A ja wręcz przeciwnie - Noc komety i Czas ołowiu z Felkiem należą do kanonu moich ulubionych, jeszcze Izabela Trojanowska ze swoim pazurem to było coś. Znacznie lepsze od Cugowskiego.
Nowości TFP #23
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Re: Nowości TFP #23
No nie, tylko nie Trojanowska. U mnie rewelacyjnie brzmią Cugowski i Wenglorz, bardzo dobrze Czystaw i Urszula, a reszta zdecydowanie nie. A Noc komety to dla mnie na plus, ale to tylko dlatego, że Urszula miażdży. Chyba najlepszy jej wokalny występ.
1. System Of A Down - Protect The Land
2. Robert Plant - NOTHING TAKES THE PLACE OF YOU
3. Budka Suflera - 10 lat samotności
4. Artur Andrus - PANNA FONTANNA
5. Męskie Granie Orkiestra 2020 - PŁONĄ GÓRY PŁONĄ LASY
2. Robert Plant - NOTHING TAKES THE PLACE OF YOU
3. Budka Suflera - 10 lat samotności
4. Artur Andrus - PANNA FONTANNA
5. Męskie Granie Orkiestra 2020 - PŁONĄ GÓRY PŁONĄ LASY
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Mam takie same odczucia, Płyty z Czystawem szczególnie za ostatni grosz, a także z Felicjanem czas czekania czas olśnienia uznaję za najlepsze w ich dorobku. Iza w tym okresie też była moją ulubioną.
Głosowanie na nowości top5 nr.2:
1. Felicjan Andrzejczak jest najlepszym wokalistą w historii zespołu Budka Suflera
2. Felicjan Andrzejczak nie jest pomyłką
3. Felicjan Andrzejczak nie jest rzeczą
4. Najgorszym wokalistą w historii zespołu Budka Suflera jest Krzysztof Cugowski
5. Jeśli się nie zgadzasz z moją wypowiedzią...patrz na punkt 1-wszy
No cóż, różnimy się w odbiorze. Dla mnie najlepsze są dwie pierwsze płyty. Potem z Czystawem nie było jeszcze źle i na tym koniec.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994
Lepsza ciepła wódka niż Suflera Budka
Różnimy się i będziemy się różnić
"JOLKA, JOLKA PAMIĘTASZ...", "NOC KOMETY" i "CZAS OŁOWIU" to według mnie najwięsze hity Budki Suflera
Rozmawiamy o wokalu...więc?
Z całym szacunkiem, ale Felicjan Andrzejczak...patrz na punk pierwszy
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
przepraszam, ale zastanawiam się czemu ma służyć ta ...jałowa dyskusja? 

-
Całkowicie się z Tobą zgadzam - u mnie masz 100% poparcia

Pierwszy raz w życiu spotykam się z osobą, która uważa, że Andrzejczak dorównywał Cugowskiemu. A tym bardziej, że jest od niego lepszy. Od Czystawa, owszem część znanych mi osób uważała, że jest, ale myślę, że sporo moich znajomych byłaby taką opinią jaka się tutaj pojawiła zaszokowanych równie jak ja.
-
Ja też uważam, że Felicjan był lepszym wokalistą od Cugowskiego i że to z nim Budka wyśpiewała swoje największe hity - te 3, które wymienił szeptun68. To te słodkie różnice gustów i subiektywność odbioru.
-
Właśnie ja w wielu rozmowach na temat woklaistów Budki wielokrotnie zapewne w wiekszości słyszałem głosy, że własnie Czystaw i Andrzejczak dodawali temu zespołowi wiele jakości i byli powiewem świezości, Cugowskiego raczej kojarzono z takim zaprogramowanym wokalista, który stanął przy mikrofonie, zaśpiewał i poszedł. Po objęciu mikrofonu po Felku owszem nagrali świetne takie tango, jeszcze z cztery utwory prócz tego, ale reszta moim zdaniem jest milczeniem, za taki stan rzeczy wielu uważa właśnie Cugowskiego. Być może jest to spowodowane tym, że Cugowski zawsze śpiewał w tym zespole a reszta przelotnie aczkolwiek treściwie.kajman pisze: ↑sob lis 14, 2020 11:21 pm Pierwszy raz w życiu spotykam się z osobą, która uważa, że Andrzejczak dorównywał Cugowskiemu. A tym bardziej, że jest od niego lepszy. Od Czystawa, owszem część znanych mi osób uważała, że jest, ale myślę, że sporo moich znajomych byłaby taką opinią jaka się tutaj pojawiła zaszokowanych równie jak ja.
