Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: kacper94 »

Z jednej strony chciałbym powrotu p. Marka do Trójki, ale z drugiej strony, jego ewentualne przejście do RNŚ mogłoby może sprawić, że Lista w którymś miejscu by się pewnie pojawiła (pewnie w RNŚ) Ja jednak tak jak wspominałem wcześniej, raczej nie będę wiernym słuchaczem RNŚ. Jednak co będzie dalej z p. Markiem, to się pewnie okaże w swoim czasie, a my możemy tutaj tylko snuć różne scenariusze.
kajman

Post autor: kajman »

pbd2 pisze: ndz cze 14, 2020 6:21 pmJako słuchacz miałem do niej bardziej skomplikowany stosunek :-D
Dobrze, że do niej, a nie z nią.
kacper94 pisze: ndz cze 14, 2020 8:16 pm pewnie w RNŚ
Tylko że to będzie zupełnie inna lista z trójkową nie mająca nic wspólnego.
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

Post autor: LLucky »

mikrobi pisze: ndz cze 14, 2020 2:20 pmPoza tym jest teoria (moim zdaniem mało prawodpodobna, ale istnieje), że cała historia z Kazikiem służyła promocji RNŚ. Więc obecnie przejście p. Marka do tego radia miałoby średnio ciekawy kontekst.
Nie jestem pewien, kogo cytuję, bo jest z tym jakiś bałagan, więc poprawcie mnie, jeśli pomyliłem autora powyższych słów. A teraz ad rem: moim zdaniem RNŚ raczej straciło na całej sytuacji niż zyskało, bo i tak bez żadnej dodatkowej promocji zbiórka pieniędzy okazała się sukcesem, więc po co jeszcze się promować? Wprawdzie wiele osób o nim usłyszało z powodu kryzysu w Trójce, ale one i tak usłyszałyby o nim nieco później. Żeby ściągnąć pozostałych redaktorów z Trójki? Przecież i tak nie da rady zapewnić im wszystkim odpowiednich warunków pracy i odpowiedniego wynagrodzenia, bo ta kwota ze zbiórki to jedynie mały ułamek budżetu Programu Trzeciego. Ba! To wręcz problem, gdy przyszli słuchacze naciskają, żeby zatrudnić jeszcze tego czy tamtą, a tymczasem nie ma takiej możliwości. Ci słuchacze mogą poczuć się lekceważeni i odwrócić od RNŚ. Po co ryzykować odpływ słuchaczy?

Poza tym przeciw takiej promocji RNŚ przemawia fakt, że tuż przed całą awanturą ogłosiło ono nabór młodych kandydatów na redaktorów wypełniających te pasma, których nie można obsadzić tymi redaktorami znanymi z Trójki. Po co to robić, skoro w perspektywie był odpływ ludzi z Myśliwieckiej? Oznacza to, że nie było takiej perspektywy, a cała sytuacja zaskoczyła także ekipę RNŚ.

Hipotezy takie, jak przytoczona powyżej, że to jest skrzętnie uknuta intryga mająca na celu to czy owo, też nie miałyby takiej pożywki, gdyby nie ta awantura, więc tak naprawdę stawia ona RNŚ w trudniejszej sytuacji niż byłoby bez niej. Byłoby sobie po prostu samofinansującym się półamatorskim niszowym radiem grupki zapaleńców dla grupki wielbicieli, a teraz wpychane jest w rolę bojownika z systemem politycznym, czego za wszelką cenę chciało uniknąć.

Pomijam tu zresztą oczywisty fakt, że taką hipotezę mógł wysnuć tylko ktoś zakładający, że wszyscy w RNŚ to bezduszni psychopaci, którzy gotowi są promować się narażając zdrowie psychiczne swoich bliskich kolegów i koleżanek, a nieraz wręcz przyjaciół z Trójki... Nie, ja w to nie jestem w stanie uwierzyć. Zbyt wiele razy przekonałem się, że Trójka to jest rodzina, a nie wyścig szczurów.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

