abd3mz pisze:Witam,
Oto moje głosy (Nie mogłem się powstrzymać i zamieszczam Top40, mam nadzieję że to nie utrudni Ci pracy. Jeżeli już
ułożyłem - to może kogoś to zainteresuje ?):
01. Abraxas - Pokuszenie (Chyba za cicho się rozpoczyna, no ale może się mylę, a później jest już bardzo dobrze do
samego końca. Ciekawe jak przetrwa próbę czasu ? Dam mu odpocząć po zakończeniu Naszej Listy.) ... nawet wówczas
gdy odkryję wszystkie ścieżki Twojej filozofii i przesłucham całego Bacha...
02. Chase - Invitation To A River (Bardzo dobre nagranie, które mnie zaskoczyło. Trąba przejęła rolę gitary... A ta
solo z echem...)
03. Helloween - Keeper of the Seven Keys (Najbardziej zapamiętałem zmiany tempa i no i oczywiście tytuł.

;))
04. Totentanz - Całkiem sam (Teraz trochę ostrzejszy utwór, który wyróżnia się dobrym tekstem i wokalem.) ...nie ma
mnie i chyba nigdy mnie nie było...
05. Waldemar Chyliński - Ptakom na drzewach (Gitara i wokal. Wystarczy.) ...nie okłamujmy siebie nie mamy skrzydeł
ptaków...
06. Żywiołak - Dybuk (Mam nadzieję, że uda się im wreszcie nagrać płytę. Biometal ?) ...choć mi łamią kości, choć
mnie parzy skóra...
07. Lambchop - Paperback Bible (Za pierwszym razem, gdy słyszałem ten utwór -w radiu- nie wzbudził we mnie żadnych
specjalnych uczuć. Ot dobry utwór jakich tysiące na świecie i dziesiątki w tej edycji. Z każdym przesłuchaniem...)
08. NRM - Pawietrany szar (Jedyny utwór z kilkunastu "egzotycznych", który zmieścił się do 10. Dobry rock z
rozpoznawalnym głosem i akcentem.)
09. Pendragon - The Edge Of The World (Ten utwór mnie zaintrygował... Oprócz -miejscami zaskakującego- tekstu na
plus zaliczam kompozycję utworu) ...Dżem dobra. Jak się mamy ?...
10. Detlev Schmidtchen - Seven Bells (Lubię takie klimaty. Chyba jest za nisko. Tylko zamiast kogo ma wejść ?)
A na (nie)szczęśliwym 11 miejscu:
11. Albion - Bieg po tęczy
Na dzisiaj pewny jestem tylko dwóch pierwszych miejsc. Dalej powinny być 3 potrójne (poczwórne ? Chyba nie)
miejsca.
12. Transatlantic - We all Need Some Light
13. Peter Cincotti - Goodbye Philadelphia
14. Colloseum - Downhill And Shadows
15. Qntal - Herbst
16. Joanna Lewandowska - Żywot życia
17. John Foxx - Dance with Me
18. Kapela na Dobry Dzień - Hop
19. The 69 Eyes - Perfect Skin
20. The Gathering - Leaves
21. Default - Deny
22. Kurt Elling - Tight
23. Avenged Sevenfold - M.I.A.
24. Antony and the Johnsons - Hope There's Someone
25. Arena - The butterfly man
26. Dhafer Youssef - Aya
27. Dio - Rock'n'roll children
28. INDUKTI - no 11812
29. The Gossip - Coal to Diamonds
30. Ulis - Plac Franciszka
31. My Dying Bride - Two winters only
32. Testament - The Ritual
33. DELONS - Bomby na Anglię
34. Farben Lehre - Piosenka Leniwych Słoni
35. Ayreon - Day Fourteen_ Pride
36. Klatu - 03:15 (wszystko się śni)
37. Rażeni Piorunem - Rzeczpospolita Ogólnospożywcza
38. Bang Gang - Follow
39. Emigrate - My World
40. Threshold - Slipstream
Około 50 utworów zostanie na moim dysku - dam im jeszcze szansę, choć może każdemu utworowi dam jeszcze szansę ?
Zobaczę.
Utwory, które odpadły w pierwszym etapie (kolejność alfabetyczna):
- Bran van 3000 - Drinking in L.A.
- Gary Numan vs. Ade Fenton - The Leather Sea
- M.I.A. - Bamboo Banger
- Morningwood - New York Girls
- Sugarhill Gang - Rapper's Delight
- Suicide Sports Club - 2.20 Girl
- Tenacious D - Fuck Her Gently
- The Notwist - This Room
- Whale - Hobo Humpin Slobo Babe
Utwory, które znałem wcześniej wraz z komentarzem:
- Peter Cincotti - Goodbye Philadelphia - słyszałem dosłownie kilka razy, rozpoznałem
- Żywiołak - Dybuk - słyszałem chyba dwa razy, ale jest tak charakterystyczne, że rozpoznałem
- Kurt Elling - Tight - słyszałem max dwa razy, kojarzyłem po tytule, rozpoznałem
- Lambchop - Paperback Bible - słyszałem max dwa razy, rozpoznałem
Wykonawcy, których znałem wcześniej wraz z komentarzem:
- Antony and the Johnsons - Hope There's Someone - słyszałe kilka innych utworów, wykonawca rozpoznawalny
- Dhafer Youssef - Aya - jw.
- Explosions in the sky - The Only moment we are alone - jw.
- NRM - Pawietrany szar - jw.
- Die Toten Hosen - Pushed Again - kojarzę zespół, nie rozpoznany
- Farben Lehre - Piosenka Leniwych Słoni - jw.
- Eric Burdon - Factory girl - niby znam, ale nie znam

Ot, słyszałem nazwisko
Na koniec jeszcze kilka uwag:
- Nie mam porównania z poprzednimi edycjami (dopiero je ściągnąłem), ale wysoko oceniam 4 edycję. Może nie było
dużo bardzo dobrych utworów (tak już ich natura...), ale za to dobrych utworów było całe mnóstwo. Tak oceniam na
świeżo.
- W kilku utworach nie-polskich usłyszałem... mhmm... polskie akcenty, że wymienię choćby Pendragon - The Edge Of
The World.
- Nie wiem jak było w poprzednich edycjach, ale ta pokazała polskie zespoły z dobrej strony.
- Albo ja mam skrzywienie na punkcie "długich utworów", albo one są tak dobre.
- Spróbuję bliżej poznać wykonawców z pierwszej dziesiątki i wszystkie polskie zespoły.
- Moje utwory na pewno zmieściłyby się w 40, może nawet dwa z nich powalczyłyby o pierwszą dziesiątkę ? Trudno
ocenić.
- Przewiduję, że wszystkie moje utwory przejdą do 1/32. Taki ze mnie optymista.
Pozdrawiam,
Sebastian [abd3mz]
PS. Przepraszam za długość...