Nowości TFP #15
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
-
gioconda2
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Re: Nowości TFP #15
możliwe, ale czasami ja coś też źle wpisuję w swojego excella
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
mnie wyszło tak jak Michałowi 
od tego tygodnia mam drugie oczy
więc pomyłek nie powinno być...
-
gioconda2
Wszystko się zgadza, nie policzyłam pewnej skromnej 5, która była gdzieś w środku pomiędzy gorliwą dyskusją o Big Cycu i jawnym/ tajnym zgłaszaniu nowości, nie wpisałam od razu (skupiona na dyskusji) i ten 1 głos wypaczył moje obliczenia. Wg nich nie załapał by się Big Cyc i Ollie Wride, a wszedłby Bluszcz. W sumie wymiana 1:1 nie taka zła (1 na którą głosowałam nie weszła, a weszła inna, na którą też głosowałam), a Big Cyc mógłby nie przejść.
Ciekawi mnie kim są "drugie oczy liczące nowości", liczę, że się ujawnią
Ciekawi mnie kim są "drugie oczy liczące nowości", liczę, że się ujawnią
-
AlekOb
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011
Byś tak chciała wszystko wiedziećgioconda2 pisze: pt wrz 25, 2020 11:49 pm Ciekawi mnie kim są "drugie oczy liczące nowości", liczę, że się ujawnią![]()
Dlatego też wczoraj tak od razu zareagowałem jak trochę kwestionowałaś poprawność wyników, bo w sumie ja teraz też po części je firmuję, a mi wyszły dokładnie takie jakie zostały tu wklejone
Ale w sumie zaciekawiło mnie, że tak sama z siebie też podliczasz na bieżaco te wyniki wklepując do excela. To trochę teraz robisz za trzecie oczy
-
gioconda2
Nowości to na swój użytek liczy więcej osób, bo i kajman i VILKI. A ja liczę od początku, byłam takim ukrytym audytorem
, ale ponieważ to na swój użytek, to moje oczy nie były tak wnikliwe i czasami miały miejsce rozbieżności, bo coś przeoczyłam, albo wpisałam punkty innemu wykonawcy. A lubię patrzeć ma moją tabelkę w trakcie tygodnia, bo tam dynamicznie się wszystko zmienia. Głosujący na początku wywindują coś, a ci ze środka tygodnia mają inne preferencje i finałowa 10 faluje do końca.
A ja czasami robię za czwarte. W tym tygodniu robiłem, chociaż przez to robienie przeżyłem kilka godzin grozy.
-
AlekOb
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011
W sumie do tej pory mi się też zdarzało w tygodniu z ciekawości sprawdzać ile co zdobyło już punktów, ale robiłem to poprzez wyszukiwarkę w przeglądarce, nie wklepywałem tak dokładnie do excela z sortowaniem itp, więc i tak na 100% nie wiedziałem co wejdzie. Z tym liczeniem na bieżąco to w sumie ciekawy pomysł i zabawa, ale raczej nie będę tak robił, bo po pierwsze istnieje ryzyko, że ktoś edytuje głosy, a dwa, że chyba chcę mieć do końca trochę niespodziankę, co wchodzi 
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
Kto by pomyślał, że o wygranej zadecyduje bilans skrajnych not i chociaż żadna z dwóch czołowych piosenek nie dostała zera, to jednak ta druga była bliżej tego.
Zresztą trzecie i cwarte miejsca wcale nie były dużo dalej, bo tylko o 3 i 7 setnych za nimi. I tak wygrywa Travis przed Plantem i obaj wykonawcy są z fiucikami.
Trzeci był Almond, a tuż za nim BC.
Na szóstym znalazł się Jefferson Starship, który nie przebił się do punktowanej dziesiątki i jeszcze Incubus na dziewiątym z podobnym efektem. Zaś najniżej ocenieni zostali z tych co się dostali: Zalef na 23. i Big Cyc na dwudziestym.
Pod koniec także pełno polszczyzny, a jednak stawkę zamykają niespodziewanie Mastodon i pan od perkusji, niejaki Taylor.
01. [5,21] Travis feat. Susanna Hoffs – THE ONLY THING
02. [5,21] Robert Plant feat. Patty Griffin – TOO MUCH ALIKE
03. [5,18] Marc Almond – TEENAGE DREAM
04. [5,14] Biffy Clyro – SPACE
05. [4,79] Matt Berninger – ONE MORE SECOND
06. [4,50] Jefferson Starship – IT'S ABOUT TIME
--------------------------------------------------------------------
07. [4,43] Melody Gardot & Sting – LITTLE SOMETHING
08. [4,43] Kazik – NIE MAM NA NIC CZASU BO OGLĄDAM SERIALE
09. [4,00] Incubus – OUR LOVE
10. [3,97] Nothing but Thieves – UNPERSON
11. [3,82] Devin Townsend – WHY?
