Aktualności (Około) Trójkowe

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Koncerty w lutym:
3.02.2008 (niedziela) godz: 20.05
KOBIETY
Koncert promocyjny nowej płyty zespołu zatytułowanej "Amnestia". Przypomnijmy, że grupa Kobiety powstała wiosną 1999 roku w Trójmieście z inicjatywy gitarzysty i wokalisty Grzegorza Nawrockiego. Pierwszym wielkim przebojem była piosenka "Marcello". Obecnie muzykę zespołu charakteryzuje się jako próbę przeniknięcia rockowej awangardy na grunt muzyki popularnej.
Wykonawcy: Grzegorz Nawrocki, śpiew, gitara; Nela Gzowska, gitara basowa; Paweł Nowicki, wibrafon, instrumenty klawiszowe; Karol Pawłowski, perkusja
Transmisja

10.02.2008 (niedziela) godz: 20.05
DIGIT ALL LOVE
Mocna propozycja z WRocławia. Trzon zespołu tworzą Maciej Zakrzewski, pomysłodawca całego projektu, oraz Natalia Grosiak, wokalistka i autorka tekstów. Oboje mają już spore doświadczenie (Natalię znamy m.in. z popjazzowego Mikromusic).
Transmisja

16.02.2008 (sobota) godz: 18.05
PRO FORMA
Niemen a capella. Koncert z utworami Czesława Niemena w 69 rocznicę urodzin artysty.
Olsztyński chór Pro Forma powstał w 2000 roku. Wykonuje współczesne utwory chóralne, stylizacje folkloru jak również lżejsze formy. Zespół koncertował z powodzeniem koncertował na festiwalach w kraju i za granicą.
Transmisja

17.02.2008 (niedziela) godz: 20.05
GRZEGEORZ BUKAŁA
Autor, kompozytor, wykonawca. Urodzony w Gdańsku w maju 1952 r. Z wykształcenia inżynier-elektryk. Założył i przez wiele lat był jednym z liderów zespołu Wały Jagiellońskie. Transmisja

22.02.2008 (piątek) godz; 20.05
PINK FREUD - OFFENSYWA
Pink Freud to jeden z najoryginalniejszych głosów we współczesnym jazzie i nie tylko. Wojciech Mazolewski (kontrabas), Tomasz Ziętek (trąbka) i Kuba Staruszkiewicz (perkusja) tworzą energetyczną, spontaniczną muzykę improwizowaną, bogatą formalnie, wielostrukturową, ewolucyjną, intrygującą brzmieniowo
Transmisja

23.02.2008 (sobota) godz: 18.05
MITCH AND MITCH
Mitch & Mitch to piecioosobowy duet założony w 2002 roku przez Mitcha i Mitcha.
Transmisja

24.02.2008 (niedziela) godz: 20.05
SIMPLE ACOUSTIC TRIO
Jeden z najwybitniejszych zespołó jazzowych młodej generacji. Muzycy wystepują podczas nagrań i koncertów z Tomaszem Stańko.
Transmisja

28.02.2008 (czwartek) godz: 20.05
LSTADT
Alternatywna scena Trójki
Transmisja
Awatar użytkownika
abd3mz

Na stronie jeszcze nie ma żadnych informacji, ale przed chwilą w Trójce Beata Michniewicz reklamowała kolejną edycję Srebrnych Ust. Jeśli dobrze usłyszałem to głosowanie i prezentacja kandydatów od 4 lutego.
Wśród nominowanych są m.in. (wystąpili podczas reklamy): Kwaśniewski, Giertych, Pawlak, Kamiński. Tyle zapamiętałem.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

abd3mz pisze:Na stronie jeszcze nie ma żadnych informacji, ale przed chwilą w Trójce Beata Michniewicz reklamowała kolejną edycję Srebrnych Ust. Jeśli dobrze usłyszałem to głosowanie i prezentacja kandydatów od 4 lutego.
Wśród nominowanych są m.in. (wystąpili podczas reklamy): Kwaśniewski, Giertych, Pawlak, Kamiński. Tyle zapamiętałem.
Wreszcie!!! A już sie martwiłem, ze pan Czabański...

Do nasłuchania
Awatar użytkownika
abd3mz

Wspominałem już o tym w niedzielę, ale teraz więcej szczegółów:
Targi MIDEM 2008
Wtorek, 29 stycznia 2008

W Cannes rozpoczęły się doroczne Targi MIDEM, najważniejsza impreza światowego biznesu muzycznego. Mamy tam swojego człowieka - Piotra Kaczkowskiego, który w środę będzie opowiadał o tym wydarzeniu.

