Przeboje Dwójki TV 1984-87

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

rysio007
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Re: Przeboje Dwójki TV 1984-87

Post autor: rysio007 »

Czy ktos posiada teledyski Kombi "Kochac cie za pozno" i "Karty smierci" ?
Grzegorz1973
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1984

Post autor: Grzegorz1973 »

marcinparys11 pisze: śr lis 09, 2011 1:47 am
(E) 38 Specials
To bardzo fajny utwór "If I'd Been The One"
Zespół 38 Special
https://www.youtube.com/watch?v=W7Olj3iySkU
Przemysllprzem
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Przemysllprzem »

Tak w ogóle to chciałbym tylko powiedzieć, że pierwsze 10-minutowe wydanie programu "Przeboje Dwójki" z propozycjami miało miejsce 27 grudnia 1983 roku w TVP 2 o godzinie 19.00.
Link: https://staratelewizja.fandom.com/pl/wi ... udnia_1983
5 lipca 1987 roku w TVP 2 w niedzielę wyemitowano ostatnie notowanie.

Natomiast 6 lipca 1987 roku w poniedziałek o 19.00 w ramówce TVP 2 pojawił się nowy program "102- Magazyn kulturalno-muzyczny".
Link: https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/06_lipca_1987

A czy ktoś pamięta czy zdarzały się może takie przypadki w latach 80-tych, gdy teledysk z Przebojów Dwójki był wyemitowany w programach Wideoteka czy Jarmark w TVP 2?
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Skoro się udało ten temat odgrzebać, to może wreszcie po latach dokonam poprawek tytułów, bo gdy obejrzałem własne wpisy to się złapałem za głowę. Jednocześnie odpowiadając Przemysllprzem'owi, to pod koniec roku 1983 nie oglądałem niczego (w Boże Narodzenie umarł mój Dziadek) i kompletnie nie załapałem programu "Przeboje Dwójki". Chyba nie było tam propozycji, a może jednak coś "rzucili" przed sylwestrem?
Za to kolejność lansowania teledysków była następująca: najpierw odtworzono w Wideotece, potem mogło trafić do zestawu w nadchodzącym miesiącu.
marcinparys11

A jednak sprawdziłem na stronie starych ramówek telewizyjnych.
Nie wszyscy pamiętają o tym szczególe historycznym, ale w 1983 roku był tylko jeden(!) program telewizyjny! Nastąpiło to wkrótce po wizycie Papieża Jana Pawła II w Polsce, z której to uroczystości telewizyjna Dwójka przeprowadzała bezpośrednie transmisje (słynne "Ojczyznę wolną łączymy się ze studiem").
Telewizyjna Dwójka została zlikwidowana z dniem 1 lipca 1983. Ostatnia emisja programu miała miejsce 30 czerwca, akurat w dniu rozpoczęcia Festiwalu w Opolu.
Powrót programu drugiego telewizji nastąpił w sobotę 1 października i dotyczył tylko weekendów. Ponieważ Wigilia 24 grudnia wypadała w sobotę, to również nadawano drugi program. Wtorek 27 grudnia był pierwszym od pół roku dniem roboczym, kiedy emitowano telewizyjną Dwójkę, stąd o 19.00 przewidziano "Przeboje Dwójki" - to była absolutna nowość w nowym programie. Tak jak słusznie zauważył Przemysllprzem w poprzednim wpisie.
Do wakacji dziesięciominutowy program emitowano o 19.00, a od 3 września przesunięto na godz. 19.20 (konkurencja dla Dobranocki?).
Finałowy program comiesięcznych przebojów wypadał:
zestaw marcowy - 1.IV 1984 godz. 21.00 - 21.40
kwietniowy 6.V.1984 godz. 16.20 - 17.05
majowy - 3.VI.1984 godz. 16.30 - 17.15
czerwcowy - 1.VII.1984 godz. 16.05 - 16.50
lipcowy - 5.VIII.1984 godz. 16.05 - 16.50
wrześniowy - 6.X.1984 (sobota) 16.00 - 16.50.

