Zdaje się, że mam dobrą porę na słuchanie, bo nawet Igo brzmi doskonale, rzecz jasna w swej dyskotekowej klasie. Ladaco to chyba chce korzystać z sukcesu Bluszcza i leci w podobne klimaty i chyba nie końca to się sprawdza. Voo Voo w ostatnich latach nagrywało genialne płyty, chociaż już ta ostatnia jakby siadła i ten utwór potwierdza mi że pewna koncepcja się wypaliła! Słyszę w tej kolaboracji (to u Wojtka częste) jedynie echa świetności, niby wszystko gra, ale to już nie to? AC to jakaś pokręcona formacja, tyle że kompletnie nie z mojej bajki, ale nie powiem że to jest całkiem słabe. Dwaj panowie K, to już w ogóle są o lata świetlne od tego czego lubię sobie samemu posłuchać. I dlatego z oceną ich dziełka nie zaszaleję. Stromae z drugim kawałkiem na liście, ale to właśnie ten dopiero wciska mnie w fotel choć też to nie moje klimaty, zwłaszcza instrumentalne. Niby Red Vox raczy nas cięższym brzmieniem lecz jakoś do mnie to nie trafia, przechodzi zupełnie bokiem. A podejrzewam, że ktoś ich znalazł szukając czegoś od zespołu, którego nazwa różni się tylko jedną literą.

Tilaw z wokalistką Kwiatu Jabłoni wypada bardzo sympatycznie, choć mam dziwne przeczucie, że już kiedyś słyszałem tę melodię...
Domagała mam ogromny talent do pisania takich kołyszących się melodii, które bardzo łatwo wpadają w ucho. Niektórzy ich nie lubią, ale nie ja, bo takie prawie regałowe rytmy biorą mnie do tańca. ChT kojarzyło mi się dotąd z mocniejszymi dźwiękami, a to jest takie leciutkie i trochę za mało ambitne. Abba w jakby lepszym nagraniu od tego wcześniejszego, ale czy to już coś co mnie zauroczy kompletnie, jeszcze nie wiem?

1. [8,0] Sting feat. Ray Chen — WHAT COULD HAVE BEEN
2. [7,5] Placebo — TRY BETTER NEXT TIME
3. [7,0] Paweł Domagała — DZIECI U DZIADKÓW
4. [6,5] Stromae — L'ENFER
5. [6,5] T.Love oraz Kasia Sienkiewicz — POCHODNIA
-----------------------------------------------------------------
[6,0] Abba — KEEP AN EYE ON DAN
[5,5] Igo — HELENA
[5,5] Red Vox — CHOKING ON THE SPITE
[5,0] Tears for Fears — BREAK THE MAN
[5,0] Voo Voo oraz Masha Natanson — ŁAJBA
[4,5] C Duncan — HEAVEN