Piosenki proponowane przez nas do zestawu LP357

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

kajman

Re: Piosenki proponowane przez nas do zestawu LP357

Post autor: kajman »

Neo01 pisze: wt wrz 23, 2025 7:29 pm Tzn. jeśli chodzi o awanse z włosa to prawie ich nie było, zanim pojawiły się znaczki i domyślna kolejność utworów w zestawie
W pierwszych 37 tygodniach było ich 38.
Neo01 pisze: wt wrz 23, 2025 7:29 pm znaczniki bym usunął
Ale same znaczniki nie wystarczą, jeżeli będzie kolejność chronologiczna z podaną liczbą tygodni (sama liczba mogłaby zostać).
bobby-x pisze: wt wrz 23, 2025 8:16 pm Wszystkie moje wpisy odwracasz o 180 stopni
Po pierwsze odpowiadam na Twoje pytania, po drugie wyciągasz jakieś dziwne wnioski.
bobby-x pisze: wt wrz 23, 2025 8:16 pm lista jest nudna
Dla mnie nie, ale rozumiem, że dla wielu osób może być. Tylko że zmiany, które Ty proponujesz nie uatrakcyjniłyby jej, a mogłyby spowodować odpływ słuchaczy, którzy jednak szukają konkretnej muzyki.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

kajman pisze: wt wrz 23, 2025 8:39 pm Tylko że zmiany, które Ty proponujesz nie uatrakcyjniłyby jej, a mogłyby spowodować odpływ słuchaczy, którzy jednak szukają konkretnej muzyki.
Wiem, wiem kajmanie, że moje propozycje mogły by zmian nie spowodować [coś moja składnia zdania chyba leży].
1... 1+1 albo 3, zamiast 10 głosów
2... glosowanie tylko na jeden utwór danego podmiotu
3... obcinanie ilości głosów proporcjonalnie do stażu np po 10 tyg 25%, po 15 tyg 50%, po 20 tyg 75%. Ciekawe czy wtedy te długasy by przetrwały?
4... głosy ujemne jak sugerował forowicz
5... wywalenie tych znacznikow przy nowościach.
6... następne pomysły pewnie by się znalazły ale na szczęście nie ja jestem osobą decyzyjną, tylko Redaktory, którym nic się nie chce i boją się Patronów. Dalej będą nudy.
Awatar użytkownika
bobby-x

Konkretne pytanko, kto by był za dopisaniem do zestawu "Golden - Huntr/x" a kto nie. Kto by zagłosował na ten komercyjny Koszmar?
kajman

Na razie tylko na ostatnie, bo do pracy idę. Nie znam i nie czuję potrzeby poznania, ale podejrzewam, że byłbym na nie, jeżeli do zestawu bym nie wpuścił Cyrusa, Eilish, Chapell, Łon, Mery, Zuty i pewnie jeszcze wielu, których udało mi się zapomnieć, jak brzmią.
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Post autor: djjack »

bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:13 am Konkretne pytanko, kto by był za dopisaniem do zestawu "Golden - Huntr/x" a kto nie. Kto by zagłosował na ten komercyjny Koszmar?
Ja bym zagłosował!
kajman

A jesteś patronem?
Awatar użytkownika
bobby-x

To jest pytanie zbyt osobiste o finanse, ja bym nieodpowiadał.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ja z Twoich propozycji zmian Robercie najchętniej przyjąłbym tę z ujemnymi głosami. To dobry sposób na to aby dać ujście swoim frustracjom dotyczących kawałków, które "są zbyt długo". Jeżeli okazałoby się, że przeciwników takich długasów byłoby więcej niż zwolenników, naturalną drogą demokratyczną takie kawałki wypadłyby z listy. A jeżeli okaże się, że większości to pasuje, to cóż, taka wola słuchaczy.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Tylko, że Marcel zapowiedział, że nie będzie głosów ujemnych, zabrzmiało to stanowczo.
Ale coś powinni zrobić, tylko pytanie, co konkretnie mogliby, bo na takie rewolucje, jakie w większości podał bobby raczej nie ma szans (zresztą na pewno zmniejszenie liczby głosów nie jest tutaj rozwiązaniem - wtedy głosowaliby już pewnie tylko na starcie w większości).
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Zdaje sobie z tego sprawę, że pewne pomysły nie przejdą, ale odpowiedziałem na pomysły Bobbiego, z których tylko ta wydaje się jakkolwiek racjonalna.
No i przynajmniej ten pomysł jest już gdzieś praktykowany, na liście największej stacji radiowej w Polsce - RMF czyli na Popliście.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

bobby-x pisze: wt wrz 23, 2025 8:32 pm 1. 09 07 81 Maustetytöt - Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin
2. 21 19 78 Mark Knopfler's Guitar Heroes - Going Home (Theme From Local Hero) (Radio Version)
3. 10 12 75 Łona, Andrzej Konieczny & Kacper Krupa Feat. Siema Ziemia - Pan Darek (edit)
4. 22 17 73 Kaśka Sochacka - Szum
5. 16 20 65 David Gilmour, Romany Gilmour - Between Two Points (Radio Edit)
6. 28 23 63 Nosowska / Król - Można
7. 35 35 57 Billie Eilish - Birds of a Feather
8. 19 14 46 Sade Adu - Young Lion
9. 15 16 44 Kaśka Sochacka - Komary
10. 26 26 41 Fisz Emade Tworzywo - Niemoc