Podczas targów medialnych MIDEM 2008, odbędzie się w środę uroczystość wręczenia prestiżowych nagród muzycznych - Cannes Classical Award. Do nagrody nominowane są Polki - pianistka Beata Bilińska i skrzypaczka Patrycja Piekutowska. Nie tylko o tym opowie nasz wysłannik.

Zapraszamy na relacje Piotra Kaczkowskiego w porannym Zapraszamy do Trójki ok. 7:45, TuBaronie - ok. 9:45, Prywatnej Kolekcji - ok. 14:30, popołudniowym Zapraszamy do Trójki - ok. 16:45 oraz w Programie Alternatywnym - ok. 20:00.
I prośba: Mógłby ktoś nagrać te relacje ?
Awatar użytkownika
abd3mz

Chyba nikt nie nagrał...
Dla fanów Srebrnych Ust nagrałem dzisiejszą rozmowę u Barona o tej edycji. Rozmawiali: Piotr Baron, Beata Michniewicz, Katarzyna Kłosinska Całość trwa 15 minut i 7 sekund. Miłego słuchania. :)
kasia!

Post autor: kasia! »

Ja mam chyba nagrany program alternatywny, gdzie była relacja z tych targów jeśli jesteś nadal chętny to mogę tu wrzucić.

Mam pytanie do abd3mz:
Masz może wszystkie audycje Anny Gacek nagrane czy tylko tą ostatnią?
Awatar użytkownika
abd3mz

Kasiu nawet tej ostatniej nie mam. :( Znaczy mam, ale tylko 3 z 4 godzin. Czekam na decyzję Yacego. Jak Cię to interesuję to mogę za jakiś czas wrzucić. Audycja jest jeszcze nie obrobiona (potrwa to ok. 50 minut), a chomikowanie pewnie potrwa z godzinę. No i jeszcze mam przerwy w dostawie prądu...

Jeśli jest zapotrzebowanie na Atelier i nie przeszkadza fakt, że audycje są w mono to mogę nagrywać co tydzień. Tylko kiedy Wy to odsłuchacie ? :) Ja tyle audycji już odsłuchuję (około 10 godzin tygodniowo), że na kilka tych które bym chciał nie mam czasu (Ossobliwości, NMP).

Interesuję mnie relacja Kaczkowskiego podczas Programu Alternatywnego. :) Wolałbym, żebyś wycięła tylko ten fragment.
kasia!

Jeśli mi powiesz jak wyciąć interesujący cię fragment to jeszcze dziś się tym zajmę.
Awatar użytkownika
abd3mz

Mogłem spodziewać się tego pytania. :) Używasz Windowsa ? Jeśli tak to ja nie bardzo orientuje się jaki program jest najlepszy. :? Musisz pobrać jakiś program do prostej obróbki dźwięku (np. stąd: http://www.katalogprogramow.pl/Audio_i_ ... index.html), a następnie otworzyć za jego pomocą wybrane nagranie. Nie wiem w jakim formacie masz to nagranie, ale konieczna może okazać się konwersja. Niestety nie wiem jakim programem. Wpisz w google: konwersja dźwięku i wybierz jeden z programów. Gdy będziesz miała już skonwertowane nagranie to otwórz je za pomocą programu do obróbki dźwięku i zaznacz (w różnych programach różnie to można zrobić) wybrany fragment, a następnie zapisz go jako nowy plik. Jeśli zapiszesz w obszernym formacie (np. wav) to użyj programu do konwersji i wybierz jeden z popularnych formatów kompresji (np. ogg czy mp3). I już prawie koniec. :) Teraz tylko umieść gdzieś w sieci.
Wiem że wygląda to nieskładnie itp. i domyślam się, że jest mało pomocne więc pewnie prościej będzie jak umieścić cała audycję na dowolnym serwerze.
Szczerze podziwiam tych, którzy potrafią pisać poradniki. :)
kasia!

UWAGA, zaczęłam działać efektów możesz się spodziewać za kilka godzin :lol: trochę mi to zajmie czasu znając moje zdolności
kasia!

proszę bardzo mam nadzieję, że będzie działało u ciebie na komputerze http://rapidshare.com/files/88350609/pa1.MP3.html
Awatar użytkownika
abd3mz

Dziękuję ! :) Niedługo sprawdzę. 3 godziny Atelier zaczną się chomikować za jakieś 30 minut, więc za 1,5 h powinna już być na chomiku.
Awatar użytkownika
abd3mz

Atelier jest z drobnym opóźnieniem. http://www.chomikuj.pl/abd3mz/program_3 ... -01-27.ogg:)
Przesłuchałem relację. :) Mogłaś pozwolić Agnieszce pożegnać się z Piotem. :D No, ale i tak jest bardzo dobrze. :)
kasia!