8azyliszek pisze: ndz cze 14, 2020 1:02 pm W Białej Księdze Kultu jest napisane, ze "Piosenka Młodych Wioślarzy" na LP3 była w styczniu 1986 roku a "Do Ani" w kwietniu 1986.
Ciekawe czemu w RH pierwsze dwa tygodnie piosenka byla jako Piosenka młodych żeglarzy, fanie Kultu może coś wiesz więcej...
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Skoro pojawił się wątek statystyczny to z ciekawości zapytam jaki podmiot wykonawczy, poza The Beatles (którzy zresztą nie istnieją od 1970 r.) pojawił się na LP3 zarówno w roku 1982 jak i 2020.
kacper94

mikrobi pisze: pn cze 15, 2020 7:58 am Skoro pojawił się wątek statystyczny to z ciekawości zapytam jaki podmiot wykonawczy, poza The Beatles (którzy zresztą nie istnieją od 1970 r.) pojawił się na LP3 zarówno w roku 1982 jak i 2020.
Nie wiem czy dobrze mi się wydaję, ale podejrzewam, że był to David Bowie - w 1982 r. "Cat People (Putting Out Fire)", potem chyba jeszcze "Let's Dance" i "China Girl" a w 2020 r. to się chyba jeszcze "Space Oddity" zmiksowane w 2019 r. trzymało :)
mikrobi

Ano tak - i jeszcze Star'97.
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

Warszawa, 15 czerwca 2020 r.

Szanowna Pani Agnieszka Kamińska
Prezes Polskiego Radia S.A.

List otwarty – apel pracowników Programu Trzeciego

My – pracownicy i współpracownicy Programu Trzeciego Polskiego Radia – w związku z oskarżeniem naszych kolegów: Bartosza Gila, Marka Niedźwieckiego i Haliny Wachowicz o manipulację przy głosowaniu na „Listę Przebojów Programu Trzeciego” z 15 maja br. oraz w związku z sugerowaniem ich nieuczciwości
apelujemy
o zamieszczenia przeprosin Bartosza, Marka i Haliny na antenach Polskiego Radia i stronach internetowych spółki, a także o przesłanie słów przeprosin do wszystkich stacji radiowych i telewizyjnych oraz innych mediów, w których te oskarżenia zostały powielone.
Nieprawdziwe informacje i insynuacje dotyczące naszych kolegów godzą w ich dobre imię oraz podważają zaufanie słuchaczy, potrzebne do prawidłowego sprawowania funkcji w Polskim Radiu. Oskarżenia te mogły wywołać wypaczony obraz naszych kolegów jako nieuczciwych pracowników, którzy oszukują słuchaczy. Stanowczo nie zgadzamy się z takimi insynuacjami wobec Bartosza, Marka i Haliny, jesteśmy bowiem przekonani o ich uczciwości i rzetelności.
Szerzenie oskarżeń jest w naszym odczuciu działaniem na szkodę Polskiego Radia, stawia bowiem pod znakiem zapytania rzetelność jednej z najważniejszych i najpopularniejszych audycji w historii polskiej radiofonii – oraz profesjonalizm i uczciwość tworzących ją dziennikarzy.
Słowa oskarżenia nie mieszczą się także, wedle naszej oceny, w ramach opisanych w „Zasadach etyki zawodowej w Polskim Radiu”. Dokument, przyjęty przez zarząd spółki 16 lat temu, wyraźnie stanowi, iż Pracownicy Polskiego Radia – S.A. w swoich wypowiedziach nie powinni naruszać dobrego imienia Polskiego Radia – S.A.
W znieważeniu naszych kolegów przez kierownictwo Polskiego Radia dostrzegamy złamanie także kilku innych zasad, przyjętych we wspomnianym dokumencie, w części zatytułowanej „Normy zachowań wewnątrz Polskiego Radia”:
Pracownicy Polskiego Radia – S.A. są lojalni wobec swojej instytucji, gotowi do wykonywania służbowych poleceń, mając przy tym na względzie, aby nie zostało naruszone prawo lub popełniona omyłka. Dla wyjaśnienia spraw i rozwiązania konfliktów w miejscu pracy wykorzystują wszelkie możliwości dialogu i porozumienia się wewnątrz Polskiego Radia – S.A.
oraz
Pracownicy Polskiego Radia – S.A. są życzliwi dla ludzi, zapobiegają napięciom w pracy i rozładowują je, przestrzegając zasad poprawnego zachowania.
Nasz apel motywujemy wreszcie tym, co zapisano w punkcie II „Zasad etyki zawodowej w Polskim Radiu”, zatytułowanym „Misja publiczna Polskiego Radia”:
Miarą oceny Polskiego Radia – S.A. jest akceptacja przez słuchaczy oferty programowej i sposobu jej realizacji. Słuchacze traktowani są jako partnerzy Polskiego Radia – S.A., a pracownicy i współpracownicy Polskiego Radia – SA oraz firmy dziennikarskie współpracujące z Polskim Radiem – SA – tworząc audycje na wysokim poziomie merytorycznym i formalnym – okazują szacunek dla ich oczekiwań, potrzeb, poglądów i systemów wartości.
Traktując słuchaczy jako naszych partnerów, wsłuchując się w ich liczne głosy, maile, SMS-y, telefony i wpisy w mediach społecznościowych, apelujemy o bezzwłoczne przeproszenie naszych kolegów. W trosce o dobry wizerunek naszej instytucji oraz w imię podtrzymania zaufania do Polskiego Radia, którego sprawne funkcjonowanie i publiczna renoma leżą nam wszystkim na sercu.

