Czysta lista?

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

CZY TWOIM ZDANIEM LISTA PRZEBOJÓW TRÓJKI JEST W JAKIMŚ STOPNIU USTAWIANA?

TAK
5
50%
NIE
4
40%
TYLKO W WYJĄTKOWYCH SYTUACJACH
1
10%

Liczba głosów: 10

Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Czysta lista?

Post autor: tadzio3 »

:)
Gość

Re: Czysta lista?

Post autor: Gość »

tadzio3 pisze::)
JC

lp3

Post autor: JC »

Myślę, że Lista nie jest ustawiana. Wszyscy wiedzą, że Pan Marek lubi zmiany na liście, a od dłuższego czasu te zmiany są bardzo małe. Jeśli się weźmie pod uwagę notowania z ostatnich lat (średnio 2 nowości w pierwszej trzydziestce) i rok 1998, kiedy właściwie w pierwszej dziesiątce nic przez tygodnie się nie zmianiało, to myślę, że nie można stawiać zarzutu ustawiania notowań. Wystarczy spojrzeć na notowanie 413, które było ustawione i zobaczyć można diametralne zmiany: dużo nowości, niespodziewany numer jeden itd. Słuchacze się przyzwyczajają do ulubionych nagrań, dlatego te zmiany na liście często są śladowe. Ja osobiście lubię notowania, gdzie są ogromne zmiany i coś może zaskoczyć. Z drugiej strony rozumiem słuchaczy, bo sam w 1998 r. co tydzień oddawałem swój głos na Madonnę Frozen, nawet jak była 50 tydzień na liście. Ale że lista jest ustawiana..... jestem pewny, że NIE!
bobby

Post autor: bobby »

LISTA JEST NA PEWNO USTAWIANA PONIEWAŻ NIE WIERZĘ W TO ABY PRZEZ OSTATNIE KILKA LAT PRZEZ CAŁY CZAS Z MALYMI WYJĄTKAMI POCZEKALNIA MOGŁA MIEĆ 27 UTWORÓW. TO BZDURA. CZY ZAUWAZYLISCIE ILE POZYCJI MIALA W 1230 NOTOWANIU ZROBIONYM NA SZYBKO PRZEZ AGNIESZKĘ SZYDLOWSKĄ. NIEDZWIEDZ BYL JUZ W GDANSKU PRZED KONCERTEM JARRA. ALBO NOTOWANIE 1000 TYLKO 22 ??? JAK DORZE PAMIETAM. WTEDY BYLO BEZ USTAWIANIA. NAJWIECEJ GLOSOW NA LISTE PRZYCHODZILO W 1984 ROKU. WTEDY TEZ SIĘ ZDARZALY PODWOJNE POZYCJE W PODSTAWOWYM ZESTAWIENIU. A TERAZ JAKBY REKĄ UCIĄŁ. MYŚLĘ ZE JAK JEST YLE SAMO GŁOSOW W 30-STCE TO UTWOR KTORY BYL WYZEJ W POPRZEDNIM NOTOWANIU JEST PO PROSTU WYZEJ. ZDARZALO SIE PRZECIEŻ JAK BYLY TRZY UTWORY NA JEDNYM MIEJSCU A TERAZ ??? !!! LISTA "USTAWIANA" MAM NA MYSLI MALE KOSMETYCZNE PODCIAGANIE UTWOROW O JEDEN LUB DWA GLOSY ABY MOGLO BYC 25-27 UTWOROW W POCZEKALNI.

BOBBY
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

I to jest prawda!
Gość

poczekalnia jest sztucznie zatłaczana utworami, pewnie naciski koncernow plytowych, wytworni i kogo tam jeszcze, radio dostaje plyty za darmo ale... co do pierwszej trzydziechy sprawa moze byc rozwiazywana w ten sposob ze niedzwiedz jako ostatni glosuje na liste, bo ma takie prawo i przy rownej ilosci glosow to on oddajac swoj glos decyduje ktora piosenka jes wyzej a ktora nizej, pewnie czesto sie to nie zdarza, w poczekalni efekt ten jest wytwarzany sztucznie
shifu

Post autor: shifu »