12. [3,82] Chemia – MODERN TIMES
13. [3,77] Daria Zawiałow – NIE MAMY CZASU
14. [3,75] Taylor Swift – MIRRORBALL
15. [3,57] Savoy Brown – AIN'T DONE YET
----------------------------------------------------
16. [3,43] Oly. – HOLOGRAM
17. [3,43] Rupesh Cartel – THE UNREST
18. [3,40] Mr.Kitty feat. Nizimine Kakoi – MAKE IT RIGHT
19. [3,37] Ollie Wride – JULIETTE
20. [3,36] Big Cyc – PÓŁ NA PÓŁ
21. [3,20] the Dumplings – KOCHAM CIĘ, KOCHANIE MOJE
22. [3,18] Bluszcz – LATA DWUDZIESTE
23. [2,97] Krzysztof Zalewski – ZABAWA
24. [2,97] Baranovski – LUBIĘ BYĆ Z NIĄ
25. [2,96] Mastodon – ORION
26. [2,79] Roger Taylor – ISOLATION
Po kres skrajności sięgają: "Kocham cię, kochanie moje" (2/7); "Make it Right" (2/5); "Why?" (2/4); "Mirrorball", "Juliette", "Lata dwudzieste" i "Lubię być z nią" (wszystkie cztery po 1/5 ↓ jednak ta druga przez przypadek nie dostała pewnej dziesiątki od PriapMusica i z tego powodu też jest w tabeli dużo niżej niż mogła być); "Unperson" (2/3) oraz "Hologram" i "Zabawa" (obie po 1/4), a także cztery inne pomniejsze w tychże - piosenki. Do tego końcowy bilans dziesiątek i zer wyniósł 21/77 czyli te pierwsze stanowią dosyć łatwe do policzenia 21,4% ogółu.
Największy skok na plus odnotowała Seadra ^ 0,74 pkt. zaś na minus miszony ^ 1,62 pkt. Najbliżej ŚWO znalazł się tym razem kajman, będąc jeszcze 29 setnych poniżej tej wartości, za to najdalej odpłynęła od niej Nicoletta, bo aż o 2,54 pkt. także poniżej tej wartości rzecz jasna!
Częściowo z ocen ubył nam prowadzący punkty 4989341, a wrócił po trzech opuszczonych podsumowaniach majster.
frekwencja wyniosła 14 osób (0) [ średnia wszystkich ocen ^ 3,87 pkt. (-0,42) ]
Zresztą trzecie i cwarte miejsca wcale nie były dużo dalej, bo tylko o 3 i 7 setnych za nimi. I tak wygrywa Travis przed Plantem i obaj wykonawcy są z fiucikami.
Na szóstym znalazł się Jefferson Starship, który nie przebił się do punktowanej dziesiątki i jeszcze Incubus na dziewiątym z podobnym efektem. Zaś najniżej ocenieni zostali z tych co się dostali: Zalef na 23. i Big Cyc na dwudziestym.
Pod koniec także pełno polszczyzny, a jednak stawkę zamykają niespodziewanie Mastodon i pan od perkusji, niejaki Taylor.
01. [5,21] Travis feat. Susanna Hoffs – THE ONLY THING
02. [5,21] Robert Plant feat. Patty Griffin – TOO MUCH ALIKE
03. [5,18] Marc Almond – TEENAGE DREAM
04. [5,14] Biffy Clyro – SPACE
05. [4,79] Matt Berninger – ONE MORE SECOND
06. [4,50] Jefferson Starship – IT'S ABOUT TIME
--------------------------------------------------------------------
07. [4,43] Melody Gardot & Sting – LITTLE SOMETHING
08. [4,43] Kazik – NIE MAM NA NIC CZASU BO OGLĄDAM SERIALE
09. [4,00] Incubus – OUR LOVE
10. [3,97] Nothing but Thieves – UNPERSON
11. [3,82] Devin Townsend – WHY?