W sierpniu nadawano Przeboje Dwójki na lato, przynajmniej tak wynika z zapowiedzi programowych.
P.S.Dobrze, że pierwsze wydanie listy Przebojów Dwójki miało emisję o 21.00, przynajmniej zdążyłem wrócić z Sali Kongresowej z koncertu "100. notowanie listy Trójki".
Przemysllprzem

A czy to prawda, że teledyski, które dostawały się do wyników były częściej emitowane niż te, które były tylko i wyłącznie w zestawie?
Czy raczej nie była to reguła?
marcinparys11

Podejrzewam, że na temat częstości emisji w/w teledysków można byłoby napisać pracę doktorską, bo panowało totalne bezhołowie. W tym właśnie programie niejaki Shakin' Stevens został tak niemiłosiernie osłuchany, że już się nie nadawał do oglądania, a jak na złość z każdym miesiącem przechodził dalej. Mógłbym się w wolnej chwili pokusić o wytypowanie teledysków, które znacznie częściej nadawano, chociażby z rodzimej produkcji zespół Papa Dance, czy (uwaga!) Mr Zoo'b.
Do tej pory nie potrafię powiedzieć, czy aby na pewno zapisałem wszystkie. Chyba tylko raz czy dwa prowadzący red. Krzysztof Szewczyk przypomniał pełen zestaw piosenek-kandydatek w którymś z programów Wideoteki. A przecież, wśród teledysków polskich jest kilka brakujących numerów w zestawie, więc może jednak były jeszcze jakieś piosenki, na które się nie natknąłem. Podawałem wszystkie numery i litery, żeby był szerszy obraz całości - piosenka, która odpadła, zwalniała automatycznie oznaczenie. Zestaw krajowy kończył się na numerze 62, ale już nie widziałem numerów 61,58 i wielu innych.
Przemysllprzem

Ale na grupie Maanamu, jeden fan powiedział mi, że podobno często w TV był emitowany teledysk Azyl P. - Mała Maggie w 1984. Słyszalem też wypowiedzi, że często emitowano teledysk Urszuli - Twoje zdrowie, mała czy teledyski Maanamu - To tylko tango 1984, Lucciola 1984 (2 razy na 1) i Kreon 1985.
Co ciekawe zastanawia mnie kwestia przeboju Maanam - To tylko tango z 1984. Piosenka była dużym przebojem zarówno w PR3, jak i w PR1. Na obu listach 3 razy na 1 miejscu. Czyli jednak piosenka nie była całkiem ocenzurowana.
marcinparys11

Blokada zespołu Maanam w Polskim Radiu dotyczyła okresu lipiec-październik 1984. "To tylko tango" trafiło do premierowego zestawu Przebojów Dwójki na marzec. Na liście Trójki w notowaniu styczniowym debiutowały w jednym notowaniu "To tylko tango" i "Zdrada". Pierwszą z nich lansowała również radiowa Jedynka, ten utwór wygrał cztery kolejne notowania. Piosenki "Zdrada" w Jedynce nie puszczono. Bo jak interpretować fragment "dłonie przy udach, przy udach dłonie".
Płyta "Nocny patrol" była jedną z najbardziej hitowych płyt w historii, tam prawie każda piosenka stała się wielkim przebojem. Ciekawe, że Trójka zaczęła od utworu zamykającego płytę ("Miłość jest jak opium" - debiut wrzesień 1983), który kompletnie się nie przyjął - tylko dwa razy w zestawieniu na miejscach w ostatniej piątce.
Pierwszym nagraniem Maanamu, które się doczekało teledysku i trafiło do zestawu Telewizyjnej Listy Przebojów było "Raz dwa raz dwa" w listopadzie 1983. I to też o czymś świadczy. Od początku istnienia Trójki Maanam wprowadzał na listę przebój za przebojem, każdy z nich w najgorszym razie trafił na podium, w większości dotarł na pierwsze miejsce. W Jedynce odnotowano tylko niektóre piosenki, ale to wystarczyło, żeby wygrały kolejne notowanie.

