Piękny "Jej portret" ale się mi nie zmieścił.
Dzięki za te 3 godziny, znikam na trochę, może od czasu do czasu się uda coś napisać.
Muszę jeżyny poprzesadzać
Utwór „King” zespołu T.Love, wydany w 1992 roku, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych piosenek grupy, będąca podwórkową balladą o Częstochowie - rodzinnym mieście wokalisty Muńka Staszczyka. Piosenka opowiada historię tytułowego Kinga, młodego mężczyzny żyjącego na marginesie społeczeństwa. King, wraz ze swoją partnerką Ewą, prowadzi życie niezgodne z normami społecznymi i religijnymi, co prowadzi do ich konfliktu z lokalnymi władzami — komisarzem i biskupem. Utwór ukazuje hipokryzję i opresyjność instytucji władzy, a także samotność jednostki w obliczu systemu. „King” jest również komentarzem do realiów społeczno-politycznych Polski lat 90., ukazując konflikt między jednostką a systemem władzy, reprezentowanym przez „czerwono-czarną mafię” - symbolizującą sojusz państwa i Kościoła. Kompozycja utworu, stworzona przez Jana Benedeka, łączy elementy rocka z motywami flamenco i dźwiękami cytry, co nadaje piosence unikalny charakter. Muzyka podkreśla dramatyzm i emocjonalny przekaz tekstu.
August pisze: ↑sob maja 03, 2025 11:32 am
KNŻ jakoś nigdy nie polubiłem, wolę jego inne projekty.
Mam nadzieję, że coś z Proformą będzie odpowiednio wysoko.
Ale "ból" to Kazik saute, bez żadnych dodatków. Proformy nie będzie.
Będzie Jadzia i 12 groszy, ale to też czysty Kazik.
No i wiele Kultów, mam nadzieję.
Voo Voo z moim głosem (wciąż na podium, w tym roku nr 2) tuż poza 100-ką , ale na szczęście wciąż w wersji pierwotnej uwiecznionej na składance "Radio Nieprzemakalnych".
Ogółem podczas całego dyżuru Oli doczekałem się ośmiu swoich głosów (oprócz Voo Voo jeszcze Blenders, Ewa Bem, Turnau, Młynarski, Przemyk/Nosowska, Biliński i Chłopcy z Placu Broni).
„Beksa" to debiutancki singiel Artura Rojka z jego pierwszego solowego albumu "Składam się z ciągłych powtórzeń", wydanego w 2014 roku. „Beksa” to poruszająca opowieść o zmaganiach z depresją, lękiem i poczuciem izolacji. Tekst utworu ukazuje wewnętrzne rozdarcie i bezradność wobec przytłaczających emocji. Słowa takie jak „Nie rozmawiam z nikim, z nikim się nie dzielę” oraz „Wynoś się ze mnie” oddają pragnienie uwolnienia się od wewnętrznych demonów i emocjonalnego ciężaru. Piosenka jest również refleksją nad samotnością i trudnością w komunikowaniu swoich uczuć, co jest częstym doświadczeniem osób zmagających się z problemami psychicznymi. Rojek w wywiadach podkreślał, że utwór ten jest dla niego osobistym rozliczeniem z trudnymi emocjami. „Beksa” spotkała się z mieszanym odbiorem. Wielu słuchaczy doceniło szczerość i emocjonalną głębię utworu, uznając go za ważny głos w dyskusji o zdrowiu psychicznym. Jednak niektórzy krytykowali piosenkę za jej melancholijny ton i ekspresję. Mimo kontrowersji, „Beksa” pozostaje ważnym utworem w polskiej muzyce, poruszającym tematykę często pomijaną w mainstreamie. Jest to świadectwo odwagi artysty w dzieleniu się swoimi przeżyciami i emocjami.
„Mój jest ten kawałek podłogi” to kultowy utwór zespołu Mr. Z'oob z 1984 roku, który stał się symbolem walki o wolność i niezależność w czasach PRL-u. Tekst piosenki, autorstwa Waldemara Miszczora, opowiada o jednostce pragnącej kontrolować choćby niewielki fragment swojej rzeczywistości, co w kontekście ówczesnych realiów stanowiło metaforę oporu wobec opresyjnego systemu. W utworze pojawiają się obrazy takie jak „zamurowanie drzwi” czy „zdrapanie tynku”, które symbolizują próbę odcięcia się od zewnętrznego świata i narzucanych norm. Jednakże finałowa scena, w której bohater nie może opuścić swojego schronienia, ukazuje paradoks takiej izolacji - pragnienie wolności prowadzi do samotności i uwięzienia. Piosenka zyskała status hymnu pokolenia, będąc wyrazem sprzeciwu wobec systemu i dążenia do osobistej wolności. Jej przesłanie pozostaje aktualne, inspirując kolejne pokolenia do refleksji nad granicami wolności i konsekwencjami izolacji.
Ostatnio zmieniony sob maja 03, 2025 12:23 pm przez mario85832719, łącznie zmieniany 1 raz.
mario85832719 pisze: ↑sob maja 03, 2025 12:20 pm
„Mój jest ten kawałek podłogi” to kultowy utwór zespołu Mr. Z'oob z 1986 roku, który stał się symbolem walki o wolność i niezależność w czasach PRL-u. Tekst piosenki, autorstwa Waldemara Miszczora, opowiada o jednostce pragnącej kontrolować choćby niewielki fragment swojej rzeczywistości, co w kontekście ówczesnych realiów stanowiło metaforę oporu wobec opresyjnego systemu. W utworze pojawiają się obrazy takie jak „zamurowanie drzwi” czy „zdrapanie tynku”, które symbolizują próbę odcięcia się od zewnętrznego świata i narzucanych norm. Jednakże finałowa scena, w której bohater nie może opuścić swojego schronienia, ukazuje paradoks takiej izolacji - pragnienie wolności prowadzi do samotności i uwięzienia. Piosenka zyskała status hymnu pokolenia, będąc wyrazem sprzeciwu wobec systemu i dążenia do osobistej wolności. Jej przesłanie pozostaje aktualne, inspirując kolejne pokolenia do refleksji nad granicami wolności i konsekwencjami izolacji.
Fajna analiza, ale "Kawałek podłogi" pojawił się na LP3 wiosną 1984.