poczekalnia
11. 20 21 25 Zaz - Sains et saufs
12. 13 13 24 Daria ze Śląska - Trudno jest być sobą
13. 25 22 22 Daria Zawiałow - Dziwna (feat. Artur Rojek)
14. 18 18 22 Dżem - Dusza
Bobby, to mogłoby być 1 notowanie Bubloteki 21 wieku :wink:
Pamiętasz tę audycję z RH?
..................
Choć z drugiej strony nie ma co być ekstremistą. Dwadzieścia kilka tygodni to niewielki staż.
Awatar użytkownika
bobby-x

Dwadzieścia klika tygodni, to jest poczekalnia a pewnie 10 głosów by było, więc 41 się kwalifikuje. Nie, nie pamiętam audycji, sama nazwa jakoś mi się kołacze ale nic więcej.
tadzio3 pisze: śr wrz 24, 2025 2:17 pm Ja z Twoich propozycji zmian Robercie najchętniej przyjąłbym tę z ujemnymi głosami. To dobry sposób na to aby dać ujście swoim frustracjom dotyczących kawałków, które "są zbyt długo". Jeżeli okazałoby się, że przeciwników takich długasów byłoby więcej niż zwolenników, naturalną drogą demokratyczną takie kawałki wypadłyby z listy. A jeżeli okaże się, że większości to pasuje, to cóż, taka wola słuchaczy.
Wiesz Tadziu, tak strzeliłem z bioderka, znaczy się nie!, punkty były przemyślane. Wiem, że raczej nic z nich nie przejdzie. Natomiast takie spotkanie gremium listowo-redaktorowego, powinno się odbyć pod koniec listy kartkowej, gdy już wiedzieli, że jest pewne, że system do głosowania może ruszyć. Wtedy przy okrągłym stole mogli by spotkać się: ekipa od listy, Niedźwiedź (choć nie wiem czy przyznał by się do totalnej stagnacji i spuszczania utworów) i ewentualnie słuchacze, statystycy starej listy. Helen kontakt do mnie miała. Chyba wtedy nie była jeszcze pracownicą 357? ale co to przeszkadza. Teraz każda ingerencja w system do głosowania będzie wypaczała podsumowania.

A taki upust ujemnej frustracji był gdy fanklub Republiki głosował na Lady Pank a fanklub Lady Pank głosował na Republikę. Tylko gdzie to było?
Ostatnio zmieniony śr wrz 24, 2025 8:55 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
kajman

bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 1... 1+1 albo 3, zamiast 10 głosów
Wcale nie jestem pewien czy to by nie dało odwrotnego efektu, bo fani staroci by już na nic więcej nie głosowali. Moim zdanie lepszy byłby odwrotny kierunek, bo i fani staroci mogliby znaleźć coś jeszcze dodatkowo do głosowania i fani nowości.
bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 2... glosowanie tylko na jeden utwór danego podmiotu
Oj nie, tutaj wyraźnie kolejne utwory gorzej sobie radzą (chociaż są wyjątki). Natomiast byłbym za dodawaniem kolejnych utworów wykonawcy, co w moim odczuciu czynione jest za rzadko.
bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 3... obcinanie ilości głosów proporcjonalnie do stażu np po 10 tyg 25%, po 15 tyg 50%, po 20 tyg 75%. Ciekawe czy wtedy te długasy by przetrwały?
To dla mnie już paranoja.
bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 4... głosy ujemne
Też niewiadomo jaki by skutek odniosły. Mogłyby pogrążyć nie starocie, a rocka, który i tak słabo sobie radzi. On mógłby mocniej przeszkadzać miłośnikom polskiego popowego mainstreamu bardziej niż starocie.
bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 5... wywalenie tych znacznikow przy nowościach.
Sam to od dawna proponuję, ale oprócz tego zlikwidować kolejność chronologiczną.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Proponuję :

Charlotte Gainsbourg - BLURRY MOON

Ale, że jest jakaś szansa, że ktoś to zaproponuje to jeszcze dodam drugi utwor:

Midlake - DAYS GONE BY
Awatar użytkownika
bobby-x

kajman pisze: śr wrz 24, 2025 9:42 pm ...
Wiesz kajmanie, niczego się nie dowiemy bo redakcja nigdy nie spróbuje takich rozwiązań.
kajman pisze: śr wrz 24, 2025 9:42 pm
bobby-x pisze: śr wrz 24, 2025 7:12 am 3... obcinanie ilości głosów proporcjonalnie do stażu np po 10 tyg 25%, po 15 tyg 50%, po 20 tyg 75%. Ciekawe czy wtedy te długasy by przetrwały?
To dla mnie już paranoja.
Nie paranoja, tylko jedyny sposób na odnudzenie i odczarowanie tych długasów, czyli spuszczanie ich wg jasnych ustalonych zasad. Marcel, to wiesz gdzie może wsadzić sobie te swoje apele, wygłaszane na antenie.
kajman

bobby-x pisze: czw wrz 25, 2025 8:12 am jedyny sposób na odnudzenie i odczarowanie tych długasów
Dla mnie paranoją jest ingerencja w wyniki głosowania. Nadal uważam, że pomysł z usuwaniem utworów po 100 tygodniach był fatalny i nieuczciwy.
Kuba1201
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2018

