Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
Re: Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Gdyby mój głos miał decydować to byłbym na nie. Ale widać daleko było do tego.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Odkopuję wątek dla Bractwa Świętego Konrada

- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Skoro dla nas odświeżasz wątek, to nie mam wyjścia i będę (na razie) tutaj pisał.
A przecież jak widać po obrazie całości i tak skutki tejże są dosyć mierne, bo liczba głosujących utrzymuje się na stałym poziomie, a wręcz spadła (o jednego rycerza). Zatem reasumując, efekty są odwrotne do włożonego weń wysiłku.
Dwa tygodnie porządnej agitacji wystarczyły żeby zasłużyć na tak nieproporcjonalne (do zasług) miano.
A przecież jak widać po obrazie całości i tak skutki tejże są dosyć mierne, bo liczba głosujących utrzymuje się na stałym poziomie, a wręcz spadła (o jednego rycerza). Zatem reasumując, efekty są odwrotne do włożonego weń wysiłku.
I Ty Brutusie przeciwko nam?
- jollyroger72
- Sundrajta
O to jest akurat śliski temat i tak naprawdę trudno w tej mierze być neutralnym.

Aha i szykuje się kolejna obsuwa "Podróży Alberta", gdyż poza jednym wyjątkiem, pozostali członkowie bractwa obniżyli punktację i to solidarnie równo, bowiem każdy z nas dał o dwa oczka mniej.
Wcale nie jedna, tylko jedyna taka.
Aha i szykuje się kolejna obsuwa "Podróży Alberta", gdyż poza jednym wyjątkiem, pozostali członkowie bractwa obniżyli punktację i to solidarnie równo, bowiem każdy z nas dał o dwa oczka mniej.
-
TStudent
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
Chciałbym powiedzieć głośne
PRZEPRASZAM
za opuszczenie się w temacie listy utworów ocenianych.
To znaczy już od dawna tego wątku nie pilnuję, ale jak zdążyłem zauważyć, linki do poszczególnych liter, czy też listy utworów, które się nie dostały mimo dwukrotnego zgłoszenia, od samego początku są w moich rękach, tak zostały, i żeby było ciekawiej są nieaktualne od ponad roku.
Postaram się w przyszłości być bardziej skrupulatnym.

PRZEPRASZAM
za opuszczenie się w temacie listy utworów ocenianych.
To znaczy już od dawna tego wątku nie pilnuję, ale jak zdążyłem zauważyć, linki do poszczególnych liter, czy też listy utworów, które się nie dostały mimo dwukrotnego zgłoszenia, od samego początku są w moich rękach, tak zostały, i żeby było ciekawiej są nieaktualne od ponad roku.
Postaram się w przyszłości być bardziej skrupulatnym.
- jollyroger72
Chciałbym przedyskutować z Wami następującą kwestię:
otóż coraz częściej możemy spotkać utwory i albumy muzyczne stworzone przy użyciu sztucznej inteligencji AI. Podchodzę do takiej twórczości bardzo sceptycznie, ale... zainteresowała mnie jedna kompozycja, którą chciałbym (ewentualnie) zgłosić jako propozycję do ForaListy. Pytanie tylko, czy takie sztuczne twory powinniśmy dopuszczać do propozycji nowości?
Jako argument na tak przypomnę, że utwór The Beatles to już była namiastka tegoż.
Co Wy o tym myślicie?
otóż coraz częściej możemy spotkać utwory i albumy muzyczne stworzone przy użyciu sztucznej inteligencji AI. Podchodzę do takiej twórczości bardzo sceptycznie, ale... zainteresowała mnie jedna kompozycja, którą chciałbym (ewentualnie) zgłosić jako propozycję do ForaListy. Pytanie tylko, czy takie sztuczne twory powinniśmy dopuszczać do propozycji nowości?
Jako argument na tak przypomnę, że utwór The Beatles to już była namiastka tegoż.
Co Wy o tym myślicie?
-
czyku
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986
Regulamin nie zabrania zgłoszenia czegoś takiego, wolna wola, najwyżej nie zdobędzie uznania, u jednych bo się nie spodoba, u innych z powodów "ideologicznych".
- jollyroger72
- obserw99
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982
Re: Tygodniowa ForaLista Przebojów #296
Jestem z ograniczeniem utworów jednego wykonawcy do maks. 3 w 1 notowaniu i wprowadzenie maks. stażu 1 utworu do 100 tygodni wzorem Radia 357. W radiu 357 bali się, że OK Boomer!(swoją drogą świetny utwór) będzie dożywotnio na liście. To proste. Sprawiedliwe też to będzie bo 1 utwór przez 100 tygodni osiągnie np 1500 pkt ale inny 1550 i będzie wiadomo kto był ostatecznie lepszy w podsumowaniu 300 notowań itd.