Cytat z jednego z magazynów muzycznych z tego okresu (odtwarzam z pamięci): Najpierw zespół Maanam zniknął na długie tygodnie z radia, by potem triumfalnie powrócić i katować słuchaczy od rana do wieczora "Luciollą".
Przemysllprzem

Ogromna szkoda, że tak wiele polskich teledysków z tego programu zostało skasowanych i to przez samą TVP bezpowrotnie. Ciekawe czy było to spowodowane bezmyślnością personelu czy pracowników TVP czy może za tym mogły stać jakieś zabiegi ze strony cenzury?

Ciekawe dlaczego z Telewizyjnej Listy Przebojów z TVP 1 to jakoś tak wiele teledysków się zachowało.

Choć dziwi mnie, że np. teledyski Urszuli - Baw Mnie oraz Twoje zdrowie, mała, Papa Dance - Kamikadze wróć, Papa Dance - W 40 dni dookoła świata czy Madame - Może właśnie Sybilla albo Kult - Piosenka młodych wioślarzy albo Republika - Poranna wiadomość czy Ex Dance - Powrót Donalda to jakoś się zachowały po latach.

Chodzi mi np. o teledyski:
Z Telewizyjnej Listy Przebojów z TVP 1:
Maryla Rodowicz - Gimnastyka
Krystyna Janda - Poranny blues

Z Przebojów Dwójki:

Z 1984
Klaus Mittfoch - Jezu jak się cieszę
Maanam - To tylko tango
Azyl P. - Mała Maggie
Mr. Zoob - Kawałek podłogi
Mr. Zoob - Kartka dla Waldka
Lady Pank - Tango stulecia
Kombi - Kochać cię za późno
Universe - Blues na w pół do piątej rano

Z 1986:
Papa Dance - Naj story
Papa Dance - Ocean wspomień
Kombi - Czekam wciąż
Kombi - Black and white
Urszula - Powiedz, ile masz lat

Z 1987:
Kombi - Gdzie tak biegniecie bracia
KuBaW

Post autor: KuBaW »

Zrobiłem kiedyś listę, tego co zachowało się z Przebojów Dwójki, w sieci czy też w archiwach TVP:

legenda:
YouTube - wrzutki z kaset VHS
TVP - teledyski wykorzystane po latach w programach TVP, czy też wrzucone do sieci z archiwum TVP:

Kapitan Nemo - S.O.S. dla planety (YouTube)
G.Markowski & Hazard - Ciągły ból głowy (fragment) (YouTube)
Klaus Mitffoch - Jezu, jak się cieszę (YouTube)
Marek Biliński - Ucieczka z Tropiku (TVP)
Klincz - Plamy na słońcu (YouTube)
Stanisław Sojka & Kombi - Katar (TVP)
Kombi - Jej wspomnienie (fragment) (YouTube)
Kapitan Nemo - Twoja Lorelei (YouTube)
Banda i Wanda - Kochaj mnie miły (YouTube)
Mr. Zoob - Kartka dla Waldka (TVP)
Gang Marcela - Mężczyzna i łzy (YouTube)
Papa Dance - w 40 dni dookoła świata (TVP)
Lady Pank - Tango Stulecia (TVP)
Banda i Wanda - Para goni parę (YouTube)
Baden Baden - Alla Ord (YouTube)
Jan Kowalski - W Kaźni Wyobraźni (YouTube)
Urszula - Twoje zdrowie mała (TVP)
Papa Dance - Ordynarny Faul (YouTube)
Banda i Wanda - Mamy Czas (YouTube)
Sal Solo - San Damiano (TVP)
Rezerwat - Powrotna Fala (TVP)
Maanam - Kreon (film Mental Cut)
Lady Pank - Raport z N. (TVP)
Gang Marcela - Gdybyś tak dziś (YouTube)
Stratus - Każdego to czeka (YouTube)
Turbo - Cały czas uczą nas (TVP)
Papa Dance - Kamikadze wróć! (TVP)
Madame - Sybilla (TVP)
Meness - Nieprawdziwe słowa (TVP)
Tilt - Runął już ostatni mur (YouTube)
Shakin' Dudi - Za 10 minut trzynasta (Dailymotion)
Sal Solo - Heartbeat (YouTube)
Dżem - Naiwne Pytania (YouTube)
Mama - Do przodu idź (YouTube)
Republika - Poranna wiadomość (TVP)
Kult - Piosenka młodych wioślarzy (odnalazł się za granicą)
Gedeon Jerubbaal - Śpiewaj i tańcz (YouTube)
Seweryn Krajewski & Urszula - Baw Mnie (wstęp do filmu "Och Karol")
Rendez-Vous - Na skrzyżowaniu ulic (YouTube)
Rezerwat - Zaopiekuj się mną (Live) (YouTube)
Universe - Głupia żaba (TVP)
Kapitan Nemo - Bar Paradise (YouTube)
Gedeon Jerubbaal - Cichy brzeg (TVP)
Siekiera - Misiowie puszyści (odnalazł się we Włoszech(?))
Kombi - Nasze Randez-Vous (TVP)
Aleksander Nowacki - Kochać do szaleństwa (TVP)
Meness - W teledysku (YouTube)
Kombi - Black and White (TVP)
Kapitan Nemo - Videonarkomania (TVP)
Marek Biliński - Kosmiczne opowiadania (TVP)
Poerox - Córka badylarza (YouTube)
Kombi - Czekam wciąż (YouTube)
Gayga - Zabierz mnie do piekła (prawdopodobnie TVP)
Ex-Dance - Powrót Donalda (YouTube)
Anna Jurksztowicz - Hej, Man! (TVP)
Poerox - Wyspy migdałowe (YouTube)
Dżem - Oh, Słodka (TVP)
Lombard - Ckliwy melodramat (YouTube)
Gayga - Graj, nie żałuj strun (TVP(?)

Przy okazji mam wątpliwości, co do "teledysku" Shakina' Dudiego do piosenki "Och, Ziuta", na YouTube w kompilacjach nagrań z teledyskami z lat 1985-86, parę razy pojawił się występ z programu "Studio Hi-Fi", wyemitowany w Videotece, czyżby to był ten teledysk który był w Przebojach Dwójki?

Pozdrawiam :)
Przemysllprzem

Dzień dobry.

Bardzo przepraszam najmocniej.

Czy ktoś z członków grupy pamięta może czy w latach 1984 - 1987 w wydaniach Przebojów Dwójki w dni robocze TVP 2 o godz. 19.00 (nie chodzi mi o co miesięczne notowania, wyniki) wśród 3 teledysków prezentowano tylko zagraniczne teledyski czy zarówno też polskie?
Czy jednego dnia były tylko polskie, a jednego tylko zagraniczne, a jednego dnia 2 polskie, 1 zagraniczny, a jednego 1 polski, 2 zagraniczne albo 2 polskie, 2 zagraniczne lub 2 zagraniczne i 1 polski?

W Wideotece i Jarmarku w latach 1983 - 1986 były emitowane tylko same zagraniczne teledyski, zero polskich?
KuBaW

Na początku w Przebojach Dwójki, była zasada 2 polskie i 1 zagraniczna (ta najczęściej we fragmencie), później puszczali już bez tej reguły. Zarówno w Wideotece, jak i w Jarmarku leciały teledyski polskie jak i zagraniczne (częściej zagraniczne).

P.S. - dodam, że Wideoteka była emitowana w latach 1983-1988 (01.10.1983-24.04.1988). a Jarmark w latach 1984-1987 (01.1984-27.02.1987).
Przemysllprzem

Dziękuję panu bardzo za odpowiedź.
To niezwykle przydatne dla mnie.
KuBaW

marcinparys11 pisze: śr lis 09, 2011 12:43 pm
(G) Crazy girl - Space
To będzie utwór zespołu Sparks - "Get Crazy"
marcinparys11 pisze: śr lis 09, 2011 12:43 pm
(K) Scandal
A to utwór zespołu Scandal - "The Warrior".

