Radio 357

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Radio 357

Post autor: Neo01 »

Kuba Strzyczkowski ma problemy zdrowotne, ale już w piątek ma wrócić.
Nie wiem, skąd te czarne myśli, spokojnie.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Neo01 pisze: śr mar 27, 2024 4:07 pm w piątek ma wrócić.
To mnie uspokoiłeś, bo już się zaczęłam martwić o niego i jego pobyt w 357.
Awatar użytkownika
Neo01

kajman

Post autor: kajman »

To już było na poprzedniej stronie.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

To nie było trudne do przewidzenia.
Yacy pisze: pt lut 09, 2024 3:44 pm Ale w sumie do tego duetu bardziej pasuje Agnieszka Obszańska - RDK byłby w komplecie :-).
Agnieszka Obszańska wraca do Trójki.
bidżys

Post autor: bidżys »

Słuchałem wczoraj popołudniówki z red. Strzyczkowskim. Stan głosu kiepski. Nie wiem, po co przyszedł w takim stanie. Chyba tylko po to, żeby wyciszyć ewentualne spekulacje.
Kopytko
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1985

Post autor: Kopytko »

Miał głos nieco lepszy od Zbigniewa Ziobry i Piotra Barona, a i tak słuchało się traumatycznie.
Pozytywnie, że jeszcze zostaje w 357. Jego odejście, jak i Niedźwieckiego oznaczałoby koniec radia.
bidżys

Post autor: bidżys »

Dla mnie na pewno. Włączam tylko na ich audycje oraz doktora Rożka, który ma swój kanał na YT, więc w razie czego jest inna możliwość.
Swoją drogą, dlaczego nie mieliby mieć audycji w 2 stacjach? Pamiętam jak kiedyś był problem (z punktu widzenia ówczesnej dyrekcji), że red. Kantereit nie może być w Trójce i bodaj w TVN. Skoro władza się zmieniła, to chyba teraz nie powinno być problemu? :)
Awatar użytkownika
Neo01

Dwie staje radiowe to chyba nie to samo, co radio + tv.
Tak to funkcjonował przez lata choćby pan Marek.
Ale w przypadku Kancika chodziło o to, że to była "zła" tv.
kajman

Post autor: kajman »

Neo01 pisze: pn kwie 01, 2024 7:50 am Ale w przypadku Kancika chodziło o to, że to była "zła" tv.
Zdecydowanie zła. Nota bene tak samo było w przypadku Andrusa.
Awatar użytkownika
Neo01

Ciekawe zastępstwo teraz - "Dawniej niż wczoraj" prowadzi Waldemar Malicki :)
Kopytko

Post autor: Kopytko »

Gdzie teraz można znaleźć licznik z aktualną liczbą patronów? Na stronie Wzmacniam zniknęło. Na stronie Listy stanęło na równej liczbie 50000.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Ja zawsze patrzę na stronie listy. Pewnie spadnie za chwilę poniżej 50 tys. Jak bedzie polski top, to znowu wzrośnie o kilkaset osób.

Wzmacniam chyba nie oddaje całkowitej liczby bo można cały czas przez Patronite.
Awatar użytkownika
Kruklanki

Post autor: Kruklanki »

Licznik na dziś 30.01.2025 18:30 podaje Listę Piosenek układa 50077 Patronów Radia 357.
Awatar użytkownika
Neo01

Ciekawa propozycja na dzisiejszy wieczór :)

"Szarość, brak perspektyw, marazm i przemożna chęć opuszczenia kraju - taka była Polska lat 80. Jednym z niewielu lekarstw na beznadzieję tamtego okresu okazała się muzyka, pomimo kiepskiego dostępu do płyt, przede wszystkim tych z zagranicy.
Na początku był punkowy czyściec, by z czasem przerodzić się w chłodne i niepokojące brzmienia nowofalowe i postpunkowe, które przerażająco oddawały klimat ówczesnych miast i miasteczek.
One Million Bulgarians, 1984, Variété, Made in Poland, Aurora, Siekiera, DHM - nastąpiła eksplozja nowych grup, szczególnie w mniejszych, mniej zblazowanych ośrodkach. Tam się chciało. Rzeszów, Bydgoszcz, Ustrzyki Dolne, Puławy, Gliwice, Zduńska Wola… To z tych kierunków zalała Polskę „fala”.
Ten słabo udokumentowany okres (szczególnie drugiej części dekady lat 80.) postanowił usystematyzować Rafał Księżyk, autor książki „Fala. Rok 1984 i polski postpunk” i to on będzie gościem dzisiejszego „Placu na rozdrożu”.
Połączymy się także z Bieszczadami, a dokładnie z Bogdanem „Bohunem” Augustynem, jednym z założycieli KSU i Chien Cmentarnych.
A jakie są Wasze muzyczne wspomnienia z tego czasu? Może udało się Wam słuchać na żywo którejś z wymienionych grup? Dajcie znać w komentarzach!
Na postpunkowy „Plac na rozdrożu” zaprasza Artur Gaweł. Słyszymy się o 21:00."
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Piotr Baron gościnnie w Radiu 357 i głosowanie na Letni Przebój Radia357 czyli letnia ramówka R357