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
ja ze swojej strony powiem tak:
1. absolutnie jestem przeciwko ograniczeniom stażu na liście.
2. max 3 utwory jednego podmiotu w zestawie (podobnie jak w zaświatach i to się sprawdza).
3. max 2 utwory jednego podmiotu w jednym głosowaniu.
i byłaby bajka
1. absolutnie jestem przeciwko ograniczeniom stażu na liście.
2. max 3 utwory jednego podmiotu w zestawie (podobnie jak w zaświatach i to się sprawdza).
3. max 2 utwory jednego podmiotu w jednym głosowaniu.
i byłaby bajka
-
czyku
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986
Mam podobne zdanie jak VILKI.
1 Bez ograniczania stażu na liście.
2 Głosowanie maksymalnie na dwa utwory jednego podmiotu wykonawczego.
3. Maksymalnie 3 utwory jednego podmiotu, w zestawie. I tu powinien być okres przejściowy, żeby nie wyrzucać utworów na chama. Po wprowadzeniu punktu drugiego punkt trzeci w krótkim czasie stanie się faktem.
1 Bez ograniczania stażu na liście.
2 Głosowanie maksymalnie na dwa utwory jednego podmiotu wykonawczego.
3. Maksymalnie 3 utwory jednego podmiotu, w zestawie. I tu powinien być okres przejściowy, żeby nie wyrzucać utworów na chama. Po wprowadzeniu punktu drugiego punkt trzeci w krótkim czasie stanie się faktem.
- Sundrajta
Ja miałem dwa pomysły:
Albo ograniczenie jednego wykonawcy do pięciu utworów (łącznie z featuringami) na starych zasadach z dodawaniem kolejnego utworu danego wykonawcy. Czyli teraz żeby dodać kolejnego Lady Panka, trzeba by było czekać, aż ich liczba na liście spadnie do czterech (to pewnie trwałoby w nieskończoność)...
Drugim moim pomysłem było, że jedna osoba może głosować max. na trzy utwory jednego wykonawcy i wtedy być może sytuacja sama się unormuje?
A widzę że Wasze propozycje są bardziej radykalne, ale się temu nie dziwię, bo wszyscy mamy dość listy, w której żeby dostać się na podium trzeba być bardzo wybitnym utworem, no chyba że coś jest napisane pod szyldem LP (to wtedy niekoniecznie).
I co do samego zespołu, ja za bardzo nie mam do niego pretensji, bo nawet ostatnio zagłosowałem na ich lidera. Ale właśnie taka liczba ich piosenek w zestawieniu, mnie konkretnie bardzo zniechęca do głosowania na nich, mimo że niektóre piosenki na to zasługują.
Jednakże wolałbym żeby było jedno konkretne ograniczenie, albo tylko trzy jednego wykonawcy w propozycjach (i za tym raczej będę głosował), albo w głosie jednego forumowicza, możliwość wybrania tylko dwóch piosenek danego wykonawcy (ja faktycznie nigdy więcej nie miałem), a liczba jego piosenek w zestawie, dalej nieograniczona!
Co do limitu czasowej obecności na liście nie mam wyrobionego zdania i w sumie te sto tygodni mogłoby okazać się wystarczającym. Tylko że przy takiej blokadzie, kilka piosenek LP ma już dożywotnie miejsce na podium w podsumowaniu wszech czasów naszej listy.
Albo ograniczenie jednego wykonawcy do pięciu utworów (łącznie z featuringami) na starych zasadach z dodawaniem kolejnego utworu danego wykonawcy. Czyli teraz żeby dodać kolejnego Lady Panka, trzeba by było czekać, aż ich liczba na liście spadnie do czterech (to pewnie trwałoby w nieskończoność)...
Drugim moim pomysłem było, że jedna osoba może głosować max. na trzy utwory jednego wykonawcy i wtedy być może sytuacja sama się unormuje?
A widzę że Wasze propozycje są bardziej radykalne, ale się temu nie dziwię, bo wszyscy mamy dość listy, w której żeby dostać się na podium trzeba być bardzo wybitnym utworem, no chyba że coś jest napisane pod szyldem LP (to wtedy niekoniecznie).
I co do samego zespołu, ja za bardzo nie mam do niego pretensji, bo nawet ostatnio zagłosowałem na ich lidera. Ale właśnie taka liczba ich piosenek w zestawieniu, mnie konkretnie bardzo zniechęca do głosowania na nich, mimo że niektóre piosenki na to zasługują.
