Witam serdecznie wszystkich komentujących FTWC i życz Wam przede wszystkim zdrowia, bo o resztę jest nam nam łatwiej się postarać.
kajman pisze: ↑pt sty 01, 2021 1:08 pm
Na ten utwór zagłosowały aż trzy osoby, w tym na pierwszym miejscu ustawił to Sundrajta, ale nie wystarczyło to do top 500.
513. 144 O.N.A. - DRZWI 3 1
No i proszę, ależ te punkty mnie zaskoczyły.

Byłem wręcz pewien, że tyle wystarczy na top 300! A tu tylko tak odległe miejsce, ale cieszę się, że jeszcze dwie osoby dały twej piosence jakieś oczka.
gioconda2 pisze: ↑pt sty 01, 2021 1:55 pm
[...]
Tak nisko?
Tak wysoko!
gioconda2 pisze: ↑pt sty 01, 2021 2:02 pm
[...]
przecież tam nie chodzi tylko o jakąś szaloną i głupią tanecznicę, tylko o manifest, nawoływanie by być kolorowym ptakiem, który potrafi lecieć na spotkanie ognia, nie boi się konfrontacji z życiem i iść po nieznane, iść pod prąd, a w tym wszystkim bawić się życiem (oczywiście po spełnieniu wszystkich obowiązków). Ja już zatem nie będę tu za bardzo entuzjastycznie obecna...
Jak kiedyś pisał
kajman, w piosence liczy się przede wszystkim muzyka, choć tekst dla mnie też ma ogromne znaczenie. I np. ja tych wszystkich walorów w tej akurat piosence
LP nie dostrzegam, Ty zaś je widzisz bardzo wyraźnie i dzięki temu
"Tańcz głupia, tańcz" jest najbardziej Twoją osobistą piosenką wszech czasów.
lady pisze: ↑pt sty 01, 2021 2:52 pm
[...]Dalej nie rozumiem co to jest ten Twój "odsłuch wewnętrzny", ale nie tłumacz, bo i tak nie zrozumiem
Przecież to jest takie proste, odsłuch zewnętrzny to jest ten bezpośrednio z internetu (np. YT, Spotify), zaś wewnętrzny to z plików, które posiada się (lub są zgrane) na komputerze.
kajman pisze: ↑pt sty 01, 2021 3:15 pm
To był pierwszy ich utwór na LP3. Nie wyszedł z poczekalni.
153. 369 Guns N' Roses - SWEET CHILD O'MINE 6 1
I akurat teraz jak piszę te słowa, leci on w Radiu 357.
kajman pisze: ↑pt sty 01, 2021 3:24 pm
[...]
drugie zdradzam tylko na pewno, bo gdybym zdradził to zdradziłbym coś więcej.
A więc zapewne chodzi o to, że prawdopodobnie mamy do czynienia z drugim lub trzecim utworem danego wykonawcy w topie.
kajman pisze: ↑pt sty 01, 2021 4:12 pm
[...]
I pewnie Ci nie podejdzie. A u mnie 17 miejsce.
I tak się zastanawiam czy gdyby nie serial o Robin Hoodzie, to utwór grupy
Clannad ceniłbyś tak samo?
lady pisze: ↑pt sty 01, 2021 4:57 pm
[...]
Nie, żartuję, nikt by tego nie chciał czytać, a słuchać tym bardziej
Oj tam, kilka osób na pewno by chciało posłuchać.
kacper94 pisze: ↑pt sty 01, 2021 5:40 pm
113. The Rolling Stones - ANGIE 461 11 25
Ciężko mi było uwierzyć, gdy sprawdzałem zestawienie z 2019 r. Ta piosenka była wtedy na 1097. miejscu. Mamy więc
awans o 984 pozycje. Wtedy na tą piosenkę głosowała tylko 1 osoba, która dała tej piosence 25 punktów.
112. Red Hot Chili Peppers - UNDER THE BRIDGE 461 12 28
Kolejny dość duży awans w naszym zestawieniu (chociaż nie taki jak Stonesów) - z 306. miejsca (
awans o 194. miejsca). W ubiegłym roku piosenka zyskała "tylko" 208 punktów od 7 osób.