Pozdrawiam :)
Przemysllprzem

Wiem, że to może komuś wydać się może głupie, że mnie takie rzeczy interesują. Ale ta lista mnie w jakichś sposób zainteresowała.
Czy mógłbym się zapytać tak z ciekawości czy ktoś pamięta może czy teledysk Papa Dance do przeboju Kamikadze wróć bywał też emitowany w wydaniach 10 minutowych w dni robocze w 1985 roku?
W końcu to był chyba największy polski przebój w Przebojach Dwójki patrząc na notowania.
Czy on należał do tych polskich teledysków co były częściej emitowane czy raczej do tych co rzadziej?

W ogóle to te zestawy propozycji były gdzieś podawane (w TVP 2 czy w prasie) ? Czy podano je na forum według oglądanych wydań w dni robocze po 19.00?

Czy w wydaniach Przebojów Dwójki po 19.00 w dni robocze od poniedziałku do czwartku emitowano tylko teledyski z zestawu na dany miesiąc, czy trafiały się w tych emisjach też z poprzednich miesięcy?

Jak to się stało, że taki dość zaskakujący, wymowny i dość no moim zdaniem nietypowy jak na tamte czasy teledysk Republiki - Poranna wiadomość wpuszczono do TVP?
Wielu ludzi ten teledysk pamięta z TV. (Czytałem na Youtube i na forach), w tym moja mama, która była wtedy nastolatką.
Tak samo spotkałem się ze stwierdzeniami, że teledysk Azylu P. - Mała Maggie podobno należał do tych częściej emitowanych. (Na Facebooku czytałem wiele takich wspomnień).
Moja mama zapamiętała teledysk Urszuli - Twoje zdrowie, mała.
Czyli jednak krajowe teledyski też chyba pojawiały się poza notowaniami?
marcinparys11

W dziesięciominutowym programie "Przeboje Dwójki" nadawanym w porze wieczornej w dni robocze, przedstawiano tylko piosenki, które aktualnie były na liście. Jeżeli rozstrzygnięcie odbywało się np. w pierwszą niedzielę następnego miesiąca, chociażby 1 kwietnia 1984, to przez najbliższy tydzień 2-6 kwietnia nadawano piosenki laureatki. Oczywiście bez podawania jakichkolwiek miejsc. I bez żadnej zasady. Może jedynie dobierano pod względem czasu trwania, żeby się zmieściły w czasie antenowym. Taki Klaus Mitffoch "Jezu jak się cieszę" trwał niewiele ponad dwie minuty, a "Blues na wpół do piątej rano" zespołu Universe prawie pięć minut. Dodam, że w tamtych czasach w telewizji nie było reklam! Po ostatniej piosence pojawiała się plansza z cyfrą "2" bez żadnej fonii i gdy wybiła odpowiednia godzina, nadawano kolejny program.
Nieraz się zdarzało, że trzecią piosenką był np. Shakin' Stevens i można było sobie darować dalsze trzy minuty męczenia wzroku przed ekranem.
Wracając do przykładowego miesiąca, od poniedziałku 9 kwietnia 1984 wprowadzono już nowości, ale ich było mało - tylko dwie polskie i trzy zagraniczne. Wspomniany Universe nadawano dość często, w przeciwieństwie do Gangu Marcela, który usłyszałem tylko raz. Akurat to pamiętam, bo obie piosenki lubiłem. Za to notorycznie leciały Klaus Mitffoch, Maanam (też dwie minuty) i Marek Biliński (szalenie popularny teledysk, zresztą słusznie). Nie wiem, jak rozegrano Wielki Tydzień, bo od czwartku spędzałem czas w kościele. Potem pozostał 24-27 kwietnia, zaraz potem Pierwszy Maja i w niedzielę 6 maja już rozstrzygnięcie. A program finałowy został nagrany kilka dni wcześniej, kartki pocztowe przychodziły albo i nie zdążały.
Jakby tak podliczyć ilość dni roboczych, pomnożyć przez trzy piosenki, to nam daje około 65 pozycji. Z tego trzeba podzielić na dziesięć laureatek (po pięć polskich i zagranicznych) i osiem nowości (po cztery albo i mniej) to wychodzi, że jedna piosenka powinna wybrzmieć w ciągu miesiąca 2-3 razy. A na pewno Shakin' Stevens, Mr Z'oob, Wham!, George Michael, Papa Dance, Azyl P., Sal Solo, Maanam, Madonna - nadawano częściej w ciągu jednego miesiąca. A po trzech miesiącach na liście to już się tego nie dało słuchać.
W miesiącach, w których zestawu nie było (grudnie 84 i 85, sierpień 84, marzec 85) też nadawano laureatki. Piosenki, które nie miały szczęścia zmieścić się w pierwszej piątce, więcej już odtwarzane nie były. Może w czasie wakacji, ale tego nie powiem.
P.S. W latach 80-tych byłem już studentem i nie pasjonowałem się zapisywaniem wszystkich piosenek nadawanych w programie "Przeboje Dwójki". Owszem, robiłem takie rzeczy krótko w latach 70-tych zapisując listę przebojów radiowej Jedynki, później Plebiscytu Studia Gama. Nie publikowałem tych zapisków, żeby nie zanudzić forumowiczów. Jeśli znalazłby się ktoś chętny, abym to wrzucił na forum, to oczywiście nie ma problemu. Notatki jeszcze się zachowały.
marcinparys11

