Notowanie 11 - 07.01.2022 - Marcin Łukawski

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Re: Notowanie 11 - 07.01.2022 - Marcin Łukawski

Post autor: adameria »

Do przeczytania kiedyś tam!
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Gary pisze: pt sty 07, 2022 10:52 pm Co noe tak z tym toaletowym w Rossmanie?. :wink:
A kto powiedział, że nie tak. Jest akurat świetny. Tyle, że to powiedzmy taki jeden z przykładów boomerstwa? :)
W każdym razie kawałek zabrzmiał mi dziś bardzo zacnie, w sumie jak całe podium!

Fajnie, że trochę starej gwardii się dziś pojawiło. Do następnego! :)
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

adameria pisze: pt sty 07, 2022 10:34 pm Z drugiej strony Piotr Stelmach, Ola Budka czy Mateusz Fusiarz starają się odkrywać nowych.
Marta Malinowska też, ale to nie moje klimaty.
Szukają nowych? To niech posłuchają sobie z podcastów dzisiejszej Porannej Manny , dziś okrojona 3-godzinna od 7:00 do 10:00 ale ostatnie utwory ostatnich godzin, taka powinna być moja trójka w liście 357.
koniec 1h - Cannibals – Tenside metal?
koniec 2h - Good Times Bad Times – Beth Hart (skoro Zeppelini tak wysoko w Topie 357 to czemu nic z jeszcze nie wydanej płyty Beth "Tribute to Led Zeppelin")
koniec 3h - totalnie odjechany tekst Bukartyka o Polskim Ładzie - Zwłok N' Roll – Piotr Bukartyk i Krzysztof Kawałko, to tylko w podcastach NRŚ.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

bobby, z całym szacunkiem, ale ekstremalny metal, cover rockowego klasyka i piosenka zagrana dla innego radia na żywo w takiej sobie jakości to mają być nowości do LP357? :)
Też mi brakuje dobrych i ciekawych nowości w zestawie, ale trudno to traktować poważnie :)
Piotrek1979
Listy Przebojów Trójki słucham od: Podsumowanie 1991r.

Post autor: Piotrek1979 »

Powiem tak. Marcel niestety pozostał w trybie "A gdyby tu była Lista..." I to było fajne. Przez te 40 notowań zrobił naprawdę kawał dobrej roboty. Ale teraz oczekiwania są inne. Mamy Listę z prawdziwego zdarzenia a prowadzący niestety jej na razie nie udźwignął. Zresztą Niedźwiedź dwukrotnie już pokazał jak się powinno Listę prowadzić. Nawet tak zabetonowaną.
Awatar użytkownika
bobby-x

Neo01 pisze: pt sty 07, 2022 11:25 pm bobby, z całym szacunkiem, ale ekstremalny metal, cover rockowego klasyka i piosenka zagrana dla innego radia na żywo w takiej sobie jakości to mają być nowości do LP357? :)
Też mi brakuje dobrych i ciekawych nowości w zestawie, ale trudno to traktować poważnie :)
Z całym szacunkiem, to tylko przykłady....

To nie musi być Tenside , to był przykład, że w 357 takiej muzy się w ogóle nie gra (Wojtek gra). Balonik umiał wyszukiwać bardzo fajne utwory, co choćby lekki metal w wykonaniu ... oj ta pamięć ... Warszawo Walcz... było na pierwszym.
A... Sabaton. A metalu nie było na lp3?
A Beth Hart z tego co pamiętam była lubiana w Trójce, jest nowa płyta (będzie w lutym), są ujawnione chyba dwa pliki, to czemu nie może by jako propozycja do listy. A czy sobie poradzi , to już inna bajka. Równie dobrze mógł być to tribute to Dire Straits. Więc jest i czy ktoś słyszał nową Beth w 357?