Mi się wydaje, że generalnie LPP3 była i jest ustawiana, oczywiście z uwzględnieniem głosów słuchaczy i ogólnych trendów. W latach osiemdziesiątych, gdy Niedźwiedzia zastępował na 1-2 tygodnie Sito działy się cuda, wracał Niedźwiedź i "odkręcał". Z zapamiętanych przykładów- zajrzyjcie sobie na notowania 346 (Niedźwiedzia), 347 i 348 (Sito) i 349 (Niedźwiedzia). Zobaczcie jakie rzeczy działy sie z nagraniami Def Leppard czy Europe, których najwyraźniej Sito nie lubił i co się z nimi stało po powrocie Niedźwiedzia. Zwłaszcza chodzi mi tu o "Love bites".
ku3a

Post autor: ku3a »

To bardzo ciekawy temat.
Tak jak zauwazyliscie, raczej nie ma watpliwosci, ze sa kosmetyczne zmiany w 30-tce i w Poczekalni. W 30-tce nie ma szans, zeby nigdy nie zdarzylo sie, ze 2 piosenki otrzymuja taka liczbe glosow i sa na tym samym miejscu. Przez kilkanascie lat sluchania LP3 pamietam jedno notowanie w ktorym byly 2 piosenki na jednym miejscu w podstawowym zestawieniu (na 30. miejscu byly bodajze Belinda Carlisle i ktos jeszcze). A co, nagle w Poczekalni w kazdym tygodniu jest mniej wiecej tyle samo przypadkow, ze 2 piosenki maja tyle samo glosow? Owszem, wiadomo, ze latwiej jest byc ex-aequo na dalszym miejscu niz wyzszym, bo to wymaga mniejszej liczby zdobytych glosow, ale to nic nie tlumaczy. I nigdy sie nie zdarza, zeby 3 piosenki dostaly po tyle samo glosow? Nieraz sa 2 piosenki na miejscach 31, 32 lub 33, a na 30 nigdy?!

Inna sprawa to to czy Lista jest ustawiana w inny sposob. Tego nie wiemy i mozemy tylko podejrzewac. Chodza sluchy o tym co wymuszaja wytwornie, slyszy sie tez dawne historie o tym ze ktos tam chcial zdjac Lady Pank. Marek sie zapiera, ze tak nie jest, inni twierdza, ze dla nich jest oczywiste, ze tak jest. Kazdy musi sobie wyrobic swoje zdanie.

Ja chcialbym zauwazyc jeszcze jedna rzecz. Nie jest to raczej zwiazane z ustawianiem Listy, ale to taka ciekawostka ktora spostrzeglem. Nie wiem czy Wy tez zauwazyliscie, ze juz kilka razy byly takie przypadki, ze jakies piosenki byly w Poczekalni, byly, byly i nie mogly wejsc do trzydziestki. W ktoryms jednak momencie udalo sie przekroczyc zaczarowany prog i co? Wydawac by sie moglo, ze szczyt marzen to jakies 25 miejsce po tym jak piosenka taka ciezka miala przeprawe, zeby wejsc do 30-tki, a tymczasem co? Strzela do gory i nieraz dochodzi nawet do dziesiatki. Ciekawi mnie skad to sie bierze. Mam 2 teorie, ale moze Wy wymyslicie jeszcze jakies inne. Moje teorie sa takie:
1. Wszyscy ktorym piosenka sie podobala, ale juz zwatpili, ze po wielu tygodniach w Poczekalni moze jeszcze cos zdzialac, przestaja na nia glosowac i oddaja glosy na te piosenki, ktore sa juz w zestawieniu i ktorym te glosy moga jakos bardziej pomoc. Kiedy jednak udaje sie wejsc do 30-tki ludzie zaczynaja wierzyc, ze moze jeszcze cos z tego bedzie i zaczynaja ponownie na to glosowac.
2. Kupa ludzi slucha Listy od 20.00. Nie wiedza co jest w Poczekalni, sluchaja tylko podstawowego zestawienia. Jak taki poczekalniowy weteran wejdzie w koncu do 30-tki to dla nich to jest zupelna nowosc, wielu osobom zaczyna sie podobac i glosuja na to.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Może by tak zlikwidować poczeklanię i stworzyć normalną 50, która przedstawiałaby prawdziwy i rzetelny obraz gustów słuchaczy bez trzymania w poczeklani piosenek, których lubi tylko garstka osób i nie mających szans na wejście do 30. Zawsze byłoby 50 i basta.
Możnabyłoby też uwidocznic liczbe oddanych głosów przez internautów. Wszystko byłoby jasne, jakby było to odtajnione
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Nie wiem czy Wy tez zauwazyliscie, ze juz kilka razy byly takie przypadki, ze jakies piosenki byly w Poczekalni, byly, byly i nie mogly wejsc do trzydziestki. W ktoryms jednak momencie udalo sie przekroczyc zaczarowany prog i co? Wydawac by sie moglo, ze szczyt marzen to jakies 25 miejsce po tym jak piosenka taka ciezka miala przeprawe, zeby wejsc do 30-tki, a tymczasem co? Strzela do gory i nieraz dochodzi nawet do dziesiatki. Ciekawi mnie skad to sie bierze.
Ja mam dwie inne teorie. Pierwsza jest prozaiczna- piosenka po prostu zaczęła się podobać, są takie, które po jakimś czasie zaczynają się podobać szerszemu gronu słuchaczy. Druga to taka, że jest czasem mentalność ludzi, którzy działąja na przekór- piosenka skazana na spadek z listy w rzeczywqistoci staje się przebojem. Piosenka przebywająca długo w poczekalni może "wyrobić sobie reklamę" - na pewno wyróżnia się tym, iż przez wiele tygodni bayła grana i paradoksem jest jak wchodzi na listę jako nowość i zarazem ma najwięcej tygodni na koncie.
Aldebaran

