kajman pisze: ↑pt lip 08, 2022 9:01 pm
I pomyśleć, że Alan na LP3 nigdy nie był w top 20.
Bo decyduje promil tych ludzi co wówczas. I to nie jest zarzut wręcz jakiś atut tej listy. Plusem jest w tym tygodniu też ilość nowości. Do minusów zaliczam jednak zbyt już długi pobyt Kate na 1-szym. To już jest oznaka sentymentalizmu, niemniej jednak jest to bardziej do zniesienia niż I Ciebie też bardzo oraz Za Mało czasu. Tego drugiego Fisza niżej już powinni wywalić
Mash pisze: ↑pt lip 08, 2022 10:56 pmzaprezentowała nową piosenkę
Z tym zabetonowaniem to pewnie masz rację, ale pytanie kiedy ta piosenka ujrzy światło dzienne (nie spodziewałbym się jej wcześniej niż na wczesną jesień), więc
Miszon pisze: ↑pt lip 08, 2022 11:06 pmMoze będzie jak z MGO - nowa piosenka spowoduje awans starej
Według mnie nie spowoduje.
Tymczasem jak wiadomo stare MGO też spada. I może wreszcie zatoruje sobie długą drogę w dół. Pewnie nowsze wypadnie wcześniej ale mam soczyste podejrzenie, że oba wypadki wydarzą się w kilka tygodni. Może nawet tydzień po tygodniu (wątpliwe, ale nie wykonalne).
adameria pisze: ↑pt lip 08, 2022 9:56 pm
Pół notowania nie słuchałem.
Za to w Nowym Świecie kilka.
Ale jest jeszcze bardziej przewidywalnie.
Pół notowania, to bym wysłuchał po prostu przez ciekawość. Natomiast, no cóż była Taka Lista, której słuchałem przez 3/4 życia, nawet był moment, że Radiostacyjna kręciła nie bardziej niż LP3. To se ne vrati.
Mash pisze: ↑pt lip 08, 2022 10:56 pm
Ja dziś byłem na koncercie Kaśki Sochackiej, zaprezentowała nową piosenkę i powiem tak: spodziewajcie się kolejnego zabetonowania Listy
Nie strasz Na szczęście Stelka na urlopie, bo na pewno chciałby kawałek z wielką pompą i egzaltacją zaprezentować jako pierwszy
No tak... Skoro mowa o betonie to Metallica jest dość mocnym kandydatem... Ech... Czemu ma służyć dodawanie takich utworów ? Może od razu dodajmy ze ''Stranger Things'' Journey - Separate Ways, The Beach Boys - California Dreamin' czy Dead or Alive - You Spin Me Round. Albo Falco - Rock Me Amadeus. Będzie fajnie i kolorowo
Z drugiej strony poczekalnia, która jest... niepotrzebna. Odkąd wprowadzono wyróżnianie nowości w zestawie na 34 debiuty w Top35 aż 29 to nowości z pominięciem... Ostatnia nowość z ''włosa'' to Röyksopp w not. 32.
Zastanawiam się. Siedzi taki Marcel czy ktoś inny i myśli. Myśli jak by tu zdynamizować listę i ... proponuje ankietę... o zwiększeniu włosa. Ręce opadają.
Konrad pisze: ↑pt lip 08, 2022 11:16 pm
Bo decyduje promil tych ludzi co wówczas.
No niee, przesadziłeś i to zdrowo. Teraz głosuje kilka tysięcy. A ile było kartek co tydzień w latach 80.? Kilkanaście tysięcy? Raczej nie kilkadziesiąt... Ale skala jest oczywiście trochę inna, natomiast tak naprawdę przy próbie 3-4 tysiące różnice są już raczej niewielkie, jeśli weźmiemy pod uwagę zbliżony profil słuchacza. Znacznie bardziej patrzyłbym tutaj na sposób głosowania - przede wszystkim to, że teraz są oznaczane nowości i dlatego debiutują tak wysoko.
Ja myślę (a przynajmniej tak odebrałem), że chodzi mu o to, że z głosujących podówczas został promil. No i tutaj chyba przesadził, bo to by znaczyło, że takich osób jest kilka, może kilkanaście. Sądzę, że jednak sporo więcej.
Raczej podobnie co pod koniec LP3 (mniej więcej). Ja myślę, że chodziło mu jednak o małą liczbę głosujących, tylko że użył sporej hiperboli, ale mniejsza z tym.