Bukartyk był latami związany z Trójką, a co do 357 nie pasuje czy nie wolno bo to u konkurencji?
Przy takich podejściach i słuchaczy, i redakcji, to tą listę należałoby zamknąć.
Awatar użytkownika
bobby-x

Piotrek1979 pisze: sob sty 08, 2022 1:00 am Powiem tak. Marcel niestety pozostał w trybie "A gdyby tu była Lista..." I to było fajne. Przez te 40 notowań zrobił naprawdę kawał dobrej roboty. Ale teraz oczekiwania są inne. Mamy Listę z prawdziwego zdarzenia a prowadzący niestety jej na razie nie udźwignął. Zresztą Niedźwiedź dwukrotnie już pokazał jak się powinno Listę prowadzić. Nawet tak zabetonowaną.
Właśnie, pozostał w trybie... Oczekiwania są inne... Przynajmniej niektórych forowiczów. Bo faktycznie od trzech tygodni sprawdzam, jak słucha się listy w tle. W takiej wersji nasłuchu "tryb w tle" mogą sobie Ciche dni powrócić jeśli juz ich nie ma i kolejne 40 tygodni być prezentowane, i cała aktualna 35-ka. Naprawdę, wtedy nie ma żadnego znaczenia ile jest nowości, ile zastoju, ile w dół i w górę.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 9:27 am a co do 357 nie pasuje czy nie wolno bo to u konkurencji?
Pan Wąglewski ma audycję w NŚ a zagrał dla R357, więc to chyba nie tak.
Ale to co Bukartyk nagrywa w piątkowych audycjach to jednak "należy" do NŚ. tak mi się zdaje.
jak nagra "normalną " płytę to pewnie będzie grany.
Andrus jest tu i tu, ale jednak bardziej związany z NŚ.
no i jakoś nie wierzę, żeby NŚ zagrało u siebie "A jednak cud" ;-)
kajman

Post autor: kajman »

A grało Karpia?
Awatar użytkownika
bobby-x

Was dwóch, to wiem, że do niczego nie można przekonać. A może coś zaproponujecie odjazdowego, przebojowego, gdzie nóżka sama będzie mi drgała?

Radio Nowy Świat, to był tylko przykład, bo Redaktor prowadzący "ciekawą"! listę przebojów powinien być otwarty na wszystko i podsłuchiwać i RMF, i Radio Orbit, spotifaje i tym podobne źródła proponujące nową muzykę. A Wy od razu czy grają Karpia. RMF czy Zetka też nie zagra wielu utworów z 357 ale ja bym grał w 357 to co w RFM i Zetce dobre, nie wszystko, wybrane ale dobre, przebojowe. Ale to chyba już nie z radiem 357 i tymi słuchaczami, którzy tu zostali. Bo od razu się burzycie na jakiekolwiek propozycje... jakąkolwiek zmianę.

Idealnie pasujecie do tej bańki, o której niedawno pisał Robercik.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

oj, bobby...
zapytałeś, grzecznie odpowiedziałem, z jakimiś argumentami, a Ty "burzycie".

napisałbym Ci, że sanah i jej kolońska jest w poczekalni Mojej Listy.
napisałbym co bym jeszcze chciał na LP357, ale nie widzę sensu, bo i tak wyczytasz tam coś czego nie napisałem.
wracam do Zakamarków.
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

Yacy pisze: sob sty 08, 2022 12:29 pmoj, bobby...
Od dłuższego czasu piszę większość postów z telefonu, a ja tu nie zauważam takich rzeczy, jak Twój jubileusz, który przypadł dobre kilkanaście postów temu...
Gratuluję 20000. :D
Awatar użytkownika
bobby-x

Yacy pisze: sob sty 08, 2022 12:29 pm oj, bobby...
zapytałeś, grzecznie odpowiedziałem, z jakimiś argumentami, a Ty "burzycie".

napisałbym Ci, że sanah i jej kolońska jest w poczekalni Mojej Listy.
napisałbym co bym jeszcze chciał na LP357, ale nie widzę sensu, bo i tak wyczytasz tam coś czego nie napisałem.
wracam do Zakamarków.
I cieszę sie, że grzecznie odpisujesz.