Zespół Trójki

#muremzatrojka #muremzaMarkiemBartkiemHaliną
kacper94

Ten cały list ładnie brzmi, jest dowodem na jedność całego zespołu, tylko niestety obawiam się, że to nic nie da i przeprosin jak nie było, tak nie będzie :(
Awatar użytkownika
jotem3

Post autor: jotem3 »

No i...
BEATA PAWLIKOWSKA wraca do Trójki... Czy zamiast Cejrowskiego? A może wspólnie z byłym mężem poprowadzi audycję? ;)
https://www.press.pl/tresc/62081,beata- ... -25-latach

A może to ONA poprowadzi kolejne wydanie Listy? Czy ktoś pamięta jedno z tych siedmiu notowań, które poprowadziła?? ;)
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Ona prowadziła 7 notowań? :O
Nie pamiętam jej z czasów Trójki, ale myślę ma coś co przyciągnie sluchaczy.
Co do listu, fajnie że w końcu. Ostatnio o tym myślałem, ale pani prezes jest milczką, więc wątpię, że się doczekamy odpowiedzi.
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Ja pamiętam Bożenę Sitek jako duet z Pawłem Sito
mikrobi

mateusz15 pisze: pn cze 15, 2020 3:20 pm Ona prowadziła 7 notowań? :O
Nie pamiętam jej z czasów Trójki, ale myślę ma coś co przyciągnie sluchaczy.
Co do listu, fajnie że w końcu. Ostatnio o tym myślałem, ale pani prezes jest milczką, więc wątpię, że się doczekamy odpowiedzi.
Po raz pierwszy notowanie 715 (13 października 1995), po raz ostatni notowanie 832 (9 stycznia 1998).
Jest nawet w sieci (a może na chomiku) nagranie prowadzonego przez nią notowania 728.
mikrobi

gioconda2 pisze: pn cze 15, 2020 3:23 pm Ja pamiętam Bożenę Sitek jako duet z Pawłem Sito
Tak, notowanie 254. Z takim męskim głosem powtarzającym "to klęska". I bez zwyczajowego dżingla "Hello" Lionela Richie na koniec.
Potem chyba w kąciku Marii był list, że najlepsze listy to oczywiście z panem Markiem, może być Romek Rogowiecki ale niech już nigdy więcej ten duet (Sitek & Sito) nie prowadzi listy, bo wycięli kącik Marii. Podejrzewam, że ten list napisał sam Paweł Sito (choć oprócz tych listów dla zgrywy były chyba również prawdziwe, pisane przez słuchaczy).
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

jotem3 pisze: pn cze 15, 2020 3:11 pm A może to ONA poprowadzi kolejne wydanie Listy? Czy ktoś pamięta jedno z tych siedmiu notowań, które poprowadziła?? ;)
Tak, to były ciekawe notowania :-) . Do dziś pamiętam jakiś konkurs, gdzie opisywała piosenkę, a ludzie zgadywali co to. Jedną z zagadek było "piosenka o mężczyźnie z dziwnym metrażem twarzy".
Chodziło o "Ostatni", bo "otul twarzą moją twarz" :mrgreen:
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

