Drugi Polski Top Radia 357

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Drugi Polski Top Radia 357

Post autor: Neo01 »

Ale proszę, wytłumacz mi jakim cudem bez wpływu wojny nagle awansowała z 7 na 2, przed Niemena i Maanam chociażby. Bo to, że rok temu awansowała na 7 można wytłumaczyć zakończeniem kariery, a dwa lata temu też wysoką pozycję właśnie statusem przeboju.
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

Miszon pisze: śr maja 04, 2022 4:37 pm
Tak w ogóle, to najciekawsze jest to, że na ogólnym Topie mamy beton i kawałków z tego wieku ze świecą szukać. A w polskim Topie zaczyna się tak dziać z numerami starszymi niż 1975, a nowych zatrzęsienie.

Inne osoby głosują na oba topy? Bo tak to wygląda,.choć jest to nieprawdopodobne.
no ale w zestawie na top ogólny nie ma aż tyle nowych kawałków włącznie z tymi które aktualnie jeszcze bywają na listach przebojów
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

No ale ile tam jest w setce młodszych niż 20 lat?
Jeden?
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Neo01 pisze: śr maja 04, 2022 4:41 pm Ale proszę, wytłumacz mi jakim cudem bez wpływu wojny nagle awansowała z 7 na 2, przed Niemena i Maanam chociażby
Oczywiście że z powodu wojny. Ale nie wiem jakim cudem nie z miejsc 40-70, tylko z 7.
krzychu78

Miszon pisze: śr maja 04, 2022 4:44 pm No ale ile tam jest w setce młodszych niż 20 lat?
Jeden?
gdyby dodali do zestawu te nowe polskie kawałki to zapewne byłyby debiuty w top100 topu ogólnego, no ale mam nadzieję, że będzie tak jak 1 stycznia tego roku i to będzie top bez polskich utworów
Awatar użytkownika
Neo01

Miszon pisze: śr maja 04, 2022 3:36 pm Jak dla mnie między 7 a 2 miejscem to nie ma dużej różnicy. Jakby awansowało z 40 czy 60 - no to byłoby widać wpływ wojny.
Miszon pisze: śr maja 04, 2022 4:45 pm Oczywiście że z powodu wojny. Ale nie wiem jakim cudem nie z miejsc 40-70, tylko z 7.
:know:
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Wpływ wojny jak widać był minimalny. Tylko 5 miejsc.
Ostatnio zmieniony śr maja 04, 2022 5:48 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Neo01 pisze: śr maja 04, 2022 4:08 pm Mateusz, nie masz czasem danych co do liczby głosów innych kawałków z czołówki?
Raczej nie ma. Informacja o tej różnicy została powiedziana dzisiaj w audycji po 9 przez Stelkę. Zapewne nie będą upublicznione inne wartości głosów.
Chociaż szkoda, że nie mamy dostępnej całej listy, jak to kiedyś bywało z trójkowym topem.
Awatar użytkownika
Neo01

Miszon pisze: śr maja 04, 2022 4:51 pm Wpływ wojny jak widać był minimalny. Tylko 5 miejsc.
Ale dlaczego minimalny? Ja myślę, że różnica między 7 a 2 miejscem była raczej spora. Być może podobna do tej między 60 a 40 miejscem, może nawet większa. I trudno, żeby było np. 7 albo więcej miejsc w górę :)

Natomiast co do porównania topów, to sprawa jest raczej dość oczywista: to polskie utwory rozbudzają wyobraźnię trójkowiczów i 357-owiczów, więc dlatego tak wiele nowych rzeczy znalazło się w topie, co widać oczywiście na liście. Z drugiej strony zagraniczni wykonawcy mają strasznie pod górkę, w sumie zawsze tak było na liście, ale teraz to już jest totalna dominacja polskości, a że stare przeboje wciąż jak widać mocno "grzeją", jest taka przepaść między nimi a kawałkami z XXI wieku.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Ale niby dlaczego utwory zagraniczne z XXI wieku nie rozpalają, a polskie z lat '70 też coraz mniej, a nowe owszem? Dziwne. Logiczne byłoby, żeby w obu topach stopniowo stare rzeczy odchodziły do lamusa.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

adameria pisze: śr maja 04, 2022 4:36 pm Biorąc pod uwagę, że w sumie oddano około 700 tys. głosów, to 57 stanowi około 0.00814 % wszystkich głosów.
Ja jestem słaby z matematyki, ale jak to możliwe? :idea:
Patronów jest kilkadziesiąt tysięcy przecież.
Awatar użytkownika
Neo01

Ale głosów znaczna większość oddała zapewne 57 ;)