[...]
W przypadku
"Angie" faktycznie szok ogromny, że przed rokiem była poza tysiącem!
Zaś
"Under the Bridge" również zaskakuje, ale już nie w takim stopniu i oczywiście obie piosenki z moim głosem.
gioconda2 pisze: ↑pt sty 01, 2021 5:43 pm
kajman pisze: ↑pt sty 01, 2021 5:36 pm
A Kasia wcześniej nie?
Kasia to była z 12 lat później, a im szybciej skorupka nasiąknie tym fascynacja większa.
Rzeczywiście, coś w tym jest że piosenki z naszej młodości działają silniej emocjonalnie. I dlatego te współcześniejsze w dwójnasób muszą nadrabiać jakością muzyczną, by się przebić do czołówki TWC.
kacper94 pisze: ↑pt sty 01, 2021 6:00 pm
Drugą godzinę mojego dyżuru zaczynam następująco:
109. The Beatles - YESTERDAY 466 7 8
Jest to najkrótsza piosenka, w dzisiejszym zestawieniu, którą mam przyjemność prezentować, podejrzewam też, że jest to jedna z najkrótszych piosenek w całym zestawie (może ktoś mnie poprawi). Piękna ballada, którą śpiewa Paul McCartney, w 2019 r. zajęła 135. miejsce,
awansowała o 26. miejsc. Zagłosowało na nią też więcej osób, rok temu swój głos oddało na nią 6 naszych kolegów i koleżanek, którzy pozwolili zdobyć "Yesterday" 362 punkty.
108. Julee Cruise - FALLING 466 8 29
Utwór ze ścieżki dźwiękowej serialu "Miasteczko Twin Peaks" (swoją drogą, nigdy nie mogłem zrozumieć fenomenu tego serialu i tego, kto zabił Laurę Palmer, a aktora grającego główną rolę, kojarzę tylko z "Gotowych na Wszystko"

), w 2019 r. uplasował się bezpośrednio za "Yesterday", teraz jest przed utworem The Beatles,
awansował o 28. miejsc.
107. Coldplay - THE SCIENTIST 470 8 3
Chyba sam przyczyniłem się nieco do awansu tej piosenki (i to dość znacznego). Piękna ballada (a teledysk do tego jest jeszcze cudowniejszy, w linku jednak wersja pełna piosenki, bez obrazka) śpiewana przez Chrisa Martina w Forumowym Topie Wszech Czasów 2020 zajęła 423. miejsce (
awans o 316. miejsc) i zdobyła wówczas "tylko" 163 punkty.
106. The Beatles - HEY JUDE 470 11 17
Na początku tej grupy piosenek mieliśmy (chyba) najkrótszą piosenkę Beatlesów, teraz mamy (chyba) najdłuższą. Ponad 7 minut, zwieńczone kapitalnym, chóralnym śpiewem. W poprzednim roku, nasi forumowicze umieścili ją na 43. miejscu, co powoduje
spadek aż o 63 pozycje. Pomimo, że liczba głosujących spadła nieznacznie (jedna osoba mniej zagłosowała w tym roku), to jednak w 2020 r. najwyżej uplasowano tą piosenkę na 4. miejscu, a w tym na 17. pozycji
"Yesterday" u mnie nie przebił się do finału, ale bardzo cenie ten kawałek i ten awans mimo wszystko cieszy.
"Falling" od zawsze przypomina mi o serialu
"MTP" i właśnie na tym polegał jego urok, że pozostał owiany tajemnicą do końca... (zatem ten awans również cieszy, szczególnie że również dzięki mojemu wsparciu)
"The Scientist" poznałem stosunkowo nie dawno i mogę napisać, że to już moja czołówka zespołu
Coldplay.
Za to
"Hey Jude" cenie trochę mniej, no ale
Beatlesi nagrali tyle świetnych rzeczy, że coś musi być niżej, a widzę że i inni w tym roku podzielili moje zdanie, bo przed rokiem było zupełnie inaczej.