Tak - można było usłyszeć.Przemysllprzem pisze: ↑ndz sie 17, 2025 6:54 pm Dziękuję bardzo za wspomnienia. To dla mnie bardzo cenne.
A czy pamięta ktoś może, czy w latach 1983 - 1988 w niżej wymienionych audycjach radiowych i telewizyjnych muzycznych/ publicystyczno-muzycznych w piątki, soboty lub niedziele
można było usłyszeć, natrafić na największe hity z list przebojów z Europy, które nie weszły na Listę Przebojów Trójki lub były bardzo nisko notowane/trafiły tylko do poczekalni
(...)
Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia
Re: Zagraniczne przeboje w PRL-u w Programie 1 Polskiego Radia
-
O audycji "Muzyka na 33 i 45 obrotów", która była kontynuacją "Zanim trafią na listy przebojów" już wspominałem. Odsyłam do wątku "Przeboje do tańca" w połowie strony 4.
Też żadnego z nich wówczas nie słyszałem w polskich stacjach radiowych, może dlatego, że... nie było mnie jeszcze długo na świecie

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
VILKI wpuszcza w sarkastyczne maliny. Słuchał w konspiracji 

-
Gwoli ścisłości: osobiście o zespole The Beatles dowiedziałem się w połowie lat 70-tych od swojej kuzynki.
-
Żeby było ciekawiej, w okolicach Gwiazdki 1978, gdy starałem się nagrać kilka taśm pod kątem zbliżającego się sylwestra, po raz pierwszy włączyłem program trzeci na falach UKF (dotychczas nagrywałem z fal długich). Po odsłuchaniu zauważyłem różnicę w jakości. Nagrałem tylko dwie piosenki, bo miałem końcówkę taśmy. Cytat z zapowiedzi spikera: Lady Madonna i Słodki pan (tak też zapisałem). Pierwszą śpiewali Beatlesi a drugą tylko jeden z nich solo.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
A ja znam przypadki osób, które na wsi słuchały Lata z Radiem w latach 1982 i 1983. Czytałem takie wspomnienia na forum 80s kei i na Facebooku.
I pewna osoba pisała, że swego czasu w tej audycji w 1982 lub 1983 dosyć często był grany przebój F.R.David- Words.
A moja mama mieszkała w małym mieście i też w jej domu grało Lato z Radiem w wakacje, bo babcia lubiła słuchać Jedynki.
I pewna osoba pisała, że swego czasu w tej audycji w 1982 lub 1983 dosyć często był grany przebój F.R.David- Words.
A moja mama mieszkała w małym mieście i też w jej domu grało Lato z Radiem w wakacje, bo babcia lubiła słuchać Jedynki.
-
Słynne "Kamizy" czyli w/w przebój nie był lansowany w "Lecie z Radiem", bo na listę przebojów Jedynki trafił we wrześniu 1982. Chociaż nie osiągnął pierwszego miejsca, stał się hitem w dyskotekach i żelaznym punktem najbliższego sylwestra. A wtedy kto żyw, bawił się na imprezie, bo rok wcześniej nie wypadało urządzać hucznych zabaw.
"Lato z Radem" chyba do dziś nadaje tego typu megahity.
"Lato z Radem" chyba do dziś nadaje tego typu megahity.
-
@marcinparys11
A czy w latach 1982 - 1988 miał pan może jakieś kontakty, interakcje z ludźmi poza rodziną? Czy w tamtych latach występowały wśród Polaków (dzieci, nastolatków) jakiekolwiek pozarodzinne interakcje, kontakty, relacje, spotkania w małych grupach czy w parach? Czy wszyscy polacy w tamtych latach tylko siedzieli całymi dniami przed TV i nikt się z nikim nie stykał, nie kontaktował werbalnie czy niewerbalnie?
Czy w czasach PRL miał pan może jakiekolwiek interakcje, kontakty, styczność z rówieśnikami, jakiegoś kolegę, kumpla?
Pozdrawiam.
A czy w latach 1982 - 1988 miał pan może jakieś kontakty, interakcje z ludźmi poza rodziną? Czy w tamtych latach występowały wśród Polaków (dzieci, nastolatków) jakiekolwiek pozarodzinne interakcje, kontakty, relacje, spotkania w małych grupach czy w parach? Czy wszyscy polacy w tamtych latach tylko siedzieli całymi dniami przed TV i nikt się z nikim nie stykał, nie kontaktował werbalnie czy niewerbalnie?