Jednakże wolałbym żeby było jedno konkretne ograniczenie, albo tylko trzy jednego wykonawcy w propozycjach (i za tym raczej będę głosował), albo w głosie jednego forumowicza, możliwość wybrania tylko dwóch piosenek danego wykonawcy (ja faktycznie nigdy więcej nie miałem), a liczba jego piosenek w zestawie, dalej nieograniczona!
Co do limitu czasowej obecności na liście nie mam wyrobionego zdania i w sumie te sto tygodni mogłoby okazać się wystarczającym. Tylko że przy takiej blokadzie, kilka piosenek LP ma już dożywotnie miejsce na podium w podsumowaniu wszech czasów naszej listy.
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
a gdybym miał wybierać tylko jedną opcję to zdecydowanie wolałbym tą drugą (z możliwością głosowania tylko na dwa utwory), bo ta opcja może unormować obie (a w drugą stronę to już na 100% nie)Sundrajta pisze: ↑pt lut 06, 2026 5:34 pm
Jednakże wolałbym żeby było jedno konkretne ograniczenie, albo tylko trzy jednego wykonawcy w propozycjach (i za tym raczej będę głosował), albo w głosie jednego forumowicza, możliwość wybrania tylko dwóch piosenek danego wykonawcy (ja faktycznie nigdy więcej nie miałem), a liczba jego piosenek w zestawie, dalej nieograniczona!![]()
-
lady
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007
Tu bym się podpisała. Jednak jak to zrobić, gdy już jest tyle Lady Panków w zestawie i raczej nie zapowiada się, by miały szybko wypaść z Listy ...
- jollyroger72
Moje zdanie jest znane. Żadnych ograniczeń co do głosowania i długości przebywania utworów w zestawieniu.
Ewentualnie zastanowiłbym się nad liczbą utworów danego wykonawcy w pojedynczym głosowaniu. Ale na pewno nie 2.
Ewentualnie zastanowiłbym się nad liczbą utworów danego wykonawcy w pojedynczym głosowaniu. Ale na pewno nie 2.
Bardzo ciężka sprawa z dominacją utworów jednego zespołu, jestem za ograniczeniem do 2 utworów w pojedynczym głosowaniu.
- Sundrajta
Musi być na początku drastycznie, czyli tylko do dwóch, bo inaczej nie będzie efektu miotły i te pozostałe kawałki LP nie będą wypadać!jollyroger72 pisze: ↑pt lut 06, 2026 6:07 pm Ewentualnie zastanowiłbym się nad liczbą utworów danego wykonawcy w pojedynczym głosowaniu. Ale na pewno nie 2.
Co najwyżej można pomyśleć, gdy wszystko się już unormuje (czyli liczba LP w zestawieniu spadnie do powiedzmy trzech) o zwiększeniu tego limitu do właśnie trzech nagrań w jednym głosie.
- barb42
- Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam
Zasady zostawić, zmienić nazwę wątku na Tygodniowa Lista LP i wszystko będzie pasować.
Ja na pewno pas.
Ja na pewno pas.
- jollyroger72
Nie podoba mi się to, co się dzieje na liście, ale jestem przeciwko zmianom.
1. Jeżeli nawet ograniczenie czasowe to do minimum 248 tygodni, bo inaczej mamy niesprawiedliwe podejście do podsumowania.
2. Ograniczenie do trzech utworów prawie nic nie zmieni poza tym, że kolejny utwór Lady Pank będzie można dodać dopiero za kilka lat.
3. Skoro mamy zestaw to po to, żeby głosować na co się chce w tym zestawie. No i może by doprowadziłoby do wypadku dwóch, trzech utworów LP. Reszta by się obroniła, tylko pewnie większość byłaby niżej.
1. Jeżeli nawet ograniczenie czasowe to do minimum 248 tygodni, bo inaczej mamy niesprawiedliwe podejście do podsumowania.
2. Ograniczenie do trzech utworów prawie nic nie zmieni poza tym, że kolejny utwór Lady Pank będzie można dodać dopiero za kilka lat.
3. Skoro mamy zestaw to po to, żeby głosować na co się chce w tym zestawie. No i może by doprowadziłoby do wypadku dwóch, trzech utworów LP. Reszta by się obroniła, tylko pewnie większość byłaby niżej.
- jollyroger72
Często się z kajmanem nie zgadzam, ale to jest głos rozsądku.
Czyli co? Po dzisiejszym notowaniu miałby nagle opuścić zestawienie?