.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

marcinparys11 pisze: ndz lis 03, 2024 7:25 pm Jeśli znalazłby się ktoś chętny, abym to wrzucił na forum, to oczywiście nie ma problemu. Notatki jeszcze się zachowały.
Bardzo proszę :)
Zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć.
John1994
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1684

Post autor: John1994 »

jollyroger72 pisze: ndz lis 03, 2024 8:03 pm
marcinparys11 pisze: ndz lis 03, 2024 7:25 pm Jeśli znalazłby się ktoś chętny, abym to wrzucił na forum, to oczywiście nie ma problemu. Notatki jeszcze się zachowały.
Bardzo proszę :)
Zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć.
Popieram Przedmówcę, proszę śmiało publikować ;)
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Post autor: djjack »

Przemysllprzem pisze: czw paź 31, 2024 8:37 am (...)

Czy w wydaniach Przebojów Dwójki po 19.00 w dni robocze od poniedziałku do czwartku emitowano tylko teledyski z zestawu na dany miesiąc, czy trafiały się w tych emisjach też z poprzednich miesięcy?

(...)
A mnie zapadły w pamięć trzy nietypowe wydania Przebojów Dwójki. Może było ich więcej, ale ja pamiętam akurat te:
1/ Trzy teledyski pod rząd Eddy Granta przy okazji jego koncertowej wizyty w Polsce (w tym „I don't wanna dance”).
2/ Trzy teledyski pod rząd Shakin’ Stevens’a przy okazji jego koncertowej wizyty w Polsce (w tym jako drugi wyemitowano „A Letter to You”, a przed nim albo po nim „A Love Worth Waiting For”).
3/ Trzy teledyski pod rząd zespołu Saxon przy okazji ich koncertowej wizyty w Polsce (w tym „Back on the Streets”).
marcinparys11

Było jeszcze jedno nietypowe wydanie, które mi się przypomniało: 1 kwietnia 1987 przedstawiono różne śmieszne nagrania i równie śmieszne oznaczenia np. O, X, RZ. Jednym z teledysków było ryczenie krowy a na ekranie czynność dojenia.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

marcinparys11 pisze: wt lis 05, 2024 12:22 pm Jednym z teledysków było ryczenie krowy a na ekranie czynność dojenia.
Może to jest to: https://www.youtube.com/watch?v=Dfe0lTvw8BQ
marcinparys11

Pamiętam ten hit i ten teledysk!
Temat z programu "Nowoczesność w domu i zagrodzie" zawarty po drugiej zwrotce to w oryginale "Idylla przez jeden dzień" zespołu Aura (to informacja dla młodszych forumowiczów).
Mógł to być taki fotomontaż.
Czymś trzeba było rozweselić czasy siermiężnego komunizmu "no future".
ODPOWIEDZ