Piosenka z charakterystycznym motywem, początek lat 80-tych.
Piosenka z charakterystycznym motywem, początek lat 80-tych.
Cześć. Mam pytanie i wielką prośbę. Bardzo długo i uparcie szukam pewnej piosenki, jednak nie mogę nigdzie jej znaleźć. Nie mam pewności czy była w Trójce (nie znalazłem na żadnej z list) ale może po prostu była mniej popularna. Jednak dla mnie ma sentymentalne znaczenie, słyszałem ją w dzieciństwie. Potem tylko raz w latach 90-tych, nie wiem w jakiej stacji. Ale do rzeczy. To był przebój z początku lat 80-tych, śpiewany po polsku, jakby przez chórek, grupę osób, nastolatków, choć nie mam pewności. Piosenka dość szybka, taneczna. Na końcu refrenu były słowa coś jakby "jaki jest świat / kręci się świat gdy się ma piętnaście lat / kiedy masz piętnaście lat" albo jakoś tak. Na 100% było "piętnaście lat". I po tych słowach kończących refren był charakterystyczny motyw bardzo podobny do tego z piosenki zespołu Republika ( https://www.youtube.com/watch?v=cSjk6phf3iY - 19-ta sekunda ). Tylko, że tu jest e,g,a,e.... e,g,a,fis, a tam na końcu motywu zamiast fis było d. Zakładając tą samą tonację. Ten motyw był bardzo charakterystyczny. Może ktoś kojarzy?