Zakamarki:
co było w 2h miedzy Shadow Man Bowiego a Niemenem , dwa utwory ??
Krzysiek1996
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2013

Post autor: Krzysiek1996 »

Redaktorzy boją się słuchaczy jak diabeł święconej wody.
Budka czy Grudniewski czasem zagrają coś bardziej komercyjnego, ale potem od razu się kajają.
Stelka kiedyś potrafił grać Duę Lipę, Avę Max, Miley Cyrus, ale teraz wszedł w niszę totalną. Pewnie dostawał nieprzyjemne maile.
Jak grają Matę to na FB zaraz nieprzychylne komentarze.
Budka pisze, że "Przypływy" Natalii Szroeder to top 5 polskich piosenek roku, ale żeby powiedzieć choć słowo o nowej płycie Szroeder, to musiała ją zaprosić Daria Zawiałow do swojej audycji (sic!).
Sanah czasem zagra Kuba Strzyczkowski, bo jego stać na to by grać sobie co chce (i dobrze!).
Coldplay nagrał singla z BTS (czyli kierunek dla nastolatków) więc uznano, że nowa ich płyta nie istnieje.
I tak można pisać i pisać.
Z listą to chyba jest tak, że nikomu się nie chce.
Słuchacze już to widzą, bo wczoraj zaskoczyło mnie, że na FB radia prawie same negatywne komentarze nt. listy.
Dziwne to, bo jak wydali na tą zabawkę sześciocyfrową kwotę to cytując klasyka powinno być "Top!"
Uwielbiam to radio, uważam za najbardziej wartościowe w kraju, nadal mam kilka audycji muzycznych (i nie tylko), których słucham i będę słuchał regularnie, nie przestanę słuchać i patronować.
Listy też będę słuchać, choć red. Łukawski musi przemyśleć jak ją uatrakcyjnić, bo z tygodnia na tydzień może narastać niezadowolenie słuchaczy, a na ich opinii na pewno im zależy...
Moja propozycja, chyba najłatwiejsza do zrealizowania - co piątek dodawać jakieś 30 nowości (różnorodnych!) i tyle samo piosenek usuwać (najdłużej przebywających w zestawie spoza Top 42).
Awatar użytkownika
bobby-x

Ale jadą słuchacze po notowaniu nr 11 na FB. Okło 60 komentarzy i praktycznie prawie żadnego pozytywnego.
kajman

Post autor: kajman »

bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 12:14 pm A może coś zaproponujecie odjazdowego, przebojowego, gdzie nóżka sama będzie mi drgała?
Mi sama nóżka chodzi przy tej Jazzmei, którą właśnie wyrzucili z zestawu. Jakoś się nie przebiła (u mnie za każdym razem była nrem 1 głosowania).
bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 12:14 pm Wy od razu czy grają Karpia
Nie my tylko konkretnie ja. I kompletnie nie chwyciłeś kontextu. 357 nie gra Bukartyka, a RNŚ nie gra Karpia. Co do piosenek powszechnego obiegu ma sens dyskutować, ale raczej nie o wewnętrznych nagraniach.
bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 12:14 pm podsłuchiwać i RMF, i Radio Orbit, spotifaje i tym podobne źródła proponujące nową muzykę
A kto powiedział, że nie podsłuchuje? Może nie Orbit, bo może nawet o nim nie wiedzieć, ale Faję pewnie tak.
bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 12:14 pm Ale to chyba już nie z radiem 357 i tymi słuchaczami, którzy tu zostali.
Dokładnie, bo to ludzie, który mają inny gust niż słuchacze komercyjnych i czego innego oczekują.
Krzysiek1996 pisze: sob sty 08, 2022 1:31 pm Coldplay nagrał singla z BTS więc uznano, że nowa ich płyta nie istnieje.
Coldplaya z ostatniej płyty bym posłuchał na LP357, ale nie tego słabeusza lecz Human Heart czy Coloraturę, które w moim odczuciu reprezentują znacznie wyższy poziom.
Poza tym uważam, że komercji jest aż za dużo na LP357. Męskie, Bitamina, Muchy, Zawiałow, ABBA, Idoll, Sorry, Bovska, a to takie najbardziej ewidentne przykłady. Sporo innych, który nie są aż tak nachalnie komercyjne. Miałoby być jeszcze więcej? Już i tak ciężko słuchać.
AlekOb
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011

