Neo01 pisze: ↑czw sty 01, 2026 6:49 pm
ale nie kojarzę tej Urszuli szczerze mówiąc
była, na 4?
Rozdzielenie topów na polski i zagraniczny uważacie za dobry pomysł?
Ja się początkowo trochę buntowałem, bo skoro TOP Wszechczasów, to dlaczego bez polskich piosenek - nie zasługują?
Ale odkąd jest Polski TOP to już się nie buntuję - bo jest okazja żeby posłuchać więcej naszych piosenek, a tak byłoby pewnie kilka.
Depeche - jak zawsze napiszę, że wolę te starsze, głos znowu poszedł na "Somebody"...
„Enjoy the Silence” to utwór brytyjskiego zespołu Depeche Mode, którego autorem tekstu i muzyki jest Martin Gore. Piosenka pochodzi z albumu „Violator”, wydanego w 1990 roku. Singiel ukazał się w tym samym roku i stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych hitów zespołu.
Utwór porusza temat potrzeby ciszy i spokoju w świecie pełnym hałasu, pośpiechu i chaosu. Tekst pokazuje pragnienie odnalezienia chwili wytchnienia, w której można poczuć wewnętrzną równowagę i emocjonalną harmonię. Piosenka sugeruje, że czasem nie trzeba mówić ani używać słów, aby zrozumieć coś ważnego lub poczuć bliskość z drugim człowiekiem.
Muzyka w tym utworze doskonale oddaje atmosferę introspekcji i zadumy. Delikatne brzmienia syntezatorów, spokojne tempo i subtelna linia melodyczna podkreślają emocjonalną głębię tekstu i pozwalają słuchaczowi zanurzyć się w refleksji nad własnym życiem. „Enjoy the Silence” pokazuje, że cisza może być równie znacząca jak słowa, a czasem to właśnie spokój i milczenie pozwalają dostrzec prawdziwe uczucia i wartości.
Piosenka staje się dzięki temu nie tylko doświadczeniem muzycznym, lecz także emocjonalnym i duchowym. Skłania do przemyśleń nad tym, jak często gonimy za hałasem codzienności, nie doceniając prostych chwil spokoju. Utwór Depeche Mode przypomina, że milczenie może być źródłem zrozumienia i bliskości, a jednocześnie daje przestrzeń do refleksji nad samym sobą i relacjami z innymi.
Na forum
43 Collins
7 Floyd
461 Clapton
1024 REM
brak AC/DC H
264 Sting E
299 a-ha
72 Genesis
718 Amy
304 Beatles
153 Zeppelin
9 ABC
409 AC/DC T
41 Sting S
91 Omega
280 Sabat
89 Simon
695 U2
168 George
247 Hoci
39 Radio
164 Depesze
August pisze: ↑czw sty 01, 2026 6:52 pm
A ktoś głosował na Waterboys? Czy może ja tylko ? ';-)
Ja jak najbardziej.
August pisze: ↑czw sty 01, 2026 6:55 pm
głos znowu poszedł na "Somebody"...
August pisze: ↑czw sty 01, 2026 6:49 pm
hmmm.... co ja mam powiedzieć, jak pamiętam jeszcze "Top Zero" - którego słuchałem na strasznie starym radiu, gdzieś na wsi gdzie fale UKF ledwo docierały. Zaczynałem wtedy słuchać muzyki i chyba pierwszy raz w życiu słyszałem Zepellinów, Doorsów i Purpli.
Beatelsów i Animalsów znałem - Mama słuchała i wiedziałem co to
Ja Topu Zero nie pamiętam, ale nie wykluczone, że słuchałem. Starszy brat słuchał, a ja byłem pięcioletnim brzdącem
RH...słuchałem na falach średnich. Szumiało wrednie, zatem ucho przy Radiu.
tadzio3 pisze: ↑czw sty 01, 2026 7:04 pm
Co ciekawe dopiero jak lista przeszła na 357 ten kawałek zaczął osiągać takie pozycje. Wcześniej nawet do top 100 nigdy się nie łapał.
tadzio3 pisze: ↑czw sty 01, 2026 7:04 pm
Co ciekawe dopiero jak lista przeszła na 357 ten kawałek zaczął osiągać takie pozycje. Wcześniej nawet do top 100 nigdy się nie łapał.
inny target
Niby tak, ale jednak trudno znaleźć podobny przypadek i to jeszcze co do piosenki, która ma swoje lata.
W mniejszym stopniu ale też "Purple Rain" w 357 stał się kawałkiem ze ścisłej czołówki, a do 2013 roku też nie było go w top 100.