Od poniedziałku 30 czerwca Radio 357 będzie nadawać według letniej ramówki. Na antenie pojawią się nowe cykle i audycje m.in. z gościnnym udziałem dziennikarzy muzycznych innych rozgłośni. Usłyszeć będzie można m.in. Piotra Barona, a do końca sierpnia głosować na przebój lata.

W środę Radio 357 zaprezentowało swoją letnią ramówkę pod hasłem „Włącz wakacje”. Jedną z nowości będzie cykl z poezją Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej prezentowany w audycji „Kieruj się na południe”, czy „Tu się czyta” z literackimi propozycjami od Moniki Mędroch-Karbowskiej w audycji „Mam grać?”. W wakacje do grona gospodarzy tej ostatniej dołączy Krystian Hanke, Marta Kula poprowadzi środowe wydania „Kieruj się na południe” w zastępstwie za Olę Budkę, a Agnieszka Szwajgier w lipcu zastąpi Tomasza Kwaśniewskiego w programie "Nocna grupa wsparcia”.

W piątki w porannej audycji „Caffe Matte” cykl o ogrodnictwie zatytułowany „Chłopak z konewką” poprowadzi Marcin Klimkowski, a w popołudniówce ok. 18.10 usłyszeć będzie można cykl autorstwa Magdy Gacyk „Nie wiedziałam, że nie wolno” o nietypowych zakazach, o których warto wiedzieć przed wyjazdem na zagraniczny urlop.

Piątkowe wieczory nadal należeć będą do Listy Piosenek Radia 357, która poza wyjazdowymi wydaniami (najbliższe 27.06. w Katowicach), zachęca patronów do głosowania na wakacyjny przebój. Ten plebiscyt potrwa do końca lata, a wakacyjny hit wybrany przez słuchaczy rozgłośni zostanie zaprezentowany 22 sierpnia, w czasie 200. wydania Listy Piosenek Radia 357.

Jedną z wakacyjnych nowości na antenie będzie audycja „Mój blues”, który prowadzić będą dziennikarze muzyczni Radia 357 (m.in. Piotr Stelmach, Daniel Wyszogrodzki), ale i innych rozgłośni. Gospodarzem jednego z wydań będzie dziennikarz radiowej Trójki, Piotr Baron. Audycja będzie pojawiać się na antenie nieregularnie.

Największe zmiany w ramówce i najwięcej nowych audycji pojawi się na antenie Radia 357 w weekendy. W soboty między godz. 13 a 15 Antonii Grudniewski zaprezentuje autorski wybór piosenek w audycji „Dorośli nie mają wakacji”, a w co drugą sobotę między godz. 15 a 16 usłyszeć będzie można czteroodcinkowy program „Cudze chwalimy” Grażyny Morek o różnych regionach świata (emisja na przemian z audycją satyryczną radiowy dom wypoczynkowy "Czarna Helena”).

Marcin Bisiorek w soboty między godz. 17 a 19 poprowadzi „Ziemskie granie”, audycję muzyczną z wejściami z Męskiego grania i innych festiwali.

Zupełną nowością na antenie Radia 357 będzie pierwsza audycja hiphopowa. W soboty między godz. 22-23 swoje autorskie spojrzenie na ten gatunek w programie „H do H” przedstawi Bartłomiej Skubisz. W niedziele między godz. 17 a 18 słuchacze Radia 357 będą mogli odwiedzić – za pośrednictwem Filipa Jaślara i Katarzyny Pruchnickiej w audycji „Domówka”, dziennikarzy rozgłośni w ich prywatnej, domowej przestrzeni.