Post autor: AlekOb »

Krzysiek1996 pisze: sob sty 08, 2022 1:31 pm Moja propozycja, chyba najłatwiejsza do zrealizowania - co piątek dodawać jakieś 30 nowości (różnorodnych!) i tyle samo piosenek usuwać (najdłużej przebywających w zestawie spoza Top 42).
Jestem za, tyle, że pewnie ktoś by musiał dokładnie to wszystko przeglądać itp.
Na razie cały czas zestaw opiera się głównie na piosenkach dnia i propozycji redaktorów (najczęściej dość niszowych), więc wygląda to jak wygląda.
Chętnie za to od razu dodają urodzinowego Organka (nawet nie czekając do piątku), odgrzewaną Ewę Bem z koncertu. Jak tak dalej pójdzie to na liscie będą same okolicznościowe utwory ze stajni 357...
Ostatnio zmieniony sob sty 08, 2022 4:52 pm przez AlekOb, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek1996
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2013

Post autor: Krzysiek1996 »

AlekOb pisze: sob sty 08, 2022 4:41 pm
Krzysiek1996 pisze: sob sty 08, 2022 1:31 pm Moja propozycja, chyba najłatwiejsza do zrealizowania - co piątek dodawać jakieś 30 nowości (różnorodnych!) i tyle samo piosenek usuwać (najdłużej przebywających w zestawie spoza Top 42).
Jak dalej pójdzie to na liscie będą same okolicznościowe utwory ze stajni 357...
No ten nowy singiel, teledysk do niego i częstotliwość pojawiania się na antenie przypomina mi ten słynny mem z Obamą wieszającym Obamie medal na szyję :)
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

AlekOb pisze: sob sty 08, 2022 4:41 pm Jestem za, tyle, że pewnie ktoś by musiał dokładnie to wszystko przeglądać itp.
Alku - w temacie nowości masz doświadczenie. Referencje Ci wypiszemy. Aplikuj do radia!
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

Wszyscy krytykują tylko radio a głównym odpowiedzialnym za to jak wygląda ta lista są raczej słuchacze. Wygląda to tak, że większość głosujących raczej nie interesuje się muzyką aż tak bardzo, nie śledzi rynku muzycznego, nowości, trendów czy alternatywy w jakimś szerszym wymiarze. 357 nie do końca jest radiem muzycznym a przez okoliczności jakie doprowadziły do powstania 357, jest też radiem w dużym stopniu tożsamościowym na razie, więc trafia tu trochę inny rodzaj słuchacza, niż taki który aktywny jest na forach muzycznych, chociażby takim jak forum lp3, gdzie podstawowym odnośnikiem do wszelkich dyskusji jest większością muzyka.
W związku z tym większość też głosuje przewidywalnie, zachowawczo, szukając w zestawie tylko znanych nazwisk i wykonawców. W Top 35 naliczyłem 27!!! polskich wykonawców - to jest bardzo wymowne, świadczy wręcz o kompletnej ignorancji ze strony słuchaczy co do proponowanych utworów lub ich jakości.
A to że w propozycjach mamy tu jednoznaczny trend odchodzenia od mainstreamu to tylko na plus. Odbieram to tak, że radio postanowiło wychować sobie nowe pokolenie słuchaczy, które już nie będzie wzdychać do muzyki i trendów popularnych 20, 30 lat temu, do marki wykonawcy wykreowanej przez ilość sprzedanych utworów, polubień w sieci, czy obecności w mediach ani do tego, co oferuje muzyka komercyjna. No ale ten proces pewnie jeszcze długo potrwa.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

bobby-x pisze: sob sty 08, 2022 1:22 pm
Zakamarki:
co było w 2h miedzy Shadow Man Bowiego a Niemenem , dwa utwory ??
Właśnie też mi ich brakuje. Chyba trzeba będzie poczekać do 19:54 I wpis na blogu...
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

