Piąty Polski Top Radia 357 - komentarze
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Re: Piąty Polski Top Radia 357 - komentarze
29h - 6. ● 36 ● 55 ● 65 ● 88 ● x ● Jerzy Stuhr - ŚPIEWAĆ KAŻDY MOŻE ● 19 ● TENDENCJA CIĄGLE WZROSTOWA
na wyświetlaczu - Jerzy Stuhr - Śpiewać każdy może (live)
na wyświetlaczu - Jerzy Stuhr - Śpiewać każdy może (live)
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987
„Hydropiekłowstąpienie” Lao Che to utwór z albumu Gospel (2008), który przedstawia biblijny potop w formie satyrycznego, współczesnego monologu Boga. Zamiast patosu i wzniosłości, dostajemy ludzką, emocjonalną i pełną frustracji narrację, która podważa tradycyjny obraz Stwórcy. Bóg jawi się jako istota zawodząca się na własnym dziele, próbująca zapanować nad chaosem, który sam sprowokował. Piosenka celnie uderza w religijne schematy, operując ironią, groteską i kolokwialnym językiem, a muzycznie łączy rock, elektronikę i sample, tworząc atmosferę napięcia i rozpadu. To nie tylko reinterpretacja znanej opowieści, ale i komentarz społeczny - o ludzkiej głupocie, boskim zmęczeniu i katastrofie, która staje się oczyszczeniem przez destrukcję. Lao Che w typowy dla siebie sposób łączy głębię i zgryźliwość, tworząc utwór, który drażni, fascynuje i zmusza do refleksji.
- bobby-x
29h - 7. ● 35 ● 26 ● 25 ● 25 ● 25 ● Lao Che - HYDROPIEKŁOWSTĄPIENIE ● -9
29h - 8. ● 34 ● 40 ● 39 ● 53 ● 41 ● Maanam - KOCHAM CIĘ KOCHANIE MOJE ● 6
29h - 8. ● 34 ● 40 ● 39 ● 53 ● 41 ● Maanam - KOCHAM CIĘ KOCHANIE MOJE ● 6
-
Wygląda na to, że taki jest prawidłowy tytuł tego utworu.
https://www.discogs.com/release/3718257 ... lJZjyZI5fY
- bobby-x
29h - 9. ● 33 ● 29 ● 31 ● 28 ● 23 ● Raz, Dwa, Trzy - TRUDNO NIE WIERZYĆ W NIC ● -4
Bardzo dobre Lao Che, najsłabszy z Maanamów i chyba najlepsze Raz Dwa Trzy. Świetnie to gra na koncertach.
- bobby-x
29h - 10. ● 32 ● 32 ● 36 ● 40 ● 37 ● Krystyna Prońko - JESTEŚ LEKIEM NA CAŁE ZŁO ● 0
Głosowałem ba Deszcz w Cisnej, ale i Jesteś lekiem... też brzmi bardzo dobrze.
Jeśli w trzydniowej formule słyszymy panią Krystynę aż czterokrotnie, to dobrze świadczy o patronach
.

- bobby-x
29h - 11. ● 31 ● 33 ● 44 ● 51 ● 103 ● Paktofonika - JESTEM BOGIEM ● 2 ● TENDENCJA CIĄGLE WZROSTOWA
O Matko, zapomniałem, że Paktofonika gdzieś się pogubiła. Wielkie Pozdro dla Radiostacji. Tak w górę co roku?
29h - 12. ● 30 ● 34 ● 42 ● 49 ● 18 ● Tadeusz Woźniak - ZEGARMISTRZ ŚWIATŁA ● 4 - uzupełnione.
O Matko, zapomniałem, że Paktofonika gdzieś się pogubiła. Wielkie Pozdro dla Radiostacji. Tak w górę co roku?
29h - 12. ● 30 ● 34 ● 42 ● 49 ● 18 ● Tadeusz Woźniak - ZEGARMISTRZ ŚWIATŁA ● 4 - uzupełnione.
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 7:33 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
„Jestem Bogiem” to jeden z najbardziej ikonicznych utworów w historii polskiego hip-hopu, stworzony przez zespół Paktofonika. Piosenka została wydana 7 czerwca 2001 roku jako tytułowy utwór minialbumu, który promował debiutancki album grupy zatytułowany "Kinematografia". Utwór „Jestem Bogiem” wyraża silny manifest indywidualizmu i niezależności. Tekst podkreśla wiarę w siebie i dążenie do wyznaczania własnych zasad, co stanowiło kontrast wobec dominujących wówczas trendów komercyjnych w muzyce. Piosenka stała się hymnem dla wielu młodych ludzi poszukujących autentyczności i własnej drogi. W utworze pojawiają się również odniesienia do wewnętrznych zmagań i emocjonalnych trudności, co nadaje mu głębię i uniwersalność. Tekst porusza temat walki z własnymi demonami, co rezonuje z doświadczeniami wielu słuchaczy. Do utworu „Jestem Bogiem” został zrealizowany teledysk, który był jednym z nielicznych klipów Paktofoniki. Teledysk kręcono w Katowicach, Siemianowicach Śląskich oraz Mysłowicach, a udział w nim wzięli wszyscy członkowie zespołu: Magik, Fokus i Rahim. Piosenka zyskała nowe życie dzięki filmowi „Jesteś Bogiem” z 2012 roku, który opowiada historię Paktofoniki i jej tragicznie zmarłego członka, Magika. Film przyczynił się do ponownego zainteresowania twórczością zespołu i umocnił pozycję utworu jako kultowego dzieła w polskiej muzyce. „Jestem Bogiem” pozostaje jednym z najważniejszych utworów w historii polskiego hip-hopu, będąc symbolem autentyczności, buntu i poszukiwania własnej tożsamości.
Zegarmistrz światła na powitanie Stenki... Oj będzie się działo.
Mimo upływu lat wciąż brzmi niesamowicie.
Mimo upływu lat wciąż brzmi niesamowicie.
Sluchalem topu gdzie sie dalo. Wyskoczylem na chwilę (no może troszkę na dłużej) na Narodowy na finał PP. Niestety przegrany, ale z nadzieją, że jeszcze będzie przepięknie...
Wracam a tu, Bobby nasz wytrwały i dzielny kronikarz skrobie już nam 32 godzinę. Podziwiać. Wielki szacun za robotę.
A dają Ci tam coś jeść i pić?
Wytrzymaj nam w zdrowiu.
Zegarmistrz z moim głosem.
Idę to wszystko sobie policzyć od początku bo sporo świetnych rzeczy dla mnie już zagrało.
Wracam a tu, Bobby nasz wytrwały i dzielny kronikarz skrobie już nam 32 godzinę. Podziwiać. Wielki szacun za robotę.