Dziękuje bardzo za atelier. Jutrzejszą audycję postaram się sama nagrać :lol:
Awatar użytkownika
abd3mz

Rozumiem. :D Yacy słucha, Ty nagrywasz więc ja nie będę. Jeśli ktoś chce, żeby nagrać jakąś audycję (tylko mono) niech napiszę kilkanaście godzin przed nią, a jeśli tylko będę w domu to nagram. Może też napisać 5 minut przed audycją, ale wtedy szanse są mniejsze. :)
Awatar użytkownika
abd3mz

Świeże informacje:
Cały czas dużo się u nas dzieje:)

w niedzielę - Na Scenie Teatralnej Trójki - Anna Dereszowska i Marcin Przybylski w miłosnej historii pióra Edwarda Stachury - o 13.30
Magazyn Bardzo Kulturalny z sopockiego SPATIF-u - o 14.00
KOBIETY- w trójkowym koncercie - o 20.00
MIDEM - relacje i refleksje Piotra Kaczkowskiego w Minimaxie - o 21.00

w poniedziałek i wtorek -
ostatnie świeże relacje naszych podróżników w akcji Trojka Przekracza Granice 2, a w Akademii Rozrywki - najlepsze relacje humorystyczne

w środę -
podpowiemy jak pomagać innym
a o 11.45 - zaczynamy prezentację rozmów Michała Komara z prof. Władysławem Bartoszewskim (przed premierą książki "Mimo wszystko")
w środę i czwartek - bedziemy w Chinach - w środę przywitamy Nowy Rok, a jest to Rok Szczura

a w czwartek - obejrzymy Mur Chiński (bo to jeden ze współczesnych cudów świata)

w sobotę - proszę słuchać Radiowego Domu Kultury i Listy Przebojów Trójki- prosto z Berlina

To tylko niektóre podpowiedzi:)
do usłyszenia
Monika Makowska
No to ja już wiem kto poprowadzi LP3. :)

Dobronocka
Post -w stronę sacrum
Poniedziałek, 4 lutego 2008
W zachodniej kulturze jedzenie nie służy już zaspokojeniu głodu, jest afrodyzjakiem, koi zmysły, daje poczucie bezpieczeństwa, zajadamy przecież własne problemy. By lepiej się poczuć jemy o wiele więcej niż potrzeba, a nawet często "opychamy się". Czym jest post i dlaczego dzisiaj warto pościć? Zapraszam do rozmowy z Tanną Jakubowicz-Mount, terapeutką psychologii transpersonalnej, tuż po północy. Grażyna Dobroń
Kto nie może wytrzymać (np. ja) może odsłuchać audycję z podcastu.
kasia!

abd3mz pisze:Jeśli ktoś chce, żeby nagrać jakąś audycję (tylko mono) niech napiszę kilkanaście godzin przed nią, a jeśli tylko będę w domu to nagram. Może też napisać 5 minut przed audycją, ale wtedy szanse są mniejsze. :)
Mam prośbę. Nagraj mi w przyszłym tygodniu Atelier :D
Awatar użytkownika
abd3mz

Prośba przyjęta. :) Udało się nagrać dzisiejsze Atelier ?
kasia!

udało się. Jeśli chcesz to mogę wrzucić :wink:
Awatar użytkownika
abd3mz

Dziękuję, ale i tak nie miałbym kiedy przesłuchać. :)
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

abd3mz pisze:Świeże informacje:
w środę i czwartek - bedziemy w Chinach - w środę przywitamy Nowy Rok, a jest to Rok Szczura

a w czwartek - obejrzymy Mur Chiński (bo to jeden ze współczesnych cudów świata)
powinni zaprosić 1981 :) . albo 1981 powinien zaprosić ich :) . miło będzie przekroczyć akurat tą granicę.
Awatar użytkownika
abd3mz

To Trójka nie jedzie do Chin na zaproszenie 1981 ?
Awatar użytkownika
abd3mz

Pod tym adresem szczegóły dotyczące Srebrnych Ust i możliwość odsłuchania nominacji: http://www.polskieradio.pl/trojka/srebrneusta/
Awatar użytkownika
drwycior
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984
Kontakt:

Post autor: drwycior »

abd3mz pisze:To Trójka nie jedzie do Chin na zaproszenie 1981 ?
w Chinach juz Trojki nie slychac...
Awatar użytkownika
abd3mz

Dla zainteresowanej ewentualnie zainteresowanych dzisiejsze Atelier: http://chomikuj.pl/abd3mz/program_3/ate ... -02-10.ogg
ODPOWIEDZ