twój list - Irena Jarocka
20. Deszczowe spotkanie - Krzysztof Krawczyk
Radiowa Piosenka Roku - Dziennikarze
– GŁOSOWANIE ROZGŁOŚNI - Notowanie z 1 stycznia 1976 r.
1. Niech moje serce kołysze Ciebie do snu – Krystyna Prońko
2. Mój, tylko mój - Anna Jantar
3. Szanujmy wspomnienia - Skaldowie
4. Tak zbierałam świat - Lucyna Owsińska
5. Zakochany bałwan - Andrzej Rosiewicz
6. Sto lat czekam na twój list - Irena Jarocka
7. Zaproś mnie do siebie - Lucyna Owsińska
8. Jaś i Małgosia – Zbigniew Wodecki
9. Zaczarowany rejs - Sebastian
10.Fortepian w rzece – Urszula Sipińska
Pytałem o notowania zarówno Listy przebojów jak i Piosenki miesiąca w trybie AI – ale podają informacje już znane, bądź często błędne. Pozostaje wertowanie czasopism i niezawodna pamięć słuchaczy. Pozdrawiam prawie jesiennie, bo już …idzie przez park.
St.P
- Notowanie specjalne z 25 XII 1975
(Piosenka Roku wg Słuchczy PR)
1. Ciągle pada - Czerwone Gitary
2. By coś zostało z tych dni - Irena Jarocka
3. Mój tylko mój - Anna Jantar
4. Warszawa jest smutna bez Ciebie – Jacek Lech
5. Gdzieś w sercu na dnie – Dwa Plus Jeden
6. Wszystko kwitnie wkoło – Skaldowie
7. Kiedy dzień za nocą goni – Trubadurzy
8. Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem - Edward Hulewicz
9. Dzień najwyżej dwa – Czerwone Gitary
10. Jestem tylko dziewczyną (na wiosnę i na lato) — Halina Żytkowiak
11. Z których krwi krew moja – Józef Skrzek/SBB
12. Chłopcy z weselszych lat – Irena Jarocka
13. Do wesela się zagoi - Irena Woźniacka
14. Dwadzieścia lat a może mniej - Jacek Lech
15. Bez pieniędzy – Dwa Plus Jeden
16. Tyle wdzięku – Irena Woźniacka
17. Po tamtej stronie marzeń – Anna Jantar
18. Życzenia z całego serca - Skaldowie
19. Sto lat czekam na twój list - Irena Jarocka
20. Deszczowe spotkanie - Krzysztof Krawczyk
Radiowa Piosenka Roku - Dziennikarze
– GŁOSOWANIE ROZGŁOŚNI - Notowanie z 1 stycznia 1976 r.
1. Niech moje serce kołysze Ciebie do snu – Krystyna Prońko
2. Mój, tylko mój - Anna Jantar
3. Szanujmy wspomnienia - Skaldowie
4. Tak zbierałam świat - Lucyna Owsińska
5. Zakochany bałwan - Andrzej Rosiewicz
6. Sto lat czekam na twój list - Irena Jarocka
7. Zaproś mnie do siebie - Lucyna Owsińska
8. Jaś i Małgosia – Zbigniew Wodecki
9. Zaczarowany rejs - Sebastian
10.Fortepian w rzece – Urszula Sipińska
Pytałem o notowania zarówno Listy przebojów jak i Piosenki miesiąca w trybie AI – ale podają informacje już znane, bądź często błędne. Pozostaje wertowanie czasopism i niezawodna pamięć słuchaczy. Pozdrawiam prawie jesiennie, bo już …idzie przez park.
St.P