Kiedyś było tylko radio. Kiedyś, gdy się przegapiło notowanie, można było liczyć na znajomych którzy słuchali albo polować na gazety, w których wyniki były drukowane. A gdyby się nie mogło słuchać, a koniecznie chciało się to zrobić, to można było próbować nagrać notowanie i przesłuchać później. Ja tak robiłem wielokrotnie. W pierwszych latach mojego zamiłowania do LP3, na początku lat 90., wręcz każde notowanie nagrywałem (nawet gdy słuchałem go na żywo) i odsłuchiwałem potem ponownie w trakcie tygodnia. W kolejny piątek nagrywałem kolejne na tych samych kasetach. Czasem jednak, gdy było jakieś wyjątkowe notowanie, najczęściej jakieś podsumowanie, zostawiałem te kasety i już nic na nich nie nagrywałem. Następne notowania nagrywałem na nowych kasetach. Dzięki temu te różne materiały z Listy miały szansę u mnie przetrwać przez lata. I przetrwały! Mam te kasety do dziś!
Od ładnych paru miesięcy zajmuję się systematycznym digitalizowaniem materiałów z tych kaset. Zgrywam do komputera i, na ile mi umiejętności pozwalają, czyszczę dźwięk, poprawiam, staram się, by był możliwie najlepszy. A nie zawsze jest to proste, bo kasety bardzo różnie przetrwały próbę czasu... Zdecydowana większość z nich ma ponad 20 lat! A rekordziści mają tych lat prawie 30! Kasety się wkręcają, dźwięk się przeciąga, taśma nie chce się przesuwać. Niektóre kasety nie sprawiają problemów, ale nad innymi trzeba się mocno napracować, by jakoś sensownie brzmiały. Nie wszystkie dało się przerzucić do plików w całości. Ale większość się dała! A prawie wszystkie się dały w zdecydowanej większości!
Od początku miałem zamysł taki, żeby zrobić to teraz, bo za kilka lat kasety będą w jeszcze gorszym stanie. Od początku też miałem inny zamysł - by zrobić to dla siebie i mieć zawartość tych kaset na komputerze, ale też dla Was, bo mam nadzieję, że dla przynajmniej kilku osób to będzie nostalgiczna podróż w przeszłość albo możliwość posłuchania jak Lista brzmiała lata temu. I że te materiały sprawią Wam przyjemność.
Zacząłem to robić około rok temu, chciałem skończyć pracę przed 2000. notowaniem, żeby z tej okazji zacząć publikować te materiały. Już po kilku tygodniach zorientowałem się, że nie zdążę. A potem przyszedł maj i... wiadomo...
Zastanawiałem się więc kiedy zacząć to wrzucać. Pomyślałem, że może Mikołajki to dobry pomysł. Taki elpetrójkowy prezent ode mnie. Jeszcze nie wszystkie kasety są zdigitalizowane, proces cały czas trwa. Ale jest ich już tyle, że będę miał co wrzucać przez najbliższy czas. Planuję udostępniać jedną nową audycję co tydzień.
Materiały będę wrzucał na moje konto na chomiku (http://chomikuj.pl/ku3a). Katalog "forum lp3". Hasło takie jak adres naszego forum (z pominięciem "https://").
Przepraszam, że nie zawsze jakość dźwięku jest dobra. Czas zrobił z kasetami swoje. Starałem się jak umiałem najlepiej.
Miłego słuchania!