12. [3,82] Chemia – MODERN TIMES
13. [3,77] Daria Zawiałow – NIE MAMY CZASU
14. [3,75] Taylor Swift – MIRRORBALL
15. [3,57] Savoy Brown – AIN'T DONE YET
----------------------------------------------------
16. [3,43] Oly. – HOLOGRAM
17. [3,43] Rupesh Cartel – THE UNREST
18. [3,40] Mr.Kitty feat. Nizimine Kakoi – MAKE IT RIGHT
19. [3,37] Ollie Wride – JULIETTE
20. [3,36] Big Cyc – PÓŁ NA PÓŁ
21. [3,20] the Dumplings – KOCHAM CIĘ, KOCHANIE MOJE
22. [3,18] Bluszcz – LATA DWUDZIESTE
23. [2,97] Krzysztof Zalewski – ZABAWA
24. [2,97] Baranovski – LUBIĘ BYĆ Z NIĄ
25. [2,96] Mastodon – ORION
26. [2,79] Roger Taylor – ISOLATION
Po kres skrajności sięgają: "Kocham cię, kochanie moje" (2/7); "Make it Right" (2/5); "Why?" (2/4); "Mirrorball", "Juliette", "Lata dwudzieste" i "Lubię być z nią" (wszystkie cztery po 1/5 ↓ jednak ta druga przez przypadek nie dostała pewnej dziesiątki od PriapMusica i z tego powodu też jest w tabeli dużo niżej niż mogła być); "Unperson" (2/3) oraz "Hologram" i "Zabawa" (obie po 1/4), a także cztery inne pomniejsze w tychże - piosenki. Do tego końcowy bilans dziesiątek i zer wyniósł 21/77 czyli te pierwsze stanowią dosyć łatwe do policzenia 21,4% ogółu.
Największy skok na plus odnotowała Seadra ^ 0,74 pkt. zaś na minus miszony ^ 1,62 pkt. Najbliżej ŚWO znalazł się tym razem kajman, będąc jeszcze 29 setnych poniżej tej wartości, za to najdalej odpłynęła od niej Nicoletta, bo aż o 2,54 pkt. także poniżej tej wartości rzecz jasna!
Częściowo z ocen ubył nam prowadzący punkty 4989341, a wrócił po trzech opuszczonych podsumowaniach majster.
frekwencja wyniosła 14 osób (0) [ średnia wszystkich ocen ^ 3,87 pkt. (-0,42) ]
Ostatnio zmieniony pn paź 05, 2020 1:49 pm przez Sundrajta, łącznie zmieniany 2 razy.
-
gioconda2
Dlaczego "przez przypadek"? Raczej celowo, bo jeżeli ktoś wybiera tylko top5, to nawet jak zaznaczy punkty, to chyba tego nie liczysz? A jeżeli liczysz częściowe oceny, to nie fair, nie zachowujesz zasady równości wszystkich propozycji.Sundrajta pisze: śr wrz 30, 2020 11:41 pm "Lubię być z nią"[/i] (wszystkie cztery po 1/5 ↓ jednak ta druga przez przypadek nie dostała pewnej dziesiątki od PriapMusica i z tego powodu też jest w tabeli dużo niżej niż mogła być);
Tutaj powinny być uwzględniane tylko głosy tych osób, które wystawiły pełne oceny wszystkich nowości, bo jeżeli ktoś oceni tylko, np. 8 propozycji i da im oceny po 10 pkt. to w niesprawiedliwy sposób winduje swoje ulubione utwory, a nie wysilił się by wysłuchać wszystkiego (raczej to), albo nie chce nikogo urazić (sporadyczna postawa).
I kilka osób nie stawia swoich propozycji na 1 miejscu w top5, a umieszcza je na miejscach 3-5, albo w ogóle (sam też tak zrobiłeś z Waterboys'ami), oczywiście tak można, tylko to nie jest "przez przypadek", a celowe działanie, tym bardziej, że wymieniony przez Ciebie Forowicz umieścił swoją propozycję na 3 miejscu, to jaki przypadek?
-
TStudent
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856
+1. Może ewentualnie pominąć w ocenie pojedyncze utwory pod warunkiem uzasadnienia.gioconda2 pisze: czw paź 01, 2020 9:09 am Tutaj powinny być uwzględniane tylko głosy tych osób, które wystawiły pełne oceny wszystkich nowości, bo jeżeli ktoś oceni tylko, np. 8 propozycji i da im oceny po 10 pkt. to w niesprawiedliwy sposób winduje swoje ulubione utwory, a nie wysilił się by wysłuchać wszystkiego (raczej to), albo nie chce nikogo urazić (sporadyczna postawa).
- Sundrajta
Oczywiście, że dodaję każdą notę, którą ludzie tutaj wstawiają.gioconda2 pisze: czw paź 01, 2020 9:09 am bo jeżeli ktoś wybiera tylko top5, to nawet jak zaznaczy punkty, to chyba tego nie liczysz?
Była kiedyś w Topie nowości poważna dyskusja, czy zaliczać wszystkie oceny? Ja byłem za tym, żeby liczyły się oceny tym osobom, które w ten sposób potraktowały przynajmniej 2/3 zestawu.gioconda2 pisze: czw paź 01, 2020 9:09 am A jeżeli liczysz częściowe oceny, to nie fair, nie zachowujesz zasady równości wszystkich propozycji.
Jednak ta opcja przepadła i można było ocenić nawet tylko pojedynczą piosenkę. A że ocenianie nowości nie decyduje o przejściu piosenek do zestawu głównego, to nawet nie pytałem Was czy zmieniamy zasady, tylko wprost przeniosłem tutaj te z TN. Wszak gdybym teraz (nie daj Boże) wpadł na pomysł kolejnej ankiety, niektórzy by mnie wnet "zlinczowali".