-
Do tych trzech pewnie coś by dorzucił. Cugowski zawsze był zmanierowany a tamci moim zdaniem bardzo otwarci. I też nigdy nie zmienię zdania, że Andrzejczak wniósł wiecej do Budki przez krótki okres niż Cugowski, ale kazdy ma swoje zdanie i chyba o to chodzi, to chyba swiadczy o tym, że zespół jest wielki jakby nie patrzeć.
Mogę się zgodzić z tym, że po powrocie Cugowskiego zespół prezentował się tak sobie, ale na moje zaczęło się to już za czasów Czystawa (chociaż wtedy jeszcze wypadało to nieźle) i to nie wina wokalistów lecz albo coraz słabszej formy Lipki albo jego pójścia w stronę komercji. Ale jak widać każdy ma własną opinię. Dla mnie jedynym bardzo dobrym utworem Budki powstałym od 1982 są Babel i Krajobraz (no i Most, ale to nie ich), a najlepsze rzeczy są na dwóch pierwszych płytach (plus Sen, Komentarz oraz utwory z Wenglorzem).
Ale to jest płyta z Cugowskim.
-
Tak tylko to miała byc płyta z Andrzejczakiem, bo pierwsze utwory czyli Jolka,noc komety i czas ołowiu juz były i powstawała ta płyta, tylko, że do zespołu wrócił Cugowski i przearanzerowano cała płytę dla potrzeb własnie Cugowskiego. Potem jeszcze chyba nagrał z cugowskim i urszula Krajobraz i zniknął z BS na długo. Dlatego napisałem, że tak płyta była jego, a Cugowski moim zdaniem jako wokalista na tej płycie ją po prostu zepsuł. Nagrali tylko kompilację z Czystawem, Andrzejczakiem i Cugowski wtedy.
-
To właśnie dlatego, że nie spiewał na niej Andrzejczak była nijaka, nawet gorzej beznadziejna. A cały mój zgiełk to typowy utwór dla Andrzejczaka, a być może była by też znakomita gdyby były inne teksty te pod Andrzejczaka. No ale Cugowski zawsze chciał byc najważniejszy. Dlatego też mym skromnym zdaniem nie dorasta do pięt tej dwójce, a na dodatek jego ostatnie lata w Budce to kompromitacja.
Na moje to Lipko zdecydował się na znacznie lepszego wokalistę skoro miał taką okazję.
Pierwszy raz boli najbardziejkajman pisze: ↑sob lis 14, 2020 11:21 pm Pierwszy raz w życiu spotykam się z osobą, która uważa, że Andrzejczak dorównywał Cugowskiemu. A tym bardziej, że jest od niego lepszy. Od Czystawa, owszem część znanych mi osób uważała, że jest, ale myślę, że sporo moich znajomych byłaby taką opinią jaka się tutaj pojawiła zaszokowanych równie jak ja.
Felicjan Andrzejczak(moim zdaniem)był, jest i będzie najlepszym wokalistą zespołu Budka Suflera
Takie utwory jak "BAL WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH", czy "TAKIE TANGO" to już była cieniutka granica do disco polo...kto był wtedy na wokalu?
- konwicki1980
- Kontakt:
No z powyższą tezą mógłbym się zgodzić, choć od razu kontra - tekst do "Jolki" to zdecydowanie mistrzostwo grafomanii wszech czasów - nie ujmując temu utworowi, który bardzo lubię, ale jednak "emigrowałem z Twoich objęć nad ranem" i "meta była o dwa kroki stąd" to nie jest jakieś dzieło porównywalne do "Dziwny jest ten świat" chociażby. Łatwo krytykować album "Nic nie boli...", ale wierzę, że nikt z zespołu nie spodziewał się takiego sukcesu komercyjnego. Wokalistów trudno porównywać, każdy miał swoje wady i zalety.