Dalej zapominam o tym że wieczorem w piątek jest Lista. Postanowienie na Nowy Rok - zacząć wreszcie jej słuchać.
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

santosz pisze: sob sty 08, 2022 8:06 pmWygląda to tak, że większość głosujących raczej nie interesuje się muzyką aż tak bardzo, nie śledzi rynku muzycznego, nowości, trendów czy alternatywy w jakimś szerszym wymiarze.
Bo nie każdy ma na to czas. ;) Zresztą, gdyby tak powołać do życia jakieś Forum, a może już istnieje takowe, ale gdyby tak każdy słuchacz się na nim rejestrował, to na pewno w pewnym momencie doszłoby do przeciążenia serwerów. :) Poza tym gdyby jakimś cudem Forum wytrzymało taki natłok słuchaczy, i gdyby każdy z tego tłumu oceniał nowości, głosował na Forumową itd itp, to pewnie kilkoro z nich musiałoby siedzieć po nocach do wyliczania w Excelu wszystkiego. To nawet mnie, który wylicza średnie ocen z GARSTKI osób z Forum LP3, zajmuje to około 30 minut czasu plus kolejne kilkanaście wpis na Forum. Nie o to chodzi, żebym wypominał, ile czasu tracę, ale bardziej o to, co by było, gdyby liczyć głosy tysięcy słuchaczy w sposób ręczny, bo podejrzewam, że byłaby to w najlepszym razie praca etatowa. :P
santosz pisze: sob sty 08, 2022 8:06 pm357 nie do końca jest radiem muzycznym a przez okoliczności jakie doprowadziły do powstania 357, jest też radiem w dużym stopniu tożsamościowym na razie, więc trafia tu trochę inny rodzaj słuchacza, niż taki który aktywny jest na forach muzycznych, chociażby takim jak forum lp3, gdzie podstawowym odnośnikiem do wszelkich dyskusji jest większością muzyka.
Po pierwsze, to tylko i wyłącznie na plus dla Radia, że nie jest stricte muzyczne. Oczywiście najlepiej od polityki wara, ale szeroko pojęta kultura czy sprawy społeczne jak najbardziej są mile widziane (swoją drogą mam nadzieję, że nie zapomnę włączać audycji o książkach w niedzielne wieczory). A swoją drogą bardzo mi się spodobało Pat sumuje. Niby ekonomia, to nudne w większości i trudne tematy, ale mamy urozmaicenie w postaci bluesa (choć świeżego raczej), a bluesa praktycznie w innych audycjach nie ma.
santosz pisze: sob sty 08, 2022 8:06 pmA to że w propozycjach mamy tu jednoznaczny trend odchodzenia od mainstreamu to tylko na plus. Odbieram to tak, że radio postanowiło wychować sobie nowe pokolenie słuchaczy, które już nie będzie wzdychać do muzyki i trendów popularnych 20, 30 lat temu, do marki wykonawcy wykreowanej przez ilość sprzedanych utworów, polubień w sieci, czy obecności w mediach ani do tego, co oferuje muzyka komercyjna. No ale ten proces pewnie jeszcze długo potrwa.
Z jednej strony i owszem, ale z drugiej panuje promocja poszczególnych wykonawców, czyli Darii, Męskiego, Fisza, Ørganka, Krzycha... nie przeszkadza mi może sama promocja, gdyby nie fakt, że ona jest bardzo nachalna i odbywa się kosztem innych wykonawców. Nie przeszkadza mi sama promocja tym bardziej, że też potrafią nagrywać świetne utwory (chociaż Wojny i noce to zdecydowanie nieudany krążek, na Balladach są killery, ale też są superkoszmary, a w Na razie stoję jest tylko jeden świetny singiel, jeden bardzo dobry i na tym koniec. Dla odmiany Ministory to całkiem dobra epka ;)).
Natomiast brakuje mi bardzo takich wykonawców, jak Beth, Joe, o Kulcie nie wspominając (bo Ostatnia płyta zawiera bardzo dużo bardzo dobrych utworów), gdzie do cholery jest Sabaton się pytam, o Plateau już nawet nie wspominam. Mam nadzieję, że Dorota Osińska chociaż będzie miała trochę punktów w Radiu. A w tym roku nowy krążek. Chętnie się upomnę o to, jak już będzie. :)
8azyliszek pisze: sob sty 08, 2022 8:21 pmDalej zapominam o tym że wieczorem w piątek jest Lista. Postanowienie na Nowy Rok - zacząć wreszcie jej słuchać.
Pewnie znów zaczniesz narzekać, że coś jest spisqiem. ;)
A tak serio, wczoraj posłuchałem i chyba to jest audycja, którą co jakiś czas mogę włączyć, ale to nie jest to, co LP3. Jak nie ma tej prezentacji nowych propozycji, to jest z lekka nudno. Można nieco bardziej przycinać utwory, które spadają spoza powiedzmy, pierwszej 10. Bo trzymanie prawie do końca sprawia, że Lista jest trochę nudnawa.
Dekodi
Listy Przebojów Trójki słucham od: Not. 96 z 18.02.1984

