kajman pisze: ↑sob maja 03, 2025 10:16 am
Telefony to pierwszy mój głos dzisiaj i 21 w ogóle. To już druga Republika z moim głosem i jeszcze jedna będzie na pewno. To pierwszy utwór zespołu, który polubiłem (do Kombinatu przekonałem się znacznie później).
Czyli mamy kolejny wspólny punkcik muzyczny
Mój top 3
1. Ciało (od nowosci na 1 w lp3)
2. Nieustanne tango
3. Śmierć w Bikini
kajman pisze: ↑sob maja 03, 2025 10:16 am
Telefony to pierwszy mój głos dzisiaj i 21 w ogóle. To już druga Republika z moim głosem i jeszcze jedna będzie na pewno. To pierwszy utwór zespołu, który polubiłem (do Kombinatu przekonałem się znacznie później).
Czyli mamy kolejny wspólny punkcik muzyczny
Mój top 3
1. Ciało (od nowosci na 1 w lp3)
2. Nieustanne tango
3. Śmierć w Bikini
A dalej Telefony Flaga Kombinat...
No to dopiszę i swoje:
1. Biała flaga - chyba pierwsza Republika jaką usłyszałem i do dzisiaj nie trzyma. Kocham te wariacje Grzegorza na pianinie
2. Arktyka
3. Nieustanne tango
4. Telefony
5. Odchodząc
Bajm w wielu utworach uwielbiam (głosowałem na Piechotę i Małpę), ale ten utwór uważam za bardzo słaby.
A w zestawie brakuje mi Żalu prostych słów - wielkiego hitu Bajmu z '81.
A ja nigdy wielkim fanem Bajmu nie zostałem, chociaż doceniam.
"Wspomnienie" u mnie w tym roku się nie załapało - wypadło w ostatniej eliminacji.
Wydaje mi się że jest pewna nadreprezentacja pierwszych literek alfabetu w notowaniu...
Ciekawe kiedy się ludziom głosy kończyły?
A swoją droga jak głosujecie?
Ja zawsze sobie kopiuję cały zestaw i potem powolutku wyrzucam piosenki na które nie będę głosował, aż mi zostanie właściwa ilość.
Zwykle jest tych "eliminacji" trochę w tym roku w przedostatniej zostało mi 188 utworów ciężko było wyrzucić te ostatnie 77.
Mniej niż zero - czas moich egzaminów do liceum. Ale bez głosu, zdecydowanie wolę "Sztukę latania".
„Mniej niż zero” to jeden z najbardziej poruszających i symbolicznych utworów polskiego rocka lat 80. Został napisany przez Andrzeja Mogielnickiego (tekst) i Jana Borysewicza (muzyka), i wydany na debiutanckim albumie Lady Pank w 1983 roku. Choć utrzymany w stylu rockowym, utwór niesie w sobie ładunek emocjonalny i polityczny, który wykracza daleko poza warstwę muzyczną. Utwór jest aluzją do tragicznej śmierci Grzegorza Przemyka, 19-letniego maturzysty, który w maju 1983 roku został brutalnie pobity przez funkcjonariuszy milicji obywatelskiej w Warszawie. Był synem poetki i opozycjonistki Barbary Sadowskiej. Śmierć Przemyka wstrząsnęła Polską i wywołała falę społecznego oburzenia. Tekst utworu unika bezpośrednich odniesień do nazwisk czy szczegółów, ponieważ w realiach PRL-u cenzura uniemożliwiłaby oficjalną publikację piosenki w wersji otwartej. Zamiast tego Mogielnicki stworzył wielowarstwową metaforę zrozumiałą dla świadomego słuchacza.
Zalewskiego czasem lubię posłuchać... ale odkąd widziałem go "na żywo" na Juwenaliach to ... cóż, daruję sobie komentarz.
Dżem - kolejny zespół, który doceniam, ale jakoś mnie przesadnie nie rusza.
Poza "Listem do M" który mam nadzieję usłyszeć wyżej.
mario85832719 pisze: ↑sob maja 03, 2025 10:55 amUtwór jest aluzją do tragicznej śmierci Grzegorza Przemyka, 19-letniego maturzysty
A ja słyszałem Jana w wywiadzie, który to dementował i mówił, że to jest łatka przylepiona do tekstu.
Po prostu, to pokazanie tamtych realiów i tamtego czasu.
Raczej ostatni SDM. Z moim głosem.
Przykro, że nie w setce...
August pisze: ↑sob maja 03, 2025 11:00 am
Zalewskiego czasem lubię posłuchać... ale odkąd widziałem go "na żywo" na Juwenaliach to ... cóż, daruję sobie komentarz.
Dajesz... Co tam się takiego wydarzyło?
W wakacje prawdopodobnie go zobaczę na koncercie, więc jestem ciekawy, co tam "odwinął"...
Ja przesłuchuję wszystkie wybrane utworu, większość po kilka razy, grupami w ustalonej kolejności (na podstawie moich TWC i wyników sprzed roku), najgorsze w grupie odrzucam, dodaję z wyższych miejsc i tak kolejno do najlepszych. Ma to wadę, że utwory tak gdzieś powyżej 80 miejsca według przyjętych kryteriów nie mogą wypaść z top 111.
I po tych przesłuchaniach załapały mi się dwa Dżemy - jeden to grany w czwartek Partyzant na 89 no i Whisky na 31. To mój 23 głos.
adameria pisze: ↑sob maja 03, 2025 11:01 am
A ja słyszałem Jana w wywiadzie, który to dementował i mówił, że to jest łatka przylepiona do tekstu.
I to by mi się zgadzało, bo album został wygrany w czerwcu więc raczej był nagrany sporo wcześniej.