A dają Ci tam coś jeść i pić?
Wytrzymaj nam w zdrowiu.

Zegarmistrz z moim głosem.

Idę to wszystko sobie policzyć od początku bo sporo świetnych rzeczy dla mnie już zagrało.
35 miejsce to mój głos. Fantastycznie skonstruowany utwór.
Kolejny mój żelazny głos. Po kompozytora i wykonawcę zegarmistrz światła przyszedł w lipcu, autor tekstu Bogdan Chorążuk - choć o dobre kilka lat starszy - wciąż jeszcze wśród nas.
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 6:07 pm przez GregF, łącznie zmieniany 1 raz.
- bobby-x
Piosenka musiała być wydana / nagrana (RADIO TAPE?) wcześniej, ponieważ pojawiła się na Liście Przebojów Radiostacji 13 stycznia 2001 roku i przebywała na niej 117 tygodni do 6 kwietnia 2003 roku.mario85832719 pisze: ↑sob maja 03, 2025 5:57 pm „Jestem Bogiem” to jeden z najbardziej ikonicznych utworów w historii polskiego hip-hopu, stworzony przez zespół Paktofonika. Piosenka została wydana 7 czerwca 2001 roku jako tytułowy utwór minialbumu,
- bobby-x
18:00 - 19:00 Piotr Stelmach.
30h - x. gość - Michał Wiraszko z zespołu Muchy
30h - 1. ● 29 ● 28 ● 24 ● 24 ● 32 ● Hey & Edyta Bartosiewicz - MOJA I TWOJA NADZIEJA ● -1
30h - x. gość - Michał Wiraszko z zespołu Muchy
30h - 1. ● 29 ● 28 ● 24 ● 24 ● 32 ● Hey & Edyta Bartosiewicz - MOJA I TWOJA NADZIEJA ● -1
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 6:24 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Materiał był nagrywany wcześniej przed wydaniem, więc to mogło być jakieś demo.
Nie żebym wcześniej nie doceniał, ale w tym roku Łobaszewska debiutuje w moim zestawie. Czas jednak uczy pogody.
Ode mnie dwa głosy na Łobaszewską, ale na ten utwór nie głosowałem. Dla mnie znacznie gorszy (chociaż bardzo dobry) od Gdybyś i Za szybą.
- bobby-x
30h - 2. ● 28 ● 30 ● 28 ● 22 ● 14 ● Budka Suflera - JOLKA, JOLKA, PAMIĘTASZ ● 2
Jolka tak mi się zdaje, że nie była w wersji radiowej, tej pierwszej listowej...
Jolka tak mi się zdaje, że nie była w wersji radiowej, tej pierwszej listowej...
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 6:33 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 2 razy.
-
„Jolka, Jolka pamiętasz” to jeden z najbardziej rozpoznawalnych utworów Budki Suflera, który swoją premierę miał w 1982 roku. Tekst piosenki napisał Marek Dutkiewicz, a muzykę skomponował Romuald Lipko. Utwór został wykonany przez Felicjana Andrzejczaka i znalazł się na kompilacyjnym albumie zespołu zatytułowanym "1974–1984 ". Tekst piosenki oparty jest na prawdziwej historii Marka Dutkiewicza. W 1982 roku, podczas pobytu nad morzem w Dębkach, poznał on kobietę o imieniu Jolanta R., która przyjechała tam z synem. Jej mąż w tym czasie pracował w Anglii, zbierając pieniądze na zakup samochodu. Dutkiewicz i Jolanta nawiązali romans, spotykając się nocami w pobliskiej miejscowi Karwi. Po zakończeniu tej relacji, Dutkiewicz postanowił opisać ich historię w piosence, uzyskując wcześniej zgodę Jolanty na wykorzystanie jej imienia i opowieści. Po latach doszło do konfrontacji między Dutkiewiczem a mężem Jolanty, który po powrocie z Anglii dowiedział się o romansie. Choć sytuacja była napięta, obyło się bez przemocy. Małżeństwo Jolanty rozpadło się, a według dostępnych informacji, obecnie mieszka ona w Warszawie i nie utrzymuje kontaktu z Dutkiewiczem. „Jolka, Jolka pamiętasz” pozostaje jednym z najbardziej emocjonalnych i osobistych utworów w historii polskiej muzyki, będąc świadectwem autentycznych przeżyć i uczuć autora tekstu.
- bobby-x
30h - 3. ● 27 ● 25 ● 32 ● 46 ● 36 ● 36 Rezerwat - ZAOPIEKUJ SIĘ MNĄ ● -2