Ponadto z wakacyjnymi tematami na antenie ponownie pojawi się audycja „Co Państwo? Lato” (od poniedziałku do czwartku o godz. 12.00) czy „Kryminalne lato” w niedziele o godz. 23.

– Słuchamy głosu naszej społeczności i staramy się, by radio było wspólnym spełnionym marzeniem - autorów i słuchaczy. Do tego co już znane i lubiane dodaliśmy to, o co upominali się przy różnych okazjach Patroni. Wielokrotnie dostawaliśmy sygnały dotyczące audycji bluesowej, poezji, rekomendacji książkowych i filmowych – przypomina w komunikacie prasowym opowiada Agnieszka Szwajgier, odpowiedzialna w zarządzie Radia 357 za ofertę programową.

– Po audycji poświęconej pamięci „Joki” z zespołu Kaliber 44 dostaliśmy wiele głosów za audycją poświęconą muzyce hip-hopowej. Po wyjątkowej wizycie Piotra Barona podczas majowego Polskiego Topu - zalała nas lawina pytań, czy Piotr mógłby pojawiać się częściej. Pracowaliśmy nad tym, by wyjść naprzeciw tym życzeniom i bardzo się cieszę, że w wakacje możemy pokazać efekty tej pracy – dodaje.
Awatar użytkownika
Neo01

Piotr Baron i wincyj bluesa ;)
Lady, to chyba coś pod Ciebie :)
lady

No właśnie miałam napisać, że to pewnie będzie "blues według Stelmacha", ale dam mu szansę :wink: Może rzeczywiście będzie tam coś dla mnie, bo ciekawi mnie jacy inni redaktorzy się w tej audycji pojawią, oprócz pana Barona.
Miło mi natomiast czytać, że to słuchacze się upominają o audycję bluesową, czyli jeszcze jacyś fani tej muzyki są, choć Radio 357 ich pod tym względem nie rozpieszcza.
Awatar użytkownika
Neo01

A co to jest blues wg Stelki? :)
Myślę, że poza panem Piotrem to red. Wyszogrodzki gwarantuje w tej kwestii również najwyższą jakość - przy okazji, w poniedziałki od 19. są jego "Dwie godziny satysfakcji" i tam też trochę bluesa się pojawia, a generalnie mnóstwo świetnego rocka 70/80.
lady

Neo01 pisze: sob cze 28, 2025 3:55 pm A co to jest blues wg Stelki? :)
Kiedyś w Polski Dzień Bluesa (obchodzony 16 września, w dzień urodzin B. B. Kinga), jeszcze w Trójce, puścił jednego prawdziwego bluesa w swojej audycji ("I Want To Be Loved" Muddy'ego Watersa). Dlatego śmiem sądzić, że takiej klasyki będzie u niego jak na lekarstwo, a więcej rzeczy "na krzywy ryj" podciąganych pod bluesa, albo okołobluesowych nowości, ale mogę się mylić i obym się myliła.
Awatar użytkownika
Neo01

Myślę raczej, że skoro ma być blues, to będzie blues :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Neo01 pisze: sob cze 28, 2025 3:55 pm Myślę, że poza panem Piotrem to red. Wyszogrodzki gwarantuje w tej kwestii również najwyższą jakość - przy okazji, w poniedziałki od 19. są jego "Dwie godziny satysfakcji" i tam też trochę bluesa się pojawia, a generalnie mnóstwo świetnego rocka 70/80.
Akurat w poniedziałki o tej porze jezdzilismy z synem na zajęcia (a raczej wracaliśmy z nich, kończyły się o 19:45), podróż trwa ok. 30 minut, po kilku wysłuchaniach włączałem już o 19, czekając na niego aż się skończą te zajęcia i potwierdzam: świetna audycja.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Yacy pisze: czw cze 26, 2025 10:01 pm Piotr Baron gościnnie w Radiu 357
to właśnie dziś po raz pierwszy będzie na antenie.
będzie to wejście w Kieruju u MN, gdzieś pomiędzy 9.00 a 12.00

edit:
Pan Piotr zagrał:
Daniel Castro - I'll Play The Blues For You
ODPOWIEDZ