Czy w czasach PRL miał pan może jakiekolwiek interakcje, kontakty, styczność z rówieśnikami, jakiegoś kolegę, kumpla?
Pozdrawiam.
-
Miałem.
A telewizji nie oglądałem.
Bo tam prawdy nie mówili.
A na imprezach
Pysznieśmy się bawili.
Teledyski i list przebojów były wyjątkiem potwierdzającym regułę.
A telewizji nie oglądałem.
Bo tam prawdy nie mówili.
A na imprezach
Pysznieśmy się bawili.
Teledyski i list przebojów były wyjątkiem potwierdzającym regułę.
-
@marcinparys11 @DJJack
Dziękuję panu bardzo
A czy ktoś może z użytkowników, członków forum znał może z własnego otoczenia przypadki osób, którym udało się w latach 1972 - 1981 czy 1983 - 1988 pojechać/ wyjechać zbiorowo, z wycieczką, w sprawach zawodowych, handlowych, w delegację, studentów, harcerzy, artystów, działaczy kulturalnych, nauczycieli z wycieczką organizowaną przez biura turystyczne (Orbis, Gromada, Almatur), uczestników kolonii, obozów, którym udało się pojechać do krajów demokracji ludowej np.
do DDR (NRD) np. do miast Ost- Berlin; Rostock; Drezno; Lipsk),
do CŠSR (Czechosłowacji) - (np. Praha; Bratyslava; Brno)
do Węgier - (np. do miast Budapeszt; Miszkolc)
do Bułgarii - (np. Sofia; Płowdiw; Burgas; Warna)
czy może nawet do CCCP (ZSRR; Związku Radzieckiego) - (np. do Kijowa; Mińska; Leningradu; Moskwy; Swierdłowska)?
Czy w latach 70 i 80 byli Polacy co mieli krewnych, znajomych np. w Czechosłowacji; w NRD czy w Związku Radzieckim?
Czy w PRL-u w latach 1973 - 1981; 1983 - 1988 można było gdzieś w niektórych dużych miastach nabyć, spotkać, czy kupić po znajomości, na zamówienie spod tzw. lady, na czarnym rynku, na bazarach, w komisach płytowych, w niektórych księgarniach, sklepach muzycznych, Empikach czy w Instytutach Kultury DDR; CSSR; Bułgarii; Węgier; CCCP w Warszawie płyty winylowe z NRD (wydawnictwa Amiga); z Bułgarii (Balkanton), z Czechosłowacji (Supraphon; Opus), z Węgier (Pepita; Hungaroton)?
Od jednego starszego pana dostałem płytę winylową Dalidy z Rumunii, płytę winylową Ałly Pugaczowej ze Związku Radzieckiego z polską pieczątką z ceną, powiedział mi, że udało miu się ją kupić w księgarnii w Żyrardowie w drugiej połowie lat 70-ych
Dał mi tez płytę winylową NRD-owskiej Amigi z polską pieczątką.
Czy ktoś z państwa ma jakieś wspomnienia, informacje na ten temat?
Czy w latach 1973 - 1988 występowały przypadki wśród Polaków osób które handlowały, przewoziły, zwoziły w innych krajach demokracji ludowej ( chodzi mi tylko o Czechosłowację; Węgry; Bułgarię; Związek Radziecki oraz Niemiecką Republikę Demokratyczną)
Czytałem też, że według statystyk Ministerstwa najwięcej Polaków pojechało (łącznie zbiorowo z wycieczką oraz prywatnie) do krajów demokracji ludowej w 1977 około 11 milionów oraz w 1988 jakieś 3 miliony.
Oczywiście wiem i zdaje sobie przy tym sprawę, że w tamtych latach dostać paszport i przekroczyć zagranicę było o wiele trudniej niż teraz i wielu osobom odmawiano paszportu. A jeśli już to czekało się bardzo długo..
Czy to prawda, że w latach 70 były wkładki paszportowe do wyjazdów do KDL?
Czy w latach 1984 - 1988 też takie występowały?
Czy to prawda, że w latach 1973 - 1979 otwarto granicę z NRD i istniała dla niektórych osób możliwość pojechania do NRD z wkładką paszportową i dowodem?
Czy to prawda, że w latach 70 i 80 występowały pociągi pospieszne z Warszawy do Moskwy, do Berlina i Pragi z kontrolami przy granicy celnej?
Czy to prawda, że w latach 1974 - 1988 organizowano gdzieniegdzie kolonie dla młodzieży do NRD czy do Czechosłowacji?