Post autor: Aldebaran »

Z przykroscia musze to stwierdzic, ale listy przebojow, byly, sa i beda ustawiane przez osoby nimi zarzadzajace. Jasne, ze uwzglednia sie typy sluchaczy, ale bierze sie rowniez pod uwage interes firm fonograficznych, popularnosc takiego czy innego utworu zarono na na rynku lokalnym i europejskim czy swiatowym. No i jeszcze format stacji wchodzi w gre, bo jak cos sie nie miesci w formacie to nie ma zadnych szans.

Osobiscie znam przypadki, kiedy w ostatniej chwili uklad listy byl zmieniany w pewnej stacji radiowej. Osoba, ktora ingerowala w liste pracuje obecnie w Trojce.
MegalomaniacTrójkowy

Post autor: MegalomaniacTrójkowy »

...jak to śpiewała Lipnicka "wszystko się może zdarzyć"
...Napiszę tak...presja strony wytwórni czy reklamodawców płyt jest na to co jest grane w radio...przykład ...zdziwiło mnie ogromnie gdy w Mini-Maxie P.Kaczkowskiego usłyszałem Madonnę i to nie raz - choć nie w całości. A taka muzyka nie miała miejsca być w programie... więc mam wrażenie że presja dyrektorska jjak i innych instytucji jest...

...jest taki wysyp płyt, singli (na świecie)że nie dziwię się że są podwójne pozycje...proszę zauważyć że od Not.1127 słyszymy NIESZCZĘSLIWĄ 7 i zdaje się od Not.1177 SZCZĘSLIWĄ 7 która jest tylko po to aby reklamować znane lub mniej znane utwory... tak więc podciągnięcia utworów do poczekalni pewnie są choć w dobie internetu "wszystko się zdażyć może" a to nie jest już kartka pocztowa...a normalny słuchacz pewnie nie zna 3/4 utworów na stronie do głosowanie

...ktoś wspomniał czy zdarzyło się podwójne m30?! jakiś czas temu przeglądałem książkę LPP3 i wpadła mi taka sytuacja - podwójne pozycje na Liście m20 m16 w Not.23 tak tak taki cud był!!

... pomyślałem jeszcze że MarekN postawił poprzeczkę np 100głosów m50 i reszta toczy się dalej sama...więcej utworów w poczekalni. Natomiast poprzeczka na Liście może być ruchoma lub wysoka...

...chciałbym wierzyć że ingerencja jest znikoma w Listę...w każdym bądż razie nie przeszkadzam tej wierze... choć fakt rządzi się swoimi prawami i najlepszy przykład podał Bobby X - Not.1230 "wyszło Szydło z worka" zero podwójnych pozycji...widać AgnieszkaSz nie jest w temacie...ustawiania...
Gość

kilka razy byly pozycje exequo nawet w pierwszwj 10 a raz nawet na 1 miejscu we wrzesniu 1982 oraz w notowaniu 3 ,wtedy nie bylo miejsca drugiego
ODPOWIEDZ