Miszon, wyjaśniałem, że nowi polscy wykonawcy jakoś są uwielbiani przez słuchaczy, a ci zagraniczni mają ostatnio mocno pod górkę.
A że zagraniczne klasyki mają się dobrze? W sumie mnie to nie dziwi. Takie nazwy jak Pink Floyd, Led Zeppelin czy The Doors, ale też choćby Nirvana wciąż rozbudzają wyobraźnię kolejnych pokoleń słuchaczy - w topach to w ogóle efekt kuli śniegowej. Głosujący słuchali tych utworów często jak byli dziećmi, dorastali pewnie niejako wraz z nimi, siłą rzeczy jakąś część mocno polubili i tak dalej się ciągnie. U nas zresztą przecież też są takie klasyki jak kawałki Budki, Maanamu, "Zegarmistrz" czy "Domy z betonu", ale pewnie jest ich trochę mniej, spokojnie mogły ustąpić fali nowej muzyki. No i po prostu na te zagraniczne widać nie bardzo ma kto naciskać - stąd ta spora różnica.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

konwicki1980 pisze: śr maja 04, 2022 7:31 pm
adameria pisze: śr maja 04, 2022 4:36 pm Biorąc pod uwagę, że w sumie oddano około 700 tys. głosów, to 57 stanowi około 0.00814 % wszystkich głosów.
Ja jestem słaby z matematyki, ale jak to możliwe? :idea:
Patronów jest kilkadziesiąt tysięcy przecież.
700tys. podziel na 57 i otrzymasz liczbę głosujących. Nie jest jakaś imponująca trzeba przyznać.
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

Jakiś błąd logiczny, bo zawsze wydawało mi się, że liczba głosów równa jest liczbie głosujących, a tutaj jednak nie. Tym bardziej, że nie każdy przecież musiał głosować na 57 akurat dokładnie.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Miszon pisze: śr maja 04, 2022 8:00 pm 00tys. podziel na 57 i otrzymasz liczbę głosujących. Nie jest jakaś imponująca trzeba przyznać.
Nie pomyślcie, że się czepiam, ale są pewne niekonsekwencje w liczbach:
Obrazek
vs
Obrazek

Oba skany z facebookowej strony radia 357.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

43 tys to liczba patronów. Te niecałe 13 tys to głosujący.
700tys/57= 12280 glosow
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

konwicki1980 pisze: śr maja 04, 2022 8:05 pm Jakiś błąd logiczny, bo zawsze wydawało mi się, że liczba głosów równa jest liczbie głosujących, a tutaj jednak nie. Tym bardziej, że nie każdy przecież musiał głosować na 57 akurat dokładnie.
Nie błąd logiczny tylko chwyt marketingowy
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Miszon, ja to wiem. Tylko po co pisać, że zestawienie ułożone przez 43 tysiące Patronów, skoro głosowało 13 tysięcy. Brak logiki, a raczej dbałości o właściwą treść przekazu.
jedrzej2012

Post autor: jedrzej2012 »

Collage byli kiedyś wysoko, a Houk też w pierwszych latach.
Jeszcze "Peggy Brown" Myslovitz, a o setkę ocierało się "Ave" Czyżykiewicza.
Kiedyś też było SDM: "Jest już za późno, nie jest za późno", "Z nim będziesz szczęśliwsza".
Awatar użytkownika
Neo01

jollyroger72 pisze: śr maja 04, 2022 8:35 pm Miszon, ja to wiem. Tylko po co pisać, że zestawienie ułożone przez 43 tysiące Patronów, skoro głosowało 13 tysięcy. Brak logiki, a raczej dbałości o właściwą treść przekazu.
Raczej ktoś bezmyślnie wpisał w tamtym miejscu liczbę głosów jako liczbę patronów. Słabo bardzo, ale cóż...
adamDD

Post autor: adamDD »

Hejka.
Jak zwykle z niecierpliwością czekałem na Polski TOP Wszechczasów…
Przygotowałem sobie wyniki zeszłorocznego TOP-u (357 piosenek + ich miejsca z 3 poprzednich TOP-ów Trójkowych)…
Przy radyjku od 9 do 21…I co ?
I jestem trochę rozczarowany. To z pewnością TOP który z dotychczasowych 15 wywołał u mnie najmniej pozytywnych emocji…
Miałem nadzieję, że po zeszłorocznym kartkowym, trochę rewolucyjnym TOP-ie, powrót do głosowania internetowego i większej ilości utworów trochę przywróci wyniki ostatniego TOP-u Trójkowego….Do TOP 100 wrócą utwory, które od zawsze w nim były (chociażby Telefony - Republiki, Sen o Dolinie - Budki, czy Jezu jak się cieszę - Klausa Mitffocha).
Tak się niestety nie stało. Nie wróciły też Wilki, Oddział Zamknięty. Z TOP 100 wypadły trzy Lady panki, 2 Maanamy…
Za to mamy dużo poezji śpiewanej (szanuję, ale nie moja bajka) i nowości z ostatnich dwóch, trzech lat…
Trzy Kasie Sochnackie, Kolejne Męskie Granie, koszmarek Boomer…
Wrzucanie do TOP-u zupełnie nowych piosenek, na fali ich aktualnej popularności to nie jest dobry pomysł…
Myślę, że wprowadzanie je do TOP-u po 2, 3 latach, kiedy już się osłuchają słuchaczom, było by zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Tak się zastanawiam, czy Kasia Sochnacka (z całym szacunkiem dla niej), jest już tak wybitną artystką, że zasługuje, aż na 3 utwory w TOP 100, gdy np. Ewa Demarczyk, Maryla Rodowicz, Urszula, Lech Janerka czy Oddział Zamknięty, itd… nie mają żadnego przedstawiciela w tym zestawieniu.
Moja żona uwielbia Kasie Sochnacką („katuje „ mnie jej 2 płytami…są Ok) ale też była lekko zniesmaczona faktem, że aż 3 jej utwory są w TOP 100, a nie ma wielu innych świetnych wykonawców….
Idąc dalej tym tropem to za kilka lat w TOP 100 będziemy mieli kilka kolejnych utworów Męskiego Grania i aktualnych nowości…
Mam nadzieję, że Panowie redaktorowie wycofają się z pomysłu wpuszczania do TOP-u najnowszych piosenek, a utwory te będą trafiały do zestawienia po 2, 3 latach…