Post autor: Kuba1201 »

Jednak zmieniam swoją propozycję na Kasia Lins - ŚMIERĆ W BIKINI
A znaczniki "nowość" obowiązkowo usunąć! :!: :nie:
kajman

Ale jeżeli utwory będą układane chronologicznie to brak znacznika niewiele zmieni.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Z jednej strony podziwiam Wasz zapał do dyskusji, bo to znaczy, że samo słowo "Lista" dla Was coś znaczy i odbiła piętno na Waszym życiorysie.
Z drugiej strony, mówiąc bardzo delikatnie, uśmiecham się...
Już to gdzieś pisałem kiedyś.
Jesteśmy o X lat starsi, czasy i okoliczności się zdecydowanie zmieniły, a chcielibyśmy, żeby było tak jak było.
No nie będzie.
Uważam, że i tak dużo zrobiono w kierunku tego, aby Lista nie była jednym wielkim betonem.
I albo się pogodzimy z tym, że jest jak jest, bo zawsze mogłoby być gorzej, albo będziemy se tu bezowocnie dyskutować.
Jeszcze jedna rzecz, nie obraźcie sie...
Jesteśmy nieliczną grupką świrków, którzy się przejmują losami jakiejś listy przebojów i radia.
Słuchacze są coraz starsi (taka prawda), coraz mniej nowości chłoną (wiadomo, inżynier Mamoń),
na dodatek karmieni od 15 lat okolicami MGO. No i raczej Listy słuchają do grilla, do herbatki, itd. Przy okazji...

Bardzo jestem ciekaw, czy Zenek od Kuby przejdzie jako propozycja.
Bo jak nie głosuję na covery z gruntu rzeczy, to to byłby nieliczny wyjątek.
Utwór otwierający oczy, uszy i pole na coś innego niż Ześląskie, Sochackie i Podsiadły
(nic do nich nie mam, poza fejmem i nieustanną powtarzalnością na Liście).

Dlatego ja w zasadach nie zmieniałbym nic, żeby nie pogorszyć.
Za to wpuszczałbym i grałbym jeszcze bardziej różnorodnie.
Bo nie jest tak źle, jak niektórzy sądzą. Wiedzą to Ci, co dość regularnie słuchają 357.

Bobby, to nie oznacza, że jestem za komerchą.
Po prostu nie mieszajmy "dwóch systemów walutowych".
BTW, cover "Śmierć w bikini" Kasi Lins bardzo mi się nie podoba.
Uważam, że porwała się z motyką na słońce. Sorry...
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Adam, ale niech sobie słuchają listy przy grillu, herbatce (to akurat zupełnie normalne) czy czymkolwiek innym, tylko po co psują innym odbiór głosowaniem na jedno i to samo? Tego nie mogę zrozumieć.
Ja wiem, że nie ma powrotu do tego, co kiedyś, ale, kurna, to już jest naprawdę przegięcie, żeby tak 1/3 listy windować do tej niesamowitej setki, po co to komu, co ci ludzie chcą udowodnić. Dla mnie to jest po prostu chore (że się powtórzę).

A co do Zenka, to myślę, że nie ma dla niego miejsca na antenie 357 i naprawdę mocno bym się zdziwił, gdyby go przepuścili (co oczywiście nie znaczy w ogóle, że nie lubię).
Awatar użytkownika
bobby-x

o którym Zenku piszecie?
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

bobby-x pisze: pt wrz 26, 2025 7:45 pm o którym Zenku piszecie?
Raczej nie o tym, o którym myślisz :lol: :mrgreen:
kajman

Dla mnie istnieje tylko jeden Zenek (niezależnie jak się w danym momencie nazywa).
Awatar użytkownika
bobby-x

Jak Zenek jest tylko jeden, ten od Zakopanego.

PPPSSSTTT, jest jeszcze drugi ale Go nie znacie, miał Kolega z Technikum problem z angielskim i profesor od anglika z Instytutu Badań Jądrowych no nie wiedział jak mu podpowiedzieć początek zdania, więc kazał mu zaszczekać. A no On zaczekał "HAU" znaczy "HOW" ...i poszło... :D sorki za głupoty, Zenek z Dąbrówki, tuż za Otwockiem. To był około 1985 r., druga klasa Technikum Nukleonicznego w Otwocku i do tej pory pamiętam :mrgreen:
kajman

bobby-x pisze: pt wrz 26, 2025 7:59 pm Jak Zenek jest tylko jeden, ten od Zakopanego.
Nie znam. To jakiś góral?
ODPOWIEDZ