adameria pisze: ↑sob maja 02, 2026 2:19 pm
Miszon, Neo01, oglądaliście "Beats of Freedom". Jeśli nie, to polecam. Dokument, ale warto obejrzeć.
Nie wszystko było tak kategoryczne i czarno-białe.
Teza: Jarocin kruszył komunę wprost, a rock obecny, choćby na LP3, tak podprogowo.
Gitary w Topie, prawda?
Tak oglądałem. Wtedy teza przedstawiona w dokumencie wydała mi się bliższa niż dziś. Teraz bardziej skłaniam się ku historyjce, przedstawionej już nie pamiętam przez kogo. W każdym razie jej bohater spotkał się na początku lat '80 ze Stanisławem Lemem w Wiedniu (gdzie ten wyjechał wtedy na całą dekadę). Siedzieli sobie przy kawce, Lem wziął gazetę ekonomiczną, karteczkę i długopis i na podstawie podanych tam danych statystycznych wyliczył, że nie ma szans - ten system musi paść w max. 10 lat, bo to się nie spina finansowo, zachodziło jedynie pytanie, czy stanie się to pokojowo, czy drogą krwawą.
Na szczęście, udało się pokojowo (względnie, bo pamiętamy że w Rumunii tak całkiem bez wystrzałów nie było).
Co nie znaczy, że nie przyczyniły się do tego kultura, JP2 (teraz z kolei jego rola wydaje mi się ważniejsza, niż wtedy kiedy to oglądałem), czy Solidarność.
NIe słucham, podczytuję. I widzę, że od Raz Dwa Trzy nieco słabszy fragment topu.