Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Dobry wieczór w mojej odsłonie
Swoją porcję przebojów zamierzam dedykować ludziom pracy
W utworach, na które głosowaliśmy pojawiać się będą różne profesje.
Mam nadzieję, że choć ktoś trafi swoją "zawodową piosenkę" .
A zaczynamy od mundurowych. I poborowych, bo to oni rozumieli przekaz tego utworu. Ja miałam z tym problem. Ot taka zwyczajna rytmiczna pioseneczka to dla mnie była. Podejrzałam, że na LP3 (w 1990) było aż 4 razy na 1m. i ogólnie 10 tyg. w top6. Nadal teks na fali, bo kto nam dał prawo walk?... Dla tych, którzy głosowali i sympatyzowali z Emigrantami:
dla mnie to był ważny utwór bo mój brat akurat był wtedy w woju (a mundurowi zawsze głosowali na lp3, wystarczy cofnąć się o kilka lat do In the army now). szkoda tylko że bez telebłysku tu ..
A teraz wiązanka 2 przebojów z lat 80. bardzo odpowiednich na dzisiejszy wieczór. Gorąca krew rozgrzewana szampanem z młotkowym. To dedykacja dla wszystkich szalejących i ciężko pracujących w fabrykach.
Utwór Bajmu nie zagościł zbyt długo na LP3, to było jeszcze w okresie dynamicznych zmian Liście (1985), a FNS troszeczkę bardziej się rozsiadła nawet na tronie - przez 3 tyg. (1988). Rozśmieszała nas wówczas, a nawet troszeczkę zawstydzała
Stare Dobre Piosenki, Stare Dobre Małżeństwo w dwóch odsłonach: w twórczości własnej i odtwórczej, od której wszystko się zaczęło.
Obie poza LP3, ale czas zweryfikował ich wartość. Z obydwoma wiążą się moje prywatne, pozytywne historie. Z największą przyjemnością posłucham z Wami:
Z dedykacją dla (łysych) śpiewaczek i strażaków (nie tylko z Mariackiej Wieży). 61. 42. 508. 08. 06. ----. Stare Dobre Małżeństwo - CZARNY BLUES O CZWARTEJ NAD RANEM https://www.youtube.com/watch?v=vtopljs5FQw
VILKI pisze: ↑pn maja 01, 2023 10:01 pm
do SDM przez wiele lat nie mogłem się przekonaać..
Mnie przekonały 2 wydarzenia - wyjazd na przegląd małych form teatralnych i tam młodzi, atrakcyjni chłopacy śpiewali te "ze Stachury", a "Czarny blues", to z 3 lata później koleżanka namówiła mnie na spontaniczny autostopowy wyjazd na koncert bez biletów. Weszłyśmy, bo jak młodość jest atutem, to wiele można osiągnąć za 1 uśmiech i na piękne oczy
i tych, co ukryli się w mrocznych instytucjach, czyli chyba wszelakiej maści urzędników ? 59. 50. 509. 08. 02. ----. Republika - BIAŁA FLAGA https://www.youtube.com/watch?v=LYB-TiFQ7hw
Coś dla kolejnych ludzi pracy. Współcześnie to raczej dla pracowników latarni (morskich), ale gdzieś jeszcze może są zapalacze latarni ulicznych? I dla zaczytanych w Sienkiewiczu oraz "Panu Tadeuszu":