Moja mama opowiadała mi, że jej nauczycielki języka rosyjskiego były kilka razy w Związku Radzieckim i, że mój wujek na pewien czas pojechał gdzieś do pracy na budowę do NRD w latach 80
Pewna pani powiedziała mi też niedawno, że jej ojciec przez pewien czas w PRL pracował gdzieś w Związku Radzieckim.
Dziękuję panu bardzo
A czy ktoś może z użytkowników, członków forum znał może z własnego otoczenia przypadki osób, którym udało się w latach 1972 - 1981 czy 1983 - 1988 pojechać/ wyjechać zbiorowo, z wycieczką, w sprawach zawodowych, handlowych, w delegację, studentów, harcerzy, artystów, działaczy kulturalnych, nauczycieli z wycieczką organizowaną przez biura turystyczne (Orbis, Gromada, Almatur), uczestników kolonii, obozów, którym udało się pojechać do krajów demokracji ludowej np.
do DDR (NRD) np. do miast Ost- Berlin; Rostock; Drezno; Lipsk),
do CŠSR (Czechosłowacji) - (np. Praha; Bratyslava; Brno)
do Węgier - (np. do miast Budapeszt; Miszkolc)
do Bułgarii - (np. Sofia; Płowdiw; Burgas; Warna)
czy może nawet do CCCP (ZSRR; Związku Radzieckiego) - (np. do Kijowa; Mińska; Leningradu; Moskwy; Swierdłowska)?
Czy w latach 70 i 80 byli Polacy co mieli krewnych, znajomych np. w Czechosłowacji; w NRD czy w Związku Radzieckim?
Czy w PRL-u w latach 1973 - 1981; 1983 - 1988 można było gdzieś w niektórych dużych miastach nabyć, spotkać, czy kupić po znajomości, na zamówienie spod tzw. lady, na czarnym rynku, na bazarach, w komisach płytowych, w niektórych księgarniach, sklepach muzycznych, Empikach czy w Instytutach Kultury DDR; CSSR; Bułgarii; Węgier; CCCP w Warszawie płyty winylowe z NRD (wydawnictwa Amiga); z Bułgarii (Balkanton), z Czechosłowacji (Supraphon; Opus), z Węgier (Pepita; Hungaroton)?
Od jednego starszego pana dostałem płytę winylową Dalidy z Rumunii, płytę winylową Ałly Pugaczowej ze Związku Radzieckiego z polską pieczątką z ceną, powiedział mi, że udało miu się ją kupić w księgarnii w Żyrardowie w drugiej połowie lat 70-ych
Dał mi tez płytę winylową NRD-owskiej Amigi z polską pieczątką.
Czy ktoś z państwa ma jakieś wspomnienia, informacje na ten temat?
Czy w latach 1973 - 1988 występowały przypadki wśród Polaków osób które handlowały, przewoziły, zwoziły w innych krajach demokracji ludowej ( chodzi mi tylko o Czechosłowację; Węgry; Bułgarię; Związek Radziecki oraz Niemiecką Republikę Demokratyczną)
Czytałem też, że według statystyk Ministerstwa najwięcej Polaków pojechało (łącznie zbiorowo z wycieczką oraz prywatnie) do krajów demokracji ludowej w 1977 około 11 milionów oraz w 1988 jakieś 3 miliony.
Oczywiście wiem i zdaje sobie przy tym sprawę, że w tamtych latach dostać paszport i przekroczyć zagranicę było o wiele trudniej niż teraz i wielu osobom odmawiano paszportu. A jeśli już to czekało się bardzo długo..
Czy to prawda, że w latach 70 były wkładki paszportowe do wyjazdów do KDL?
Czy w latach 1984 - 1988 też takie występowały?
Czy to prawda, że w latach 1973 - 1979 otwarto granicę z NRD i istniała dla niektórych osób możliwość pojechania do NRD z wkładką paszportową i dowodem?
Czy to prawda, że w latach 70 i 80 występowały pociągi pospieszne z Warszawy do Moskwy, do Berlina i Pragi z kontrolami przy granicy celnej?
Czy to prawda, że w latach 1974 - 1988 organizowano gdzieniegdzie kolonie dla młodzieży do NRD czy do Czechosłowacji?
Moja mama opowiadała mi, że jej nauczycielki języka rosyjskiego były kilka razy w Związku Radzieckim i, że mój wujek na pewien czas pojechał gdzieś do pracy na budowę do NRD w latach 80
Pewna pani powiedziała mi też niedawno, że jej ojciec przez pewien czas w PRL pracował gdzieś w Związku Radzieckim.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Zrobił się straszny offtop.