A kolega PriapMusic miejscom 2-5 dał 10 pkt. a pierwszemu nie! I myślę, że w tym przypadku, po prostu zapomniał dać tej ewidentnej dziesiątki.
Napisałaś też, że trzeba liczyć tylko tych forumowiczów, którzy ocenili cały zestaw, a prawie w każdym notowaniu są osoby, które pojedynczym tytułom ich nie wystawiają! I co wtedy miałbym cały głos unieważnić?
-
gioconda2
To tu przychylam się do zdania TStudenta, ale z podaniem uzasadnienia (problem z odsłuchem, światopogląd nie pozwalający posłuchać czegoś tam) i proporcja nieocenionych to 1-3 propozycje.Sundrajta pisze: czw paź 01, 2020 12:57 pm
Napisałaś też, że trzeba liczyć tylko tych forumowiczów, którzy ocenili cały zestaw, a prawie w każdym notowaniu są osoby, które pojedynczym tytułom ich nie wystawiają! I co wtedy miałbym cały głos unieważnić?
Sama czegoś 2 razy nie mogłam przesłuchać z przyczyn technicznych, a nie z lenistwa.
Nie wiadomo. To zależy ile dałby innym utworom. Jeżeli dałby zera, a ich nie upublicznił to działa na niekorzyść swoich faworytów, bo zerami zaniżyłby średnie innych utworów.gioconda2 pisze: czw paź 01, 2020 9:09 am jeżeli ktoś oceni tylko, np. 8 propozycji i da im oceny po 10 pkt. to w niesprawiedliwy sposób winduje swoje ulubione utwory
Dlaczego zarzucasz ludziom postawy, co do których przypisywania nie masz żadnych podstaw? Co więcej nie wyczerpujesz możliwych zachowań. Ktoś może być leniwy i nie chce mu się stawiać punktów przy każdym utworze albo wysłuchał wszystkiego raz (część czyli te jego zdaniem lepsze mógł posłuchać ponownie) i część utworów uznał za niewarte ponownego słuchania (tak jak ja to robię), ale to przesłuchanie nie warunkowało konkretnej oceny (możliwe, że któreś przesłuchane przeze mnie utwory z ocenami bliskimi średniej mógłby przy ponownym przesłuchaniu zyskać lub stracić nawet dwa punkty)gioconda2 pisze: czw paź 01, 2020 9:09 am nie wysilił się by wysłuchać wszystkiego (raczej to), albo nie chce nikogo urazić (sporadyczna postawa)
Bez przesady. Myślę, że jeżeli nie ocenił jednego lub dwóch utworów to jakieś powody miał i nie musi ich podawać. Jego sprawa. Mogło to zresztą być zwykła przeoczenie (szczególnie gdy brak nie tylko oceny, ale także utworu).TStudent pisze: czw paź 01, 2020 9:21 am Może ewentualnie pominąć w ocenie pojedyncze utwory pod warunkiem uzasadnienia.
Może jej nie dał. Mała szansa, ale nie jest to niemożliwe. Mi się zdarzało, że utwory z wyższymi ocenami były niżej (i nie jestem jedyny).Sundrajta pisze: czw paź 01, 2020 12:57 pm A skoro fizycznie jej nie ma, to nie mogę jej dodać do ocen.
Na wszelki wypadek dodam, że byłem w grupie, która uważała, że powinny być podliczane tylko oceny osób, które oceniły zdecydowaną większość. Zresztą w moim podsumowaniu średnich tylko takie liczyłem.
-
gioconda2
kajmanie - żyłam do tej pory w nieświadomości i podobnie, jak redaktorzy zaskoczeni odwołaniem Kuby czuli się oszukani, tak ja się teraz czuję. Myślałam, że Sundrajta przelicza tylko pełne głosy (lub prawie pełne, czyli zawierające 85% ocen). A tak... nie widzę sensu dalszego oceniania pełnej puli. Też sobie ocenię tylko to, co mi się najbardziej podoba, albo będzie mi się chciało przesłuchać. Łatwiej jest ocenić, np. 7 utworów, dać im wysokie oceny, czasu na to mniej poświęcić trzeba i nikomu się nie narażamy, bo przecież wpisujemy same dobre oceny... Czy na zawodach sportowych sędziowie oceniają tylko tych, co im się podobają ich skoki, tańce itd? Czy oceniają wszystkich zawodników?
- Sundrajta
Ale to jest Twoje prawo giocondo2, nikt nie każe oceniać Ci wszystkiego.
Chociaż ja jako mistrz motywacji (podobno
) napiszę tylko jedno, Ty też chcesz mnie opuścić w chwili próby?
Chociaż ja jako mistrz motywacji (podobno