Z nowości chyba najbardziej ucieszył mnie Bajm - Co mi panie dasz… w końcu po latach są w TOP 100, choć przeczuwam, ze tylko na rok (zastąpią go pewnie nowe kawałki). Meluzyna jest sympatyczna, choć zdecydowanie wolałbym Adriatyk, albo Gołębi puch…
Fajnie że do TOP 100 wróciły Anna Jantar i ONA…
Po dużych niespodziewanych spadkach wracają na stare pozycje Martyna Jakubowicz, Daab, Aya Rl i Kazik 12 groszy, Tak tak….i dobrze…
Za to mocno w odwrocie (niestety) utwory Perfectu, Budki Suflera, Niemena, Grechuty i Brekout (chyba same spadki)…
TOP 10 OK (bez większych niespodzianek), chociaż brakuje mi w nim Białej flagi. W 2011 i 2012 była nr 1 Trójkowych TOP-ów. Rok temu wypadła po raz pierwszy z TOP 10… Liczyłem na powrót, a tu jeszcze 3 oczka w dół. Może za rok…
TOP 3 jak dla mnie super. Bardzo lubię każdą z tych piosenek. Jako wieloletniego fana Republiki, bardzo cieszy kolejne 4 zwycięstwo Nie pytaj o Polskę (zrównał się Czeławem Niemenem), ale gdyby wygrał Maanam albo Wojenka też byłoby Ok….

Chociaż ta końcówka TOP-u osłodziła mi wiele wcześniejszych rozczarowań…
Co nie zmienia faktu, ze to i tak dla mnie najważniejsza audycja radiowa w roku i wielkie święto, a za rok na pewno po raz kolejny będę głosował i słuchał TOP-u przez cały dzień….

pozDD-REwionka adamDD z Gdańska
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

adamDD pisze: czw maja 05, 2022 10:23 amMam nadzieję, że Panowie redaktorowie wycofają się z pomysłu wpuszczania do TOP-u najnowszych piosenek, a utwory te będą trafiały do zestawienia po 2, 3 latach…
Obawiam się, że teraz już jest za późno... :roll:
Może jedynie to, że piosenki z zeszłego roku mogą spaść, a nawet wypaść z top 100, gdy słuchacze będą ich mieli po prostu dość, ale jeśli wypadną dostatecznie szybko (co z Męskim Graniem nawet może się udać, jeśli w lipcu tego roku trafi się podobny szlagier do I Ciebie też), to obawiam się, że wiele z tego, co powiedziałem, nie będzie.
Natomiast przypuszczam, że zasady, jakie obrali Redaktorzy, nie ulegną zmianom, żeby nie było, że dyskryminowane są inne nowe utwory, ale na razie w tym roku jakichś dużych polskich szlagierów nie ma.
AlekOb
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011

Post autor: AlekOb »

Moim zdaniem przynajmniej w zestawie na Top nie powinno być tych utworów, które aktualnie znajdują się także w zestawie na LP357.
Potem jest tak, że np. taki Boomer czy Kaśka nie dość, że siedzą cały czas w czołówce listy od wielu tygodni, to jeszcze trakcie Topu nie ma od nich ucieczki, no są jakieś granice przyzowitości ;)
Zresztą jakoś dziwnym trafem te 3 najwyżej notowane nowości (i to na wysokich miejscach) to właśnie utwory z bieżącego notowania LP357, więc pewnie duża część głosów to te same osoby, co głosują na nich na liście.
krzychu78

jedrzej2012 pisze: śr maja 04, 2022 9:00 pm Collage byli kiedyś wysoko
no podobnie jak SBB w top30 a teraz gdzieś poniżej 357 miejsca :(
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Powiem szczerze że wolę jak są nowości, które czas zweryfikuje, niż beton sprzed 30 lat i ruchy Browna w top50, co sprawia że nie ma sensu słuchać Topu, bo lepiej sobie puścić nagranie sprzed 15-20 lat.
ODPOWIEDZ