Post autor: Dekodi »

adameria pisze: pt sty 07, 2022 9:27 pm Dzień dobry wieczór,

Zacznę od tego, że mam inne zdanie niż Robert. Odczuwam postęp (rok do roku, to już na pewno!),
a z drugiej strony nie wymagam "drugiego" a właściwie to "trzeciego" Niedźwiedzia ("drugim" był Piotr Baron w 2007 roku, prawda?).
Natomiast coraz bardziej martwi mnie zestaw do głosowania.
Czy nie jest to czas najwyższy zacząć coś usuwać z zestawu?
A ja szanując głos patronów akceptujących możliwość powrotów, podzieliłbym zestaw na dwie odrębne części zestaw aktualny i archiwalny. Możliwe byłoby wtedy przenoszenie do ''Archiwum'' utworów które kiedyś na Liście zagościły i spadły, albo np. nie weszły na Listę w ciągu 10 tygodni od dodania do zestawu. Wtedy rósłby tylko zestaw archiwalny, a aktualnie byłoby do wyboru powiedzmy około 100 utworów. Na tę setkę składałyby się utwory z listy i około 50 nowo dodanych utwórów. Dodatkowo w aktualnym zestawie mogłyby się znaleźć utwory, które wypadły z Listy nie później niż np. 5 tygodni wcześniej.
Awatar użytkownika
bobby-x

Dekodi pisze: ndz sty 09, 2022 12:16 am A ja szanując głos patronów akceptujących możliwość powrotów, podzieliłbym zestaw na dwie odrębne części zestaw aktualny i archiwalny. Możliwe byłoby wtedy przenoszenie do ''Archiwum'' utworów które kiedyś na Liście zagościły i spadły, albo np. nie weszły na Listę w ciągu 10 tygodni od dodania do zestawu. Wtedy rósłby tylko zestaw archiwalny, a aktualnie byłoby do wyboru powiedzmy około 100 utworów. Na tę setkę składałyby się utwory z listy i około 50 nowo dodanych utwórów. Dodatkowo w aktualnym zestawie mogłyby się znaleźć utwory, które wypadły z Listy nie później niż np. 5 tygodni wcześniej.
Ale co z tych wspaniałych reguł 5, 10, tygodni, 100 utworów, skoro prawie wszystkie nowości, nie mają żadnego potencjału.
ODPOWIEDZ