Tam jest informacja, że materiał został nagrany w studiu na przełomie 1985 i 1986.
Tylko że na tym debiucie nie ma kawałków nagranych wcześniej dla radia, czyli "Kawałka podłogi" i "Kartki dla Waldka". Ale ten pierwszy miał nieco wcześniej fonograficzną premierę na składance "Sztuka latania".
mario85832719 pisze: ↑sob maja 03, 2025 12:26 pm
Listy słuchałem od 1987 więc nie mogłem tego pamiętać.
To tak jak ja. Ale akurat w tym czasie ruszył kącik z archiwalnymi notowaniami (na podkładzie "She's Got a Gun" Yello), więc przez następnych kilka lat nadrabiałem braki spisując je sobie do osobnego zeszytu .
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 12:59 pm przez GregF, łącznie zmieniany 1 raz.
bobby-x pisze: ↑sob maja 03, 2025 12:53 pm
O! To niezła historia.
Tak było. W 2008 albo 2009 wyszła ta płyta Joe'go, z której na Liście był cover "Stop" Sam Brown, no i tak mi się spodobał, że dotarłam do płyty. A potem jeszcze Joe miał koncert w Suwałkach i z tej okazji u Manna i Chojnackiego było pełno jego utworów, także tych starszych klasyków bluesa w jego wykonaniu. No i tym sposobem połknęłam bluesowego bakcyla
GregF pisze: ↑sob maja 03, 2025 12:57 pm
Ale ten pierwszy miał nieco wcześniej fonograficzną premierę na składance "Sztuka latania".
Kartka też była na tej płycie.
Racja, dzięki za czujność.
Ten Perfect bez mojego głosu, ale z dwóch największych evergreenów jakoś bliższy sercu niż "Autobiografia". Kompozytora Andrzeja Nowickiego nie ma już z nami od 25 lat.
GregF pisze: ↑sob maja 03, 2025 12:57 pm
Tylko że na tym debiucie nie ma kawałków nagranych wcześniej dla radia, czyli "Kawałka podłogi" i "Kartki dla Waldka". Ale ten pierwszy miał nieco wcześniej fonograficzną premierę na składance "Sztuka latania".
Na tej "Sztuce latania" po raz pierwszy wydano też Białą flagę? Pamiętam, z zapisów Piotra Szruby. Nie, pokręciłem ze Skórą!
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 1:24 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam z działeczki. Kilka fajnych kawałków po drodze, pięknie Dżemy zabrzmiały po wyeiadxie z Baronem. Ech, łza się w oczach zakręciła.
Niepokonani u mnie z głosem zawsze, obok 4 innych Perfectów. Budka Suflera też z mojej listy.
Byłem w ubiegłym roku na 2 koncertach Lecha i trzeba przyznać że trzyma formę. Głosuję na jego kawałki co roku, ale w tym roku na "Historię podwodną" i "Strzeż się tych miejsc" Mitffocha.
Kwiat Jabłoni/Elektryczne Gitary oraz Voo Voo/Fisz Emade Tworzywo to i tym razem chyba jedyne konfrontacje rodzinne, jakie słyszymy w PTWC. Bo już pewnie się nie doczekamy "Tyle słońca w całym mieście" w wersji Kukulskiej z wmiksowaną Jantar, jak również Patrycji Markowskiej i Haliny Kunickiej. Piotr Fronczewski jako Franek Kimono jeszcze się pojawi, córeczka z lalką z saskiej porcelany już niekoniecznie.
Okazji do takich konfrontacji mogłoby być więcej, gdyby do zestawu dodano cokolwiek z repertuaru Braci, Cree, Niebiesko-Czarnych, T-Raperów znad Wisły, Kumki Olik, Mai i Andrzeja Sikorowskich czy Jana "Janusza" Staszewskiego.
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 5:29 pm przez GregF, łącznie zmieniany 3 razy.
A teraz z kolei jeden z moich ulubionych fragmentów debiutu Heya. Inny pewnie usłyszymy niebawem.
Sztandarowy utwór De Mono niezmiennie z moim głosem. Szkoda, że podobnie jak w wielu innych rodzimych zespołach tamten skład może teraz prędzej spotkać się na sali sądowej niż w studiu nagraniowym czy na scenie.
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 1:38 pm przez GregF, łącznie zmieniany 3 razy.