mikrobi pisze: pn cze 15, 2020 4:36 pmJest nawet w sieci (a może na chomiku) nagranie prowadzonego przez nią notowania 728.
Jest nawet na YouTube. Ale tylko druga godzina ;)
Natomiast offtopowo, cieszę się i może nawet będę miał zaszczyt usłyszeć tę panią w niedzielę. Zetowego Świata według blondynki słuchałem z niepożałowaną chęcią. Czasem specjalnie uciekałem do samochodu ;)
Awatar użytkownika
bobby-x

mikrobi pisze: pn cze 15, 2020 4:36 pm Jest nawet w sieci (a może na chomiku) nagranie prowadzonego przez nią notowania 728.
Tak ale nie cała lista tylko pierwsza godzinka, bodajże?

A w temacie wątku, list otwarty nic nie da. Pewnie niedługo będzie audyt , i Pani Prezes udowodni, że nikogo nie musi przepraszać.
gioconda2

mikrobi pisze: pn cze 15, 2020 4:41 pm kącik Marii.
To był mój ulubiony punkt Listy. Nawet ciekawszy od pierwszej 3. Tęsknię za nim jak cholera :lol:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

jotem3 pisze: pn cze 15, 2020 2:46 pm Warszawa, 15 czerwca 2020 r.

Szanowna Pani Agnieszka Kamińska
Prezes Polskiego Radia S.A.

List otwarty – apel pracowników Programu Trzeciego
[...]
Zespół Trójki

#muremzatrojka #muremzaMarkiemBartkiemHaliną
Słusznie. Trzeba pokazać jedność i walczyć.

Szkoda, że pewnie to nic nie da, ale walczyć trzeba.
SmutnaBeata
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24 kwietnia 1982

Post autor: SmutnaBeata »

A może my (słuchacze LP3 i 3) też napiszemy list otwarty?
Awatar użytkownika
bobby-x

gioconda2 pisze: pn cze 15, 2020 6:06 pm
mikrobi pisze: pn cze 15, 2020 4:41 pm kącik Marii.
To był mój ulubiony punkt Listy. Nawet ciekawszy od pierwszej 3. Tęsknię za nim jak cholera :lol:
Czy Maria pomogła Wam w sprawach sercowych w trakcie lp3?

Do Marii miałem gdzieś komórkę i maila? Ona chyba pracowała z Sito w liście rozgłośni.

Ku3a mnie zabije, znowu off 😉
kajman

gioconda2 pisze: pn cze 15, 2020 6:06 pm To był mój ulubiony punkt Listy.
A mnie to kompletnie nie brało. Nie lubiłem też połączeń z Waszyngtonem, a już totalnie nie trawiłem Aliny Dragan. Natomiast uwielbiałem zabawy słowne i żarty Marka.
gioconda2

Lubiłam słuchać jej alternatywnych porad sercowych, choć byłam za młoda by mieć rozterki miłosne. Choć już hormony zaczęły buzować. Jak Maria zaniechała porad na rzecz pozdrowień z wojska, to kącik zaczął umierać.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

A ja zawsze lubiłem wszelkie kąciki. To urozmaicało LP3. Alina to oczywiście mój bezdyskusyjny nr 1. Gdyby wykorzystać potencjał, ktory mają niewątpliwie rozmowy z Helen, to kącik "przed miejscem 10." mógłby konkurować z połączeniami z Amsterdamem. :-)

Nieświadomie napisałem to w czasie teraźniejszym. :-(

Ciekawi mnie powrót Beaty Pawlikowskiej. Manna nie zastąpi, ale może dam radę słuchać Trójki w niedzielny poranek.
kajman

Yacy pisze: pn cze 15, 2020 6:45 pmGdyby wykorzystać potencjał, ktory mają niewątpliwie rozmowy z Helen, to kącik "przed miejscem 10." mógłby konkurować z połączeniami z Amsterdamem. :-)
Helen jest w ogóle poza wszelką konkurencją. I na antenie i w rzeczywistości.
Zablokowany